Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijai garantēta pirmā medaļa vēsturē Eiropas kausā jauniešiem šautriņu mešanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijai garantēta pirmā medaļa vēsturē Eiropas kausā jauniešiem šautriņu mešanā
Latvijas komanda. Marta Roga (pirmā no labās), LDO prezidents Žanis Buklovskis (pirmais no kreisās apakšējā rindā). Foto: Mareks Gaļinovskis.

Lieliski Latvijas izlasei sācies Rīgā “Bellevue Park Hotel” notiekošais Eiropas kauss jauniešiem šautriņu mešanā, jo labāko četriniekā jeb pusfinālā ir iekļuvusi Marta Roga un garantējusi vismaz bronzu, kas būs pirmā Latvijas medaļa šautriņu mešanā, jo pusfināla zaudētāji spēli par trešo vietu neaizvada. Savukārt pasaules ranga līderim Ralfam Laumanim nepaveicās sešpadsmitdaļfinālā, jo pretinieks no Skotijas rādīja negaidīti izcilu precizitāti, nospēlējot pagaidām savu “mūža spēli”.

“Eiropas jauniešu kauss ir īpašs notikums ar to, ka pirmo reizi ne tikai Latvijā, bet Baltijā notiek kāds no Pasaules Darts federācijas (WDF) kausiem, turklāt mūsu jauniešu meitenēm šī ir debija šāda augsta līmeņa sacensībās,” stāsta :Latvijas Darta organizācijas prezidents Žanis Buklovskis.

Šis ir 33. Eiropas jauniešu kauss, un tajā pirmo reizi startēs pāri par divdesmit dažādu valstu komandām gan puišu, gan meiteņu konkurencē. Pagājušā gadā Austrijā, kad piedalījās 108 spēlētāji – 20 zēnu un 14 meiteņu komandas, tika pamatīgi pārspēts, jo Rīgā ieradīsies 26 valstu zēnu un 25 valstu meiteņu izlases, bet kopējais dalībnieku skaits pārsniegs pusotru simtu – 154 spēlētāji.

Iepriekš ziņojām, ka Eiropas jauniešu kausu ceturtdien no paša rīta ļoti labi iesāka abi pasaules ranga desmitniekā esošie latvieši Ralfs Laumanis un Markuss Jansons, kuri pāru sacensībās trīs legos ar 3:0 pārspēja slovēņus. Uzvaru izcīnīja arī Domeniks Tabors un Roberts Buļko, kuri pie panākuma tika daudz līdzīgākā un spraigākā cīņā, ar 3:2 uzvarot Ziemeļīrijas duetu.

Turpinājumā lieliski nostartēja šādu turnīru debitante Marta Roga, kura vispirms savā grupā ieņēma otro vietu un iekļuva izslēgšanās kārtās, kur kvalificējās 32 labākās. Roga teicami aizvadīja visas izslēgšanas kārtas līdz šim, uzvarot gan sešpadsmitdaļfinālā 4:1 francūzieti, astotdaļfinālā ar tādu pašu rezultātu itālieti, bet ceturtdaļfinālā ļoti līdzvērtīgā cīņā ar 4:3 austrieti, tādējādi iekļūstot pusfināla četriniekā un jau priekšlaicīgi nodrošinot vismaz kādu no medaļām.

Rogai pusfinālā, kas norisināsies sestdien noslēdzošajā dienā, pretī stāsies pasaules čempione un 2023. gada Eiropas kausa uzvarētāja Aurora Fočesato no Itālijas. Otrajā pusfinālā tiksies pasaules ranga līdere no Anglijas Peidža Paulinga un Skotijas šautriņu metēja Sofija Makinleja. Neatkarīgi, kā Rogai veiksies, viņa jau ir nodrošinājusi Latvijas pirmo medaļu šāda augsta līmeņa sacensībās.

No grupas izslēgšanas kārtās iekļuva arī otra Latvijas pārstāve Amanda Kirilova, bet pasaules rangā 5. vietā esošā Latvijas šautriņu metēja sešpadsmitdaļfinālā piekāpās ļoti spraigā cīņā ar 3:4 turcietei un ieņēma dalītu 17. vietu.

Abi pasaules ranga desmitniekā jauniešiem esošie latvieši Ralfs Laumanis un Markuss Jansons izkļuva no grupas un kvalificējās izslēgšanas kārtām ar 64 spēlētājiem, tādējādi jau tobrīd apsteidzot pusi. Laumanis ar 4:0 pārspēja poli, bet Jansons ar tādu pašu rezultātu tika galā ar islandieti, abiem kvalificējoties sešpadsmitdaļfinālam ar 32 šautriņu metējiem.

Sešpadsmitdaļfinālā Jansons piekāpās anglim ar 1:4, bet Laumanis, kaut arī labi nospēlēja, neko nevarēja izdarīt skotam Lorijam Mičelam, kurš parādīja karjeras labāko spēli ar arkārtīgu precizitāti – vidēji 101 punkts, kas ir profesionāļu cienīgs rādītājs, kaut arī pirms un pēc tam spēlēja ap 70 punktu precizitāti. Līdz ar to mūsu abiem vadošajiem jauniešiem dalīta 17. vieta.

Latvijas Darts organizācija starptautiskus turnīrus rīko kopš 2006. gada, bet, lai dotu jauniešiem pietiekami lielu motivāciju turpināt attīstīties, Latvijas Darts organizācija ar ārvalstu kolēģu uzmundrinājumu beidzot ir īstenojusi sen lolotu ieceri par kādu no WDF kausu rīkošanu. Šāds solis ir pamatots, jo mūsu valsts vienmēr ir izcēlusies ar spējām starptautiskus pasākumus sarīkot tiešām augstā līmenī. To pierāda darta sacensības “Latvian Open”.