Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Grozījumi likumā precizēs nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanas nosacījumus un procedūru

Andrejs Siliņš

Grozījumi likumā precizēs nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanas nosacījumus un procedūru
Daugavas stadions
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Lai precizētu nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanas nosacījumus un procedūru, kā arī nacionālās sporta bāzes darbības uzraudzības procedūru, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi grozījumus likumā „Par nacionālās sporta bāzes statusu”, kuri šodien, 2011.gada 10.februārī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar likumu „Par nacionālās sporta bāzes statusu” viens no nosacījumiem nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanai ir sporta bāzes piemērotība pasaules un Eiropas čempionātu, to posmu, kausu izcīņas un kvalifikācijas sacensību rīkošanai, un to apliecina attiecīgās starptautiskās sporta federācijas. Ieviešot šo normu praksē, tika secināts, ka daļa attiecīgo starptautisko sporta federāciju šāda veida apliecinājumus nesniedz, jo starptautiskajām sporta federācijām nav saistoši Latvijas Republikā spēkā esošie normatīvie akti. Līdz ar to sporta bāzes īpašnieks no viņa neatkarīgu iemeslu dēļ nevar iesniegt dokumentu, kas apliecina sporta bāzes piemērotību pasaules un Eiropas čempionātu, to posmu, kausu izcīņas un kvalifikācijas sacensību rīkošanai. Tāpēc grozījumi likumā paredz noteikt, ka sporta bāzes atbilstību noteiktajiem nosacījumiem var apliecināt Sporta likumā noteiktajā kārtībā Latvijā atzītās sporta federācijas, ja attiecīgā starptautiskā sporta federācija šādu apliecinājumu nesniedz.

Saskaņā ar likumu „Par nacionālās sporta bāzes statusu” viens no nosacījumiem nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanai ir sporta bāzes reģistrācijas fakts Nacionālo sporta bāzu reģistrā. Šis nosacījums likumā tika iekļauts, jo likuma pieņemšanas brīdī valstī vēl nebija izveidots Sporta bāzu reģistrs. 2009.gada 3.jūnijā Saeima pieņēma likumu „Grozījumi Sporta likumā”, nosakot, ka informāciju par valstī esošajām sporta bāzēm apkopo Sporta bāzu reģistrā. Līdz ar to šobrīd ir tiesisks pamats šā likuma punkta precizēšanai, nosakot, ka viens no nosacījumiem nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanai ir sporta bāzes reģistrācijas fakts Sporta bāzu reģistrā, nevis Nacionālo sporta bāzu reģistrā.

Tā kā sporta bāzes īpašnieka iesnieguma par nacionālās sporta bāzes piešķiršanu izskatīšana ir laikietilpīgs process un visos līdzšinējos gadījumos bijis nepieciešams pagarināt administratīvā akta – Ministru kabineta rīkojuma par nacionālās sporta bāzes statusa piešķiršanu - izdošanas termiņu, plānots no diviem līdz četriem mēnešiem pagarināt termiņu, kādā IZM izskata sporta bāzes īpašnieka iesniegumu un saņem Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) atzinumu. Pēc LNSP atzinuma saņemšanas IZM mēneša laikā iesniedz nepieciešamos dokumentus Ministru kabinetam (šobrīd likumā noteikts 20 dienu termiņš dokumentu iesniegšanai MK).

Savukārt, precizējot nacionālās sporta bāzes darbības uzraudzības procedūru, likumprojekts paredz, ka turpmāk nacionālās sporta bāzes darbības pārbaudes organizējamas ne retāk kā reizi četros gados (šobrīd noteikts – ne retāk kā reizi divos gados), saglabājot tiesības IZM veikt ārpuskārtas nacionālās sporta bāzes darbības pārbaudes.

Likumprojekta tālāku virzību atbalsta biedrība „Latvijas Olimpiskā komiteja” un biedrība „Latvijas Sporta federāciju padome”.

Pēc datiem uz 2011.gada 1.februāri, nacionālās sporta bāzes statuss ir piešķirts 29 sporta bāzēm. Informācija par Sporta bāzu reģistrā reģistrētajām sporta bāzēm un sporta bāzēm, kurām piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss pieejama interneta vietnē: sportabazes.izm.gov.lv

Informāciju sagatavoja
Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa