Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Grosbergai 21. vieta Eiropas čempionātā orientēšanās sportā, igaunietei vēsturiskais sudrabs

Agris Suveizda

Grosbergai 21. vieta Eiropas čempionātā orientēšanās sportā, igaunietei vēsturiskais sudrabs
Sandra Grosberga. Foto: Woc2021

LETA. Sandra Grosberga sestdien Igaunijā Eiropas čempionātā orientēšanās sportā izcīnīja 21.vietu vidējā distancē, sasniedzot savu labāko rezultātu kontinenta čempionātos šajā distancē. Pērn sprintā Grosberga bija desmitā. Tikmēr Igaunijai pirmā medaļa vēsturē sieviešu konkurencē.

Grosberga pirmajā kontrolatzīmē pēc veiktiem 2,1 kilometriem bija 26.vietā 60 sportistu konkurencē, pēc 3,8 kilometriem bija pakāpusies uz 20.vietu, bet sacensību turpinājumā ieņēma 21.vietu, no uzvarētājas šveicietes Zimonas Eberzoldas atpaliekot astoņas minūtes un 42 sekundes. Iepriekš bronzu izcīnījusī Eberzolde tika pie sava pirmā individuālā zelta, revanšējoties par pieticīgo 14.vietu garajā distancē.

Otro vietu ieņēma mājiniece Evelī Kāsiku, kura Eberzoldai zaudēja 87 sekundes, bet divas minūtes un 50 sekundes lēnāka par uzvarētāju bija čempione garajā distancē somiete Venla Harju, kļūstot par vienīgo sievieti šajā čempionātā ar divām medaļām. Kvalifikācikā savā grupā 4.laiku uzrādījusī Inga Dambe ieņēma 26.vietu, uzvarētājai zaudējot desmit minūtes un 18 sekundes, bet 2019.gada Eiropas jauniešu vicečempione garajā distancē Elza Ķuze bija 36. (+13:31).

Vīriešiem labākais no Latvijas izlases bija Uldis Upītis, kurš ieņēma 37.vietu. Viņš čempionam zviedram Albinam Ridefeltam piekāpās septiņas minūtes un 28 sekundes. 42.vietu 58 orientieristu vidū ieņēma Artūrs Pauliņš (+08:38), bet 45.vietu - Edgars Bertuks (+09:05). Ridefeltam tā bija pirmā zelta medaļa un arī pirmā individuālā medaļa lielajos čempionātos. Pērn ar komandas biedriem viņš izcīnīja zeltu stafetē pasaules čempionātā, bet līdz šim Eiropas čempionātos individuāli nebija ticis pat desmitniekā. Vīriešiem visu goda pjedestālu aizņēma zviedri, pirmo reizi vēsrurē kādai valstij iegūstot visas godalgotās vietas Eiropas čempionātā vidējā distancē vīriešiem.

Sestdien norisinājās arī B fināli ar pārējo sportistu līdzdalību, vīriešiem 13.vietu B finālā un 73.vietu čempionāta vērtējumā ieņemot Ilgvaram Caunem, 21.vietu 68 startējušo B fināla dalībnieku vidū ieņemot Jānim Tamužam. Nestartēja Rūdolfs Zērnis. Sievietēm desmito vietu 52 sportistu konkurencē ieņēma Signe Sirmā.

Trešdien kvalifikācijā A grupā vīriešiem Pauliņš un Bertuks bija attiecīgi 14. un 16.vietā, B grupā Upītis finišēja 11., bet Jānis Tamužs bija 26., pirmajam divdesmitniekam zaudējot gandrīz divarpus minūtes. C grupā Rūdolfs Zērnis palika 22.pozīcijā, 16 sekundes aiz fināla barjeras, bet Ilgvars Caune bija divas vietas zemāk. Sievietēm A grupā Grosberga finišēja 14.vietā, bet Signe Sirmā bija 22., divdesmitniekam zaudējot vairāk nekā divas minūtes. B grupā Ķuze ieņēma 16.vietu, bet C grupā Dambe finišēja ceturtā. A finālā no katras grupas iekļuva 20 labākie sportisti. Vīriešiem kvalifikācijā startēja 141 sportistes, bet sievietēm - 114 orientieristes.

Ceturtdien Grosberga garajā distancē ieņēma 15.vietu, 45.vietā ierindojās Dambe, divas vietas zemāk bija Elza Ķuze, bet 58.vietu 98 sportistu konkurencē ieņēma Signe Sirmā. Vīriešu konkurencē Rūdolfs Zērnis ieņēma 21.vietu, Ilgvars Caune finišēja 32.vietā, Jānis Tamužs - 39., bet Emīls Zērnis - 71.vietā. Pauliņš tika diskvalificēts, bet Upītis nefinišēja.

Latvijas izlase čempionātā pārstāvēta 11 sportistu sastāvā. Čempionāts noslēgsies svētdien ar stafetes sacensībām. Šogad Eiropas čempionātā sportisti Rakveres apkārtnē sacenšas tikai meža distancēs.