Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

SOK izveido bēgļu komandu startam Rio olimpiskajās spēlēs

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

SOK izveido bēgļu komandu startam Rio olimpiskajās spēlēs
SOK prezidents Tomass Bahs
Foto: AFP / Scanpix

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) vakar izveidoja bēgļu olimpisko komandu startam Riodežaneiro spēlēs. "Refugee Olympic Athletes" startēs kopā ar 206 nacionālo komiteju komandām.

Bēgļu komanda startēs zem olimpiskā karoga, formas tērpus nodrošinās SOK. Atklāšanas ceremonijā bēgļu komanda dosies ar olimpisko karogu pirms Brazīlijas komandas uznāciena. Apbalvošanas ceremonijās par godu bēglim-medaļniekam tiks pacelts olimpiskais karogs, bet zelta godalgas gadījumā tiks atskaņota arī olimpiskā himna. Olimpiskās solidaritātes fonds apmaksās bēgļu ceļa izdevumus un citus dalības izdevumus, turpinās atbalstīt arī pēc Rio spēlēm.

Tiek lēsts, ka bēgļu olimpiskajā komandā varētu būt 5-10 sportisti. Kā jau ziņots, irāņu bēgle Rahele Asemani (taekvondo) janvārī izpildīja sportisko kritēriju, taču vēl tiks vērtēti citi aspekti. Kritēriji: sportisko nosacījumu izpilde, ANO apstiprināts bēgļa statuss, personīgā situācija un fons. Bēgļu komandas sastāvs tiks nosaukts SOK jūnija sēdē.

Kā jau ziņots, Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs oktobrī paziņoja, ka 2016. gada Riodežaneiro olimpiādē augstākā līmeņa sportisti-bēgļi varēs startēt zem olimpiskā karoga. Bēgļa statuss nozīmē to, ka cilvēks palicis bez valsts, līdz to sportisko kritēriju izpildīšanas gadījumā jādod iespēja startēt zem olimpiskā karoga. SOK prezidents atzīst, ka "tas būs visu bēgļu cerības simbols, kas pasauli darīs labāku."

Dalībvalstis tika aicinātas identificēt augstākā līmeņa sportistus, kuri pašlaik ir bēgļi. Šobrīd identificēti 43 daudzsološi sportisti-bēgļi, citas kandidatūras vairs netiks izskatītas. Kvalifikācijas laikā bēgļiem tiek piešķirts Olimpiskās solidaritātes finansējums.

Atgādinām, ka septembrī SOK izveidoja 2 000 000 ASV dolāru fondu, tas pieejams nacionālajām olimpiskajām komitejām, lai piedalītos programmās, kas saistītas ar palīdzību bēgļiem. Pēdējā laikā Eiropu satricinājuši daudzie bēgļi no Āzijas un Āfrikas. Atsevišķas valstis sevišķi cieš no bēgļu pieplūduma, tāpēc citas valstis, arī Latvija, nāks palīgā un šos bēgļus uzņems pie sevis.

Izmantotie resursi:
olympics.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja