Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Kērlings un regbijs varētu tikt iekļauti prioritāri atbalstāmo sporta veidu sarakstā

Jānis Celmiņš

Kērlingu un regbiju arī plānots iekļaut prioritāri atbalstāmo sporta veidu sarakstā, vienlaikus paredzot, ka pārējām valsts izlasēm finansējums tiek samazināts par trijiem procentiem, atsaucoties uz ziņu aģentūru BNS vēsta diena.lv.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), par kuras sagatavoto noteikumu projektu otrdien lems valdība, paskaidrojusi, ka pašlaik valsts finansējumu sadala, prioritāri paredzot līdzekļus basketbola, futbola, handbola, hokeja un volejbola valsts izlasēm, ņemot vērā, ka pārējām valsts izlasēm finansējums ir ne mazāk kā 10 procenti no valsts finansējuma.

Prioritāri finansējamo komandu sporta spēļu sporta veidu valsts izlašu sarakstā iekļautie komandu sporta spēļu sporta veidi ir olimpiskie sporta veidi.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja nolēmusi 2016.gada vasaras olimpisko spēļu programmā iekļaut arī vienu no regbija paveidiem – regbijs 7 (Rugby 7). Iepriekš ziemas olimpisko spēļu programmā tika iekļauts arī kērlings.

IZM ir saņēmusi Regbija federācijas un Kērlinga asociācijas vēstules ar lūgumu iekļaut regbiju un kērlingu prioritāri finansējamo izlašu sarakstā, pamatojot to ar faktu, ka šie sporta veidi ir olimpiskie. Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome atbalstījusi šo abu sporta veidu iekļaušanai sarakstā, vienlaikus ierosinot samazināt pārējām valsts izlasēm garantētā valsts finansējuma procentuālo apmēru.

Tādēļ IZM rosinās valdību otrdien samazināt pārējām sporta izlasēm noteiktos 10% līdz 7% valsts finansējuma.

Izmantotie resursi:
Diena.lv

Slēpts komentārs: kungs

     [+] [-]

, 2012-01-02 13:51, pirms 13 gadiem
Regbiju jau vajadzētu finansēt, bet kērlingu?

Šis sports Latvjā ir nepopulārs. Kāpēc viņam ir jādod nauda ja var iedot tam pašam bobslejam skeletonam un tā tālāk. Sportos kur cilvēki kaut ko sasniedz nevis kērlingu kurš šeit ir amatieru līmenī.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-02 14:23, pirms 13 gadiem
Gricmanis rakstīja: Regbiju jau vajadzētu finansēt, bet kērlingu?

Šis sports Latvjā ir nepopulārs. Kāpēc viņam ir jādod nauda ja var iedot tam pašam bobslejam skeletonam un tā tālāk. Sportos kur cilvēki kaut ko sasniedz nevis kērlingu kurš šeit ir amatieru līmenī.
Tas, kas šodien ir nepopulārs, nenozīmē, ka rīt arī būs nepopulārs. Ja valsts ignorēs šādus sporta veidus, kur mums relatīvi nav šķēršļu kaut ko sasniegt, tad mēs beigās paliksim tikai ar savu krievu hokeju. Ja Tu spēlētu kērlingu arī negribētu, lai tam piešķir naudu? Gribētu par visu maksāt pats? Un ar to, ka saki, ka kērlings ir amatieru līmenī arī diez ko savas zināšanas neparādi, jo nesen uzvarējām olimpiskos vicečempionus Norvēģus EČ ietaros, vai ko tādu ir izdarījuši mūsu basketbolisti EČ ietvaros, kur nauda ir daudzkārt vairāk?

  -1 [+] [-]

, 2012-01-02 14:30, pirms 13 gadiem
Salīdzināji arī kērlingu ar basketbolu.

     [+] [-]

, 2012-01-02 14:39, pirms 13 gadiem
Gricmanis rakstīja: Salīdzināji arī kērlingu ar basketbolu.
Nu neredzu iemeslu nesalīdzināt. Būs atbalsts, līmenis celsies un kērlingā mēs neatpaliekam daudz. Kā jau rakstā minēts kērlings ir olimpiskais sporta veids, kāpēc, lai to liktu zem citiem sporta veidiem? Nu secinājums, protams, ir viens, ka LV naudas sportam nav daudz un daudz, kas atkarīgs no vecākiem un sportista ambīcijām, prasmēm mērķtiecīgi kapāties pat bez finansējuma, kas normālās valstīs nu nav pieņemami. Bet nu no izslauktas govis pienu būtu nepareizi un bezjēdzīgi prasīt, un šo govi šobrīd varētu pielīdzināt LV valstij.

     [+] [-]

, 2012-01-02 15:42, pirms 13 gadiem
Manuprāt nepamatots lēmums un cerams ka valdība to neatbalstīs. Jautājums, kāpēc vispār tiek noteikti prioritārie sporta veidi, kuros valsts iegulda vairāk naudas un kurām izlasēm to piešķir. Ja tas ir tāpēc, ka lai Latvija dabūtu pēc iespējas vairāk medaļu OS vai PČ tad tādiem futbolistiem, basketbolistiem, hokejistiem vispār nevajag vairs dot ne santīma, jo minētajos sporta veidos izcīnīt tuvākajā laikā kaut vienu medaļu OS, vai PČ vai EČ ir nereāli. Tad dodam visu naudu kērlingistiem vai piem. badmintonistiem (naturalizēsim kādu baru ķīniešu) kā arī galda tenisistiem - būs mums medaļas ar kaudzi.
Ja turpretī IZM piešķir šo naudu tāpēc, lai bērns ieraugot savu valsts izlasi tv pats izdomātu nevis ostīt līmi, vai dauzīt logus bet paņemtu bumbu vasarā un ietu spēlēt futbolu vai pamētāt pa grozu un rezultātā izaugtu par normālu sabiedrības locekli nevis narkomānu. Manuprāt šis ir tieši mērķis uz ko ir jātiecas, nevis sviests ar ko nodarbojas IZM. Jo Latvijā ne regbijs ne kērlings nav populāri - un jāatbalsta tādi sporta veidi kas ir populāri un pieejami. Izskatās pēc kārtējās čomaku būšanas kārtējās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-02 15:57, pirms 13 gadiem
domāju, ka pareizs lēmums, jo Kērlingā mums tiešam ir potenciāls un tas ir ļoti interesants un skatāms sporta veids. Oliimpiskajās spēlēs šis vienmēr ir viens no sporta veidiem, kurus skatos viscītīgāk.
regbijā mūsējiem, protams, ies daudz grūtāk, bet arī šeit nedrīkst ignorēt, jo tas tomēr ir viens no pasaules populārakajiem sporta veidiem, kur arī investorus varētu piesaistīt, kad bik no krīzes eiropa izrāpsies.

     [+] [-]

, 2012-01-02 16:08, pirms 13 gadiem
Onka rakstīja: Jo Latvijā ne regbijs ne kērlings nav populāri - un jāatbalsta tādi sporta veidi kas ir populāri un pieejami. Izskatās pēc kārtējās čomaku būšanas kārtējās.
a kas teica,ka nebūs arī populāri,ja būs vairāk naudas un panākumu? Tiks olimpiādē tādā kērlingā kaut 1/4 finālā, visa Latvija uzreiz pielips pie tv ekrāniem,tevi ieskaitot.

     [+] [-]

, 2012-01-02 16:30, pirms 13 gadiem
regbijs, saprotu, kārtīgs sporta veids, cilvēkiem jāiegulda liels fizisks darbs treniņos, lai spēlētu augstā līmenī. droši vien arī interesanti skatīties. bet vai tam tiešām jāsaņem prioritārs atbalsts šeit, Latvijā?.... tad jau beisbolam un amerikāņu futbolam arī pienāktos.
par kērlingu neizteikšos. pseido-sportaveids, kur bīda akmeni.
un pēc pāris gadiem OS programmā būs arī šahs (nebrīnītos)...

     [+] [-]

, 2012-01-02 16:41, pirms 13 gadiem
Swordsman rakstīja: a kas teica,ka nebūs arī populāri,ja būs vairāk naudas un panākumu? Tiks olimpiādē tādā kērlingā kaut 1/4 finālā, visa Latvija uzreiz pielips pie tv ekrāniem,tevi ieskaitot.
Idiotisms konkrēts. Kā jau teicu nopērkam pa hokeja, futenes, basketa naudu ķīniešus uzvelkam visus nākamajās OS badmintonā un galda tenisā. Visa Latvija skatīsies kā latviešu Sim Kuns ar Minu Tinu iegūst zelta medaļas un pēc tam bariem skries trenēties badmintonā un galda tenisā (kurā starp citu vēl var trenēties- pasaki kur es varu sūtīt savu bērnu trenēties kērlingu Bauskā ko?? vai arī pats kur vari iet uzspēlēt?) Ja jau tik tālu aizgāja - kāpēc neatbalsīt tad florbolu, kas ir daudz pieejamāks visiem un populārāks kā kērlings - ar labiem panākumiem izlašu līmenī??
Bet vispār jau sviests - būtu ņēmuši piemēru no tās pašas Slovēnijas - valsts kurā iedzīvotāju mazāk nekā Latvijā, sen ir aizgājusi mums garām futbolā, basketbolā un arī hokejā vairs nav skaidrs kur ir spēcīgāks Latvija vai Slovēnija. A Latvija tā vietā lai noteiktu pāris sporta virzienus un uz tiem arī koncentrētos - taisās palašināt prioritāros - varētu padomāt ka mums ir tāda resursu bāze kā kaimiņiem krieviem....

     [+] [-]

, 2012-01-02 16:45, pirms 13 gadiem
Tiem, kas gudri spriedelē un apgalvo, ka kērlings nav sports, iesaku janvāra beigās un februārī brīvdienās aiziet un pavērot LČ spēles Kērlinga hallē, Rīgā. Būs iespēja pārliecināties, ka kopējais spēļu līmenis ir ļoti, ļoti augsts, kā arī par to cik kērlings patiesībā ir fiziski prasīgs sporta veids!
Piekrītu, ka varbūt tas arī nav no populārākajiem sporta veidiem, taču interese par to kopumā ir ļoti liela. To pierādīja pagājušā gada nogale, kad brīvu laiku hallē bija grūti atrast.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-01-02 17:15, pirms 13 gadiem
regbijs, starp citu, bija pirmais komandu sporta veids, kas pārstāvēja Latviju pasaules kausā ... !

     [+] [-]

, 2012-01-02 17:21, pirms 13 gadiem
Onka rakstīja: Idiotisms konkrēts. Kā jau teicu nopērkam pa hokeja, futenes, basketa naudu ķīniešus uzvelkam visus nākamajās OS badmintonā un galda tenisā. Visa Latvija skatīsies kā latviešu Sim Kuns ar Minu Tinu iegūst zelta medaļas un pēc tam bariem skries trenēties badmintonā un galda tenisā (kurā starp citu vēl var trenēties- pasaki kur es varu sūtīt savu bērnu trenēties kērlingu Bauskā ko?? vai arī pats kur vari iet uzspēlēt?) Ja jau tik tālu aizgāja - kāpēc neatbalsīt tad florbolu, kas ir daudz pieejamāks visiem un populārāks kā kērlings - ar labiem panākumiem izlašu līmenī??
Bet vispār jau sviests - būtu ņēmuši piemēru no tās pašas Slovēnijas - valsts kurā iedzīvotāju mazāk nekā Latvijā, sen ir aizgājusi mums garām futbolā, basketbolā un arī hokejā vairs nav skaidrs kur ir spēcīgāks Latvija vai Slovēnija. A Latvija tā vietā lai noteiktu pāris sporta virzienus un uz tiem arī koncentrētos - taisās palašināt prioritāros - varētu padomāt ka mums ir tāda resursu bāze kā kaimiņiem krieviem....
atvaino par stulbu jautājumu,bet kāds sakars kērlingam ar ķīniešu badmintonistiem? kāpēc lai kērlingā panākumus negūtu mūsu pašu Bērziņi un Liepiņi? Iedos naudu,attīstīsies,gūs mūsu pašu kērlingisti labākus panākumus - pričom tur naturalizācija,kur loģika?
florbols pagaidām nav olimpiskais sporta veids un tā ir milzīga starpība. Florbola rezultātus zin tikai tie (tās valstis),kas paši piedalās, bet kērlingu pamana katrs,kas skatās olimpisko dienasgrāmatu,pat tad,ja tev sporta veids neinteresē. un medaļnieki parādās kopējā medaļu tabulā. Bez tam, ziemas olimpiādē to sporta veidu ir daudz mazāk, tā ka katrs izceļas daudz vairāk,kur nu vēl tad,ja tā ir komandu spēle.
Nu hokeju jau arī katrā nostūrī netrenēsies, tad jau tikpat labi to arī var neatbalstīt. kur tu bauskā skeletonu un bobsleju trenēsies? Tiem arī naudu nost ņemam? spēlējam visi ļoti pieejamo basketbolu,futbolu un esam tur viduvējība kā vēl 100 valstu, nevienu medaļu vairs vispār neredzēt.

     [+] [-]

, 2012-01-02 17:27, pirms 13 gadiem
vikings33 rakstīja: nu tad aiziet:atbalstam burāšanu valsts līmenī,galda tenisu,badmintonu,golfu-tie visi ir olimpiskie sporta veidi.
vajag vairāk ieguldīt sporta veidos,kas ir masveidīgi,kuros mēs varam kautko sasniegt nevis tikai piedalīties.man nav nekas pret kērlingu un rgbiju,bet ar regbiju Latvijā nodarbojas kādi pāris simti,bet ar kērlingu vispār kādi 50-70.
skeletons un bobslejs ir masveidīgi? bmx ir masveidīgs? šķēpmešana ir masveidīgs sporta veids? tas pats hokejs,galu galā,arī neko baigi masveidīgs nav..
ja tiem 50 - 70 ir šances uz panākumiem - kāpēc ne? bez tam,kur rakstīts, ka tā arī paliks tie 50-70, ja iedos vairāk naudu,būs labāki apstākļi, varbūt arī panākumi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-01-02 18:00, pirms 13 gadiem
vikings33 rakstīja: ar šiem sporta veidiem nodarbojas 20-30 reizes vairāk sportistu nekā ar kriketu un kērlingu kopā.
kriketa vietā bija domāts regbijs
Pilnīgs auns ...regbijs ir otrs masveidīgākais sporta spēļu veids pasaulē

     [+] [-]

, 2012-01-02 18:33, pirms 13 gadiem
vikings33 rakstīja: bobslejs ir ar senām tradīcijām,skeletonā mēs esam līderi.starp citu skeletonam un bobslejam valsts dod ļoti maz naudas.bmxir pietiekami masveidīgs,arī hokejs ,ar šiem sporta veidiem nodarbojas 20-30 reizes vairāk sportistu nekā ar kriketu un kērlingu kopā.
nevajag visiem pēc kārtas dot naudu,ar domu ka varbūt,kautkad kautkas izdosies.
bmx,skeletonā,šķēpmešanā,hokejā mēs esam elitē,bet regbijā un kērlingā nekad nebūsim.nevajag mānīt sevi ar to,ka esam piedalījušies kērlinga,regbija pasaules čempī,jo ar kērlingu pasaulē nodarbojas labi,ja 20 valstīs un regbijs arī ir populārs Lielbritānijā un tās bijušas kolonijās
par regbiju tu laikam joko no Mēness esi nokritis,vai?
kērlingā - nodarbojas labi ja 20 valstis,tāpēc mēs nekad nebūsim elitē. kur loģika? tieši tad jau ir lielākas šances kaut ko dabūt, ja nav daudz valstu,kas ar to nodarbojas. Olimpiskais sporta veids, salīdzinoši neliela konkurence, liela publicitāte
(cik tad ziemas olimpiādē ir to sporta spēļu?) - es domāju,tā ir ideāla kombinācija,lai to atbalstītu.

     [+] [-]

, 2012-01-03 09:26, pirms 13 gadiem
Swordsman rakstīja: atvaino par stulbu jautājumu,bet kāds sakars kērlingam ar ķīniešu badmintonistiem? kāpēc lai kērlingā panākumus negūtu mūsu pašu Bērziņi un Liepiņi? Iedos naudu,attīstīsies,gūs mūsu pašu kērlingisti labākus panākumus - pričom tur naturalizācija,kur loģika?
florbols pagaidām nav olimpiskais sporta veids un tā ir milzīga starpība. Florbola rezultātus zin tikai tie (tās valstis),kas paši piedalās, bet kērlingu pamana katrs,kas skatās olimpisko dienasgrāmatu,pat tad,ja tev sporta veids neinteresē. un medaļnieki parādās kopējā medaļu tabulā. Bez tam, ziemas olimpiādē to sporta veidu ir daudz mazāk, tā ka katrs izceļas daudz vairāk,kur nu vēl tad,ja tā ir komandu spēle.
Nu hokeju jau arī katrā nostūrī netrenēsies, tad jau tikpat labi to arī var neatbalstīt. kur tu bauskā skeletonu un bobsleju trenēsies? Tiem arī naudu nost ņemam? spēlējam visi ļoti pieejamo basketbolu,futbolu un esam tur viduvējība kā vēl 100 valstu, nevienu medaļu vairs vispār neredzēt.
Ar ķīniešu badmintonistiem ja vēl nesaprati loģiku - jautājums ir tas ko uzdevu iepriekš ko tad valsts grib panākt dodot naudu un padarot par prioritāro sporta veidu - medaļas PČ vai OS vai arī to ka gan pieaugušie, gan bērni paši sāk nodarboties ar šo sporta veidu un valstij samazinās izdevumi citur (policijai (jo sīkais spēlē basketu nevis iet apzog šķūnīšus aiz gara laika), veselības nozarei utt.). Ja doma ir kļūt slaveniem savācot medaļas PČ un OS , tad ķīniešu badmintonisti tieši vajadzīgi jo valsts nopirks gatavu produktu, ar gatavu rezultātu nevis kērlingā kur nav zināms būs medālis vai nē. Un ja šāda ir valsts nostāja (galvenais dabūt medāli un ieraudzīt CNN ziņās uzrakstu Latvija), tad kāds ir konkrēts idiots, kas ir pie šprices, kas nesaprot kāpēc vispār valstij jāatbalsta sports.
Kas attiecas uz skeletonu un bobsleju - tos paldies dievam neviens nav izdomājis izdomāt, ka vajag padarīt par prioritāriem sporta veidiem , jo arī tad būtu tas pats jautājums kā kērlingam - kā var būt prioritārs sporta veids valstī ja ar to nodarbojas pārdesmit sportisti pa visu Latviju un arī to var darīt 1-2 vietās Latvijā? kas tad būs tālāk - ieviesīs teiksim sporta veidu OS ziemā - šļūkšana ar pliku dibenu no kalna bez ragaviņām, mēs uzreiz padarīsim to par prioritāru - pofig ka mums kalnu nav, gan jau atradīsim 10 dīvaiņus Latvijā, kas pateicoties tam ka konkurence sākumā būs = 0, mož mums kādu medāļu atvedīs???

     [+] [-]

, 2012-01-03 10:54, pirms 13 gadiem
Onka - nevajadzētu jaukt profesionālo sportu ar tautas sportu. Raksta pamatā tomēr ir runa par finansējuma pārdali sporta federācijām, kuru galvenais uzdevums tomēr ir atbalstīt sava sporta veida profesionālos sportistus.
Ja sportam kopumā tiktu novirzīts, kaut tikai neliels procents no akcīzes nodokļa par cigaretēm un alkoholu, tad diskusijas par naudu un tās pārdali federācijām nebūtu.
Un pilnīgas muļķības ir tās, ka ar kērlingu nodarbojās pārdesmit sportisti, oficiāli reģistrēti ir 130 sportisti, taču neoficiāli ir daudz vairāk sportistu.
p.s. Diezin vai būtu korekti šeit minēt ķīniešu badmintonistus. Tiem kas kaut nedaudz tam ir sekojuši līdzi zina, ka šajā sporta veidā kā Ķīnas tā Mailaizijas valsts iestādes ir ieguldījušas milzīgu naudu, kas ir par pamatu tehniskās bāzes nodrošināšanai un sportistu algošanai. Tam visam klāt nāk arī spēcīga iekšējā konkurence, kas ir par pamatu augstas meistarības līmeņa latiņas noturēšanai.

     [+] [-]

, 2012-01-03 11:44, pirms 13 gadiem
Brakaņeris rakstīja: Onka - nevajadzētu jaukt profesionālo sportu ar tautas sportu. Raksta pamatā tomēr ir runa par finansējuma pārdali sporta federācijām, kuru galvenais uzdevums tomēr ir atbalstīt sava sporta veida profesionālos sportistus.
Ja sportam kopumā tiktu novirzīts, kaut tikai neliels procents no akcīzes nodokļa par cigaretēm un alkoholu, tad diskusijas par naudu un tās pārdali federācijām nebūtu.
Un pilnīgas muļķības ir tās, ka ar kērlingu nodarbojās pārdesmit sportisti, oficiāli reģistrēti ir 130 sportisti, taču neoficiāli ir daudz vairāk sportistu.
p.s. Diezin vai būtu korekti šeit minēt ķīniešu badmintonistus. Tiem kas kaut nedaudz tam ir sekojuši līdzi zina, ka šajā sporta veidā kā Ķīnas tā Mailaizijas valsts iestādes ir ieguldījušas milzīgu naudu, kas ir par pamatu tehniskās bāzes nodrošināšanai un sportistu algošanai. Tam visam klāt nāk arī spēcīga iekšējā konkurence, kas ir par pamatu augstas meistarības līmeņa latiņas noturēšanai.
Profesionālais sports tieši vienmēr ir jāsaista kopā ar tautas sportu. Jo pretējā gadījumā kāda velna pēc valsts vispār minēto sporta veidu atbalsta - tikai tāpēc ka ar to nodarbojas 0.007 procenti no visiem iedzīvotājiem?? un pārējiem tas nav pieejams un neinteresē? Principā tajā dienā kad VEF vai RD spēles vairs neradītu interesi pieaugušajos vai bērnos, pašiem iet paspēlēt basketu vai hokeju - tad valstij vispār nevajadzētu (vai pašvaldībai) minētajā organizācijā investēt kaut vienu santīmu.
Un es neesmu pret kērlingu vai regbiju, un naudas piešķiršanu minētajiem sporta veidiem - bet pielīdzināt minētos sporta veidus hokejam vai futbolam, basketbolam Latvijā ir konkrēts stulbums (cerams bez savtīga ieguma).

     [+] [-]

, 2012-01-03 18:46, pirms 12 gadiem
Onka,bet cik % tad nodarbojas ar hokeju Latvijā? es to nesauktu par masveidīgu sporta veidu.
Un kāpēc tu iedomājies,ka ar kērlingu nenodarbosies vairāk cilvēku,ja reiz viņu atzīs par prioritāru? Domāju,ir visas iespējas. un tāds kērlings nemaz īsti nekonkurē ar futbolu vai basketbolu, pavisam citāds sporta veids.