Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1240, Did:0, useCase: 3

Olimpietis Kristaps Lībietis stāsta, kā gatavoties Sportland slēpošanas svētkiem

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Gatavojoties 12. februāra Sportland slēpošanas svētkiem Mežaparkā, piedāvājam Sportland distanču slēpošanas eksperta, olimpieša Kristapa Lībieša ieteikumus

1. Pareiza inventāra izvēle

Lai būtu ērti slēpot, svarīgi izvēlēties pareizu inventāru.
Distanču slēpošanas inventārs jāizvēlas atbilstoši slēpošanas stilam – klasiskajam vai slīdsolim.
Iegādājoties klasiskā stila inventāru, jāņem vērā slēpotāja svars un augums. Slēpēm jābūt 15 – 20cm garākām par slēpotāja augumu. Jāizvēlas slēpes ar tādu cietības pakāpi, lai ar savu svaru slēpojot slēpe tiktu izspiesta līdz slīdvirsmai. Tas uzlabo slēpošanas kvalitāti.
Nūjām jābūt garumā līdz padusēm.
Klasiskā stila zābaki ir ar mīkstu zoli, kas ļauj pilnvērtīgi atsperties.
Stiprinājumiem jābūt klasiskā stila ar gumijas cietības indeksu 40 SHA .

Iegādājoties slīdsoļa inventāru, slēpju garumam jābūt 5 – 10cm garākam par slēpotāja augumu. Slēpju cietība jāizvēlas atbilstoša slēpotāja svaram.
Nūjām jābūt garumā līdz ausīm.
Slīdsoļa zābaki ir augstāki nekā klasiskā stila un ar cietu zoli.
Slīdsoļa slēpju stiprinājumiem jābūt ar gumijas cietības indeksu 60 SHA.

Apģērbam jābūt elpojošam, vēja necaurlaidīgam, ar sviedru kontroli. Vēlams izvēlēties specializēto distanču slēpošanas apģērbu, taču ja tāds nav pieejams, tad jāizvēlas tāds, kas neierobežo kustības un ir pieguļošs.

2. Treniņš

Iesildīšanās – atkarīga no tā, kādu distanci plānots veikt. Iesildīšanās pamatā ir kārtīga izlocīšanās, pēc tam 20min. lēns, mierīgs slēpojums.

Pēc treniņa atsildīšanās atkarīga no treniņa intensitātes. Ja treniņš bijis intensīvs, nepieciešams 20min. lēns, mierīgs slēpojums.
Ja treniņa intensitāte nav bijusi augsta, atsildīšanās nav nepieciešama.

Pēc treniņa obligāti jāuzvelk sauss apģērbs. Tā slēpotājs sevi pasargās no saaukstēšanās.

3. Gatavošanās sacensībām

Gatavošanās sacensībām atkarīga no slēpotāja trenētības pakāpes un veicamās distances.
Lai uzturētu sevi formā un pienācīgi sagatavotos sacensībām, ieteicams trenēties 3x nedēļā. Kad tuvāk nāk sacensības, vienu treniņu nedēļā jāvelta ātruma īpašību attīstīšanai, paaugstinot treniņa intensitāti. Starp vienmērīgu slēpošanu jāiekļauj posmi, ko slēpotājs veic ātrā tempā sacensību režīmā.

Detalizētu informāciju katrs slēpotājs var iegūt kopīgajos slēpošanas treniņos katru Ceturtdienu Mežaparkā pl:18:00 – 20:00.