Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Atguvis basketbola garšu: R.Kurucs par spēlēšanu Banki vadībā un PK2023

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Atguvis basketbola garšu: R.Kurucs par spēlēšanu Banki vadībā un PK2023
Rodions Kurucs. Foto: FIBA

Latvijas izlases uzbrucējs Rodions Kurucs sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' atskatījās uz iepriekšējo sezonu, kuras otrajā pusē viņam izdevies atkal izbaudīt basketbolu. Pasaules kausā kopā ar Latvijas izlasi spēlētājs vēlas cīnīties par augstākajiem mērķiem.

25 gadus vecā uzbrucēja Rodiona Kuruca pēdējās sezonas basketbolā bijušas nevienmērīgas. Pārcelšanās no Nacionālās basketbola asociācijas uz Eiropu sākotnēji nevedās tik gludi – Belgradas ‘’Partizan’’ viņam neizdevās izkarot vietu sastāvā, bet ACB līgas ‘’Real Betis’’ rindās tika nospēlētas tikai 11 spēles. Basketbola garšu talantīgais cēsnieks atguva pie izlases trenera Lukas Banki Francijas klubā ‘’Strasbourg’’, kur bija viens no komandas līderiem. Lai arī pagaidām ar nelielu savainojumu, šajā vasarā Kurucs kopā ar Latvijas izlasi plāno debitēt 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā.

Svarīga treneru uzticība
Līdzšinējā Rodiona Kuruca karjeras attīstībā varējis pamanīt, ka nozīmīga bijusi komandu treneru uzticība viņa spējām. Laikā, kad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Bruklinas ‘’Nets’’ galvenā trenera amatā strādāja Kevins Atkinsons, latviešu uzbrucējs spēja tikt pie rotācijas basketbolista vietas. Speciālista piedāvātajā spēles stilā Kurucs ātri vien prata atrast savu vietu, savā pirmajā sezonā NBA nospēlējot 63 spēles. Tajās viņš vidēji guva 8.5 punktus un izcīnīja 3.9 atlēkušās bumbas. Gan nospēlēto spēļu skaitā, gan gūtajos punktos un izcīnītajās bumbās zem groziem Kurucs 2018./2019. gada sezonā uzrādīja labākos statistikas rādītājus īsajā NBA karjerā.

Trīs sezonas vēlāk Rodions lēma par atgriešanos Eiropā. 2021./2022. gada sezonu viņš pavadīja Serbijas klubā Belgradas ‘’Partizan’’, par kuras treneri tobrīd kļuva leģendārais Žeļko Obradovičs. Līdz galam iedzīvoties šajā vienībā Kurucam neizdevās, un puses sadarbību pēc vienas sezonas neturpināja. Iepriekšējo viņš iesāka Spānijas ACB līgas klubā ‘’Real Betis’’, taču tajā nospēlēja vien 11 spēles. ‘’Sezonas sākums varēja būt labāks. Ļoti vēlējos atgriezties Spānijas līgā un varbūt būtu gribējis atrasties labākā formā. Iespējams, spēļu bija nedaudz par maz, jo aizvadījām vienu maču nedēļā,’’ sarunā ar portālu ‘’Sportacentrs.com’’ īso laiku Seviljā atceras Rodions.

Sezonas otro pusi 25 gadus vecais basketbolists pavadīja Francijas augstākajā līgā, spēlējot ‘’Strasbourg’’, kuru trenēja Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki. Jau valstsvienības rindās varēja novērot, ka starp Rodionu un galveno treneri valda savstarpējā uzticība. Tas atsaucies arī uz demonstrēto spēli Strasbūrā – no vidēji 15 minūtēm laukumā ACB līgā viņš spēlēja vairāk nekā 26 Francijā, un vidēji iespēja gan vairāk punktu, gan nozīmīgākus rādītājus citās ailēs – 10.6 punkti, 4.8 atlēkušās bumbas un 2.2 piespēles. ‘’Treneris man uzticējās, un tas man palīdzēja atgūt basketbola garšu. Basketbolā daudz kas ir atkarīgs no trenera. Ar pārliecību iepriekšējā sezonā man viss bija kārtībā, bet Spānijā vairāk bija problēma ar treneri. Savukārt Luka man uzticējās un līdz ar to sezonas otrā puse bija daudz labāka, bet es pats krietni vairāk izbaudīju basketbolu.’’

Īsajā laikā Francijā Kurucs palīdzēja ‘’Strasbourg’’ ne tikai sasniegt vietējās līgas izslēgšanas spēlēs, bet arī aizspēlēties līdz Čempionu līgas ceturtdaļfinālam, kurā sērijā līdz divām uzvarām nācās atzīt nākamās čempiones Bonnas ‘’Telekom Baskets’’ pārākumu. Pēc sezonas puses pateicās viena otrai par sadarbību, bet Kurucs ne tikai bija jauna kluba meklējumos, bet arī nomainīja pārstāvošo aģentūru. Ja līdz šim viņu varēja uzskatīt par Artūra Kalnīša klientu, tad šajā vasarā viņu sāka pārstāvēt cita Latvijas basketbola aģentūra ‘’Future Sports Group’’.

‘’Jaunu komandu esmu jau atradis,’’ mediju dienā teica Kurucs, vēlreiz apliecinot, ka viens no nozīmīgākajiem aspektiem nākamā kluba izvēlē bijis trenera faktors. Lai arī trešdien, 26. jūlijā, kad Latvijas izlase sāka pulcēties vienkopus treniņnometnē, oficiāli Kuruca nākamais klubs vēl nebija zināms, dažas dienas vēlāk noskaidrojās, ka viņš atgriezīsies Spānijas ACB līgā, pastiprinot ‘’Murcia’’. Ar to viņš startēs ne tikai vietējā čempionātā, bet arī FIBA Čempionu līgā. Par vienības galveno treneri strādā spānis Sito Alonso, kurš karjeras laikā strādājis arī ar tādām komandām kā Badalonas ‘’Joventut’’, ‘’Bilbao Basket’’, ‘’Baskonia’’, ‘’Barcelona’’, kā arī Spānijas U20 izlasi. Mursijā viņš galvenā treneri vietu ieņem jau kopš 2019. gada, pēdējā sezonā izcīnot devīto vietu ACB līgā un tiekot ceturtdaļfinālā Čempionu līgā. Sarunas gaitā varēja noprast, ka atgriešanās Spānijā Kurucam bijusi prioritāte, bet ar Sito Alonso viņš jau karjeras laikā ir strādājis vienu sezonu (2017./2018. gadā) laikā, kad pats pārstāvēja ''Barcelona''. Toreiz galvenās komandas sastāvā viņš ACB līgā laukumā devās sešās spēlēs, kā arī četrās Eirolīgas cīņās, vairāk sevi apliecinot otrās komandas rindās.

Izlasē ar savu lomu apmierināts
Mediju dienā vairāki uzrunātie izlases spēlētāji minēja, ka līdz treniņnometnei daudz laika atpūtai nav veltījuši. Līdzvērtīgus vārdus varēja saklausīt no Rodiona Kuruca, kurš gan pirms oficiālajiem treniņiem iedzīvojies arī nelielā kājas savainojumā. ‘’Pēc sezonas daudz laika atpūtai nebija. Varēja nedaudz atvilkt elpu, bet ne tik ļoti, lai pazaudētu sportisko formu. Pirms nometnes nedaudz atpūtos, jo nevarēju pārslogot traumēto vietu.’’ Kurucs gan minēja, ka viņa savainojums nav nopietns, un ir vienkārši nedaudz jāatpūšas, pēc kā viss būs kārtībā. Izlases treneris Luka Banki preses konferencē pauda, ka pirmās nedēļas laikā Liepājā viņa progresam ciešāk sekos līdz medicīniskais personāls, bet pagaidām treniņos iesaistīsies Mārcis Šteinbergs.

Pirms Pasaules kausa Latvijas izlase aizvadīs sešas pārbaudes spēles – Liepājā pret Zviedriju, Rīgā pret Gruziju, Dominikānas republiku un Somiju, bet Taivānā pret Puertoriko un Lietuvu. ‘’Manuprāt, spēļu skaits ir pietiekams. Arī skatītājiem būs interesanti. Viena spēle plānota Liepājā, kas labā ziņā būs nedaudz citādāka pieredze. Rīgā būs daudz labu spēļu, un cilvēkiem būs iespēja atnākt un pirms čempionāta novērtēt, kā mēs izskatāmies,’’ par sagatavošanās posmu teica uzbrucējs, piebilstot, ka priecājas par spēļu norisi savu līdzjutēju priekšā. ‘’Tas dos papildus emocionālo lādiņu. Mums skatītāju atbalsts ir ļoti svarīgs, tāpēc forši, ka spēlēsim mājās.’’

Raugoties pretinieku nometnē, Kurucs pamanījis arī sev zināmas sejas, ieskaitot bijušos komandas biedrus. Piemēram, Francijas izlases sastāvā iekļauts Matiass Lesorts, bet vismazāk zināmā komanda ir Libāna. Gatavošanās posmā paredzētas pārbaudes spēles pret citu kontinentu izlasēm, kā, piemēram, Dominikānas republiku un Puertoriko. Kurucs uzskata, ka šīs spēles varētu palīdzēt veiksmīgāk sagatavoties tieši mačam pret ne tik labi zināmo pirmo Pasaules kausa pretinieci. ‘’Manuprāt, mēs nevaram šķirot spēles – pret visām jāattiecas ar nopietnu attieksmi. Jā, Francijai būs laba izlase, un tajā ir mans komandas biedrs no Belgradas laika Lesorts, kurš ir ļoti meistarīgs basketbolists, taču mums ir ko likt pretī. Kanāda nokomplektējusi interesantu un labu komandu, bet par Libānu neko daudz nezinu. Domāju, ka pret visām komandām gatavosimies vienādi un līdz ar to viss būs kārtībā.’’

Luka Banki izlases rindās ieguvis uzticību ne tikai no Rodiona Kuruca, bet arī citiem izlases spēlētājiem. Uzbrucēja Kuruca sakarā gan tas palīdzējis spēlētājam atrast savu lomu, ar kuru viņš pats ir apmierināts. 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas laikā īpaši varēja novērot, ka Rodions vairāk koncentrējas uz darbu aizsardzībā, un dažādām ar spēli saistītām niansēm. Vairākos svarīgos brīžos viņam izdevās pārķert pretinieku piespēles, gūt punktus pašam vai arī izkārtot metienus partneriem. Ja kvalifikācijas sākumā Kurucs bija savas spēles meklējumos, tad, sākot ar 2022. gada vasaru, viņš atrada vietu trenera Banki zīmējumā. Viņš uzskata, ka šajā vasarā viņa uzdevumi paliks līdzšinējie.

‘’Mums ir pietiekami daudz spēlētāju, kuri prot izcelties uzbrukumā. Mani primārie uzdevumi vairāk varētu būt aizsardzībā, neaizmirstot arī par spēli uzbrukumā. Būs jāpalīdz komandai arī citos veidos – piemēram, jāatdod precīza piespēle vai jāuzliek pareizs bloks, lai izbrīvētu brīvu situāciju komandas biedram. Šāda spēles maniere, kurā varu izpaust savas dažādās prasmes, man pagaidām patīk. Tālāk strādāsim, lai varētu pilnveidot spēli uzbrukumā, bet ar savu lomu esmu apmierināts.’’

Finālturnīrā jācīnās par augstākajiem mērķiem
‘’Esmu ļoti izsalcis un vēlos ar Latviju ko sasniegt,’’ par savām sajūtām potenciāli debitēt Pasaules kausā teica basketbolists. Sarunas gaitā viņš minēja hokeja izlases piemēru, kas 2023. gada pavasarī pirmo reizi valsts vēsturē kļuva par pasaules čempionāta medaļnieci. ‘’Hokejā izcīnītā medaļa kļuva par tādu foršu emociju lādiņu latviešiem un to pašu gribētos paveikt arī basketbolā. Prieks par hokejistiem un hokeju, taču vēlētos, lai arī mēs kaut kādā veidā padarām basketbolu vēl labāku, sasniedzot kaut ko kopā.’’

‘’Mums ir četri uzdevumi Pasaules kausā. Pirmkārt, cīnīties par uzvarām. Otrkārt, cīnīties par medaļu. Treškārt, cīnīties par kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm. Ceturtkārt, nopelnīt labu bilanci, kura ļautu uzlabot vietu FIBA astoņu gadu rangā,’’ preses konferencē valstsvienības dažādos mērķus skaidroja valstsvienības treneris Luka Banki. Savā ziņā trenerim piekrita arī Rodions Kurucs, kurš finālturnīrā vēlas cīnīties par pašiem augstākajiem mērķiem, pie reizes gan atzīstot, ka to paveikt nebūs viegli.

‘’Gribētu cīnīties par medaļām,’’ saka vecākais no brāļiem Kuruciem. Pieaugušo izlases kandidātu sarakstā ir arī viņa brālis Artūrs, bet U16 valstsvienības kandidātu lokā ir Iļja Kurucs. ‘’Saprotu, ka to paveikt būs grūti, taču tas nav nekas nesasniedzams. Mums ir laba izlase, saliedēti čaļi, tiesa, dažiem traumas patraucējušas būt sastāvā. Centīsimies darīt to labāko,’’ turpina 25 gadus vecais uzbrucējs, kurš par sevi saka, ka laukumā atdošot visus spēkus. ‘’Personīgi esmu gatavs atdot visu, kas manī ir.’’

Līdzšinējās karjeras laikā Rodions Kurucs pieaugušajā izlasē aizvadījis desmit spēles, kuru laikā guvis 50 punktus jeb vidēji piecus mačā. 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā viņš laukumā devās sešos mačos, kuros vidēji pavadīja 18.3 minūtes laukumā, gūstot 5.7 punktus, izcīnot 4.2 atlēkušās bumbas, atdodot 1.3 rezultatīvās piespēles un pārtverot 1.5 pretinieku piespēles.

Latvijas valstsvienības kandidāti Pasaules kausa finālturnīram

PozīcijaBasketbolistsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'SpēlesPunkti
AizsargiDairis Bertāns1989.193 cmReal Betis (Spānija)1301246
Aigars Šķēle1992.193 cmBM Stal (Polija)46295
Toms Leimanis1994.188 cmEstudiantes (Spānija-2)1058
Artūrs Kurucs2000.192 cmBaskonia (Spānija)1373
Artūrs Žagars2000.190 cmNevežis (Lietuva)741
Kristers Zoriks1998.195 cmVEF Rīga19136
UzbrucējiRodions Kurucs1998.207 cmStrasbourg (Francija)1050
Mareks Mejeris1991.207 cmHapoel J (Izraēla)101466
Dāvis Bertāns1992.207 cmMavericks (NBA)51461
Jānis Timma1992.201 cmbez kluba58541
Rolands Šmits1995.207 cmŽalgiris (Lietuva)36202
Artūrs Strautiņš1998.198 cmReggio Emilia (Itālija)1462
Andrejs Gražulis1993.202 cmTrento (Itālija)45285
CentriKristaps Porziņģis1995.221 cmWizards (NBA)21274
Klāvs Čavars1996.205 cmStart (Polija)26145
Anžejs Pasečņiks1995.216 cmReal Betis (Spānija)22170

  +2 [+] [-]

, 2023-07-30 17:02, pirms 9 mēnešiem
Beidzot intervija ar 2 labāko latviešu basketbolistu Eiropā. Lai veicas izlasē un Mursijā!

     [+] [-]

, 2023-07-30 17:02, pirms 9 mēnešiem
"uzbrucējs spēja tikt gan pie spēles laika, gan rotācijas basketbolista vietas"- nav viens un tas pats?

  +1 [+] [-]

, 2023-07-30 17:29, pirms 9 mēnešiem
florbolsvienmersirdi rakstīja: Beidzot intervija ar 2 labāko latviešu basketbolistu Eiropā. Lai veicas izlasē un Mursijā!
intervija ar divi labāko?

  +1 [+] [-]

, 2023-07-30 19:43, pirms 9 mēnešiem
Kurucs ļoti svarīgs pret Kanādu, lai krampētu aizsardzībā pretinieku līderus. Arī ja būtu jāspēlē pret ASV un citām top izlasēm.

     [+] [-]

, 2023-07-30 23:25, pirms 9 mēnešiem
florbolsvienmersirdi rakstīja: Beidzot intervija ar 2 labāko latviešu basketbolistu Eiropā. Lai veicas izlasē un Mursijā!
Grūti, tā pateikt, 2 labāko, 1 vai 3. Bet, fakts, ka izlasei, viņš ir vajadzīgs, tas ir noteikti, ļoti nesadandarta spēles cienītājs, grūti pret tādu spēlēt, citām komandām. Jā, piekrītu, dažkārt ļoti agresīvs aizsardzībā, dažkārt jāierāda vieta, un sevišķi arī piekrītu tas izpaudīsies pret Kanādu (čaļiem, kuri ir visai ātri-meistarīgi-nekaunīgi).

Mans viedoklis, ja ir trauma, lai neriskē uzreiz 1 pārbaudenē lekt iekšā, lai pakāpeniski iet iekšā, ļoti vajadzīgs 3 numurs.

     [+] [-]

, 2023-07-31 00:39, pirms 9 mēnešiem
vozā rakstīja: Grūti, tā pateikt, 2 labāko, 1 vai 3. Bet, fakts, ka izlasei, viņš ir vajadzīgs, tas ir noteikti, ļoti nesadandarta spēles cienītājs, grūti pret tādu spēlēt, citām komandām. Jā, piekrītu, dažkārt ļoti agresīvs aizsardzībā, dažkārt jāierāda vieta, un sevišķi arī piekrītu tas izpaudīsies pret Kanādu (čaļiem, kuri ir visai ātri-meistarīgi-nekaunīgi).

Mans viedoklis, ja ir trauma, lai neriskē uzreiz 1 pārbaudenē lekt iekšā, lai pakāpeniski iet iekšā, ļoti vajadzīgs 3 numurs.
Nu pirmo nav grūti noteikt, tas ir Šmits bez jautājumiem.

     [+] [-]

, 2023-08-01 15:49, pirms 9 mēnešiem
Lieki Leimanis, Šķēle, Strautiņš, Meijers..?