Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Libānas kandidāti: NBA spēlējušais Spelmens un vietējā čempionāta spīdekļi

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Libānas kandidāti: NBA spēlējušais Spelmens un vietējā čempionāta spīdekļi
Potenciālais Libānas izlases līderis Vaels Arakdži. Foto: FIBA

Kā pēdējā no 2023. gada FIBA Pasaules kausa H apakšgrupas dalībniecēm savu kandidātu sarakstu paziņojusi Libāna, kas tajā iekļāvusi naturalizēto Omari Spelmenu un vairumu vietējā čempionāta spēcīgāko klubu vadošo basketbolistu.

Libānas kandidātu lokā pārsvarā pulcēti vietējā čempionāta basketbolisti. Lielāko pārstāvniecību kandidātu lokā izpelnījusies čempionvienība ''Al Riyadi'', kas bāzēta galvaspilsētā Beirūtā.

Starp kandidātiem aizvadīto sezonu ārzemju klubos pavadīja tikai trīs basketbolisti. No tiem pārliecinoši spilgtākā zvaigzne ir 203 centimetrus raženais naturalizētais centrs Omari Spelmens. Viņš 2018. gada NBA draftā tika izraudzīts ar 30. numuru un basketbola Mekā līdz šim aizvadījis 95 spēles, caurmērā gūstot 6,8 punktus un izcīnot 4,3 bumbas zem groziem.

Klīvlendā dzimušais potenciālais Libānas izlases līderis iepriekšējās divas sezonas pavadījis Korejas čempionāta (KBL) klubā ''Anyang''. Pagājušajā sezonā Spelmens ar 19,4 ik maču gūtajiem punktiem bija otrais rezultatīvākais turnīrā, palīdzot ''Anyang'' tikt pie franšīzes vēsturē ceturtā KBL čempiontitula.

Bez Korejas līgas čempiontitula Spelmens arī kļuvis par Nacionālās studentu sporta asociācijas (NCAA) čempionu, 2018. gadā to paveicot ar Villanovas ''Wildcats''. Tosezon no Latvijas izlases kandidātiem viņam pretī stājās Kristers Zoriks, bet Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs pret naturalizēto libānieti spēkojušies NBA laukumos.

Pie Libānas pases Spelmens tika vien šā gada 18. aprīlī.

Bez Spelmena starp potenciālajiem līderiem minams arī 28 gadus vecais saspēles vadītājs Vaels Arakdži. Viņš 2022. gadā tika atzīts par FIBA Āzijas kausa vērtīgāko spēlētāju, Libānai tiekot pie sudraba godalgām. Pasaules kausa kvalifikācijas mačos Arakdži bija libāniešu rezultatīvākais spēlētājs.

Pagājušajā sezonā 192 centimetrus garais aizsargs pārstāvēja ''Al Riyadi'', tās rindās vietējās meistarsacīkstēs izceļoties ar 15,7 punktiem un 5,3 atlēkušajām bumbām. Lielāko karjeras daļu Arakdži pavadījis Libānas klubos, tomēr viņa CV atrodams arī NBA Vasaras līgas pieraksts, Ķīnas Basketbola asociācijas (CBA) un Āfrikas Basketbola līgas (BAL) klubi.

Talanta ziņā izceļams arī 206 centimetrus raženais uzbrucējs Jusefs Hajats, kurš aizvadījis pirmo sezonu ASV studentu čempionātā, pārstāvot spēcīgo Mičiganas Universitātes ''Wolverines'' basketbola komandu. Kā pirmgadnieks gan Hajats pie nozīmīgas lomas rotācijā netika, piedaloties vien deviņās spēlēs.

Uzbrucēju rindās potenciāli liela loma varētu būt arī ''Al Riyadi'' pārstāvim Haikam Gjokčianam. Pieredzējušais basketbolists savulaik ticis uzskatīts par vienu no spilgtākajiem Libānas basketbola talantiem, neraugoties uz to, ka dzimis Armēnijā un tiesības pārstāvēt valstsvienību īpašā kārtā no FIBA guva vien pirms diviem gadiem. Pirms gada Gjokčians tika atzīts par Libānas čempionāta regulārās sezonas MVP un vēlāk palīdzēja izlasei tikt pie sudraba godalgām Āzijas kausā.

Sagaidāms, ka lielas minūtes spēlēs arī pašreizējās Libānas čempiones un titulētākās komandas ''Al Riyadi'' līderis Ali Haidars. 33 gadus vecais uzbrucējs bija starp komandas produktīvākajiem spēlētājiem gan sudrabotajā Āzijas kausa kampaņā pirms gada, gan arī Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros.

Pasaules kausā Libānas valstsvienība H apakšgrupā spēlēs pret finālturnīra debitanti Latviju, Franciju un Kanādu.

Tieši pret libāniešiem Lukas Banki vadītā Latvijas izlase atklās Pasaules kausu. Mačs paredzēts 25. augustā pulksten 12.15.

Libānas kandidātu saraksts

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz.gadsKlubs 22/23'
AizsargsVaels Arakdži192 cm1994.Al Riyadi
Džads Halils185 cm1996.Sloga Kraljevo (Serbija)
Ali Mansūrs185 cm1998.Al Riyadi
Ali Mezhers180 cm1994.Sagesse
Amirs Saūds185 cm1991.Al Riyadi
Karims Zeinūns190 cm1999.Al Riyadi
Serhio El-Darvičs193 cm1996.Sagesse
Marks Hueirī185 cm2001.Sagesse
UzbrucējsJusefs Hajats206 cm2003.Michigan (NCAA)
Marks Hurī196 cm1998.Dynamo
Haiks Gjokčians203 cm1989.Al Riyadi
Karims Ezedīns203 cm1997.Dynamo
Ali Haidars201 cm1990.Al Riyadi
CentrsNaims Rabajs204 cm1997.Al Riyadi
Žerārs Hadidani202 cm1995.Al Riyadi
Omari Spelmens203 cm1997.Anyang (Koreja)

Izmantotie resursi:
https://twitter.com/FIBAWC/status/1...