Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Basketbols Brazīlijā: viena no spēcīgākajām Amerikas zonas izlasēm

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Basketbols Brazīlijā: viena no spēcīgākajām Amerikas zonas izlasēm
Brazīlijas basketbola izlase. Foto: FIBA

Lai arī Brazīlija ierindas sporta līdzjutējam visvairāk var asociēties ar futbolu, arī basketbola tradīcijas šajā valstī tikušas izkoptas. Ja 20. gadsimta vidū Brazīlija plūca laurus gan olimpiskajās spēlēs, gan FIBA Pasaules kausā, tad mūsdienās to var saukt par Amerikas zonas vienu no spēcīgākajām izlasēm, kas pierādījies tās rezultātos FIBA Amerikas kausā un Panamerikas spēlēs.

Rīt Latvijas basketbola izlase plkst. 12:45 pēc Latvijas laika pret Brazīliju aizvadīs izšķirošo spēli par iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā. Spēles uzvarētājs automātiski garantēs vietu astoņu labāko komandu vidū, kamēr zaudētāja ieņems trešo vai ceturto vietu L grupā, kas būs atkarīgs no Kanādas un Spānijas spēles iznākuma. Lai arī basketbols Brazīlijā nav populārākais sporta veids, arī groza bumbā tai bijuši panākumi, taču visai sen.

Basketbols starp desmit populārākajiem sportiem valstī
Brazīlija sporta pasaulē zināma ar tās futbola tradīcijām. Ja Lietuvā reliģija ir basketbols, tad to pašu var attiecināt uz Brazīliju un futbolu. Meklējot šīs valsts populārākos sportus, bez kājbumbas vēl var atrast arī volejbolu, MMA, pludmales futbolu, džudo un arī basketbolu.

Kopš 2008. gada valsts spēcīgāko basketbola līgu sauc par ''Novo Basquete Brasil''. Tajā startē veselas 17 komandas - ''Bauru'', ''Brasilia Basquete'', ''Caxias do Sul'', ''Cerrado Basquete'', ''Corinthians'', ''Flamengo'', ''Fortaleza'', ''Franca'', ''Minas'', ''Mogi das Cruzes'', ''Pato Basquete'', ''Paulistano'', ''Pinheiros'', ''Rio Claro'', ''Sao Paulo'', ''Cornthians'' un ''Unifacisa''. Arēnu ietilpības atšķiras - ir komandas ar lielām arēnām kā 17 tūkstošu un 11 tūkstošu skatītāju ietilpībām un ir arēnas ar ietilpību no 850 līdz diviem tūkstošiem skatītāju. Par valsts titulētāko basketbola komandu šobrīd var minēt ''Flamengo'', kas par ''Novo Basquete Brasil'' čempioni kļuvusi septiņas reizes. Pēdējās divās sezonās par čempioni kļuvusi ''Franca'' komanda, turklāt pirms divām sezonām par fināla vērtīgāko spēlētāju kļuva viens no šī brīža Brazīlijas līderiem Brunu Kaboklu, bet pirms gada Lukass Diašs.

Vienā no aptaujām noskaidrots, ka Brazīlija ir nozīmīgs tirgus Nacionālajai basketbola asociācijai. Valstī dzīvo aptuveni 214 miljoni iedzīvotāju (2021. gada dati), bet no visiem pieaugušajiem aptuveni 45% sevi uzskata par kaislīgiem vai ikdienišķiem NBA faniem. Noteikts, ka no starptautiskajiem tirgiem Brazīlija šobrīd ir NBA otrā prioritāte pēc Ķīnas. ''NBA zīmols kļūst aizvien populārāks. Mūsuprāt, tas ir tikai sākums,'' pētījumu kompānijai ''Morning Consult Pro'' teica Rodrigu Vičetini, kurš ir NBA biroja Brazīlijā direktors. Kaislīgo vai ikdienišķo fanu ziņā priekšā NBA bija vietējā Brazīlijas futbola līga, Libertadores kauss, FIFA Pasaules kauss, Formula 1, ''La Liga'', UFC, Itālijas A sērija un Anglijas Premjerlīga. No Ziemeļamerikas līgām gan NBA bija populārākā, nedaudz atpaliekot Nacionālajai Futbola līgai jeb NFL.

Brazīlijas basketbola lielākie panākumi - 20. gadsimta vidū
Uzreiz jāmin, ka Brazīlijas basketbola izlase allaž bijusi dalībniece FIBA Pasaules kausā - tā piedalījusies visos turnīros. Un arī panākumi tai ir bijuši, taču tie vairāk attiecināmi uz 20. gadsimta vidu. 1954. gadā, otrajā FIBA Pasaules kausā, tā ierindojās otrajā vietā, kļūstot par čempioni nākamajos divos turnīros pēc kārtas - 1959. un 1963. gadā. Vēlāk bronza 1967. gadā un sudrabs 1970. gadā, bet pagaidām pēdējā medaļa izcīnīta 1978. gadā, kad tā vēlreiz finišēja trešajā pozīcijā.

Trīs reizes Brazīlija izcīnījusi medaļas vasaras olimpisko spēļu turnīrā. Bronza iegūta 1948., 1960. un 1964. gados. Tāpat šīs valsts komanda uzskatāma par vienu no spēcīgākajām sava reģiona izlasēm. FIBA Amerikas kausā tā triumfējusi četras reizes, pievienojot arī trīs otrās vietas un četras trešās. Pēdējā Amerikas kausā, 2022. gadā, Brazīlija palika otrajā vietā, sešās spēlēs tiekot pie piecām uzvarām. Vienīgais zaudējums tika piedzīvots pret Argentīnu. Arī Panamerikas spēlēs tai veicies labi - sešas zelta medaļas, divas sudraba un sešas bronzas.

Brazīlijas panākumi

TurnīrsSasniegumi
Olimpiskās spēles3. vieta (1948.;1960.; 1964. gadā)
Pasaules kauss1. vieta (1959.; 1963. gadā)
2.vieta (1954.;1970. gadā)
3.vieta (1967.; 1978. gadā)
Amerikas kauss1.vieta (1984.; 1988.; 2005.; 2009. gadā)
2.vieta (2001.; 2011.; 2022. gadā)
3.vieta (1989.; 1992.; 1995.; 1997. gadā)
Panamerikas spēles1.vieta (1971.; 1987.; 1999.; 2003.; 2007.; 2015. gadā)
2.vieta (1963.; 1983. gadā)
3.vieta (1951.;1955.; 1959.; 1975.; 1979.; 1995. gadā)

No vietējām basketbola leģendām līdz NBA čempioniem
Brazīlijas basketbola vēsturē var atrast leģendārus spēlētājus katrā no laika lokiem. Par vienu no labākajiem, ja ne pašu labāko Brazīlijas basketbolistu vēsturē uzskata Oskaru Šmitu. Uzbrucējs savas karjeras laikā kļuva par desmitkārtējo vietējā čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, septiņkārtējo Itālijas rezultatīvāko, to pašu reizi paveicot Spānijā. FIBA žurnāls 1991. gadā viņu ieklāva starp pasaules 50 dižākajiem basketbolistiem. Kopā ar Brazīlijas izlasi viņš 1987. gadā izcīnīja Panamerikas zeltu. Viņš iesaukts gan basketbola, gan FIBA izveidotajā slavas zālē.

Vēl viens slavas zāles iemītnieks ir Brazīlijas visu laiku labākais garais spēlētājs Ubiratans Pereira. Viņš kopā ar Brazīlijas izlasi izcīnīja četras medaļas Pasaules kausos, par viņa karjeras augstāko brīdi kļūstot čempiona goda izcīnīšana 1963. gadā. Viņš kļuvis par pirmo brazīlieti, kurš kā profesionāls basketbolists karjeras laikā spēlēja aiz Brazīlijas robežām.

Par pirmo draftētu brazīlieti NBA kļuva Markinjoss Abdala. Viņu 1976. gadā ar 162. numuru izvēlējās Portlendas ''TrailBlazers''. Līdz šim basketbola mekā uzspēlējuši 18 šīs valsts pārstāvji un zināmākie no tiem ir Leandro Barbosa, Andersons Varežau un Nene. Barbosa piecu komandu rindās nospēlēja 850 mačus, kuros guva vairāk nekā desmit punktus spēlē. 2007. gadā viņu atzina par līgas labāko sesto spēlētāju, bet 2015. gadā kopā ar Goldensteitas ''Warriors'' viņš kļuva par NBA čempionu. Varežau lielāko daļu karjeras pavadīja Klīvlendas ''Cavaliers'', 631 spēlē izceļoties ar 7.25 punktiem un 7.16 atlēkušajām bumbām. Savukārt centrs Nene Ziemeļamerikā spēlēja no 2002. līdz 2020. gadam, 965.spēlēs iekrājot 11.3 punktus un sešas bumbas zem groziem. Par NBA čempionu kļuvis arī Tjagu Spliters, kurš kopā ar Sanantonio ''Spurs'' līgas titulu virs galvas varēja celt 2014. gadā.

Komanda Pasaules kausā - jaunības un pieredzes sajaukums
Pēdējo reizi Brazīlija Pasaules kausa ceturtdaļfinālā spēlējusi 2014. gadā, kad beigās ieņēma sesto vietu, bet pirms četriem gadiem tā finišēja 13. pozīcijā. Uz Indonēzijas pilsētu Džakartu brazīļi devās ar vairākiem zināmiem spēlētājiem, taču jau pirmajā spēlē tā traumas dēļ pazaudēja vienu no līderiem aizsargu rindās Raulu Netu. Līdz ar to var uzskatīt, ka no pieteiktajiem sastāviem gan Latvijai, gan Brazīlijai ir pa vienam zaudētam atslēgas basketbolistam.

Komandas motora funkcijas uzņēmies aizsargs Jagu duš Santušs, kurš iepriekšējā sezonā kļuva par Vācijas Bundeslīgas čempionu ''ratiopharm'' sastāvā, tiekot atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju jeb MVP. Līdzšinējās četrās spēlēs viņš vidēji guvis 15 punktus, atdevis astoņas rezultatīvās piespēles un izcīnījis 4.3 atlēkušās bumbas. Spēlē pret Kotdivuāru varēja skaidri pamanīt, cik svarīgs spēlētājs komandai viņš ir. Trešajā ceturtdaļā pie +17 viņš iedzīvojās traumā, un pretinieki samazināja deficītu līdz mīnuss pieci. Trauma neizrādījās nopietna, viņam atgriežoties laukumā ceturtajā ceturtdaļā un sakārtojot Brazīlijas uzbrukumu. Ar viņu saspēles vadītāja pozīcijā Brazīlija var spēlēt ātri, agresīvi un organizēti.

Cits līderis redzams garajā galā. Brunu Kaboklu līdz šim vidēji guvis 15.5 punktus, tiem pievienojot 9.8 atlēkušās bumbas. Karjeras laikā Kaboklu spēlējis arī Nacionālajā basketbola asociācijā, kurā gan aizķerties neizdevās. Nospēlējis nedaudz vairāk par 100 spēlēm, viņš atgriezies Eiropā, pēdējā sezonā kopā ar duš Santušu kļūstot par Vācijas Bundeslīgas čempionu. Fiziski spēcīgs spēlētājs, kurš līdz šim divpunktu metienus trāpa ar 65.5% precizitāti, ir iemetis arī vienu tālmetienu, un ar 80% met soda metienus. 211 centimetru garais Toms Soarišs arī jāmin kā viens no šīs komandas līderiem - viņam pagaidām 10.5 punkti. Spēles laiku iegūst arī Leonardu Meindls, Žoržinju de Paula, bet pieredzējušākais ir 40 gadus vecais Marselinju Huertass.

Par Brazīlijas izlases galveno treneri strādā Gustavu Konti. Viņš izlases štābā strādā jau kopš 2012. gada, vispirms savas zināšanas liekot lietā kā asistentam. Paralēli valstsvienībai viņš ir titulēts treneris vietējā līmenī. Kopš 2018. gada viņš trenē valsts titulētāko komandu ''Flamengo'', ar to trīs reizes kļūstot par Brazīlijas līgas čempionu. Četras reizes viņš atzīts par līgas labāko treneri, bet 2021. gadā viņš ar savu klubu izcīnīja Čempionu līgas basketbolā titulu Amerikas kontinentā. Jāmin, ka Konti nepārvalda angļu valodu un viņa izteikumus preses konferencēs tulko viens no personāla darbiniekiem.

Latvijas izlase pret Brazīliju vēl nekad pēc neatkarības atgūšanas nav spēkojusies. Šajā vasarā Latvija ir cīnījusies pret trim Amerikas kontinenta komandām - Dominikānu, Puertoriko pārbaudes mačos un Kanādu Pasaules kausā. Pārbaudes spēlēs sniegums pret citādāk spēlējošajām komandām bija viļņveidīgs un ne vienmēr kvalitatīvs, kamēr pret Kanādu pietrūka enerģijas otrā puslaika beigu daļā. Rīt enerģijai jāpietiek visām minūtēm!

Brazīlijas sastāvs

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsAugumsKlubs 22/23
AizsargsJagu duš Santušs1999.178 cmratiopharm (Vācija)
Marselinju Huertass1983.191 cmTenerife (Spānija)
Rauls Netu1992.185 cmCavaliers (NBA)
Žoržinju de Paula1996.198 cmFranca Basquete
Vitors Benite1990.194 cmGran Canaria (Spānija)
UzbrucējsGiļerme Santušs2002.201 cmWarriors (G-līga)
Leonardu Meindls1993.201 cmCluj-Napoca (Rumānija)
Lukass Diašs1995.208 cmFranca Basquete
Brunu Kaboklu1995.206 cmratiopharm (Vācija)
CentrsFelipi dos Aņoss1998.221 cmMoraBanc Andorra (Spānija-2)
Tims Soarišs1997.211 cmKings (Austrālija)
Krištianu Felisiu1992.211 cmGranada (Spānija)

Izmantotie resursi:
https://pro.morningconsult.com/tren...
https://www.streetopia.me/m/news/5f...
https://en.wikipedia.org/wiki/Brazi...
https://basketball.realgm.com/natio...
https://www.fiba.basketball/basketb...

Noderīgas saites:

PK 2023 JAUNUMI
PK 2023 KALENDĀRS UN REZULTĀTI
PK 2023 TURNĪRA TABULAS
PK 2023 PROGNOŽU SPĒLE
SKATIES SPĒLES KLĀTIENĒ “OLYBET” SPORTA BĀROS

  +3 [+] [-]

, 2023-09-02 13:57, pirms gada
varbūt pret brazīliešiem pasečņikam atradīs minūtes

  +1 [+] [-]

, 2023-09-02 14:48, pirms gada
Par Jagu ir vērts pieminēt, ka viņš kopā ar Kabuklu ne tikai kļuva par Vācijas čempionu, bet arī tika atzīts par finālsērijas MVP.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-02 15:00, pirms gada
Neprasi par daudz no žurnālistiem.

     [+] [-]

, 2023-09-02 15:14, pirms gada
Laikam būs visneprognozemākā ( mēli var izlaust spēle priekš LV. Tas arī rada patiesu interesi...

  -1 [+] [-]

, 2023-09-02 19:58, pirms gada
Paņemsim pa +20

     [+] [-]

, 2023-09-02 20:10, pirms gada
purva_velns rakstīja: varbūt pret brazīliešiem pasečņikam atradīs minūtes
To Banki izlems pēc spēles situācijas...

  -2 [+] [-]

, 2023-09-02 20:34, pirms gada
Autor, basketbols Brazīlijā ir 2. populārākais sporta veids, tāpat kā visā pasaulē. Aiz futbola protams.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-02 21:07, pirms gada
Latvis rakstīja: Autor, basketbols Brazīlijā ir 2. populārākais sporta veids, tāpat kā visā pasaulē. Aiz futbola protams.
Pats izdomāji?

     [+] [-]

, 2023-09-02 22:16, pirms gada
Būs grūti.

     [+] [-]

, 2023-09-03 00:19, pirms gada
Centri.....mums to nav,ja nekritis 3p tad būs mīnusi.

     [+] [-]

, 2023-09-03 11:07, pirms gada
Brazīlja pret Spāniju 3/4 spēlēja līdzīgi un tikai beigās Spāni veica atrāvienu, bet pret Kanadu visu maču spēlēja fiziski spēcīgu basketbolu,un tieši beigās panāca uzvarai nepieciešamo pārsvaru! Būs ļoti "smaga" spēle, jo šī jau ir izslēgšanas spēle jeb neoficiālais 1/8fināls, kā arī Brazīlija ir ļoti spēcīga,bet arī viņiem gan jau ka ir piesardzīgas bailes no pārsetidzošās Latvijas. Par LATVIJAS uzvaru!