Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Bolevūcija. Kad marts kļuva traks

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bolevūcija. Kad marts kļuva traks
Bird-Magic jau "Celtics" un "Lakers" formās
Foto: www.nba.com

Šovakar ASV sāksies NCAA studentu čempionāta 16 labāko komandu cīņas.

Foga Allena izdomātais NCAA vīriešu pirmās divīzijas basketbola čempionāts šogad svin septiņdesmit gadu jubileju. 1939. gadā un nākamos četrdesmit gadus turnīra mērogi bija krietni vien pieticīgāki, kādus tos zinām šodien, kad spēlēm iespējams neierobežoti sekot ESPN America un interneta bezmaksas translācijās.

Par īstu basketbola revolūciju un „marta trakumu” sacensības kļuva 1978./1979. gada sezonā, precīzāk, 1979. gada 26. martā, dienā, kad NCAA finālam sekoja lielākā televīzijas auditorija koledžu basketbola vēsturē...

1975. gadā izslēgšanas turnīrā pirmo reizi piedalījās 32 komandas. Četrus gadus vēlāk to skaits pieauga līdz četrdesmit un cīņā par čempionu titulu iesaistījās divas nākamās NBA leģendas.

The stage is set, the pieces are moving...
Vēlākais Bostonas „ķelts” Lerijs Bērds un „Indiana State University”, Misūri ielejas komanda, turnīra finālos uzradās no nekurienes. Izcīnot 33 uzvaras pēc kārtas, Indiana nokļuva finālā, kur to jau gaidīja Īrvina „Maģiskā” Džonsona „Michigan State”. 26. martā abas komandas tikās Soltleiksitijā, Jūtā un 24,1% amerikāņu ieslēdza televizorus, lai redzētu, kas notiks.

Pirms tam koledžu basketbols nebija nacionāla mēroga notikums.

Par NBA varēja teikt to pašu, jo tās finālspēles vairumā gadījumu netika rādītas televīzijas tiešraidēs un popularitātē atpalika no koledžu basketbola.

„Bird-Magic” duelis mainīja visu.

Laucinieks „French Lick” Bērds bija pilnīgs pretstats mičiganietim Džonsonam „Holivudai”, kurš vienmēr meklēja iespēju nonākt uzmanības centrā, būt redzams un dzirdams.

Bērda ISU uzvarēja visās 29 regulārās sezonas spēlēs, Džonsona MSU uzvaru gājienā gadījās pa kādam zaudējumam un neiztika bez kurioziem. Džads Hītkots, Mičiganas „Spartiešu” treneris pēc zaudējuma „Northwestern” bija tuvu amata zaudēšanai. „Es saņēmu tikai vienu rakstisku aicinājumu atkāpties,” Seta Deivisa grāmatā „When March went mad” atceras Hītkots. „Diemžēl vēstuli bija parakstījuši desmit tūkstoši cilvēku.”

„Visi bija dzirdējuši par Bērdu un Maģisko,” šonedēļ Jūtas laikrakstam „The Salt Lake Tribune” atzīst vietējais iedzīvotājs un fināla aculiecinieks Fils Merkems. „Tas bija sirreāli, zināju, ka tas būs sevišķs notikums. Bērds bija huligānam līdzīgs baltais blondīns ar ūsām, kas basketbola laukumā varēja izdarīt visu. Brīnījos, kā viņš to varēja paveikt. Un tad vēl bija Maģiskais.”

Hītkots papildina ar ironiju. „Gatavošanās bija neticama. Apmeklēju pārējos „Četru finālus” un tās bija parastas spēles. Šajā mediji pārpludināja Soltleiku. Jāsaka, katrs gribēja redzēt, kā trenēju.”

Izšķirošajā vakarā arēnas 15410 sēdvietas bija līdz malām pārpildītas un tad izrādījās, ka Bērds ar „četriem ķīmijas maģistriem” neko nevar likt pretī Mičiganai. Spēlētājs, kurš koledžas karjeras laikā vidēji spēlē savāca 30,3 punktus, tovakar savāca tikai deviņpadsmit, no spēles trāpot septiņus no 21 metiena. Pretēji gaidām, pati spēle nebija tik aizraujoša un Mičigana uzvarēja ar 75:64. Kā ierasts, pēc sakāves Bērds atteicās runāt ar reportieriem.

Spēle atgādināja dzīvi – daudz cerību, prieka straumes, sarūgtinājums un, beigās, atkopšanās, lai visu turpinātu. „Visi bijām vainīgi, padarot šo finālspēli lielāku nekā tā izvērtās,” vēlāk teica CBS komentētājs Diks Enbergs.

Taču cīņas ietekme bija milzīga un nākamajos 30 gados NCAA čempionāts kļuva par fenomenu, vienu no Ziemeļamerikas sporta lielākajiem notikumiem, turnīru, kurā par čempiontitulu sacenšas 65 valsts labākās komandas.

Turpinājums sekos...

”Slam” konkursa uzvarētāji
Uz visiem sešiem konkursa jautājumiem pareizas atbildes sniedza eSports.lv lietotāji Krayzie, Janchers un rihards8. Viņi turpina cīņu par balvām (papildus žurnālam „Slam” paredzēti pārsteigumi). Trīs uzvarētāji atbildes uz papildjautājumu var iesūtīt uz profilu, atbilžu varianti, kas tiks publicēti zem bloga ieraksta, netiks ņemti vērā.

Papildjautājums
Kāds ir „Marta trakuma” otrs neoficiālais nosaukums?

Aka hip, aka hop. YouTube video

  +5 [+] [-]

, 2009-03-26 20:54, pirms 16 gadiem
o Prieks ka Noviks ielicis aka hip aka hop!
klasika
gan jau pats ar pāris tekstus uzbliezis ir!

     [+] [-]

, 2009-03-26 21:44, pirms 16 gadiem
Pēc Virsraksta jau varēja spriest ka Noviks, bet patiesībā Labs Raksts

     [+] [-]

, 2009-03-26 22:00, pirms 16 gadiem
to klipa pievienošanu rakstam, gan iisti nesapratu!!

     [+] [-]

, 2009-03-26 22:34, pirms 16 gadiem
Jā tagad NCAA skatās vairāk nekā NBa finālus
vakar aizmirsu par to ka būs jautājumi
SWEET 16

  +1 [+] [-]

, 2009-03-26 23:09, pirms 16 gadiem
Noviks cenšas atdarināt amerikāņu apskatniekus. ievērojāt īsās rindkopas, dažkārt tās sastāv no viena teikuma.. Novik, tas ir progress

     [+] [-]

, 2009-03-27 10:28, pirms 16 gadiem
man sāk sāpēt galva lasot Novika tekstus, bet es lasu, jo tēmas šķiet intersesantas, par NBA spēli klātienē, par atmosfēru, par Marta trakumu..., bet tas stils...afigeķ

     [+] [-]

, 2009-03-27 18:32, pirms 16 gadiem
Kāds ieliek rakstu par Texas Westerrn Miners vs. Kentucky Wildcats