Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Ilgausks tomēr zaudē Lietuvas pilsonību

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ilgausks tomēr zaudē Lietuvas pilsonību
Židrūns Ilgausks
Foto: AP / Scanpix

Lietuvas jaunapstiprinātais iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis vakar parakstīja rīkojumu, ar ko nolemts, ka bijušais lietuviešu basketbolists un tagadējais ASV pilsonis Židrūns Ilgausks (39, 221) zaudē Lietuvas Republikas pilsonību.

Židrūns Ilgausks: "Esmu pavadījis pusi dzīves Amerikā, te dzīvoju jau 18 gadus. Sieva un bērni ir šeit, visa dzīve. Lietuvā ierodos tikai tad, kad apciemoju savus vecākus. Pieņemot amerikāņu pilsonību, es zināju, ka varu zaudēt Lietuvas pilsonību. Gribēju iegūt tiesības balsot ASV prezidenta vēlēšanās. Galu galā maksāju nodokļus šajā valstī. Ja tēvs nav pietiekami labs Lietuvas birokrātiem, es viņiem varu nosūtīt arī savu dēlu pases - būs par trim Ilgauskiem mazāk, tad valstij būs mierīgāk. Man nav nepieciešamas privilēģijas. Birokrāti var nobučot manu pēcpusi. Lietuvai neesmu devis neko svarīgu, paldies. Varat ņemt to pilsonību paši sev. Man nav vajadzīgs nekas īpašs."

Ministra lēmums pieņemts saskaņā ar Lietuvas pilsonības likumu - persona, kura ieguvusi citas valsts pilsonību, zaudē Lietuvas pilsonību (izņemot likumā noteiktos izņēmuma gadījumus). Ilgauska pilsonības atņemšanas procedūra tika uzsākta pēc tam, kad ASV vēstniecība Viļņā oficiāli apstiprināja Iekšlietu ministrijai, ka jau 2013. gadā Ilgausks pieņēma ASV pilsonību un deva attiecīgu zvērestu. Pieņemot amerikāņu pilsonību, persona dod zvērestu, tostarp sakot: "es absolūti un pilnībā atsakos no lojalitātes un uzticības citai valstij".

Ilgauska pilsonības atņemšanas jautājums tika pacelts jau novembrī. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite tolaik rosināja grozījumus pilsonības likumā, lai pieļautu dubultpilsonību, ja cilvēkam ir īpaši nopelni Lietuvas labā, taču minētie grozījumi šobrīd vēl nav pieņemti.

Ilgausks kopš 1997. gada dzīvo ASV. Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) viņš aizvadīja 13 sezonas. Pēc spēlētāja karjeras beigām Ilgausks strādā par Klīvlendas "Cavaliers" ģenerālmenedžera asistentu. Savdabīgi, bet šis Lietuvas basketbola lepnums nacionālajā izlasē aizvadījis tikai trīs spēles, turklāt divas pret Latviju.

Izmantotie resursi:
www.lrytas.lt
www.vrm.lt

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2015-01-13 13:00, pirms 9 gadiem
Ilgausks: "Birokrāti var nobučot manu pēcpusi"

  -3 [+] [-]

, 2015-01-13 13:07, pirms 9 gadiem
Pilnīgi piekrītu Ilgauskam.

  +6 [+] [-]

, 2015-01-13 13:10, pirms 9 gadiem
AlexUSA rakstīja: Vai, vai, vai.... ká Židrūns tagad raudás!!!! Ka tik neuztaisa suicídu!!!
Var jau arī lietuviešus saprast... baskets viņiem reliģijas līmenī, Igausks jau nenokrita Amerikā, bet pirms tam trenējās un auga kā spēlētājs Lietuvā. Bet tā ir Ilgauska darīšana, ka negribēja izlasē spēlēt. Lgauska aizstāvjiem gan gribu pajautāt, kāda ir viņu attieksme pret Skudru, piemēram.

  +8 [+] [-]

, 2015-01-13 13:13, pirms 9 gadiem
Ja tēvs nav pietiekami labs Lietuvas birokrātiem, es viņiem varu nosūtīt arī savu dēlu pases - būs par trim Ilgauskiem mazāk, tad valstij būs mierīgāk.

Dēlus jau nu nevajadzēja pīt visā šajā iekšā... To vēl neviens nezin kā viņu dzīve izvērtīsies un vai kādā brīdī neradīsies vēlme/vajadzība strādāt Eiropā.

     [+] [-]

, 2015-01-13 13:17, pirms 9 gadiem
Viss pēc likumiem. Nav kur piekasīties. Ja reiz rakstīts, ka jābūt nopelniem Lietuvas labad (kuri nav), tad jābūt.

Tad nu gan baigi sagribējās balsot par prezidentu... lai tik nemuld.

  +3 [+] [-]

, 2015-01-13 13:18, pirms 9 gadiem
YX rakstīja: Ja tēvs nav pietiekami labs Lietuvas birokrātiem, es viņiem varu nosūtīt arī savu dēlu pases - būs par trim Ilgauskiem mazāk, tad valstij būs mierīgāk.

Dēlus jau nu nevajadzēja pīt visā šajā iekšā... To vēl neviens nezin kā viņu dzīve izvērtīsies un vai kādā brīdī neradīsies vēlme/vajadzība strādāt Eiropā.
Tiem jau droš sen sapotēta amerikāņu mentalitāte....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2015-01-13 14:35, pirms 9 gadiem
Domāju, ka viņš baigi par to negruzās.

  +2 [+] [-]

, 2015-01-13 15:12, pirms 9 gadiem
AlexUSA rakstīja: Tur nav nekas jápoté, tá atnák pati no sevis. Dzívojot ilgáku laiku citá vidé (nemaz nerunájot par bérniem, kuri tur dzimushi) ir pilnígi logiski, ka cilvéks, kursh turpina dzívot pilnvértígu dzívi, pakápeniski párnem tás apkártéjás vides, sabiedríbas utt. paradumus, principus utt. Normáli. Táda sociálá mimikrija.
Skan jau pareizi, tikai nez kāpēc LV otrā lielākā tauta tā arī nav spējusi neko labu pārņemt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-01-13 15:42, pirms 9 gadiem
Avatars rakstīja: Skan jau pareizi, tikai nez kāpēc LV otrā lielākā tauta tā arī nav spējusi neko labu pārņemt...
Tas tāpēc, ka latvieši paši nepārliecinoši uzspieži citiem savu visi, valodu un tradīcijas. Joprojām ir daudzi, kas pāriet uz to pašu krievu valodi tiklīdz saprot, ka otram latviešu nav dzimtā. Nerunājot jau par mediju vidi Latvijā.

  +1 [+] [-]

, 2015-01-13 16:15, pirms 9 gadiem
Pilnīgi loģisks lēmums, ja pats klaji pauž, ka nevēlas Lietuvas pilsonību, tad neredzu nekādu loģiku izdot speciālus likumus, lai viņam to saglabātu.

  -2 [+] [-]

, 2015-01-13 19:36, pirms 9 gadiem
YX rakstīja: Ja tēvs nav pietiekami labs Lietuvas birokrātiem, es viņiem varu nosūtīt arī savu dēlu pases - būs par trim Ilgauskiem mazāk, tad valstij būs mierīgāk.

Dēlus jau nu nevajadzēja pīt visā šajā iekšā... To vēl neviens nezin kā viņu dzīve izvērtīsies un vai kādā brīdī neradīsies vēlme/vajadzība strādāt Eiropā.
tik pat labi viņi var strādāt Āzijā,Austrālija vai siltajā amērikā nav teiks ka viņi gribēs braukt tieši uz lietuvu vispār Respekts Ilgauskim dzīvotu štatos es ar pasūtītu Latviju pie velniem Lai rudmate man bučotu pakaļu

  +2 [+] [-]

, 2015-01-13 19:46, pirms 9 gadiem
Emka3-95 rakstīja: tik pat labi viņi var strādāt Āzijā,Austrālija vai siltajā amērikā nav teiks ka viņi gribēs braukt tieši uz lietuvu vispār Respekts Ilgauskim dzīvotu štatos es ar pasūtītu Latviju pie velniem Lai rudmate man bučotu pakaļu
Par tavu pilsonību arī neviens nesatrauktos. Vnk atņemtu un pat suns vārtrūmē neierietos.

  -2 [+] [-]

, 2015-01-13 22:57, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Par tavu pilsonību arī neviens nesatrauktos. Vnk atņemtu un pat suns vārtrūmē neierietos.
Es ar neraudātu

  +3 [+] [-]

, 2015-01-13 23:42, pirms 9 gadiem
Emka3-95 rakstīja: Es ar neraudātu
Tad brauc prom, tāpat tādi kadri nav vajadzīgi šeit

  +2 [+] [-]

, 2015-01-14 08:30, pirms 9 gadiem
un pareizi darīja, ka atņēma! Nav viņš neko devis LT.