Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Skandāls NCAA: Arizonas universitātes treneris maksājis Eitonam 10 000 mēnesī

Andrejs Siliņš

Skandāls NCAA: Arizonas universitātes treneris maksājis Eitonam 10 000 mēnesī
Deandrē Eitons. Foto: Zumapress.com / Scanpix

No Ņujorkas tiesā sāktās lietas materiāliem izriet, ka Arizonas universitātes vīriešu basketbola komandas galvenais treneris Šons Millers maksājis pagājušajā vasarā ar pirmo numuru Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) draftētajam Deandrē Eitonam 10 000 dolāru (ap deviņiem tūkstošiem eiro) mēnesī, kas ir likumpārkāpums, jo studējošie sportisti nedrīkst saņemt atalgojumu.

Federālie prokurori sagatavojuši lietu, kurā par nelikumīgām darbībām apsūdzēti vairāki cilvēki, bet trešdien tiesā zvērinātajiem atskaņoti audio ieraksti no telefonsarunām starp Millera asistentu Emanuelu Ričardsonu un aģentu Kristianu Doukinsu. Vīri pārsprieda plānus, kā pierunāt Eitonu pārstāvēt Doukinsa sporta menedžmenta aģentūru.

Sarunu iesāka Ričardsons
- Šonam jāvācas prom no ceļa un jāļauj mums strādāt.
- Redzēsim, kā Šons tiks galā.
- Tu zini, cik viņš maksā mēnesī?
- Ko viņš dara?
- Es tev saku - desmit.
- Viņš dod tiešām lielu naudu viņiem. Viņš teica, ka netiks cauri sveikā.
- Bet tā ir viņa paša vaina.

Turpmākajā sarunā atklājās, ka tiekot maksāts arī citam komandas basketbolistam Roulam Alkinsam, kuru Ričardsons nosaucis par reālu pirmās kārtas drafta izvēli. Pagājušā gada draftā gan Alkinss netika draftēts, taču parakstīja līgumu ar Čikāgas "Bulls", tiesa, lielākoties šosezon spēlēja Attīstības līgā. Tāpat Ričardsons ieteicis Doukinsam savervēt Allonzo Trīru. kurš arī netika draftēts, bet sezonu aizvadīja Ņujorkas "Knicks" rindās.

Doukinss, kuri kopā ar kolēģi tiek apsūdzēti trīs treneru asistentu kukuļošanā, lai tie ieteiktu saviem spēlētājiem parakstīt līgumu ar Doukinsa aģentūru. FBI rīcībā esot arī telefonsaruna, kurā pats Millers stāstījis Doukinsam par 100 000 dolāru lielu maksājumu, lai būtu droši par Eirona iestāšanos tieši Arizonas universitātē.

Pats Doukinss tiesā norādīja, ka neredz problēmu pašā lietas būtībā, jo uzskatot, ka arī koledžu atlētiem būtu jāsaņem atalgojums. Turklāt Doukinss norādīja, ka Eitons saņēmis daudz naudas arī no citām ieinteresētajām pusēm, tāpēc viņa maksātā summa bijusi niecīga uz pārējā fona.

"Laikā, kad šie puiši nonāk koledžā, darījumi jau parasti ir notikuši. Nav vajadzības maksāt koledžas trenerim, jo šiem spēlētājiem ir aģenti jau brīdī, kad viņi ienāk koledžā," Doukinss atklāja, ka nelikumības ir ierasta prakse ASV koledžu sportā - proti, noteikumi paredz, ka nevienam basketbolistam, kurš mācās un spēlē koledžā, nedrīkst būt aģents. "Ideja par amatierismu nav reāla. Man varbūt nav taisnība, bet esmu diezgan drošs, ka neviena skola neparaksta spēlētājus, kam nemaksā."

FBI izmeklēšanā strādājuši slepenie aģenti, kas uzdevušies par investoriem, bet patiesībā ievākuši nepieciešamo informāciju, lai lietu vestu uz tiesu. Doukinss gan norādīja, ka saņemto naudu allaž iemaksājis kompānijas kontā, nevis devis spēlētājiem vai treneriem, jo uzskatot, ka tas esot bezjēdzīgi. "Nekad neesmu maksājis nevienam trenerim, lai viņš kaut ko darītu manā labā," sacīja Doukinss.

20 gadus vecais Eitons pavadīja Arizonas universitātē vienu sezonu, kur 35 spēlēs vidēji 33,5 minūtēs guva 20,1 punktu, izcīnīja 11,6 atlēkušās bumbas, bloķēja 1,9 metienus un 1,6 reizes rezultatīvi piespēlēja. NBA debijas sezonā Fīniksas "Suns" rindās 216 centimetrus garais basketbolists 71 mačā vidēji 31 minūtē guva 16,3 punktus, izcīnīja 10,3 bumbas, atdeva 1,8 rezultatīvas piespēles.

Izmantotie resursi:
ESPN

  -3 [+] [-]

, 2019-05-02 14:35, pirms 5 gadiem
Kurš gan man varētu aizliegt kādam maksāt naudu? Es varētu pārskaitīt 15 centus Romas pāvestam, 20 centus Donaldam Trampam un 12 centus Raimondam Vējonim, un vēl 10 centus Caionam Viljamsonam. Par pirmajiem trīs nodarījumiem mani neviens sodīt nevar, bet par ceturto var?

  +2 [+] [-]

, 2019-05-02 14:41, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Kurš gan man varētu aizliegt kādam maksāt naudu? Es varētu pārskaitīt 15 centus Romas pāvestam, 20 centus Donaldam Trampam un 12 centus Raimondam Vējonim, un vēl 10 centus Caionam Viljamsonam. Par pirmajiem trīs nodarījumiem mani neviens sodīt nevar, bet par ceturto var?
Var,Tevi neņems par treneri ASV

     [+] [-]

, 2019-05-03 00:59, pirms 5 gadiem
ASV studenti var būt tikai amatieri. Ja grib pelnīt ar Basletbolu, tad lai spēlē profesionālās komandās kā Porziņģis sāka, un vēl daži.

     [+] [-]

, 2019-05-03 01:02, pirms 5 gadiem
Baigā liekulība ar tiem NCAA, basketbolisti ne jau studēt tur taisās to 1-2 gadus līdz draftam, bet tās ir ASV problemas. Agrāk tas laikam sākās, jo Olimpiādē varēja spelēt tikai amatieri, un tāpēc tur ASV sūtīja studentu komandas.

     [+] [-]

, 2019-05-03 01:03, pirms 5 gadiem
Arī PSRS uz Olimpiādēm sūtīja amatierus - visādus Atslēdzniekus un Krāsotajus no fabrikas, un salika ASV studentus!

     [+] [-]

, 2019-05-03 01:07, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Kurš gan man varētu aizliegt kādam maksāt naudu? Es varētu pārskaitīt 15 centus Romas pāvestam, 20 centus Donaldam Trampam un 12 centus Raimondam Vējonim, un vēl 10 centus Caionam Viljamsonam. Par pirmajiem trīs nodarījumiem mani neviens sodīt nevar, bet par ceturto var?
Es pieļauju ka juridiski ir kaut kāda summa, no kuras skaitās Kukuļdošana. Par 12 centiem Vējonim tevi varbūt vēl cietuma neliks, bet pie kaut kādas summas var ielikt.