Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Mēneša MVP Šķēle: “Daudzi domā, ka Polijas līga ir švaka, bet...”

Andrejs Siliņš

Mēneša MVP Šķēle: “Daudzi domā, ka Polijas līga ir švaka, bet...”
Aigars Šķēle. Foto: Andrzej Romański, plk.pl

Aigars Šķēle pēc dalības Pasaules kausa izcīņā ar Latvijas valstsvienību atgriezās klubā Ostruvas Velkopolskas “Stal”, lai kopā ar citu latvieti Ojāru Siliņu tur aizvadītu otro sezonu pēc kārtas. Decembrī Aigaru atzina par līgas mēneša MVP un viņš ir viens no efektīvākajiem spēlētājiem čempionātā. Aigars uzņēmis kursu, lai sasniegtu vēsturisku individuālu sasniegumu, kļūstot par pirmo latviešu spēlētāju, kurš profesionālā basketbolā sezonas griezumā vidēji atdevis vismaz astoņas rezultatīvas piespēles.

Pagājušajā sezonā Eiropas Ziemeļu līgas (ENBL) spēlē pret “Zielona Gora” latviešu saspēles vadītājs atdeva 19 piespēles. Pats Aigars atminas, ka tajā mačā viss gājis no rokas: “Viss gāja tik viegli. Kad ieej spēlē un iegūsti pārliecību, šķiet, ka… nezinu, grūti izstāstīt, tā vienkārši sanāca. Spēles laikā varēju just, ka - kā iedevu, tā iemeta. Jutu, ka ir daudz piespēļu, bet ka ir 19 - nebiju domājis, ka tik daudz!”

Tā bija ceturtdaļfināla pirmā spēle, kurā “Stal” zaudēja ar trim punktiem, bet atbildes mačā, kurā Aigars atdeva 12 piespēles, tika izcīnīts pārliecinošs panākums. Tam sekoja divas uzvaras un čempiontituls “Final Four” turnīrā, kas notika tieši Ostrovā.

Šajā sezonā Aigars uz šo brīdi Polijas līgā vidēji atdevis 8,6 piespēles, bet iepriekšējo sezonu pabeidza ar 7,1 piespēli vietējā līgā. Iepriekš savas karjeras laikā viņš nekad nebija sezonas griezumā sakrājis vairāk par 4,5 piespēlēm. “Vairāk esmu ar bumbu, tas noteikti ir viens no iemesliem. Pirms tam vairāk spēlēji kā otrais numurs. Tagad daudz sadarbības beidzas ar “pick’n’roll”, kuros mēģinu atrast komandas biedrus,” skaidro pats Šķēle.

Kopš neatkarības atgūšanas neviens Latvijas basketbolists (realgm.com un basket.lv dati) sezonas laikā nav spējis vidēji atdot astoņas rezultatīvas piespēles. Edmunds Elksnis 2019./2020. gada sezonā valmieriešu rindās atdeva 7,7 piespēles, bet 1992. gada sezonā Raimonds Miglinieks VEF rindās sakrāja 7,4 piespēles. “Par to nedomāju, spēlēju kā vienmēr un tas vienkārši tā notiek,” Aigaram nav nekādas slepenas receptes tam, kā viņš spēj tik daudz rezultatīvi asistēt komandas biedriem.

Decembrī Aigars tika atzīts par Polijas līgas mēneša vērtīgāko spēlētāju jeb MVP. “Galvenais uzdevums tajā mēnesī bija tikt kausā (pēc pirmā apļa jābūt labāko astotniekā - A.S.) un pēc iespējas labāk nospēlēt. Mums nāca pretī ļoti spēcīgas komandas, bija ļoti smags mēnesis - visas spēles izbraukumā un pret tik stiprām komandām! Tas [MVP] atnāca kaut kā pats no sevis. Es par tādām lietām vispār nedomāju. Es pat nezināju [ka pirms spēles pasniegs balvu]. Treneris pirms spēles pateica, ka būs apbalvošana un ka tas nav labi, bet tā jau nebija mana vaina [ka balvu pasniedz pirms spēles],” smejas Šķēle. “Šajā līgā ir grūti, jo ir daudz ārzemnieku, kas taisa baigo statistiku, bet viņu komandas neizcīna uzvaras. Varbūt tāpēc viņiem nedod [mēneša MVP]. Izteikti zemākās komandās parasti ir viens izteikts līderis, kas veido spēli. Tāpēc ir patīkami tāpat, ka mans sniegums tika novērtēts.”

Pēc 16 spēlēm Aigars ar +21,4 efektivitātes punktiem ir trešais šajā rādītājā līgā. Poļu basketbola žurnālists Jakubs Vojčinskis gan uzskata, ka Šķēlem cīnīties par sezonas MVP balvu varētu būt sarežģīti. Pats Aigars uzskata, ka MVP jādod spēlētājam, kurš ir no top3 komandas un jāņem vērā, cik atkarīgs ir visas komandas sniegums no konkrētā spēlētāja.

“Daudzi domā, ka Polijas līga ir švaka, bet īstenībā tā nav. Vroclavas “Šlask”, kas sāka ļoti slikti, bet šobrīd izcīna uzvaras pat ULEB Eirokausā. Viņi līdzīgi spēlēja ar [Andreja] Gražuļa komandu [“Trento”], bet Polijas līgā viņi ir tikai desmitajā vietā,” norāda Pasaules kausa piektās vietas ieguvējs. “Cīņa par “play-off” vēl tikai priekšā un mēs ar savu otro vietu necik nevaram būt droši par tikšanu izslēgšanas spēlēs. Labā ziņa, ka mums ir daudz mājas spēļu, tāpēc svarīgi pēc iespējas ātrāk nodrošināt vietu “play-off”.”

Saruna pusotras stundas garumā par Aigara pieredzi kā leģionāram Spānijā, Francijā, Igaunijā, Vācijā un tagad Polijā klausāma šeit: https://www.patreon.com/posts/aigar...

     [+] [-]

, 2024-01-24 19:46, pirms 5 mēnešiem
Šobrīd ir ļoti maz klasisku saspēles vadītāju, tādu kā Džons Stoktons vai Raimonds Miglenieks. Vairumam prioritāte ir bumbas mešana grozā un tikai tad - piespēle. Tiesa spēlē kā tāda ir ļoti mainījusies - tikpat kā vairs nav klasisko centru.

     [+] [-]

, 2024-01-24 21:53, pirms 5 mēnešiem
Polijas līga ir diezgan švaka

     [+] [-]

, 2024-01-24 23:44, pirms 5 mēnešiem
LAIKS rakstīja: Polijas līga ir diezgan švaka
geniali