Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Spēle Saldū - kas tur slikts?

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Spēle Saldū - kas tur slikts?
Spēle Jēkabpilī pilnajām tribīnēm sagādāja trīs pagarinājumus. Šovakar basketbola svētkos Saldū arī ar pamatlaiku būs gana - tiksies divi ambiciozākie Latvijas klubi.
Foto: VEF Riga

Ja VEF šī vakara spēli būtu organizējuši Ventspilī, to varētu uztvert kā spļāvienu sejā pretiniekam, taču šobrīd Rīgas klubs tikai turpina jau iepriekš uzsākto aktivitāti un pieturas pie pašu solītā – visas mājas spēles aizvadīt ārpus Rīgas. No visām VEF aktivitātēm basketbola (neliegsim, arī paša kluba) tēla uzlabošanai šī ir viena no visatbalstāmākajām. Pie tam kalendārs par to, ka šī vakara mačs notiks Saldū, vēstīja jau kopš oktobra vai pat vēl ātrāk, taču sašūmēšans notikusi tikai dienu pirms cīņas...

Pirmkārt, VEF Saldū tik un tā ir spēlējuši biežāk nekā „Ventspils”. Rīdziniekiem pat savulaik vietējais klubs otrajā valsts divīzijā bija kā fārmklubs, vismaz uz papīra. Katru sezonu kopš VEF atjaunošanas/dibināšanas komanda vismaz reizi sezonā ir aizvadījusi mājas spēli šajā pilsētā. „Ventspils” šajā zālē, ja nemaldos, nav spēlējusi ne reizi (tiesa, nepārbaudīts fakts). Tā kā par pilnīgi svešu zāli VEFam Saldus halli nevar saukt un, kaut minimāli, taču vairāk šī ir VEFa mājas zāle, nekā neitrāls laukums.

Ja VEF zaudēs Ventspilij šajā mačā? Nu un! Titulu abas komandas tik un tā sadalīs pavasarī Arēnā Rīga un Ventspils hallē. Aizvadot mačus ārpus Rīgas, VEF nodarbojas ar ļoti atbalstāmu lietu – basketbola popularizēšanu. Un varbūt kāds no Madonas, Jēkabpils, Saldus un pavisam noteikti no Rīgai netālās Baldones tomēr, labo atmiņu vadīts, finālsērijā atbrauc uz galvaspilsētu un dodas uz Arēnu. Varbūt tad, ārzemniekiem radot finālsērijas video, nebūs jāskaidro, kāpēc basketbolistu fonā ir tukšas tribīnes aiz groziem. Protams, cerēt, ka tagad pēkšņi katrs, kurš aizgājis uz maču, piemēram, Madonā. Brauks uz Rīgu skatīties finālu, ir naivi. Bet varbūt tomēr kāds? Kā saka – santīmu pie santīma neliksi, miljonu nedabūsi.

VEF šobrīd nodarbojas ar to, ko neviens viņiem nav lūdzis – spodrin basketbola vārdu. Ne vienmēr visas aktivitātes un to veids ir saprotams, taču nekļūdās, kas nedara. Nedrīkst neatbalstīt paša kluba iniciatīvu sporta veida vārda uzlabošanai. Tie, kas tagad bļaustās par to, ka VEF neciena pretinieku un spēli aizvada Saldū, tikpat un vēl skaļāk bļaustīties, ja VEF šo spēli, neskatoties uz sezonas sākumā skaidri pateikto „visas LBL mājas spēles ārpus Rīgas”, tomēr aizvadītu Rīgā. Tad šie personāži pārmestu kluba vadībai vāda neturēšanu, baidīšanos no „Ventspils” u.t.t. Galu galā, fakts, ka šī spēle notiks Saldū, bija zināms jau kopš brīža, kad tik nopublicēts LBL kalendārs.

Salīdzināt LBL līderu dueli ar Spānijas, Itālijas, Grieķijas, Turcijas līderu dueļiem ir vienkārši nekorekti. Pieminētajās valstīs superklubiem sen vairs nav jācīnās par līdzjutēju interesi. Pat tādā mazpilsētā kā Kantu, kas ir mazāka nekā Ventspils, uz jebkuru mājas spēli ir absolūti pārpildītas tribīnes hallē, kuru pat grūti saukt par halli – drīzāk angāru, kurā uzstellētas saliekamās tribīnes. Nerunājot nemaz par Eirolīgu, kur uz vēl mazāko Dezio pilsētu, kur Kantu aizvada mājas cīņas, sabrauc pārpildīta desmit tūkstošu ietilpīga arēna. Tā ir runa par tradīcijām.

Latvijas basketbolam drīzāk ir spoža vēsture, nevis spožas tradīcijas. Abi Latvijas lielklubi šobrīd cenšas tās veidot no jauna, katrs ar savām akcijām, mēģinot iekarot potenciālo līzjutēju sirdis. VEF gadījumā tās ir daudzas aktivitātes, no kurām spēlēšana ārpus Rīgas noteikti ir viena no atbalstāmākajām.

Ģenerālis Valdis izvirzīja tēmu, ka VEF, šādi izrīkojoties, noniecina LBL un "Ventspils" prestižu. Nepiekrītu. Diezin vai kāds no ventspilniekiem spēlēšanu Saldū uztver kā apvainojumu, drīzāk kā iespēju vai vēl drīzāk – vispār nekā citādāk kā nopietnu dueli pret principiālāko pretinieci! Tā ir spēle, kurā jānoskaidro uzvarētājs, un tas tiks izdarīts laukumā. Kāda starpība, kurā laukumā! Ja nu tomēr ir starpība, tad, manuprāt, patīkamāk to paveikt mazākā, bet izpārdotā, nevis milzīgā un tukšā hallē!

"Miljonu" pilsētā Rīgā basketbolam kā ēst ir nepieciešama halle ar 2,5-3 (varbūt nedaudz vairāk) tūkstošiem līdzjutēju vietu. Tas nav nedz apvainojums, nedz apkaunojums – tā ir vienkārši realitāte.

Māra Novika informatīvs blogs par VEF un "Ventspils" dueļa vēsturi: Kam spīdēs Saldus saule?

Spēli šovakar skaties portālā Sportacentrs.com un Lattelecom Interaktīvās televīzijas 411. kanālā Sportacentrs.com TV.