Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Cīņa par priekšpēdējo vietu

Andrejs Siliņš

Cīņa par priekšpēdējo vietu
Lauris Blaus
Foto: Ivars Veiliņš, jelgavasvestnesis.lv

Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā šodien tiks aizvadīta viena spēle, kas, visticamāk, izšķirs priekšpēdējās vietas likteni šajā sezonā - Saulkrastos Rīgas "Ķeizarmežs" uzņems Gulbenes "ASK/Bukus".

Izkļūt no pēdējās vietas

LBL nolikumā rakstīts, ka LBL pēdējā vieta spēlēs pārspēles par palikšanu labāko sabiedrībā ar otrās divīzijas uzvarētājiem. Vieni no pārspēļu dalībniekiem jau zināmi - otrajā divīzijā triumfējuši "RNS-D/Līvāni", bet pirmajā divīzijā, visticamāk, tieši šovakar noskaidrosies pēdējo divu vietu īpašnieces. Protams, vēl gan "bukiem", gan "Ķeizarmežam" palikusi viena spēle, taču pretinieces tajās liek domāt, ka pie uzvarām tikt pastarīšiem būs grūti - "Buki" izbraukumā tiksies ar "Valmieru" (pirmajā spēlē 92:105), bet "Ķeizarmežam" spēle viesos pret "Ventspili" (68:96). Tiesa, arī priekšpēdējā vieta "Ķeizarmežam" varētu negarantēt vietu stiprāko sabiedrībā nākamsezon, ja vien komanda nenorēķināsies ar līgas vadību, kam dots termiņš - 20. aprīlis, kad jau sezonu komanda būs beigusi. Jāteic gan, ka arī Gulbenes kluba situācija nav patīkama un īsti skaidrības nav par komandas izskatu (varbūt pat eksistenci?) nākamajā sezonā.

Pagaidām 3:2 "buku" labā

Abām komandām šobrīd ir pa piecām uzvarām 24 spēlēs, bet priekšpēdējo astoto pozīciju ieņem gulbenieši, jo savstarpējās spēlēs LBL turnīra ietvaros izcīnījuši divas uzvaras trijās spēlēs. Abas - pirmajās divās tikšanās reizēs. Saulkrastos, kur "Ķeizarmežs" aizvada mājas spēles, 4. novembra vakarā neilgi pirms "Panorāmas" smagu uzvaru svinēja gulbenieši - 74:72. Teicamu maču toreiz aizvadīja Andrejs Jansons, uzbrūkot grozam ar labu precizitāti un spēli noslēdzot ar 21 gūto punktu. Tāpat uzteicams sniegums Gundaram Rauzam - 18 punkti, četras bumbas un četras piespēles, bet "Ķeizarmežam" zem groziem plosījās sezonas vidū ASK nolūkotais Lauris Blaus - 21 punkts un 13 bumbas, piecas no kurām uzbrukumā.

Toreiz pirmo maču LBL ietvaros jaunās komandas rindās aizvadīja Reinis Strupovičs, kurš vēlāk kļuva par Baltijas līgas otrās divīzijas rezultatīvāko spēlētāju un "Ķeizarmeža" līderi. Novembra izskaņā komandas tikās vēlreiz, bet tad "Ķeizarmežs" nespēja izrādīt pretestību mājiniekiem (72:95). Uzvarētājiem nu jau prom devies Artūrs Brūniņšiemeta 21 punktu, bet "Ķeizarmežam" atkal teicami nospēlēja Blaus - 22 punkti, sešas bumbas un trīs piespēles. Tikmēr jau arvien labāk bija iejuties Strupovičs - 19 punkti (3p. 5/9).

Līdz šim pēdējā abu komandu tikšanās reize bija Gulbenē 7. marta pievakarē. "Ķeizarmežs" uzsāka trīs uzvaru sēriju LBL ar pārliecinošu atriebšanos "bukiem" par smago zaudējumu iepriekšējā spēlē - 98:72. Tā arī Rīgas komandas otra rezultatīvākā spēle šajā sezonā (Baltijas līgā pret "Alytus" iemesti simts punkti 100:81). 7. martā pārsteidza Oskars Ernšteins, kurš līdz šim un arī pēc tam spēlējis visai pamaz, taču Gulbenes grozos tovakar ielādēja sep'tiņus tālmetienus un ar 26 punktiem bija rezultatīvākais vīrs laukumā. Labi uzbrukumā darbojās arī Blaus (13 punkti), bet saspēli teicami novadīja Edijs Šlesers - 11 punkti, piecas piespēles, piecas bumbas un divas pārtvertās.

Abas komandas tikušās arī Baltijas līgā pa divām reizēm un uzvaras dalītas uz pusēm. Pirmajā mačā Gulbenē mājinieki uzvarēja droši - 87:70, bet Saulkrastos "Ķeizarmežs" revanšējās tikpat pārliecinoši - 95:78. Gulbenē "bukiem" 20 punktus sameta nu jau Ukrainā spēlējošais Edmunds Gabrāns, kuram nebija tālu līdz "tripl-double" (deviņas piespēles, septiņas bumbas), bet rezultatīvākais bija viesu uzbrucējs, kurš tagad pārstāv "Ventspili", Artūrs Bērziņš - 23 punkti, kā arī 11 bumbas un četras piespēles. Otrajā spēlē desmit dienas pēc Jaunā gada "Ķeizarmeža" uzvaru ar 23 punktiem kaldināja Artūrs Strēlnieks, bet Krists Pīternieks iemeta 19 un savāca desmit bumbas. Tāpat atzīstami darbojās Blaus un Šlesers. Zaudētājiem Jansons iemeta 26 punktus un izcīnīja astoņas bumbas, bet jau pēc nepilnām 26 pavadītām minūtēm laukumu bija spiests pamest piezīmju normas dēļ.

"Ķeizarmežs" - favorīti

Pirms spēles bukmeikeri paredz Rīgas komandas uzvaru, pie tam diezgan droši. Tas arī labi saprotams. Lai arī finansu krīze atsaukusies uz abiem klubiem, "bukiem" šis trieciens bijis smagāks - komandu, kam jau sākotnēji bija aptuveni septiņi spēlētāji, kuriem jāiznes smagums uz saviem pleciem, sezonas gaitā pameta vairāki vadošie spēlētāji. "Ķeizarmežu" pametis vien Kalvis Sprūde, bet Artūrs Bērziņš novērtēts kā cita līmeņa spēlētājs un devies uz "Ventspili", kas gan diezin vai saistāms ar krīzes sekām, bet gan ar "Ķeizarmeža" ideju kā tādu - sagatavot laba līmeņa spēlētājus.

Pie tam "Ķeizarmežs" aizvadījis teicamu debijas sezonu Baltijas līgā, kur 20 mačos tika pie astoņiem panākumiem un spēlēja arī otrajā kārtā, ilgu laiku pat saglabājot cerības uz iekļūšanu izslēgšanas mačos. "Buki" tikmēr bija vienīgie latvieši, kas diemžēl netika otrajā kārtā Baltijas līgā, līdz ar to bijusi mazāka spēļu prakse. "Ķeizarmežs" uzvarējis pēdējās divās savstarpējās spēlēs un ar katru brīdi šajā sezonā demonstrējis arvien labāku sniegumu. Pēdējās divās tikšanās reizēs "Ķeizarmežs" iemetis "bukiem" tuvu simts punktiem (95 un 98), bet ielaidis mazāk par 80.

Ķeizarmežs - ASK/Buki 2008/2009

DatumsTurnīrsSpēleRezultāts
15.10.08.BBLASK/Buki - Ķeizarmežs87:70
4.11.08.LBLĶeizarmežs - ASK/Buki72:74
23.11.08.LBLASK/Buki - Ķeizarmežs95:72
10.01.09.BBLĶeizarmežs - ASK/Buki95:78
7.03.09.LBLASK/Buki - Ķeizarmežs72:98

Izmantotie resursi:
basket.lv
bbl.net

     [+] [-]

, 2009-04-13 13:03, pirms 15 gadiem
Varētu kāds uzzināt via šodien Jansons spēlēs??

  -1 [+] [-]

, 2009-04-13 13:04, pirms 15 gadiem
Buki, parādiet kur vēži ziemo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-04-13 13:28, pirms 15 gadiem
Par K-Mezu!

     [+] [-]

, 2009-04-13 13:33, pirms 15 gadiem
baigi tizli,sanak ka lbl 1div komandu skaits newar palielinaties

  -1 [+] [-]

, 2009-04-13 13:52, pirms 15 gadiem
Varētu kāds uzzināt via šodien Jansons spēlēs?? ,

Eta sekretnaja infa. Nikto ne skazet!-)!

Domāju, ja Jansons spēlēs šodien , tad Buki UZVARĒS!!!!!!!!!!!!!K=3.55 Optibet!!$$$$$$$$!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-04-13 13:53, pirms 15 gadiem
SARAUJ KEIZARMEZS!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-13 15:03, pirms 15 gadiem
stipri šaubos vai kāda no šīm komandām ( līvānus ieskaitot)vispār spēlēs nākošgad LBL1.
ja protams LBL un LBS nepārskatīs savus maksājumus ko grib iekasēt no klubiem ,,,tie ir vienreizēji drausmīgi lieli .

  -1 [+] [-]

, 2009-04-13 15:53, pirms 15 gadiem
chota totjikaa aizdomiigs koefs uz Bukiem