Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

FIBA iebrukuma 34. dienā atzīst, ka Ukrainā notiek karš

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

FIBA iebrukuma 34. dienā atzīst, ka Ukrainā notiek karš
Somijas, Latvijas un Kipras pārstāvji ar "EuroBasket 2025" plakātiem. Foto: FIBA

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) otrdien, 29. martā, paziņoja, ka līdz 2022. gada novembrim turpinās diskusijas ar Ukrainu, pieļaujot iespēju Krievijas agresijas skartajā valstī rīkot vienu no četriem "EuroBasket 2025" grupu turnīriem. Vienlaikus FIBA strādās pie rezerves plāna.

Ja nākamo 7-8 mēnešu laikā beigsies Krievijas karš pret Ukrainu, agresijā cietusī valsts 2025. gada septembrī uzņems sešu komandu sabraukumu. Pagaidām Ukraina atšķirībā no Latvijas, Somijas un Kipras nav oficiāli apstiprināta kā finālturnīra rīkotāja.

“Pirms rīkotāju nosaukšanas FIBA Europe valde apsprieda pašreizējo situāciju Ukrainā un, kā karš ietekmē sportu, īpaši basketbolu,” teikts presei izplatītajā paziņojumā. Tā ir pirmā reize kopš 2022. gada 24. februāra, kad FIBA oficiālā vēstījumā lieto vārdu “karš”, tiesa, nenosauc valsti-agresoru.

FIBA 2022. gada 1. martā publicēja paziņojumu “par Krievijas komandām un tiesnešiem”. Paziņojumā minēts, ka “FIBA ir ļoti satraukta par nesenajiem notikumiem Ukrainā un pauž dziļākās simpātijas upuriem. … FIBA stingri nosoda vardarbību un cer, ka ātri iestāsies miers”.

FIBA informēja, ka Krievijas komandas un amatpersonas nevarēs piedalīties sacensībās līdz tālākam paziņojumam. Interesanti, ka 1. martā publicētais vēstījums nav iekļauts oficiālajā preses paziņojumu lentē. Pārējie todien publicētie preses paziņojumi: “Filipīnās, Japānā un Indonēzijā sākta biļešu tirdzniecība uz Pasaules kausa spēlēm”, “FIBA iedarbina “EuroBasket 2022” lietotni”, “Austrālijas leģenda piedalīsies 2022. gada Pasaules kausa izlozē”.

Nākamais paziņojums Ukrainas kontekstā tika publicēts 2022. gada 25. martā, vēstot par FIBA Centrālās valdes sēdē pieņemtajiem lēmumiem.

Apakšvirsrakstam “Impact of the situation in Ukraine” sekoja teksts: “Centrālā valde apstiprināja priekšlikumu paturēt spēkā esošos ierobežojumus līdz maija vidum, kad notiks jauna situācijas izvērtēšana un varēs pieņemt atbilstošus lēmumus”.

Pekinas spēļu noslēguma ceremonija notika svētdien, 20. februārī. Nākamajā dienā Krievijas prezidents Putins teica stundu garu runu, legalizējot okupācijas spēku atrašanos no 2014. gada daļēji okupētajos Doneckas un Luhanskas apgabalos Ukrainas austrumos. Nepilnas trīs dienas vēlāk, 24. februārī, sekoja pilns iebrukums no ziemeļiem, austrumiem un dienvidiem, tostarp no Baltkrievijas teritorijas.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/news/fi...
https://www.fiba.basketball/news/fi...
https://www.fiba.basketball/news/la...
https://www.fiba.basketball/news/pr...
Ķīna aicināja Krieviju atlikt karu līdz Pekinas spēļu beigām