Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kuksikam aug mantinieki. Otrā daļa

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kuksikam aug mantinieki. Otrā daļa
Mārtiņš Ābele #32
Foto: www.ruhighlanders.com

NCAA pirmās divīzijas vīriešu basketbola komandās šosezon bija pierakstīti pieci Latvijas spēlētāji, bet laukumā iziet varēja tikai divi – Rihards Kuksiks un Mārtiņš Ābele. Stingro noteikumu dēļ pirmo sezonu jaunajās komandās bija spiesti izlaist Ričmonds Vilde, Oto Ošenieks un Dāvis Rozītis. Nākamgad zaļā gaisma būs visiem.

Divdesmit pirmā gadsimta pirmajā desmitgadē redzamākais Latvijas pārstāvis Ziemeļamerikas studentu basketbolā bija Rihards Kuksiks (1988/Ķeizarmežs/Florida Air Academy). Snaiperis un tālmetienu eksperts četru gadu laikā pierādīja savu lietderību ne tikai basketbola laukumā un šonedēļ saņēma “Pacific-10” konferences gada sportista-studenta atzinību.

Pēc sekmīga starta Latvijas valstsvienībā Kuksiks turpināja būt par vienu no trīs vadošajiem “saules velnu” spēlētājiem, to apliecinot ar trešo lielāko iemesto metienu un gūto punktu skaitu. Kopā ar Taju Ebotu uzbrucējs veidoja vienu no draudīgākajiem perimetra duetiem visā Rietumkrastā, taču stabilu spēlētāju trūkums citās pozīcijās krietni samazināja komandas izredzes uz labvēlīgiem rezultātiem.

Tālmetieni bija viens no galvenajiem ASU ieročiem. Vidēji spēlē "Sun Devils" puiši pretinieku grozos ielādēja 8,1 metienu no perimetra. Kuksiks un Ebots divatā sagādāja apmēram 60% kravas, pa abiem realizējot 144 no 240 komandas iemestajiem trīspunktniekiem. Precizitātē Latvijas uzbrucējs pārspēja visus, sasniedzot 39,5% trāpīgumu. Arī soda metienu izpildīšana Kuksiks bija labākais komandā, realizējot 80,0% mēģinājumu. Viņa snaipera dotības ļauj cerēt uz sekmīgu profesionālās karjeras sākumu Eiropā, turklāt atstājot iespēju progresēt un nākotnē vēlreiz izmēģināt spēkus Ziemeļamerikā. Veiksmi Tev, Rihard!

Saldus milzis sāk iejusties Redfordā

Pirmos soļus koledžu basketbolā spēra Saldus un basketbola skolas "Rīga" audzēknis Mārtiņš Ābele (1990/BS Rīga/Oak Hill Academy). 216 centimetrus garais centra spēlētājs turpināja daudz strādāt un ziemā tas vainagojās ar pirmo “double-double” NCAA karjerā, bet nedēļu vēlāk saņēma atzinību kā nedēļas labākais basketbolists. Vēl viena laba ziņa – Ābele ar 48,2% precizitāti metienos no spēles sasniedza otru labāko rādītāju komandā. Augšupceļu iztraucēja februārī gūtais savainojums, kura dēļ nācās izlaist pēdējās divas regulārās sezonas spēles.

Komandai bez četriem pērnā gada absolventiem - priekšējās līnijas spēlētājiem Artjoma Parahauska, Džoeja Linča-Flora, Raza Trifunoviča un saspēles vadītāja Emira Džonsona – klājās grūti. No 2010. gada izcīnītās otrās vietas “Big South” konferencē nācās atkāpties uz desmito. Papildus tam, komandas galvenais treneris Breds Grīnbergs sezonas pēdējās četrās spēlēs tika diskvalificēts par neatļautu ceļošanas labumu piešķiršanu “Radford” jaunpienācējam no Francijas. Rezultātā “kalnieši” sezonas gaitā izcīnīja tikai piecas uzvaras, no tām trīs bija pār trešās divīzijas komandām (sliktākā bilance programmas 36 gadu vēsturē). Pagaidām nav zināms, vai Grīnbergs turpinās vadīt vienību arī nākamajā sezonā.

Labu cīņas sparu martā rāda Ričmonda Vildes (1990/BS Rīga/Lee Academy) pārstāvētā Dalasas “SMU Mustangs” vienība, kura pēc nekvalificēšanās nacionālajam čempionātam ļoti sekmīgi spēlē “College Insider” jeb CIT turnīrā. “Rikšotāji” jau izcīnījuši trīs uzvaras un piektdien sacentīsies pusfinālā.

Vienā istabā ar Aiversonu

Oto Ošenieks (1990/BS Rīga/Brehm Prep) šosezon iejutās Minesotas Universitātes komandas “Golden Gophers” sastāvā. “Atlases svētdienu” - Selection Sunday 2011. gada 13. martā – trenera Tabija Smita (bilance 20 sezonās 467-198, kopā ar “Minnesota” 80-53) vadītie puiši sagaidīja visai bēdīgā noskaņojumā, jo pirmo reizi vienības stūrmaņa vadībā neizdevās kvalificēties pēcsezonas turnīriem – ne NCAA čempionātam, ne CBI un CIT gandarījuma sacensībām.

Vienpadsmit “Big Ten” komandu konkurencē Minesota finišēja devītajā vietā, tālu atpaliekot no “Ohio State” (16-2) un “Purdue” (14-4). Vienību iegāza vājais sezonas finišs, pēdējās 11 spēlēs izcīnot tikai vienu uzvaru. Uz to norādīja Smits, atzīmējot, ka pirms Ela Nolena, Devona Džozefa un Mo Vokera savainojumiem “Golden Gophers” bijuši tikpat konkurētspējīgi kā jebkura komanda valstī.

Nākamsezon komandā atgriezīsies trīs seniori – Trevors Mbakve, Koltons Aiversons un Ralfs Sampsons Trešais, bet trīs gadu perspektīvā nozīmīga būs daudzo otrā gada studentu iesaiste. Viņu vidū ir trīs puiši, kuri izlaida 2011. gada sezonu – Ošenieks, Eliots Eliasons un Kriss Halvorsens. Otrgadnieku plejādi papildinās Maveriks Ehanmisi, Čips Ermelins, Ostins Holinss un Mo Vokers. “Visi jaunpienācēji progresē,” uzsver Smits un atzīmē, ka Ošenieks ir viens no labākajiem trīspunktu metējiem, ko viņam nācies trenēt.

”Varavīksnes kareivis” Oahu salā

Dāvja Rozīša (1990/Cēsis/USC) pārstāvētā Havaju universitātes komanda “Rainbow Warriors” sezonu noslēdza 19. martā, CollegeInsider.com turnīra otrajā kārtā ar rezultātu 74:77 zaudējot “San Francisco Dons” vienībai. Trenera Džiba Ārnolda debijas sezonā Paradīzes salu “kareivji” izcīnīja visvairāk uzvaru septiņu gadu laikā.

Pērn havajieši sezonu noslēdza ar bilanci 10-20, tāpēc bijušā Dienvidkalifornijas universitātes otrā trenera Ārnolda veikums saņēmis atzinīgu novērtējumu. Treneris debijas sezonā saņēma atalgojumu 240 tūkstošu dolāru apmērā, bet jau tagad izskan runas, ka divos atlikušajos līguma gados viņam pienākas algas pielikums.

Ārnolda veiksmes ir labas ziņas arī Rozītim, jo pērn abi kopā strādāja Losandželosā. 215 centimetrus garais centra spēlētājs, kurš “kareivju” rindās varēs spēlēt trīs gadus, atzīst, ka jau tagad čakli gatavojas nākamajai sezonai. “Redzu, kā skatītāji atbalsta komandu. Šeit, Havaju salās, UH vārds nozīmē daudz. Puiši ir kā elki, ikviens tevi pazīst un tas ir forši.”

Havajiešu mājas spēles Honolulu vidēji apmeklē 6300 skatītāju.

Latvijas basketbolisti NCAA pirmajā divīzijā 2011. gada sezonā

SpēlētajsGadsKomandaU-ZKonf.S/S5Min.P+AB+RP%3p %
#30 Rihards Kuksiks4.ASU Sun Devils12-19Pac-10 4-1427/2227.310.4+2.7+1.840.539.5
#32 Mārtiņš Ābele1.RU Highlanders5-24Big South 2-1619/916.75.4+5.1+0.348.2-
#5 Ričmonds Vilde1.SMU Mustangs20-14C-USA 8-8-----
#10 Oto Ošenieks1.UM Golden Gophers17-14Big Ten 6-12-----
#40 Dāvis Rozītis2.UH Rainbow Warriors19-13WAC 8-8-----

Vasarā uz Ziemeļameriku dosies vairāki citi jaunie spēlētāji.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-23 18:21, pirms 13 gadiem
Aug jaunā maiņa!!! Būs labi!

  +8 [+] [-]

, 2011-03-23 18:37, pirms 13 gadiem
prieksh ka ir divi gari speletaji, cerams, ka vinjiem karjeras nebeigsies pec NCAA, jo tad gan buutu interesanta groza apaksha domajams AB un KB nebuus vel beigushi sportista karjeru 4i garie, kas pari pa 210 LV izlasee - iespaidiigi

  +3 [+] [-]

, 2011-03-23 19:08, pirms 13 gadiem
skatoties pēc statiem,manuprāt Ābele kko var sasniegt, jo spēlē pirmo gadu, un jau virs 15min spēlē,un stati priekš pirmgadnieka nav tik sūdīgi!!

  +7 [+] [-]

, 2011-03-23 20:17, pirms 13 gadiem
Havaju salaas speeleet un maaciities ideaali
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-03-24 00:19, pirms 13 gadiem
jap izlase ja šie čaļi normāli kapās nākamajos gados varēs sākt cīnīties par stabilu 8nieku eiropā domājams. vismaz tā ceru.
prieks,ka arī pēc riharda aiziešanas varēs vēl sekot līdzi NCAA spēlēm...
novēlu jums lielu spēles laiku un daudz labuma komandas un paša interesēs nākmajās sezonās.
lai veicas!

     [+] [-]

, 2011-03-24 01:44, pirms 13 gadiem
Kuksiks nespēlēja Ķeizarmežā

  +1 [+] [-]

, 2011-03-24 08:58, pirms 13 gadiem
Gribu pieredzēt to dienu , kad Kambala ar Ābeli spēles kopā zem viena groza, tuvu 300.kg gaļas