Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Banki: "Jāņa Timmas ierašanos aizkavēja birokrātiski šķēršļi"

Banki: "Jāņa Timmas ierašanos aizkavēja birokrātiski šķēršļi"
Luka Banki uzstājas seminārā. Foto: SEB banka

"Klāt kvalifikācijas pēdējais sabraukums. Galvenais uzdevums ir izpildīts, taču gribam vēlreiz pierādīt, ka komandas identitāte, spēlējot dažādos sastāvos, nav mainījusies. Mūsu mērķis ir izcīnīt divas uzvaras," pirmdien, 20. februārī, preses konferencē Rīgas arēnā teica Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Rīgā visu dienu snieg, bet arēnā ir silti un mājīgi. “Trīs zvaigžņu” boss ir lieliskā noskaņojumā – pēc preses konferences Banki aizmirst noņemt pie jakas piesprausto mikrofonu un pajoko, ka gribējis to pārdot “melnajā tirgū”.

“Pierādījām, ka esam iekļaujoša komanda,” smaidīgais treneris ar lepnumu atskatās uz Pasaules kausa kvalifikācijas kampaņu. “Neraugoties uz nogurumu, savainojumiem un dažādām problēmām – līdzīgi kā pirms gada pret Beļģiju – nebaidāmies pamainīt spēlētājus un iekļaut jaunpienācējus. Tas ir mentalitātes jautājums – tikai uzvaras rada uzvarētāju mentalitāti.”

“Pašreizējās sastāva aprises ietekmē savainojumi,” Banki atklāj, kāpēc kandidātu sarakstā iekļauti 20 spēlētāji. “Esam spiesti iztikt bez Rodiona Kuruca, Jāņa Strēlnieka, Kārļa Šiliņa un Kristera Zorika – iespējams, ka spēlēs pret Turciju un Grieķiju nepiedalīsies neviens no viņiem. Dažiem tās bija pēdējās sekundes situācijas, bet Jāņa Timmas ierašanos aizkavēja birokrātiski šķēršļi.”

Strēlnieka un Zorika savainojumi lielākās pārmaiņas rada pirmā numura pozīcijā. “Mums beidzot pievienojies Artūrs Žagars – varam trīsreiz piesist pie koka. Viņš aizvadījis lielisku sezonas pirmo pusi Lietuvā. Toms Leimanis ir īstais atskaites punkts, runājot par iespējām palīdzēt komandai. Aigars Šķēle šogad Ostrovā spēlē kā kombo aizsargs – ir izvēles iespējas.”

Svētdienas vakarā izsaukumu uz izlasi saņēmis arī Liepājas laukuma ģenerālis Renārs Birkāns. “Esam pierādījuši, ka mums nav obligāti jābūt nominālajam saspēles vadītājam. Mūsu sistēmā pienākumi tiek deleģēti tā, ka pat lielie puiši var kļūt par spēles veidotājiem. Ne tikai mazie spēlētāji var dot pozitīvu grūdienu komandas spēlē.”

“Domāju par tādiem puišiem kā Renāru Birkānu un Tomu Skuju. Izsaukumi palīdzēs viņiem sajust valstsvienības atmosfēru. Renārs bija paplašinātajā 24 spēlētāju sarakstā, tapēc izvēle nav nejauša,” pastāstīja galvenais treneris. “Runājot par Jāni Strēlnieku, pastāv ļoti maza iespēja, ka viņš atgriezīsies uz otro spēli.”

Līdzīga situācija kā Strēlniekam ir Rodionam Kurucam, kurš trešdien nepiedalījās Francijas čempionāta spēlē. “Rodis uzticas valstsvienības darbam. Viņš vēlējās redzēt ārstus un fizioterapeitus, pirms pieņemt galīgo lēmumu. Veselības situācija, diemžēl, ir tāda, ka viņš nav mūsu sarakstā pirmajai spēlei.”

“Prieks būt mājās un Latvijas izlasē,” teica valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns. “Neskatoties uz runām, ka šajā kvalifikācijas ciklā visu esam izdarījuši, gribam turpināt tādā pašā garā – uzvarēt. Prieks redzēt daudz jaunu seju – tā ir laba iespēja un domāju, ka puiši to izmantos. Katrs, kurš pievienojies, ir atnācis un labi nospēlējis. Ceru, ka iepriecināsim skatītājus Rīgas arēnā.”

Klāvs Čavars nometnei pievienojās pēc sekmīga un ļoti intensīva starta “Suzuki” Polijas kausa izcīņā. “Trīs spēles četrās dienās. Finālturnīrā spēlējām, pateicoties rīkotāju statusam, jo līgas kopvērtējumā dalām 13.-14. vietu. Uzvarējām divus stiprus pretiniekus un tikām finālā. Izlasē divas vasaras smagi strādājām – visvairāk izbaudīju spēles pilnā Rīgas arēnā.”

Luka Banki janvārī tika nosaukts par Latvijas labāko treneri. “Ticu, ka šī balva ir novērtējums komandai, nevis man. Gribēju dalīties priekā, jo šis nav viena cilvēka pasākums. (Treneri) nevar gūt panākumus bez spēlētāju pūlēm. Man nebūtu nekādas ietekmes bez cilvēkiem, kuri atrodas manā aizmugurē. Runāju par ikvienu federācijas darbinieku. Un, protams, treneru korpusu.”


, 2023-02-20 21:35, pirms gada
Bez izredzēm šoreiz par uzvaru. Teikšu 50% tik uzvarai, Turki šoreiz uzvarēs (vismaz izbraukumā).
, 2023-02-20 21:45, pirms gada
Pēdējā sabrukuma būs krietni grūtāk izcīnīt uzvaras ja nav Lomažs, Strēlnieks, Rodions,Kristers vēl Jānis Timma nav ieradies takā,bet labi ka mums nekā nevajag šajās spēlēs
, 2023-02-20 21:55, pirms gada
kristaps30 rakstīja: Pēdējā sabrukuma būs krietni grūtāk izcīnīt uzvaras ja nav Lomažs, Strēlnieks, Rodions,Kristers vēl Jānis Timma nav ieradies takā,bet labi ka mums nekā nevajag šajās spēlēs
Vajag gan un vēl kā.
, 2023-02-20 22:35, pirms gada
kristaps30 rakstīja: Pēdējā sabrukuma būs krietni grūtāk izcīnīt uzvaras ja nav Lomažs, Strēlnieks, Rodions,Kristers vēl Jānis Timma nav ieradies takā,bet labi ka mums nekā nevajag šajās spēlēs
sabraukuši džeki ir, lai tik mauc! jo uzvaras vajag, lai ir reitinga punkti un beidzot nav jāstumdās pa "nāves" grupām kvalifikācijās
, 2023-02-20 23:09, pirms gada
Protams uzvaras prieks tiem reitinga punktiem
Marselinju Huertass un Rauls Netu. Foto: FIBA
3

Brazīlijas kandidāti OS kvalifikācijai: atgriežas Netu, ierindā Pasečņika cīņu biedrs

Brazīlijas basketbola izlase paziņojusi 16 kandidātu sarakstu, kuri gatavosies no 2. līdz 7. jūlijam Rīgā gaidāmajam Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram. Kandidātu lokā iekļauts aizvadītajā sezonā traumas dēļ nespēlējušais Rauls Netu, kā arī Anžeja Pasečņika komandas biedrs Vitors Benite.
Viktors Vembanjamā. Foto: FIBA
6

Dvīņu torņi Vembanjamā un Gobērs: OS saimniece Francija izvēlas kandidātus

Francijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Vensāns Kollē pavēstījis 19 spēlētāju kandidātu sarakstu Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Markuss Hovards. Foto: Baskonia

''Baskonia'' līderis Hovards olimpisko spēļu kvalifikācijā pārstāvēs Puertoriko

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) apstiprinājusi amerikāņu aizsarga Markusa Hovarda basketbola pilsonības maiņas pieprasījumu, tādējādi basketbolists vasarā varēs pārstāvēt Puertoriko valstsvienību olimpisko spēļu kvalifikācijā.