Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Izlase uzsākusi treniņus

Izlase uzsākusi treniņus
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Nenada Trajkoviča vadībā uzsākusi gatavošanos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram. Jau pirmajā treniņā Trajkovičs spēlētājus netaupīja – nodarbība ilga teju trīs stundas.

Pāris veselības likstas

Latvijas izlases pirmā cīņa kvalifikācijas turnīrā būs 3. septembrī tepat Arēnā Rīga, kad pie mums viesosies Maķedonijas valstsvienība. Līdz tam jāpaveic liels darba apjoms, un to apzinās arī Trajkovičs. Lai arī visi spēlētāji ir ierindā, tas nenozīmē, ka visi ir pilnīgi veseli. Trajkovičs atklāja, ka Kristapam Valteram joprojām sāp sezonas laikā savainotais celis. Arī Pāvels Veselovs līdz augusta sākumam nespēs darboties pilnvērtīgi. Komandas spožākajai zvaigznei Andrim Biedriņam kaitējis Latvijas nepatstāvīgais klimats un izdevies saķert baciļus, kā rezultātā paaugstinājusies temperatūra. Tiesa, uz komandas kopsapulcīti pirms treniņa Biedriņš bija ieradies. "No pirmdienas viņš sāks trenēties un kopā ar pārējiem dosies uz Maskavu," jau iepriekš izskanējušo informāciju par Biedriņa vēlmi pievienoties komandai braucienā uz turnīru Krievijā vēlreiz apstiprināja Trajkovičs.

Arī Šķēle mokās ar veco pleca savainojumu, un prognozē, ka būs pilnībā vesels mēneša laikā, tiesa tas netraucēs piedalīties pārbaudes spēlēs. Pirmdien aizsargam tiks veiktas medicīniskās pārbaudes. "Viņš varēs spēlēt, bet pirmām kārtām es vēlos pasargāt savus spēlētājus [no savainojumiem]," gādīgs ir treneris. Iespējams, ka Maskavas turnīrā Šķēle laukuma nedosies, taču tas vēl nav līdz galam izlemts. Citu veselības likstu vairs neesot, un tas, protams, priecē. Rolands Zaķis šodien treniņā nepiedalījās, taču tikai tā iemesla dēl, ka šodien bija tieši šī spēlētāja kārta iziet medicīniskās pārbaudes.

Treniņā piedalījās arī Raimonds Gabrāns, kurš gan sākotnēji netika uzaicināts uz pirmās izlases nometni. Tas saistīts ar Kristapa Valtera savainojumu. Lai pārbaudes spēlēs pārāk nenomocītu Jāni Blūmu un Edgaru Jeromanovu, kamēr Valters nav ierindā, piesaistīts arī Ventspilī sezonu pavadījušais saspēles vadītājs. "Valters sāks trenēties ar pārējiem kopā tikai 1. augustā, tāpēc bija vajadzīgs trešais saspēles vadītājs, lai pārāk daudz nespēlētu pārējie divi, kā rezultātā varētu rasties kādi jauni savainojumi," savu lēmumu skaidro Trajkovičs, piebilstot, ka trio – Valters, Blūms, Jeromanovs – jau nodrošinājuši vietu sastāvā.

Soli pa solim

Kamēr daļa basketbolistu Viktora Lāča vadībā devās pie dzelžiem, proti, cilāt svaru stieņus, otra daļa palika zālē un pieslīpēja taktiskās zināšanas. Galvenais uzsvars tiks likts uz aizsardzību. Jāteic, [Trajkoviča] runāšanas bija vismaz tikpat daudz, cik reālas spēlētāju darbības, taču tā pirmajiem treniņiem pienākas. "Mēs netrenējāmies trīs stundas. Pirmās divdesmit minūtēs mums bija komandas sapulce," atklāja Trajkovičs. "Pastāstīju spēlētājiem mūsu mērķus un uzdevumus. Paskaidroju disciplīnas noteikumus. Tāpat izlases direktors Edgars [Buļs] izstāstīja par ekipējumu un tamlīdzīgām lietām."

Viens no potenciālajiem izlases līderiem Kristaps Janičenoks pēc treniņa atzina, ka tas nebijis pārāk grūts: "Aizvadītas divas stundas un 52 minūtes...Nebija īpaši grūti, bet lietderīgi gan – svaru zāle, piestrādājām pie fiziskās sagatavotības, tāpat arī taktiski gatavojāmies, jo Krievijas turnīrs priekšā. Bija daudz runāšanas, bet tas ir normāli, jo pirms tam nebija daudz runāšanas. Tagad kaut kāda informācija tiek pasniegta un, kas sagremos, tas arī spēlēs." Kristaps atzīst, ka līdz šim gan vairāk atpūties: "Tenisu, futbolu esmu uzspēlējis, atnācu arī pāris reizes uz šejieni ar otro izlasi pasvīst."

Jau nākamās nedēļas nogalē Maskavā Latvija piedalīsies starptautiskā pārbaudes turnīrā, kur bez mūsējiem vēl spēlēs arī Serbija, Ukraina un, protams, mājinieki Krievijas valstsvienība. Krievi vismaz no organizatoriskā viedokļa šo turnīru uztverot diezgan nopietni, kas nozīmē, ka neiztiks bez raksturīgās pompozitātes. Arī laukumā mājiniekiem jau būtu jādemonstrē tuvu labākais sniegums, galu galā Olimpiāde tad vairs nebūs aiz kalniem. Arī serbiem jābūt labākā formā par latviešiem, uzskata Trajkovičs: "Serbija uzsāka gatavošanos jau 6. jūlija. Viņiem pirmā kvalifikācijas turnīra spēle ir jau 20. augustā." Trajkovičs apzinās, ka pretinieki būs labākā formā, tāpēc ari ar mērķu uzstādīšanu šajā turnīrā neaizraujas: "Par šo spēļu rezultātiem tik ļoti neuztraucos. Protams, spēlēsim, lai uzvarētu, taču mēs nevaram uzstādīt lielus mērķus jau šajā turnīrā. Jāiet soli pa solītim. Mēģināsim rādīt labāko spēli, kādu tajā posmā spēsim, taču rezultāti mani neuztrauc."

Maskavā Trajkovičs neliks kārti uz potenciāli labākajiem – kandidāti joprojām ir 18, un iespējas jādod visiem. Biedriņš dosies līdzi, taču nepastāv nekāda varbūtība, ka centrs varētu doties laukumā. "Viņš trenēsies ar mums, taču nekādā gadījuma nebūs sastāvā, jo vēl nav parakstījis jauno līgumu," teic treneris. "Viņam jābūt aizsargātam, jāiziet medicīniskās pārbaudes. Kad viņš parakstīs kontraktu, mums būs vēl jāsamaksā apdrošināšana." Bez Biedriņa un Valtera Maskavā jau pieminēto iemeslu dēļ noteikti nespēlēs arī Veselovs. Trajkovičs solās turnīrā iesaistīt pēc iespējas vairāk kandidātus.

Pretiniekus vēl pētīs

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija spēlēs ar Igaunijas, Portugāles un Maķedonijas vienībām. Automātiski vietu finālturnīrā pēc gada nodrošinās pirmā un otrā vieta grupa, kamēr trešajai pirms čempionāta vēl būs jāaizvada papildu kvalifikācijas turnīrs, bet no tā uz finālturnīru tiks tikai viena vienīga komanda.

Pagaidām pārāk plaši treneru korpuss vēl nav iedziļinājies gaidāmajos pretiniekos, bet nianses ir zināmas. "Zinu, ka Maķedonija gatavošanos uzsāks 1. augustā. Tāpat esmu kontaktējies ar igauņu "Kalev" serbu treneri, kurš pastāstīja par igauņu spēlētājiem, par viņu spēles filozofiju. Pagaidām nav informācijas par Portugāli, taču man ir ieraksti ar Portugāles spēlēm iepriekšējā kvalifikācijas turnīrā un finālturnīrā."

Izlases kandidāti

Spēlētājs pozīcija
Kristaps Valters saspēles vadītājs
Jānis Blūms saspēles vadītājs
Edgars Jeromanovs saspēles vadītājs
Armands Šķēle aizsargs
Aigars Vītols aizsargs
Kristaps Janičenoks aizsargs/uzbrucējs
Mareks Jurevičus aizsargs/uzbrucējs
Gatis Jahovičs uzbrucējs
Juris Umbraško uzbrucējs
Jānis Porziņģis uzbrucējs
Uvis Helmanis uzbrucējs
Ernests Kalve uzbrucējs
Jānis Pozņaks uzbrucējs
Ronalds Zaķis uzbrucējs/centrs
Kaspars Bērziņš uzbrucējs/centrs
Kaspars Cipruss centrs
Andris Biedriņš centrs
Raimonds Gabrāns+ aizsargs

+ - pieaicināts, kamēr Kristaps Valters nespēlē

Izlases gatavošanās plāns:

Laiks Aktivitāte
14.-18.jūlijs medicīniskās pārbaudes Rīgā
18. jūlijs pirmais treniņš
19. jūlijs - 23.jūlijs treniņnometne Rīgā
25.-27. jūlijs turnīrs Maskavā (piedalās Krievija/Serbija/Ukraina/Latvija)
30. jūlijs pārbaudes spēle ar Spāniju Valensijā
2.-12.augusts treniņnometne Ventspilī
7.-8.augusts divas pārbaudes spēles ar Zviedriju Liepājā
15.-17.augusts turnīrs Francijā (Francija/Čehija/Somija/Latvija)
19.-24.augusts treniņnometne Rīgā
25.-27.auguststurnīrs Rīgā (Latvija/Francija/Čehija/Gruzija)
28.augusts 2.septembris – treniņnometne Rīgā

, 2008-07-18 20:10, pirms 16 gadiem
turaties veči!!!
, 2008-07-18 20:13, pirms 16 gadiem
Bilde baigi labā, Traikovičs starp milžiem
, 2008-07-18 20:16, pirms 16 gadiem
Zakjis labaakais!
, 2008-07-18 20:18, pirms 16 gadiem
Gabraanu par Saspeles vadiitaju nevis Edgaru Jeremanovu
, 2008-07-18 20:19, pirms 16 gadiem
jeromanovs izskataas iekarojis vietu sastaavaa
, 2008-07-18 20:33, pirms 16 gadiem
cerams ka Jeris tiks satava
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-07-18 20:39, pirms 16 gadiem
gym_bunny rakstīja: Tu labāk gribēji, lai nometne būtu Daugavpilī????

da nē. es to tā nedomāju.
jāauzzina kur un kā šie trennēsies un jāiet skatīties (chuckle)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-07-18 20:46, pirms 16 gadiem
Trajkovichs labu blici savàcis, nevajadzètu bùt pastarìshiem maskavas turnìrà! Turàs vechi!
, 2008-07-18 20:46, pirms 16 gadiem
Kur Vaikulis?
, 2008-07-18 20:49, pirms 16 gadiem
Vaikulis jau sauļojās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-07-18 20:59, pirms 16 gadiem
vienk zb...kaadaa sakaraa tik aatri..vai tiesaam mees nespeejam maaciities no citu gadu kluudaam un nemt piemeerus no citaam izlaseem..atkal sportiskaa forma tiks sasniegta uz paarbaudes speeleem..bet tad, kad to vis vairaak vajdzes...taadas vienk nebuus!!!@
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-07-18 21:09, pirms 16 gadiem
man ir sajūta, ka tiešām trenerim rūp spēlētāji, komanda un Latvijas izlase!
, 2008-07-18 21:14, pirms 16 gadiem
redz ka beigas pec tas visas garas runasanas un muldesanas kas bus un ka ne beigas uz izlasi atbrauca visi. tas priece
, 2008-07-18 21:46, pirms 16 gadiem
kurš pirmais pārvarēja lepnumu un apstiprināja,ka būs izlases sastāvā,tad arī savu lepnumu pārkāpa pārēji,kas bija skeptiski noskaņoti.
Kā viens - tā visi!
, 2008-07-18 21:52, pirms 16 gadiem
ARNIX rakstīja: vienk zb...kaadaa sakaraa tik aatri..vai tiesaam mees nespeejam maaciities no citu gadu kluudaam un nemt piemeerus no citaam izlaseem..atkal sportiskaa forma tiks sasniegta uz paarbaudes speeleem..bet tad, kad to vis vairaak vajdzes...taadas vienk nebuus!!!@


Man gan neliekas, ka tu esi peetijis, kad gatavosanos saak citas izlases...
, 2008-07-18 21:53, pirms 16 gadiem
skjeelem esiisha laiks nav pieraxtiitspiem kaa vakar
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-07-18 22:24, pirms 16 gadiem
Salduminsh rakstīja: skjeelem esiisha laiks nav pieraxtiitspiem kaa vakar

nu čali..., nu beidz tak to veco melodiju dzīt
, 2008-07-18 23:09, pirms 16 gadiem
Jāatriebjas Portugāļiem, ar Maķedoniju un Igauniju problēmām būt nevajadzētu !
, 2008-07-19 00:05, pirms 16 gadiem
Ne pa tému, bet jau cik gadus esportá ir rakstíts nevis ''nákosie raksti'', bet gan ''nákamie raksti''. Nedaudz nozelojami priekss lieláká sporta portála Latvijá
, 2008-07-19 01:34, pirms 16 gadiem
foots rakstīja: Man gan neliekas, ka tu esi peetijis, kad gatavosanos saak citas izlases...

nu luuk esmu gan..kaut paagaajuso gadu panemam par piemeeru...Lv vineeja Krieviju paarbaudes speelee areenaa Riiga..un visi bija naturaalaa kaifaa, kaut gan krievi bij tikko iesaakusi sagatavosanos Ventspilii..un taa bij vinu pirmaa paarbaudes speele..bet Lv taa jau bij entaa peec turniira Igaunijaa un speeles paar Lietuvu...kas notika peec tam tu labi zini..taa kaa beidz te gudri di***!!!
, 2008-07-19 10:00, pirms 16 gadiem
gym_bunny rakstīja: Tu labāk gribēji, lai nometne būtu Daugavpilī????

kāpēc nē?
, 2008-07-19 10:04, pirms 16 gadiem
ARNIX rakstīja: nu luuk esmu gan..kaut paagaajuso gadu panemam par piemeeru...Lv vineeja Krieviju paarbaudes speelee areenaa Riiga..un visi bija naturaalaa kaifaa, kaut gan krievi bij tikko iesaakusi sagatavosanos Ventspilii..un taa bij vinu pirmaa paarbaudes speele..bet Lv taa jau bij entaa peec turniira Igaunijaa un speeles paar Lietuvu...kas notika peec tam tu labi zini..taa kaa beidz te gudri di***!!!


Bet Tu tā arī neatbildēji uz Tev uzdoto jautājumu. Tā ka pats beidz gudri un beztēmā di***!!!
, 2008-07-19 10:57, pirms 16 gadiem
spēle ar maķedoniu 3. septebris nav takā pa agru sākts trenēties? tamdēļ arī dzudzi svārstijās par izlasi, drošivien nenads domā ka šeit neviens bumbu turējis rokā anv un gatavojas visu laiku mācīt kā jāspēlē basketbols nu lai ir sliktāk nevaidzētu būt tikai nenomocīt, lai paliek spēks un spēlēt griba
, 2008-07-19 11:04, pirms 16 gadiem
bet mani vnk tas priecee,ka vakar saakaas izlases nometne,bet aizvakar Skjeele bij ar S.Valteru esiitii!Valteram ta poh,bet vai dzert var,ja tev saap tas plecs?hvz..es saku,to,ka pirms nometnes jau takaa nevaidzeetu iet,jo pietiekami tagad esmu tur bijis un taas reizes es vinju tur neredzeeju.
, 2008-07-19 12:12, pirms 16 gadiem
Bet kas ar Sandi Valteru?
, 2008-07-19 13:24, pirms 16 gadiem
juu rakstīja: Bet kas ar Sandi Valteru?

Trauma, kuru dabuja finalspeles vel nav sadziijusi, to jau sen sen zinoja ka nebus
, 2008-07-19 13:59, pirms 16 gadiem
a kur trojs ostlers
, 2008-07-19 14:00, pirms 16 gadiem
zeka rakstīja: kāpēc nē?

D-pils zeki visus latviešus aplaupītu...
Marselinju Huertass un Rauls Netu. Foto: FIBA
3

Brazīlijas kandidāti OS kvalifikācijai: atgriežas Netu, ierindā Pasečņika cīņu biedrs

Brazīlijas basketbola izlase paziņojusi 16 kandidātu sarakstu, kuri gatavosies no 2. līdz 7. jūlijam Rīgā gaidāmajam Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram. Kandidātu lokā iekļauts aizvadītajā sezonā traumas dēļ nespēlējušais Rauls Netu, kā arī Anžeja Pasečņika komandas biedrs Vitors Benite.
Viktors Vembanjamā. Foto: FIBA
6

Dvīņu torņi Vembanjamā un Gobērs: OS saimniece Francija izvēlas kandidātus

Francijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Vensāns Kollē pavēstījis 19 spēlētāju kandidātu sarakstu Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Markuss Hovards. Foto: Baskonia

''Baskonia'' līderis Hovards olimpisko spēļu kvalifikācijā pārstāvēs Puertoriko

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) apstiprinājusi amerikāņu aizsarga Markusa Hovarda basketbola pilsonības maiņas pieprasījumu, tādējādi basketbolists vasarā varēs pārstāvēt Puertoriko valstsvienību olimpisko spēļu kvalifikācijā.