Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

903! Kžiževskis kļūst par uzvarām bagātāko NCAA vīriešu basketbola treneri

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

903! Kžiževskis kļūst par uzvarām bagātāko NCAA vīriešu basketbola treneri
Maiks Kžiževskis un Bobijs Naits 2011. gada 15. novembrī "Madison Square Garden" arēnā Ņujorkā
Foto: Kathy Willens, AP/Scanpix

ASV vīriešu basketbola valstsvienības un NCAA pirmās divīzijas komandas "Duke Blue Devils" (bilance 3-0) galvenais treneris Maiks Kžiževskis otrdien, 15. novembrī, izpārdotajā "Madison Square Garden" arēnā Ņujorkā izcīnīja 903. uzvaru koledžu basketbola karjerā, "State Farm Champions Classic" spēlē ar 74:69 pieveicot Toma Izo vadīto "Michigan State" vienību (0-2).

Četrkārtējais NCAA Čempions Kžiževskis kļuvis par visu laiku uzvarām bagātāko NCAA pirmās divīzijas vīriešu basketbola treneri, par vienu panākumu apsteidzot leģendāro Bobiju Naitu.

Naits bija Kžiževska treneris “Army” basketbola komandā un viņa aizbildnis tālākajās gaitās. Otrdien viņš ieradās “Madison Square Garden”, lai klātienē sekotu līdzi spēlei. Kad “Duke” izcīnīja uzvaru, Kžiževskis pārgāja pāri laukumam un asarām acīs apskāva Naitu.

“Pateicu Trenerim, ka es viņu mīlu,” teica Kžiževskis. “Bez viņa es nestāvētu šajā vietā. Tas ir kopīgs brīdis. Zinu, ka viņš ir ļoti lepns. Esmu ļoti lepns, ka man bija tas gods strādāt viņa vadībā, mācīties no viņa un censties būt tādam kā viņš.”

“Nezinu, cik cilvēku teikuši Naitam, ka mīl viņu. Es viņu mīlu par manā labā paveikto un par to pateicos. Viņš teica “Puis, tu esi paveicis tīri labu darbu kā čalis, kurš neprata mest.” Domāju, tas nozīmē, ka viņš mīl arī mani. Vismaz tā es to jūtu.”

Kad Kžiževskim bija 18 gadu, viņš uzticēja savu nākotni Naitam. Aizbildnis palīdzēja jaunajam trenerim veikt pirmo izrāvienu, pārliecinot “Duke” toreizējo sporta direktoru Tomu Batersu nolīgt nezināmo puisi. Tāpat kā Naits, Kžiževskis izveidoja savu basketbola programmu par nacionāla mēroga spēku, saglabājot augstas akadēmiskās prasības. Viņš balstījās uz principiem, kurus iemācījās no sava aizbildņa, tai skaitā spēles uzskatus un atdeves sportam nozīmi.

Ceturtā studiju gada beigās Kžiževskim nomira tēvs. Naits lidoja uz Čikāgu, lai sērās būtu kopā ar viņa ģimeni. Četras dienas pēc tam, kad Kžiževskis absolvēja “West Point” militāro akadēmiju, Naits apmeklēja audzēkņa kāzas un sniedza tam milzīgu atbalstu trenera gaitās.

1992. gadā, kad “Duke” Četru Finālā spēlēja ar “Indiana” komandu, viņu attiecības gandrīz sabruka. Pirmsspēles preses konferencē Kžiževski aizkaitināja jautājumi par karjeras veidošanu pēc Naita parauga. “Esmu pats par sevi,” teica Kžiževskis.

Kad “Duke” svinēja uzvaru un iekļuva finālā, treneri apmainījās ātriem rokas spiedieniem. Kad abi ieradās interviju zonā, Naits runāja ar “Duke” spēlētājiem, bet ignorēja Kžiževski. Džons Fainštains grāmatā “Ceļš uz Trakumu” izteica pieņēmumu, ka Naits jutās aizskarts par Kžiževska neizrādīto cieņu.

Abi vīri nerunāja līdz 2001. gadam, kad pienāca Kžiževska kārta tikt uzņemtam Slavas zālē. Viņš zināja, ka vēlas kā savu pieteicēju redzēt tikai vienu vīru. Pēc sievas lūguma Kžiževskis veica emocionālu zvanu, lai atjaunotu draudzību.

“Basketbola dievi šovakar bija labvēlīgi, saliekot mūs abus kopā vienā vietā,” Kžiževskis teica otrdienas vakarā. “Tas bija tiešām labi.”

NCAA prezidents Marks Emmerts laukuma vidū Kžiževskim pasniedza basketbola bumbu ar uzrakstu 903. “Šī spēles bumba nepieder trenerim,” teica Kžiževskis. “Tā pieder skolai un “Duke” basketbola programmai.”

Sieviešu basketbolā uzvarām bagātākā trenere ir “University of Tennessee Lady Volunteers” stūrmane Peta Sammita (Pat Summitt). Treneres rēķinā ir astoņi NCAA Čempiones tituli un 1070 uzvaras NCAA pirmās divīzijas basketbola spēlēs.

Izmantotie resursi:
Duke University Blue Devils | Official...
Associated Press

  +2 [+] [-]

, 2011-11-16 15:17, pirms 12 gadiem
Cik sapratu NBA vispār viņu nevilina

     [+] [-]

, 2011-11-16 15:29, pirms 12 gadiem
Niidermaiers rakstīja: Cik sapratu NBA vispār viņu nevilina
Tā arī ir, cik atceros, tad vienā intervijā viņš izteicās, ka koledžas basketbols viņam patīk vairāk dēļ tā, ka spēlētāji pārstāv koledžu, cīnās, lai izsistos nevis dēļ naudas.

Un ja nemaldos, tad viņš savus 5-6 miljonus gadā pelna.

  +1 [+] [-]

, 2011-11-16 16:04, pirms 12 gadiem
Niidermaiers rakstīja: Cik sapratu NBA vispār viņu nevilina
LAL piedāvāja viņam līdzumu ar 5x lielaku summu, bet viņš teica, ka viņa vieta ir NCAA,...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-11-16 19:15, pirms 12 gadiem
Krisons_bez_olām rakstīja: Bet tīri loģiski, labāk trenēt spēlētājus, kuri tevi uzskata par autoritāti un ciena, nevis mērkaķus, kuriem svarīgāka ir summa līgumā.

Tiesa gan ar ASV izlasi un zvaigznēm viņš tiek ļoti labi galā.
nu reizi četros gados arī miljonāri var saņemties
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja