Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Vējonis: ''Par trenera nākotni lemsim, kad norims emocijas''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Vējonis: ''Par trenera nākotni lemsim, kad norims emocijas''
Raimonds Vējonis. Foto: LBS

Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis pēc uzvaras pār Vāciju ar 78:57 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas I grupā pauda prieku par parādīto sniegumu un uzvaru, taču norādīja, ka cikla sākumā nav līdz galam sapratis spēlētājas. Kā zināms, pirmo reizi kopš 2005. gada Latvija nekvalificējās Eiropas čempionātam. Savukārt basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis organizācijas mājas lapā izteica nožēlu par nesasniegto mērķi un ka drīzumā treneru komisija un valde uzklausīs galveno treneri un vērtēs, vai turpināt sadarbību.

Šodien Latvijas sieviešu izlase 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas I grupas pēdējā spēlē ar 78:57 pārspēja Vāciju, ieņēma otro vietu grupā, taču tas liedza tai kvalificēties finālturnīram.

Latvijas izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis pēcspēles preses konferencē pauda, ka aizvadīta laba spēle: ''Skaists basketbols. Zinājām runas, ar cik lielu pārsvaru nepieciešams uzvarēt. Pirmās piecas minūtes bija ne visai labas, bet pēc tam jau demonstrējām raksturu, cīņu un vēlēšanos, kas brīžiem pārauga pārāk lielā gribēšanā. Domāju, ka izdarījām tuvu maksimumu, ko varējām. Protams, pats maksimums būtu uzvara ar 36 punktu pārsvaru, taču mūsdienu basketbolā, kad tiekas divas spēkos līdzīgas komandas, tas ir diezgan grūti izdarāms. Vienīgais, ko gribu pateikt - paldies savienībai par darbu, kas izdarīts un kā mēs šeit jūtamies. Tas viss rezultējies. Šādās spēlēs nav nianses, un gan mēs kā treneru korpuss, gan meitenes novērtē visu, kas tiek darīts mūsu labā. Varu likt roku uz sirds un teikt, ka visas meitenes šodien laukumā spēlēja uz 150 % un ar trim zvaigznēm uz krūtīm. Esmu lepns par komandu un jebkuru izlases spēlētāju.''

-Apsveicu ar uzvaru. Kā vērtē ciklu kopumā? Intervijā uzreiz pēc spēles teici, ka ar katru maču sperti soļi uz priekšu.
- Paldies! Sākot ciklu, gan man viss bija jauns, gan meitenēm par to, kā jāspēlē uzbrukumā un aizsardzībā pēc tā, ko pieprasu. Tā iepriekš nebija spēlēts. Kā jebkurai jaunai lietai, taktikai vai spēles zīmējumam vajadzīgs laiks. Pirmajās divās spēlēs mēs vēl nesapratām, kas līdz galam notiek ar komandu, jo pirms tam bijām aizvadījuši tikai trīs treniņus. Būtu muļķīgi teikt, ka es sapratu visu, kas notiek. Mērķis bija panākt, ka ar katru burbuli viņas aizvien vairāk saprot mani. Domāju, ka šis laiks devis arī to uzvaras atslēgu, to stilu, agresivitāti, kādu piekopām šovakar.

-Varbūt mazliet ieskicē, ko meitenēm teici puslaika pārtraukumā
- Mēs nerunājām par starpību. Domāju, ka meitenes to labi apzinājās. Pirmie mani vārdi bija, ka spēle tikai tagad sākas. Reālā cīņa par katru bumbu tikai sāksies, jo zinājām, ka vācietes reaģēs, jo bija iedzinējos, un spēlēs agresīvi. Mums bija jāatbild ar tādu pašu agresivitāti, ja ne vēl lielāku. Katrai mazajai lietai bija ļoti liela nozīme kā atbloķēšanai, uz ko arī norādījām. Par uzbrukumu - jārunā ar Elīnu... Ticu viņas metienam, bet divās spēlēs pret Vāciju viņa nav iemetusi. Manuprāt, Elīna ir mūsu labākā opcija uzbrukumā, bet nu bumbas nekrita grozā.

- Kādus paņēmienus izmantoji, lai izolētu spēlētāju prātus no vajadzīgā pārsvara? Un cik vispār varējām runāt par mājas laukuma priekšrocībām?
- Sarežģīti bija, ņemot vēra, ka pirmdien uzzinājām, ka Ziemeļmaķedonija neieradīsies, un tā spēle atkrīt. Līdz ar to bija divi treniņi dienā sešas dienās, jo sēdēt viesnīcā būtu nāvējošāk. Kopumā daudz rādījām video un analizējām Vācijas spēli. Ja darbosimies pareizi un darīsim mazās lietas precīzi, tad uzvarēsim ar tādu pārsvaru kādu gribam. Speciāls uzdevums nebija - motivēju spēlētājas un gatavoju agresīvam un ļoti svarīgam vakaram.

- Kristīne Vītola nospēlēja salīdzinoši maz - taktisku apsvērumu dēļ?
- Jā. Redzējām, ka viņas cenšas apspēlēt no apakšas. Labāk šovakar palīdzēja Karlīne Pīlābere, kura ikdienā spēlē pie manis TTT un vairāk ir pieradusi ar manām prasībām.

Preses konferencē piedalījās arī Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis, kurš pateicās visiem iesaistītajiem: ''Paldies par sagādāto uzvaru un ļoti ceram, ka būsim pārstāvēti Eiropas čempionātā. Gribu teikt lielu paldies visām spēlētājām, kas šajā grūtajā laikā atsaucās un piedalījās sasaukumā. Neskatoties, ka Ziemeļmaķedonija neieradās, meitenēm bija iespēja saspēlēties un sagatavoties daudz labāk. Jāsaka paldies treneriem, medicīnas darbiniekiem, atbalstītājiem un līdzjutējiem, kas juta līdz.''

Pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka Latvija nav kvalificējusies Eiropas čempionātam, basketbola savienības mājas lapā tika publicēts papildus komentārs no prezidenta: ''Mērķis – Eiropas čempionāta finālturnīrs – nav sasniegts. Tomēr dzīve un basketbols turpinās – spēlētājām būs jauni izaicinājumi un arī jaunas cīņas valstsvienības sastāvā, kurās būs iespēja revanšēties. Lai palīdzētu to izdarīt, būs vajadzīgi arī gudri un tālredzīgi savienības lēmumi, kurus nevar pieņemt uz emociju fona. Vispirms treneru komisija un tad arī valde uzklausīs galvenā trenera un viņa kolēģu atskaites par paveikto. Kopā meklēsim labākos risinājumus, lai nākamajā Eiropas čempionātā startētu veiksmīgāk.''

Izmantotie resursi:
https://basket.lv/izlases/sievietes...

  -1 [+] [-]

, 2021-02-06 23:35, pirms 3 gadiem
Attā ...... nevajag neko teikt.... ej mājās..... ...un... pēc 20 gadiem mēğini ar pieredzi pienākt...

  +5 [+] [-]

, 2021-02-06 23:37, pirms 3 gadiem
Arī lai kļūtu par treneri vajadzīgs laiks...

     [+] [-]

, 2021-02-07 00:38, pirms 3 gadiem
Vienalga uzskatu Gulbi par labāko jauno LV treneri!Žēl ka nepatīk NBA viņam,bet tur būtu no kā mācīties!

  -1 [+] [-]

, 2021-02-07 00:46, pirms 3 gadiem
Kopā meklēsim labākos risinājumus, lai nākamajā Eiropas čempionātā startētu veiksmīgāk.'' Kas tas par murgu??? Tagad man liekas bija kvalifikācijas turnīrs!

  +4 [+] [-]

, 2021-02-07 04:52, pirms 3 gadiem
Ja redzi ka Elīnai neiet nevajag ļaut viņai spītīgi mest trīņus! Ne tikai sākumā kaut ko nesaprati arī tagad daudz ko nesaproti!

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 07:54, pirms 3 gadiem
Vai tik nav jamaina arī prezidents? Vīri jau arī diez vai tiks tālāk.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 08:00, pirms 3 gadiem
Ari man uzskats,ka soreiz pie netiksanas uz chempi vainigs treneris,jo pirmas speles tika nolazotas,nu nav pieredze jagust ar izlasi tur vajadzigs profesionals treneris!
Vareja ar manit,ka izlases lideres nesaprot,ko,vins grib!
Varbut savieniba beidzot beigs akstities ar neprofisionaliem treneriem,ka gulbis,vecvagars,stelmahers

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 08:15, pirms 3 gadiem
Tagat jau siev.izlase loti ilgi bez spelem-eiropas chepis garam tad pasaules chempis,sanak kads 1,5 gadus

     [+] [-]

, 2021-02-07 08:32, pirms 3 gadiem
Spēlētājas nevar vainot ,jo viņas tak nav vainīgas ,ka pa treneri ieliek vīriešu speciālistu un par palīgiem tādus pašus nejēgas . Ja latvijā nav sieviešu treneri, tad ņemiet ārzemju,kaut gan uzskatu ,ka ir pilns ar sieviešu treneriem ,bet pa blatiem saliek čomus ,lūk tur jau tā lielākā bēda. atbildība jāprasa tam vai tiem gudrīšiem ,kuri iebīdija nepieredzējušu treneri amatā .... !! ??

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 08:56, pirms 3 gadiem
Da.nis pamodies no migas- murmuli-atpakal buda...

  +2 [+] [-]

, 2021-02-07 09:13, pirms 3 gadiem
Tikai mans minējums ..., domāju ,ka LV basketbola speciālisti nespēj pārkartoties uz jauno izspēles kērtību (kad atlase notiek sabraukumos nevis atlases turnīros) ,nav klaika uzlabot fizisko,atstrādāt kombinācijas,apārstēt traumas ,atgūt ,klubos pazaudēto pārliecību .
Jāspēlē tiem kas uz to brīdi ir labāki ,vairāk/labāk spēlē savos klubos utt.
Domāju ,ka arī vīriem ,pareizā sastāva izvele būs izšķiroša pēdējā spelē.

  +4 [+] [-]

, 2021-02-07 09:21, pirms 3 gadiem
Galvenais vainīgais ir bijušais prezis Vējonis. Pieradis neko nedarīt ! Izšķirošajām spēlēm jāsākas vienlaikus ! Cipruss galīgs 0.Gulbis laicīgi nenoreaģēja uz Elīnas melno dienu.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-07 09:28, pirms 3 gadiem
Lielā mērā piekrītu. Lai gan Gulbis TTT varēja gatavot visu sezonu, bet bez uzvarām eirokausos TTT pāris gadus nebija palicis.
Sastāva ziņā Bija pieejams praktiski labāks sastāvs, nekā iepriekšējām trenerim, bija klāt Šteinberga un Laksa, kas ir Eiropas līmeņa spēlētājas. Principā vairāk atbildīgs ir nevis Gulbis, bet tas kurš izvēlējas izlases treneri bez pieredzes sieviešu basketbolā.
Ir jāuzrunā, gan Zībarts, gan Zvirgzdins, gan Nerips. Iespejams Mājenieks. Sieviešu basketbolam tomēr sava specifika.
Jawa rakstīja: Tikai mans minējums ..., domāju ,ka LV basketbola speciālisti nespēj pārkartoties uz jauno izspēles kērtību (kad atlase notiek sabraukumos nevis atlases turnīros) ,nav klaika uzlabot fizisko,atstrādāt kombinācijas,apārstēt traumas ,atgūt ,klubos pazaudēto pārliecību .
Jāspēlē tiem kas uz to brīdi ir labāki ,vairāk/labāk spēlē savos klubos utt.
Domāju ,ka arī vīriem ,pareizā sastāva izvele būs izšķiroša pēdējā spelē.

  +7 [+] [-]

, 2021-02-07 09:41, pirms 3 gadiem
Vertigo23 rakstīja: Lielā mērā piekrītu. Lai gan Gulbis TTT varēja gatavot visu sezonu, bet bez uzvarām eirokausos TTT pāris gadus nebija palicis.
Sastāva ziņā Bija pieejams praktiski labāks sastāvs, nekā iepriekšējām trenerim, bija klāt Šteinberga un Laksa, kas ir Eiropas līmeņa spēlētājas. Principā vairāk atbildīgs ir nevis Gulbis, bet tas kurš izvēlējas izlases treneri bez pieredzes sieviešu basketbolā.
Ir jāuzrunā, gan Zībarts, gan Zvirgzdins, gan Nerips. Iespejams Mājenieks. Sieviešu basketbolam tomēr sava specifika.
Es vairāk biju domājis par lomām konkrētā mačā ,piemeram man izskatījās ,ka Jakabsones sniegums bija pelnījis vairāk speles laika nekā Babkina utt šeit manuprāt arī izpaužās trenera meistarība , autoritāte , pieredze kas spēj atrast spēcīgāko (neskatoties uz spelētāju statusu izlasē) sastavu konkrētā dienā!

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 09:46, pirms 3 gadiem
Kas tur bija par epopeju ar Ciprusu, ar vienu ausi kaut ko dzirdēju, ka viņš vai nu piedāvāja vai arī grasījās piedāvāt īpašu atalgojumu Bulgaru pusei, par to, ka centīsies ?

     [+] [-]

, 2021-02-07 10:20, pirms 3 gadiem
Cipruss un bijusais prezis viens otru papildina,divi kati,ka cemodans bez roktura...

  -2 [+] [-]

, 2021-02-07 10:38, pirms 3 gadiem
Jawa rakstīja: Es vairāk biju domājis par lomām konkrētā mačā ,piemeram man izskatījās ,ka Jakabsones sniegums bija pelnījis vairāk speles laika nekā Babkina utt šeit manuprāt arī izpaužās trenera meistarība , autoritāte , pieredze kas spēj atrast spēcīgāko (neskatoties uz spelētāju statusu izlasē) sastavu konkrētā dienā!
Jākabsones laikam bija jābūt lielākam par Babkinas laiku? Tu ko esi sapīpējies?

     [+] [-]

, 2021-02-07 10:56, pirms 3 gadiem
Vertigo23 rakstīja: Lielā mērā piekrītu. Lai gan Gulbis TTT varēja gatavot visu sezonu, bet bez uzvarām eirokausos TTT pāris gadus nebija palicis.
Sastāva ziņā Bija pieejams praktiski labāks sastāvs, nekā iepriekšējām trenerim, bija klāt Šteinberga un Laksa, kas ir Eiropas līmeņa spēlētājas. Principā vairāk atbildīgs ir nevis Gulbis, bet tas kurš izvēlējas izlases treneri bez pieredzes sieviešu basketbolā.
Ir jāuzrunā, gan Zībarts, gan Zvirgzdins, gan Nerips. Iespejams Mājenieks. Sieviešu basketbolam tomēr sava specifika.
Ļoti sarežģīta sezona TTT un visām spēlētājām. Kopš novembra sākuma nav notikusi neviena spēlē vietēja čempionātā (!!). Tas atsaucās uz TTT sniegumu Eirokausos, jo spēļu ritmu un formu reāli nebija iespējams uzņemt. Un tagad tas galu galā atsaucās uz izlasi. Jo varēja tak nomočīt Vāciju pavisam! Tad būtu vienalga kā tur Grieķija spēlē. Bija vakar visas iespējas, taču spēlētājā trūka spēļu prakses un labākas formas, lai to visu varētu izdarīt. Tas attiecas uz visu TTT. Labi nospēlēja tikai Pilābere, kuru pirmajā novembra spēlē ar Vāciju, kad spēles gaita sāka iet ārā no rokām, Gulbis tā arī neizlaida laukumā. Pēc tam ar horvātietēm un vakardienas spēlē Pilābere pierādīja, ka tā bija trenera kļūda. Varbūt pat izšķirošā! Tas viss veido tās nianses, kas ietekmē turnīra iznākumu, ko pieredzējušāks treneris varbūt ka nepieļautu. Tiesa, Laksa arī bija laba, taču manuprāt viņai ir jāuzņemās vēl vairāk. Spēles beigās vakar saspēles bija jāveido uz Kitiju, jo īpaši pēc tam kad viņa bija pāris svarīgu metienu trāpījusi, bet meta Elīna, kurai tā arī nekrita gandrīz visu spēli! Protams, žēl arī Vītolas. Ja būtu palikusi Ungārijā, viņa manuprāt arī varētu nospēlēt lietderīgāk. Fene drošvien maksāja labi, bet tagad nav ne kluba, ne sportiskās formas, ne arī varēšanas būtiski palīdzēt izlasei (ar vēlmi vien nepietiek).

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 12:27, pirms 3 gadiem
Meitenes bija ļoti labi noskaņojušās atbildīgai spēlei un sarāva gabalos nāciju ar 80 miljoniem iedzīvotāju, neesmu redzējis kad vīri tā kapātu aizsardzībā! Paldies meičām, bijāt pelnījušas tikt uz čempi!

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 16:09, pirms 3 gadiem
Gulbis bija Baško pirmā izvēle.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-07 18:33, pirms 3 gadiem
Man piemēram patika pēdējā spēle, un kā Gulbis bija noskaņojis komandu. Nav jau nemaz tik viegli dāmas trenēt. Un tik labu aizsardzību mūsu dāmu izpildījumā nebiju redzējis sen. Neskatoties uz to, ka tāmetieni nekrita, tāpat panāca iespaidīgu pārsvaru. Tagad, kad treneris sācis saprasties ar izlasi, tad atkal meklēt citu treneri nebūtu labākais risinājums.

  -2 [+] [-]

, 2021-02-07 19:03, pirms 3 gadiem
Kāds Vējonim sakars ar basi, laikam tāds, ka neko nesaprot, bet saka: "Jā, jā tas ir labi un tas nav slikti, jā šoreiz nedaudz nesanāca, bet noteikti citreiz sanāks (iespējams varbūt)....

  -2 [+] [-]

, 2021-02-07 19:17, pirms 3 gadiem
Bet Gulbim, kurš atmiņā visvairāk palicis ar to, kā intervijās raudāja un gaudās, kā palicis agrā vecumā (vai jaunā jaunībā) bez iemīļotā un dievinātā sporta veida spēlēšanas traumas hroniskās dēļ, un tagad nabadziņam kā uz paplātītes dod visus amatus pēc kārtas, trenē šitos, bet kad komandas bankrotē vai izjūk tad tagad patrenē tās (dāmas nu tās no tās galvenās izlases), un aizvien līmenis (trenējamo, bet ne "trenera') paaugstinās, kad daudzi pieredzes bagāti un arī panākumus guvuši treneri ar platām acīm skatās un netic, kā šis pa blatu tādus amatus dabū... bet galu galā nekas labs nesanāk rezultātā un var atkal paraudāt par atņemtām iespējām kapāties par bumbu starp groziem un te atkal jaunu amatu nopelniem bagātai atvasei par blatu piespēlēs... bet rūdītie treneri atkal neizpratnē skatīsies un teiks, ka nu atvasei tā kā laiks būtu beidzot vīru izlasi ar lielu autoritāti un profesionālismu vadīt un cīņā vest, un iedvesmot ar saukļiem...

     [+] [-]

, 2021-02-07 19:44, pirms 3 gadiem
Tagad Gubio vajadzētu vīru izlasi pārņemt, tā sakot, pelnīti soli pa solītim uz augšu, un tur arī līdz NBA un Leikeriem nebūs tālu.

     [+] [-]

, 2021-02-07 20:17, pirms 3 gadiem
Katram trenerim ir jādod laiks. Vakar Gulbis labi vadīja spēli, lai turpina darbu. Nevajag atkal naivi cerēt uz kaut kādu brīnumtreneri, ārzemnieku, kas atnāks un viss uzreiz mainīsies. Vakardienas spēlē bija daudz individuālu darbību un maz kombināciju. Gan jau Gulbis tās zina, tikai vēl nav paspējis iemācīt.

  -1 [+] [-]

, 2021-02-07 20:20, pirms 3 gadiem
aizermans rakstīja: Vai tik nav jamaina arī prezidents? Vīri jau arī diez vai tiks tālāk.
Pamaini domāšanu. Vīri noteikti tiks tālāk.

  -1 [+] [-]

, 2021-02-07 20:25, pirms 3 gadiem
ilinens rakstīja: Kāds Vējonim sakars ar basi, laikam tāds, ka neko nesaprot, bet saka: "Jā, jā tas ir labi un tas nav slikti, jā šoreiz nedaudz nesanāca, bet noteikti citreiz sanāks (iespējams varbūt)....
Brīvajā laikā Raimonds Vējonis aizraujas ar dažādiem sporta veidiem. Jaunībā trenējies vieglatlētikā – augstlēkšanā, tāllēkšanā un 100 metru sprintā. Šobrīd Raimonds Vējonis ir aktīvs basketbolā un ir basketbola komandas “Ogres Milži” spēlētājs, nodarbojas arī ar volejbolu un niršanu. https://www.president.lv/lv/valsts-...

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 20:32, pirms 3 gadiem
Domā,ka Gulbim viegla dzīve? Spēlēt tenisu visu laiku un trenēt dāmu izlasi ?

     [+] [-]

, 2021-02-07 21:09, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Brīvajā laikā Raimonds Vējonis aizraujas ar dažādiem sporta veidiem. Jaunībā trenējies vieglatlētikā – augstlēkšanā, tāllēkšanā un 100 metru sprintā. Šobrīd Raimonds Vējonis ir aktīvs basketbolā un ir basketbola komandas “Ogres Milži” spēlētājs, nodarbojas arī ar volejbolu un niršanu. https://www.president.lv/lv/valsts-prezidents/bijusie-valsts-prezidenti/raimonds-vejonis/biografija#gsc.tab=0
galvenais, kad nirst, lai neaiziet pa burbuli, kā Gulbis Svans aizlaida dāmu izlasi...

  +1 [+] [-]

, 2021-02-07 21:26, pirms 3 gadiem
Atklāti sakot sēž jau aknās treneris Svans, varbūt sakrās naudu un attaisīs kādu Baronu, ne saņems par neko pa blatu no federācijas, ceru vairs neredzēt šādus elementus pie izlašu stūres.

     [+] [-]

, 2021-02-08 08:46, pirms 3 gadiem
Tiem basketbola diletantiem, kuri uzdrošinās kaut ko komentēt par Gulbi, pašiem vajadzētu to visu izbaudīt un tur būt, ar tādu atdevi un attieksmi visu dzīvi ielikt basketbolā, ar milzīgām zināšanām basketbolā, kā to dara viņš, lai vēl kāds spētu to visu iznest. Jums, netīrie liekuļi, nav tiesību kaut vienu sliktu vārdu bilst, ko viņš ir paveicis. Jā, šoreiz totāla neveiksme, kas nebija ne no viņa, ne no komandas atkarīgs, būtu 1 punkts, visi celtu visus debesīs, tagad kad tik apmētāt ar dubļiem, JUMS NAV UZ TO TIESĪBAS, jā un kādu tenisu Gulbis spēlē, tā ir ar to domāšanu, ja nav nekas galvā

     [+] [-]

, 2021-02-08 08:56, pirms 3 gadiem
sramli rakstīja: Atklāti sakot sēž jau aknās treneris Svans, varbūt sakrās naudu un attaisīs kādu Baronu, ne saņems par neko pa blatu no federācijas, ceru vairs neredzēt šādus elementus pie izlašu stūres.
Ar kādām tiesībām tu drīksti aizskart kādu, ja pats neesi Gulbja mazā pirkstiņa vērts