Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2801, Did:0, useCase: 3

Latvija astoņniekā: kāpnes uz debesīm

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvija astoņniekā: kāpnes uz debesīm
Ainars Bagatskis: sešas vasaras līdz Eiropas "Top 8"
Foto: AP/Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ir atkārtojusi visu laiku labāko rezultātu Eiropas meistarsacīkstēs pēc neatkarības atjaunošanas. Pienācis laiks cīņai par jaunām virsotnēm.

Sākot no 1993. gada, Eiropas finālturnīros piedalās vismaz 16 komandas. Izņēmums bija 1995. gads, kad izšķirošajās cīņās startēja 14 izlases, bet, sākot no 2011. gada, finālturnīrā sacenšas jau 24 valstsvienības.

Eiropas ceturtdaļfinālā "nejauši" iekļūt nav iespējams. “Top 8” ir mūsdienu Eiropas elite, kurai pievienoties var tikai tiešām spēcīgas komandas:

1) sākot no 1993. gada, tikai Spānija spējusi 12 reizes pēc kārtas iekļūt ceturtdaļfinālā,

2) Francijai minētajā laikā tas izdevies 11 reižu, Grieķijai un Lietuvai pa deviņām reizēm, Itālijai sešas reizes, Serbijai – sākot no 2007. gada – četras reizes, Latvijai divas reizes un Čehijai – pirmo reizi,

3) aiz borta palikusi 2007. gada čempione Krievija, nesenās vicečempiones Vācija un Turcija, zvaigznēm bagātā Horvātija, 2014. gada Pasaules kausa dalībnieces Slovēnija, Somija un Ukraina.

Kungi nav izņēmums. Divi fakti. Pirmkārt, 21. gadsimtā tikai Francijaas dāmām izdevies vienmēr iekļūt astoņniekā. Otrkārt, no 1993. gada neviena valstsvienība nav spējusi izcīnīt galveno balvu divas reizes pēc kārtas.

Latvija pieliek punktu "Slovēnijas ērai"

Ainara Bagatska vīri sestdien pārtrauca Slovēnijas “Top 8” finišu sēriju Eiropas čempionātos. Alpu pakājē esošā valsts, kura platības ziņā ir trīs reizes mazāka par Latviju, no 2005. līdz 2013. gadam piecas reizes pēc kārtas spēja sasniegt ceturtdaļfinālu.

Vēl vairāk, pēdējā desmitgadē Slovēnija bija viena no trīs Eiropas valstīm (plus Spānija un Francija), kuras bez “wild-card” palīdzības spēja kvalificēties Pasaules kausa izcīņai (2006, 2010, 2014). Slovēņi minētajos ciklos finišēja attiecīgi sestajā, ceturtajā un piektajā vietā Eiropā.

Rīgas grupa – spēcīgāka, nekā prognozēts

Pirms čempionāta daudz tika runāts, ka Latvija ielozēta salīdzinoši vājā grupā. Realitāte izrādījās savādāka. D grupas uzvarētāja Lietuva tikai pēdējā minūtē izglābās no zaudējumiem pret turnīra pastarītēm Igauniju un Ukrainu, zaudēja ceturtās vietas īpašniecei Beļģijai un papildlaikā salauza Čehijas pretestību.

Nebija pamata vīpsnāt ne par vienu pretinieci. Piemēram, Beļģijai ir labāk attīstīts vietējais čempionāts nekā Latvijai, Igaunijai, Ukrainai un Čehijai. Tās klubi ieguvuši nozīmīgu Eirokausu pieredzi, bet līderi ar panākumiem spēlējuši Eirolīgā.

Čehija aizvada labāko turnīru 20 gadu laikā. Galvenais treneris Ronens Ginzburgs spējis izveidot saliedētu komandu ar pieredzējušiem veterāniem un jaunām, spilgtām zvaigznēm Jana Veselija un Tomaša Satoranska personās.

Igaunija finālturnīram gatavojās nopietni un pamatīgi, divu gadu laikā mobilizējot visus pieejamos resursus. Ziemeļu kaimiņi nedēļas laikā izpirka 17 500 biļešu uz finālturnīra spēlēm, pierādot, ka tribīnēs viņi ir vēl varenāks spēks nekā laukumā.

Vienīgi Ukraina finālturnīru sagaidīja lejupslīdes fāzē, pēc sestās vietas Slovēnijā un debijas Pasaules kausa izcīņā paliekot bez galvenā trenera Maika Fratello un daudziem komandas līderiem. Neraugoties uz to, ukraiņi apspēlēja Latviju un pierādīja, ka joprojām liek ar sevi rēķināties.

“Rīdzinieki” arī Lillē nenokļuva autsaideru lomā. D grupas komandas savstarpējos dueļus pret C grupu uzvarēja ar 3-1, liekot no turnīra izstāties Slovēnijai, Horvātijai un Gruzijai. B un D grupas astoņniekā būs pārstāvētas ar trīs komandām, kamēr A un C grupas deleģējušas pa vienai vienībai.

Komanda – zvaigzne

Latvijai vienmēr bijuši labi spēlētāji, taču daudz retāk bijusi laba komanda. Cik bijis reižu, kad labākie spēlētāji nospēlējuši komandas interesēs? Atbildi sniedz rezultāti – pēc neatkarības atjaunošanas Latvija tikai otro reizi sasniegusi Eiropas astoņnieku.

Šogad viss liecina, ka izdevies izveidot saliedētu komandu. Paskatieties uz soliņu – šobrīd tālākie rezervisti komandas biedriem piegādā kārtīgu atbalsta lādiņu. Pieredzējušākie spēlētāji jau ierasti labāko sniegumu rāda finālturnīrā, bet visa komanda izceļas ar nesavtīgu spēli.

Statistika ir daiļrunīga – latviešu nav starp 50 rezultatīvākajiem spēlētājiem un 48 aktīvākajiem metējiem. No otras puses, septiņi (!) spēlētāji – Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Kaspars Bērziņš, Rolands Freimanis, Jānis Blūms, Kristaps Janičenoks un Jānis Timma – vidēji guvuši no 7,2 līdz 10,3 punktiem.

Latvijai ir ceturtais mazākais ielaistais punktu skaits (vidēji 67.5 punkti spēlē) aiz Francijas (64.7), Grieķijas (65.7) un Čehijas (66.8). Kopā ar Igauniju un Slovēniju dalīts otrs mazākais ielaisto metienu skaits (vidēji 25.0 metieni), pietuvojoties Grieķijas rādītājiem (24.0 ielaisti metieni).

Pretinieki pret Latviju metuši vissliktāk, spējot realizēt tikai 40,0% mēģinājumu. Otrajā vietā ir mūsu nākamā pretiniece Francija, pret kuru pretinieki iemetuši 40,1% metienu. Arī pretinieku divpunktu metienu precizitāte, spēlējot pret latviešiem, bijusi vissliktākā – 41,3%.

Turpiniet tāpat un tieciet atalgoti.

Izmantotie resursi:
Teams - Statistical Leaders | EuroBasket 2015

Slēpts komentārs: cobham

  +2 [+] [-]

, 2015-09-14 17:02, pirms 9 gadiem
Jāņem,ticu uz uzvaru un ceru,ka tā būs. Komanda ir uz to spējīga.

  +8 [+] [-]

, 2015-09-14 17:07, pirms 9 gadiem
Mūsējiem būs nereāli grūti un būs jāsakrīt ļoti, ļoti daudziem faktoriem mums par labu, lai spēles izskaņā jau atkal nevajadzētu izkārt baltos karogus un ļaut Vecvagaram mest klusos no groza apakšas un Kārlim pelnīt piezīmes ar ātrumu 1 piezīme minūtē.
Šobrīd mums par labu nespēlē absolūti neviens faktors, ja neskaita iespējamo mūsu nenovērtēšanu(lai gan domāju, ka francūži mūsējos presēs jau no pirmās sekundes, lai nedotu pat mazākās cerības uz kautko) un, teorētiski, milzīgo emocionālo spiedienu, kas arī ir visai nosacīts tādiem pieredzes bagātiem un daudz sasniegušiem spēlētājiem kā Pārkers, Diavs, Batums utt. Mums šobrīd tik vien kā "nav ko zaudēt", ko uzskatīt par baigo priekšrocību, ir nenopietni.
Lai nu kā - veiksmī mūsu džekiem un absolūtu neveiksmi francūžiem!

     [+] [-]

, 2015-09-14 17:13, pirms 9 gadiem
cobham rakstīja: Zinu, ka manu viedokli saheitos, bet ja esam godīgi, mums paveicās tomēr ar grupu un tas, ka tikām 2.vietā, deva pretī relatīvi vājāko pretinieku - Slovēņus. Ceru, ka es kļūdos, un spēsim izcīnīt vēl vienu vissvarīgāko uzvaru turnīrā.
Neaizmirsīsim arī to, ka spēlējām savās mājās. Kas zin, kā būtu bijis citā zemē.

Runājot par "nav ko zaudēt", tas tieši satrauc - esam pagaidām guvuši vajadzīgo rezultātu tieši pie spiediena. Būtu priecīgāks dzirdēt "par katru cenu jāuzvar".

  +8 [+] [-]

, 2015-09-14 17:13, pirms 9 gadiem
cobham rakstīja: Zinu, ka manu viedokli saheitos, bet ja esam godīgi, mums paveicās tomēr ar grupu un tas, ka tikām 2.vietā, deva pretī relatīvi vājāko pretinieku - Slovēņus. Ceru, ka es kļūdos, un spēsim izcīnīt vēl vienu vissvarīgāko uzvaru turnīrā.
Nu nezinu gan kā var spriest par grupas vājumu, ja 3 no 4ām mūsu grupas komandām šinī raudā izcīnīja uzvaras...

  -1 [+] [-]

, 2015-09-14 17:13, pirms 9 gadiem
cobham rakstīja: Zinu, ka manu viedokli saheitos, bet ja esam godīgi, mums paveicās tomēr ar grupu un tas, ka tikām 2.vietā, deva pretī relatīvi vājāko pretinieku - Slovēņus. Ceru, ka es kļūdos, un spēsim izcīnīt vēl vienu vissvarīgāko uzvaru turnīrā.
Un gruzīniem paveicās un čehiem paveicās, un leišiem visulaiku veicas... Ja pelnījuši, tad paveicas, nevis pēc kaut kādiem tur statistikas datiem.

  +7 [+] [-]

, 2015-09-14 17:20, pirms 9 gadiem
cobham rakstīja: Zinu, ka manu viedokli saheitos, bet ja esam godīgi, mums paveicās tomēr ar grupu un tas, ka tikām 2.vietā, deva pretī relatīvi vājāko pretinieku - Slovēņus. Ceru, ka es kļūdos, un spēsim izcīnīt vēl vienu vissvarīgāko uzvaru turnīrā.
Veicas stiprākajiem un tiem, kas cīnās.
Tikai pateicoties iepriekšējiem gadiem- mēs tikām pie šādas grupas.

Turcija, Vācija eurobasket 2013- netika top12 un tagad arī netika...

     [+] [-]

, 2015-09-14 17:22, pirms 9 gadiem
Lai arī cik ļoti gribētos, bet jābūt reāliem - Latvija vēl nav sasniegusi Francijas līmeni... Pēc 4-6 gadiem, tad varēsim redzēt Latvijas izlases īsto spēku.
Šobrīd neredzu iespējas kā uzvarēt Franciju...

  -1 [+] [-]

, 2015-09-14 17:24, pirms 9 gadiem
RayAllen rakstīja: Lai arī cik ļoti gribētos, bet jābūt reāliem - Latvija vēl nav sasniegusi Francijas līmeni... Pēc 4-6 gadiem, tad varēsim redzēt Latvijas izlases īsto spēku.
Šobrīd neredzu iespējas kā uzvarēt Franciju...
Gaidi vēl desmit un paliksi ar p.... un n......
"Ir jākaļ dzelzs, kamēr karsts"...

  -1 [+] [-]

, 2015-09-14 17:26, pirms 9 gadiem
Nevis mums ar grupu paveicās, bet paveicās, ka čehi pret mums meta tieši visu garām.
Slēpts komentārs: doska1989

  +8 [+] [-]

, 2015-09-14 17:31, pirms 9 gadiem
Tas, ka mums "paveicās" ar grupu sākumā un Slovēniju 1/8 finālā ir visai nosacīti. Būsim godīgi - švaku izlašu šajā čempionātā nebija vispār. Visas izlases sitās un visas viena otrai kaut vai vienā spēlē spēja sagādāt ļoti smagus brīžus. Vai mums būtu paveicies, ja pretī dabūtu horvātus, kurus vinnēja čehi? Vai mēs spētu uzvarēt Gruziju, ja pretī dabūtu viņus? Vai kāds gaidīja, ka somi gandrīz izsitīs vienus no turnīra favorītiem, serbus? Ir daudz jautājumu, taču atbilde ir viena - šis finālturnīrs savā ziņā bija ļoti īpašs, jo nebija izteiktu pastarīšu, kas zaudētu visas spēles ar bezcerīgu rezultātu. Kārtējo reizi atkārtošos - Eiropas basketbolā spēku samērs šobrīd ir ļoti izlīdzinājies.

  +4 [+] [-]

, 2015-09-14 17:38, pirms 9 gadiem
doska1989 rakstīja: vnk lētā grupa tika, tāpēc aizkūlās liidz 1/4 finālam... būtu jebkurā citā grupā pat 1/8 finālā netiktu... ko visi var taa kaifot....
Francija astoņniekā ir vienīgā no savas grupas beidz heitot.

  +5 [+] [-]

, 2015-09-14 17:40, pirms 9 gadiem
Vienīgais, kur mums paveicās, ir ka Rīgas grupa 1/8 finālā uzreiz neizgāja uz Berlīnes grupu. Pārējais viss tika izkapāts nopietnā cīņā. Jeb te visi gaidīja, ka mēs metīsim ar 90% precizitāti un grausim visus ar +30?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-14 17:43, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: pēc komentāriem spriežot, tad te tādi bija daudzi, kuri gaidīja pretinieku sagrāves
Būtu ukraiņus uzvarējuši, tad spēle pret Igauniju būtu formalitāte, jo viņi vairs nevarētu tikt tālāk...

Tā kā pret Ukrainu aizvadījām pasīvu spēli, kur domājām, ka ukraiņi tāpat atdos to spēli, tad nekādas pārliecinošās uzvaras nebija...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-14 17:47, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: un? domā, ka tad sagrāve būtu?
Diža sagrāve nebūtu, bet metējiem ietu vieglāk un savus metienus samestu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-09-14 17:51, pirms 9 gadiem
Runājot par spēli pret Franciju, tad francūži pamatoti ir nedaudz nervozi, jo uz emocijām, ātrumu un metieniem arī viņus paņemt. Viņu līderi jaunāki nepaliek, bet mūsējiem(lielākajai daļai) ir tieši peak time vai tuvojas peak time...

  +2 [+] [-]

, 2015-09-14 17:52, pirms 9 gadiem
jauki, no mūsu grupas tikai viena komanda netika tālāk, tā kā nemaz nekāda medusmaize mums te Rīgā nebija.

un bez veiksmes nevar neko sasniegt mūsdienu sporta kur konkurence ir diezgan nopietna.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-14 17:57, pirms 9 gadiem
Paliek jautājums, kā grozīt bumbu uzbrukumā.. Meklēt pacietīgi brīvo vai spēlēt uz emocijām, vai labākais- apvienot abus divus, kas varētu izdoties...

Ceru, ka būs vismaz tikpat laba komandas aizsardzība, kā bija spēlē pret Slovēniju..

  -1 [+] [-]

, 2015-09-14 18:04, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Francija astoņniekā ir vienīgā no savas grupas beidz heitot.
ilgi lasiiji zinjas kameer to saprati?

  +3 [+] [-]

, 2015-09-14 18:16, pirms 9 gadiem
doska1989 rakstīja: vnk lētā grupa tika, tāpēc aizkūlās liidz 1/4 finālam... būtu jebkurā citā grupā pat 1/8 finālā netiktu... ko visi var taa kaifot....
Būtu Latvija citā grupā, tad tajā grupā ar nebūtu viena no tām komandām kas tika 1/8finālā un tā grupa būtu savādāka. tiešām domā, ka LV neuzvarētu tādas komandas, kā Nīderlande, Maķedonija, islande, Bosniju? nemaz nerunājo par to ka uzvarējām Belģiju un Čehiju kura ir 1/4finālā. Un ja būtu C grupā tad tajā nebūtu Grieķi, kas visus uzvarēja,un pat ja nokļūtu tādā grupā kā B, pat tad tur nebūtu Turki un Vācieši, jo LV ar vāciju nevarēja vienā grupā būt un vācijas vietā mums būtu izvēlētā Igaunija, ko Latvija uzvarēja. tā ka kaifotāj padomā pirms raksti, jo ja LV būu citā grupā tad tā grupa pat teorētiski nevarētu izskatīties tāda kā tā bija. Atradies lielais gudrītis, smiekli nāk par tādiem kā tu.

     [+] [-]

, 2015-09-14 19:46, pirms 9 gadiem
Kā ir ar nākamo kvalifikācijas ciklu? Tā kā mēs esam vismaz 8niekā, tad mums būs jāspēlējāspēlē, vai jau automtiekam? tiekam?

  -1 [+] [-]

, 2015-09-14 20:23, pirms 9 gadiem
Ja nonemam roza brilles, tad varetu sanakt, ka par pedejo vakanci uz Rio pedeja maca jakapajas Latvijai atkal pret Veseliju&co. Faktiski nav slikts variants, ja aizsardziba tiks spelets ka pret Igauniju otra puslaika un gandriz visu macu pret Sloveniju. Pret Franciju gaidu vienkarsi skaistu basketbolu, tacu ne vairak...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-09-15 00:25, pirms 9 gadiem
Te dazhi ir kaut ko parpratushi vai vienkarsi nav neko sapratusi- uz Rio tiek tikai finalsites, parejas (3.-7.vieta) tiek tikai uz Rio kvalifikacijas turniru, kur klat naks visu kontinentu komandas, kopa 18. Un no tam 18 uz Rio tiks tikai tris. Ta ka nevajag sasapnoties, ka izcinot vismaz 7.vietu busim Rio. Noklut Dio ir maza varbutiba, jo preti kvalifikacija cinisies ne tikai Eiropas top komandas, bet visu kontinenfi top komandas.

     [+] [-]

, 2015-09-15 15:07, pirms 9 gadiem
Labs raksts ! Izturību, savējiem šovakar- galvenais būt mierīgiem, līdz galam nostrādāt, būt saliedētiem un kontrolēt emocijas, tad jau būs OK, nu ko 22.00 varžainie franči