Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Jasikēviča faktors un sapnis par NBA - Šmits vērtē savu veiksmīgo sezonu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Jasikēviča faktors un sapnis par NBA - Šmits vērtē savu veiksmīgo sezonu
Rolands Šmits. Foto: Barcelona

2017. gada septembrī ''Barcelona'' noslēdza piecu gadu līgumu ar latviešu spēka uzbrucēju Rolandu Šmitu. Soli pa solim, pacietīgi un bez liekas uzmanības Šmits kļuvis par stabilu rotācijas spēlētāju Šarūna Jasikēviča vadītajā komandā. Sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' basketbolists vērtēja līdzšinējo sezonu, attiecības ar galveno treneri un iespējamo parādīšanos basketbola mekā - NBA.

Pēc divām neizteiksmīgām sezonām Barselona lēma veikt rokādes galvenā trenera amatā, Svetislavu Pesiču nomainot ar lietuvieti Šarūnu Jasikēviču, kurš sevi veiksmīgi bija apliecinājis pie Kauņas ''Žalgiris''. Ja pieredzējušā serbu speciālista vadībā laukumā devās šaura spēlētāju rotācija, kam bieži vien tika piedotas paviršības, tad Jasikēvičs pilnībā mainījis selekcijas akcentus. Visiem basketbolistiem ir vienādas prasības un ja tās netiks izpildītas, tad sildīsi rezervistu soliņu. Jau ‘’Žalgiris’’ laikā lietuvietis iemantoja reputāciju kā par stingru treneri, kurš spēlē pēc noteiktas sistēmas un savā ziņā iegrožo spēlētājus. Un tomēr – Rolandam Šmitam treneru maiņa nākusi par labu. No gandrīz 10 minūtēm pirms gada, šosezon spēka uzbrucējs kļuvis par stabilu rotācijas spēlētāju, ULEB Eirolīgā vidēji laukumā pavadot jau ap 17 minūtēm. Pēc uzvaras Eirolīgā pār ‘’Valencia’’ ar 71:66, kurā Šmits guva 15 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, galvenais treneris slavēja savu padoto: ‘’Neviens nebija pelnījis tik labu spēli kā viņš. Esmu redzējis tikai dažus spēlētājus, kas trenējas kā Rolands.’’ Lai arī Šmits šos izteikumus neuztver kā ko nozīmīgu, neslēpj – iederos Jasikēviča sistēmā: ‘’Neuztvēru to kā baigo komplimentu. Protams, ir patīkami, kad treneris novērtē manu attieksmi pret darbu. Neko jau neesmu mainījis ne no laika, kad biju ‘’Fuenlabrada’’, ne spēlējot Pesiča vadībā – eju, strādāju un cenšos izmantot katru iespēju, lai progresētu. Jā, varu teikt, ka iederos Jasikēviča sistēmā, par ko esmu ļoti priecīgs, jo treneris dod man iespēju sevi pierādīt un reāli palīdzēt komandai.’’

‘’Barcelona’’ mērķi vienmēr bijuši paši augstākie – uzvarēt visus iespējamos kausus no ACB līdz ULEB Eirolīgai. Tieši Eiropas spēcīgākajā turnīrā pašlaik vienībai sokas veiksmīgi – izcīnītas 17 uzvaras 24 spēlēs, kas šobrīd dod pirmo vietu turnīrā. Lai arī eksperti pirms sezonas par absolūtiem favorītiem uzskatīja Maskavas CSKA, ‘’Barcelona’’ izdevies abas reizes to uzvarēt. Pēdējais panākums izcīnīts 15. janvārī Maskavā ar 88:75. Šīs uzvaras nozīmību izceļ arī Šmits: ‘’Ļoti svarīgs panākums, jo CSKA tobrīd bija līdere, bet mums nebija divu vadošo spēlētāju. Spēlējām ar milzīgu azartu un esmu priecīgs par komandu, ka izdevās uzvarēt, pie tam, Maskavā. Gan man, gan komandai tas iedeva papildus pārliecību, ka situācijās, kad daži nevar palīdzēt, citi var veiksmīgi tos aizstāt.’’ Uzvara pār CSKA deva vajadzīgo grūdienu, jo vēlāk tika izcīnīti vēl trīs panākumi pēc kārtas un tikai ‘’Anadolu Efes’’ spēja apturēt Jasikēviča vadītos basketbolistus.

Raugoties statistikas ailēs, gandrīz visos rādītājos vērojams kāpums divas reizes – vidēji septiņi gūti punkti pret pagājušajā sezonā trijiem, izcīnītas 3.6 atlēkušās bumbas, atdotas 0.6 rezultatīvas piespēles un pārķertas 0.4 piespēles. Kas visvairāk priecē – metienu realizācija. Tālmetieni mesti ar 45.5% precizitāti, kamēr divpunktu metieni ar 68.1 %. Skaidrs, ka šeit savs faktors arī galvenajam trenerim Šarūnam Jasikēvičam, taču Rolands saka, ka abiem ir tādas pašas attiecības kā trenerim ar citiem spēlētājiem: ''Attiecības ir labas un korektas. Tādas pašas kā trenerim ar jebkuru citu spēlētāju. Priecājos, ka treneris mani izmanto un rēķinās kā ar nozīmīgu rotācijas spēlētāju, taču viņa prasības ir nemainīgas – liela pašatdeve un enerģija, kā arī cīņa pēc katras bumbas.''

Rolanda Šmita statistika ULEB Eirolīgā

2019./20202020./2021
Minūtes9.917.0
Punkti3.17.0
Atlēkušās bumbas1.83.6
Rezultatīvās piespēles0.30.6
Bloki0.10.2
2p. %41.7 %68.1%
3p. %47.4 %45.5 %

Kļūstot par stabilu rotācijas spēlētāju, Šmits līdzjutējus priecējis ar vairākām efektīvām epizodēm, kas vēlāk iekļuvušas Eirolīgas labāko momentu topos. Sarunas laikā Rolands vairākkārtīgi pauž - man vēl ir kur augt un progresēt. Visticamāk, pāris lietas, kur basketbolistam ir jāprogresē, ir spēlē ar seju pret grozu un cīņā par atlēkušajām bumbām, kur jāuzlabo pozīcijas ieņemšana. Veiksmīgais sniegums šosezon gan nav nepamanīts - arī Nacionālajā basketbola asociācijas (NBA) komandas pievērsušas pastiprinātāku interesi. To neslēpj Šmits, taču atgādina – man ir līgums ar ‘’Barcelona’’ līdz 2022. gada beigām: ‘’Šobrīd esmu Barselonā un priecājos šeit būt. Koncentrējos sezonai un par neko citu nedomāju. Kuluāros runā daudz ko.. Līgums ar Barselonu man ir līdz 2022. gada vasarai. Kā jau katram basketbolistam, arī man ir sapnis spēlēt NBA, un manā vecumā tas vēl ir realizējams. Zinu, ka šosezon vairākas komandas seko man pastiprināti.’’ Lai arī šo rindu autoram šķiet, ka Rolands Šmits būs nākamais latvietis, kurš pievienosies latviešu rindām basketbola mekā, skaidrs, ka, lai nokļūtu NBA, nepieciešama zināma deva veiksmes, kā arī progress tajās pozīcijās, kurās šobrīd Rolands nav tik spēcīgs.

Līdzīgi kā daudzi citi Eirolīgas spēlētāji, arī Rolands savu pēdējo spēli Latvijas izlasē aizvadīja rūgtajā uzvarā pār Melnkalni, ar ko nepietika, lai kvalificētos pasaules kausam. Toreiz Šmits laukumā parādījās epizodiski – astoņās minūtēs gūts tikai viens punkts, pie tam, tika iespēlēts centra pozīcijā. Jau 20. un 22. februārī Latvijas izlasei būs izšķirošās spēles par iekļūšanu 2022. gada Eiropas čempionātā. Lai arī Šmits ir iekļauts izlases kandidātos un vienu brīdi tiešām bija cerība ieraudzīt Rolandu izlases formā, visticamāk, tā nenotiks. ‘’Vienmēr esmu vēlējies palīdzēt Latvijas izlasei, bet kā jau visi zina, tad Eirolīgas spēlētājiem pie šī formāta ir sarežģīti uz šīm spēlēm tikt. Svarīga būs kluba un trenera nostāja. Pie tam, spēlēju ar nelielu savainojumu, kas var ietekmēt situāciju,’’ savas izredzes sarunas laikā vērtēja pats basketbolists. Ir skaidrs, ka arī bez Rolanda Latvijai jākvalificējas Eiropas čempionātam, kamēr pašu basketbolistu valstsvienības formā vēl redzēsim.

 +11 [+] [-]

, 2021-02-08 12:35, pirms 3 gadiem
Lai izdodas! Labākais latvietis šobrīd Eiropā!

  +5 [+] [-]

, 2021-02-08 13:19, pirms 3 gadiem
Veiksmi un visu to labāko Rolandam! NBA vispār būtu fantastika tikt iekšā!
Slēpts komentārs: dafs

 +11 [+] [-]

, 2021-02-08 13:30, pirms 3 gadiem
dafs rakstīja: 7 punkti spēlē, 3rebi, un vietējie dročī par NBA, cmon tak turam pie dziesmas musējos, ir labs bet var labāk!
Saproti, ka tā ir Barselona, kur ir 12 līdzvērtīgi spēlētāji, turklāt Eirolīgas pašreizējā līdervienība. Savas iespējas viņš izmanto ļoti labi, metienu precizitāte izcila

  +6 [+] [-]

, 2021-02-08 14:21, pirms 3 gadiem
Prieks par Šmitu. Uz doto brīdi no EL letiņiem rāda visstabilāko sniegumu. Pie vecā stagnāta Pešiča tik soliņu deldēja, žēl bija skatīties. Jasiks forši tur grožos un vada to komandu. Veiksmi!

  +2 [+] [-]

, 2021-02-08 15:36, pirms 3 gadiem
dafs rakstīja: 7 punkti spēlē, 3rebi, un vietējie dročī par NBA, cmon tak turam pie dziesmas musējos, ir labs bet var labāk!
Tu zini kādi viņam konkurenti viņa pozīcijā !
Tu zini kādā klubā viņš spēlē ? Gan Spānijas , gan Eiropas vienā no labākajiem klubiem !

  +1 [+] [-]

, 2021-02-08 22:08, pirms 3 gadiem
juings rakstīja: Tu zini kādi viņam konkurenti viņa pozīcijā !
Tu zini kādā klubā viņš spēlē ? Gan Spānijas , gan Eiropas vienā no labākajiem klubiem !
Komentāra autoram laikam labāk, ja spēlē kādā NBA pazemes klubā "skrien un met" basketbolu vai deldē soliņu. Starp citu, Jasikēvičs tā 2 sezonas pavadīja NBA blakus Biedriņam Warriors uz soliņa, pēc tam atgriezās Eirolīgā un atkal bija MVP un čempions.

     [+] [-]

, 2021-02-09 11:52, pirms 3 gadiem
dafs rakstīja: 7 punkti spēlē, 3rebi, un vietējie dročī par NBA, cmon tak turam pie dziesmas musējos, ir labs bet var labāk!
Tak izbeidz. Mierīgi varu iztēloties, kā Rolis apakšgala NBA tīmā atstrādā dotās minūtes... Ne jau pamatpiecinieka špīleris, bet labs un vērtīgs rezervists - noteikti! Augums ap 2.07-2.08 arī plusā, nav mazais Eiropas knapi divmetrinieks SF/PF.