Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Kaislības Itālijā: Gerasimenko atgriežas kā Turīnas īpašnieks, klubu izslēdz no A sērijas

Andrejs Siliņš

Kaislības Itālijā: Gerasimenko atgriežas kā Turīnas īpašnieks, klubu izslēdz no A sērijas
Dmitrijs Gerasimenko. Foto: LaPresse / Scanpix

Mūsu pusē pazīstamais krievu miljardieris Dmitrijs Gerasimenko īsu brīdi pēc “Cantu” kluba pārdošanas atgriezies Itālijas basketbola čempionātā kā “Fiat Torino” kluba līdzīpašnieks, taču līga pēc šāda pavērsiena pieņēmusi lēmumu izslēgt klubu no A sērijas.

Gerasimenko, kuru Latvijas basketbola līdzjutēji iepazina kā spēlējošo “Krasny Oktyabr” īpašnieku VTB līgā pirms vairākiem gadiem, pameta Krievijas basketbolu šīs desmitgades vidū un kļuva par lielāko īpašnieku Itālijas klubam “Cantu”. Gerasimenko laikā Kantu pilsētas klubā paspēja pastrādāt vairāki krievu speciālisti un pat lietuvietis Rims Kurtinaitis, taču aizkulisēs smīkņāja par klubā valdošo bardaku un klīda runas par regulāriem algu izmaksu kavējumiem. Šī gada februārī Gerasimenko padevās spiedienam un pārdeva klubu amerikāņu investoriem, taču Itālijas basketbols ilgi bez kolorītā uzņēmēja nepalika.

Jau ilgāku laiku jaunu īpašnieku meklēja Turīnas klubs, kas šosezon līdz ar Lerija Brauna nolīgšanu bija atvēzējies lielu mērķu sasniegšanai, taču izgāzās - Eiropas kausā komanda desmit spēlēs neizcīnīja nevienu uzvaru, A sērijā ilgu laiku atradās izkrišanas zonā, Brauns no darba tika atbrīvots, atsevišķi pieredzējušākie spēlētāji nespēja sadzīvot ar kluba vadības pārstāvi, kurš pārlieku jaucās ikdienas darbā, kā arī parādījās regulāri algu izmaksu kavējumi. Arī Turīnas kluba īpašnieks nolēma šķirties no savas spēļmantiņas un izlika klubu pārdošanā.

Šajā brīdī stāstā atkal iesaistās Gerasimenko, kurš izmantoja iespēju atgriezties sev iemīļotajā Itālijā, iegādājoties lielāko daļu Turīnas kluba un nosakot, ka turpmāk tieši viņš būs atbildīgais par ārzemju spēlētāju un galvenā trenera izvēli, kā arī finanšu piesaisti budžetam. Un te sākas interesantākais. Jau brīdī, kad Gerasimenko vārds tikai parādījās runās par Turīnas kluba jauno īpašnieku, A sērijas vadība paziņoja, ka darījuma gadījumā notiks visu klubu sanāksme, lai izrunātu notiekošo.

Tā norisinājās pirmdien Boloņā, un pēc sarunām sekoja balsojums - tajā noskaidrojās, ka balsstiesīgie ar milzīgu vairākumu (14 no 15 klubiem balsoja par izslēgšanu, tikai Gerasimenko iepriekšējais klubs “Cantu” balsojumā atturējās) nevēlas redzēt A sērijā Gerasimenko vadītu klubu, tāpēc šī būs pēdējā Turīnas sezona elites sabiedrībā. Kā galvenais iemesls tika minēts tas, ka pārējie klubi un līgas vadība nevēlas A sērijā īpašnieku, kurš nav nokārtojis saistības ar sev iepriekš piederošo klubu.

Protams, Turīnas klubs iesniegs apelāciju un gatavs vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, lai atrisinātu situāciju sev par labu. Turklāt Gerasimenko esot gatavs samazināt sev paredzētās kluba darbības organizēšanas atbildības apjomu. Interesanti, ka jau pēc klubu sanāksmes atklājās, ka Gerasimenko vēl aizvien nav veicis maksājumu par kluba iegādi. Iepriekš paustā informācija liecināja, ka maksājums par kluba iegādi sākts pusstundu pirms sanāksmes sākuma, taču 1. maijā nauda aizvien nebija pārskaitīta…

Itālijas basketbola federācijas prezidents Džanni Petruči norādījis, ka šis ir liels solis atpakaļ pēdējos gados piedzīvotajā izaugsmē. A sērijas prezidents Egidijo Bjanki pēdējo gadu laikā daudz paveicis, lai sakārtotu un stabilizētu A sērijas klubu finansiālo varēšanu, nosakot striktas prasības un veicot izmaiņas iepriekš sasāpējušajos jautājumos, kas saistīti ar finansēm.

Šo sezonu Turīnas klubs drīkstēs noslēgt A sērijā, kur šobrīd astoņas uzvaras 29 spēlēs dod 13. vietu 16 komandu konkurencē, par divām uzvarām apsteidzot pēdējā vietā esošo “Pistoia”, klubam varētu tikt piešķirts sods - atņemti seši punkti turnīra tabulā. Pamatojums - regulārie spēlētāju algu kavējumi sezonas pirmajā pusē. Ja gadījumā tiks apmierināta kluba apelācija un klubs noturēsies A sērijā, nākamo sezonu komanda sāks ar -2 punktiem turnīra tabulā.

Plānots, ka no nākamās sezonas A sērijā tiks palielināts komandu skaits no 16 līdz 18. No otrās līgas jeb “Lega Due”, kas, iespējams, ir finansiāli spēcīgākā otrā līga Eiropā, vietu A sērijā jau nodrošinājušas divas komandas - slavenā Boloņas “Fortitudo”, ko savulaik pārstāvēja arī Kristaps Janičenoks, kā arī galvaspilsētas klubs Romas “Virtus”, kas arī savulaik spēlēja Eirolīgā. Vēl vienu ceļazīmi uz A sēriju nodrošinās otrās līgas “play-off” čempioni.

Šobrīd A sērijas regulārajā sezonā atlikusi viena spēļu kārta, kas tiks izspēlēta svētdien. Cīņa par iekļūšanu astoņniekā aizvien aktuāla vairākām komandām, tostarp Ojāra Siliņa pārstāvētajai Avelīno, kas pēc trenera maiņas sniegumu uzlabojusi, tomēr šobrīd atrodas vissliktākajās pozīcijās, lai iekļūtu izslēgšanas turnīrā. Artūra Strautiņa pārstāvētā Trieste tikmēr ir labākās pozīcijās, lai spēlētu "play-off". Savukārt Milānas superkluba zvaigzne Maiks Džeimss guvis savainojumu, kas neļaus spēlēt ilgāku laiku, tādējādi radot lielāku intrigu izslēgšanas turnīrā, kur galvenās favorītes statusā esošā Milāna ne reizi vien jau iepriekš apdedzinājusies. Ārpus "play-off" palikusi Serbijas izlases trenera Sašas Džordževiča vadītā Boloņas "Virtus", kas viņnedēļ triumfēja FIBA Čempionu līgā.

A sērijas kopvērtējums pirms pēdējās kārtas

VKomandaUZP
1.Olimpia Milano22744
2.Vanoli Cremona20940
3.Umana Reyer Venezia191038
4.Happy Casa Brindisi181136
5.Dinamo Sassari171234
6.Openjobmetis Varese161332
7.Alma Trieste161332
8.Acqua Cantu161332
9.Dolomiti Energia Trento161332
10.Sidigas Avellino151430
11.Virtus Bologna141528
12.Germani Brescia141528
13.Fiat Torino82116
14.Grissin Bon Reggio Emilia82116
15.VL Pesaro72214
16.Onora Pistoia62312

Izmantotie resursi:
https://www.corrieredellosport.it/
FIP - Federazione Italiana Pallacanestro -...
https://auxiliumpallacanestro.com/
https://www.tuttosport.com/
https://www.gazzetta.it/

     [+] [-]

, 2019-05-07 10:21, pirms 5 gadiem
Aptuveni kādu summu vajag, lai nopirktu Itālijas klubu?

     [+] [-]

, 2019-05-07 10:38, pirms 5 gadiem
Šaušu uz dullo - 30 - 40 miljoni?

     [+] [-]

, 2019-05-07 11:00, pirms 5 gadiem
Autors viltnieks, vāc klikšķus...