Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1458, Did:0, useCase: 3

Šovakar Jelgavā: Latvija pret Dengu&Co

Andrejs Siliņš

Šovakar Jelgavā: Latvija pret Dengu&Co
Latvijas valstsvienības kapteinis Jānis Blūms
Foto: R. Dačkus, fotodiena.lt

Latvijas Nacionālā basketbola valstsvienība šovakar aizvadīs pēdējo pārbaudes spēli pirms došanās uz Eiropas čempionātu Lietuvā. Pulksten 17:00 Zemgales Olimpiskā centra Basketbola hallē Jelgavā Latvijai pretī stāsies aizokeāna zvaigznes Luola Denga pārstāvētā Lielbritānija.

Spožie briti

Kad runa ir par Lielbritānijas basketbolu, cilvēkiem pirmais prātā nāk tieši Luols Dengs. 206 centimetrus garais Čikāgas "Bulls" vieglais uzbrucējs, kurš pēc saņemtās algas apmēra ir pielīdzināms superzvaigznes statusa basketbolistam. Pastāv viedoklis, ka Dengs neattaisno savu statusu pilnībā, taču tāds pats viedoklis ir arī par Andreju Kiriļenko Jūtas "Jazz" komandā. Tas nemaina šo spēlētāju izcilo meistarību, ko abi lieliski apliecina, pārstāvot savas valstsvienības. Vidēji aizvadītajā sezonā Dengs "buļļu" labā guva 17,4 punktus, izcīnīja 5,8 atlēkušās bumbas un atdeva 2,8 rezultatīvas piespēles. 16 izslēgšanas turnīra mačos vidēji 16,9 punkti, 6,6 bumbas un 2,7 piespēles...

Starp citu, Dengs debitēja izlasē pret Gruziju, ar ko Latvija cīnījās iepriekšējā pārbaudē, bet savā pirmajā oficiālajā spēlē izlasē 2007. gada augustā Dengam pietrūka divas pārtvertas bumbas līdz "quadruple-double" – 32 punkti, 16 bumbas, 11 piespēles un astoņas pārtvertas bumbas.

Tomēr 26 gadus vecais Sudānā dzimušais "Arsenal" futbola komandas līdzjutējs Dengs nav vienīgais, kuram jāpievērš uzmanība Lielrbitānijas valstsvienībā. Hjūstonas "Rockets" sistēmā strādājošā trenera Krisa Finča komandā ir vēl vairāki Eiropas augstākā līmeņa spēlētāji, kas pārstāv Eiropas spēcīgāko basketbola līgu Spānijas ACB. Viens no tādiem noteikti ir Džoels Frīlends no Malagas "Unicaja". Šim spēka uzbrucējam Malagas komandā arī priekšgājējs bija tautietis – aizvadītajā sezonā komandu pārstāvēja centrs Roberts Arčibalds, kurš vairākas sezonas aizvadījis NBA, bet turpmāk spēlēs citā ACB klubā "CAI Zaragoza". Cits centrs Dens Klārks pārstāvēja ACB līgas komandu "Estudiantes", gūstot rūdijumu arī ULEB Eirokausā. 1991. gadā dzimušais centrs Raiens Ričardss pirms gada tika draftēts ar 49. numuru, un to izdarīja "Spurs", bet aizvadītajā sezonā basketbolists spēlēja ACB klubā "Gran Canaria". "Caja Laboral" sistēmā attīstās 18 gadus vecais saspēles vadītājs Devovs van Ostrūms, tiesa, spēles laiku jaunietis iegūst fārmklubā. Tieši Holandē dzimušais van Ostrūms pagaidām bijis patīkamākais pārsteigums šī gada izlases modelī.

Vairāki britu komandas spēlētāji vēl mācās koledžās un spēlē NCAA, bet Eriku Boatengu noteikti labi pazīst mūsu Rihards Kuksiks – abi mācījās un pārstāvēja Arizonas štata "Sun Devils". Aizvadītajā sezonā Boatengs spēlēja NBA Attīstības līgā Ostinas "Toros" rindās.Tāpat Rihards varētu atcerēties Metjū Braienu-Emeningu, kurš Vašingtonas "Huskies" rindās pret "Sun Devils" iemeta 30 punktus aizvadītajā sezonā. Mums ļoti labi zināms noteikti ir Maiks Lenzlijs – bijušais "Ventspils" saspēles vadītājs, kurš čehu "Nymburk" sastāvā pagājušajā sezonā Arēnā Rīga iemeta 11 punktus un apspēlēja Rīgas VEF vienību.

Uz Lielbritānijas spēku norāda ne tikai uzvara "EuroBasket 2011" kvalifikācijas grupā, aiz sevis atstājot Maķedoniju, Ukrainu, Bosniju un Ungāriju, bet arī sastāva rezerves. Veselības dēļ komandā nespēlē NBA un spāņu ACB līgu spēlētājs Pops Mensā-Bonsū, bet uz Londonas olimpiskajām spelēm palīdzību solījis arī Detroitas "Pistons" aizsargs Bens Gordons. Tāpat pastāv iespēja britu formastērpā ieraudzīt bijušo Andra Biedriņa komandas biedru "Warriors" vienībā aizsargu Kalenu Azubuki.

Pie komandas stūres stājies Kriss Finčs, bet "Rockets" trenera asistentam darbā ar izlasi palīdz NBA Attīstības līgas klubu treneri – Niks Norss un Pols Mokeski. Eiropas čempionātā Lielbritānijai gan nav veicies ar izlozi – tā spēlēs vienā grupā ar mājinieci Lietuvu, Spāniju, Turciju, Poliju un Portugali.

Lielbritānija kā Francijas piemērs

Kas attiecas uz Latvijas izlasi, tad pēc beidzot izcīnītā pirmā panākuma pārbaudes spēlēs mūsējie varēja teikt paldies ne tikai ierastajiem treniņiem, bet arī īpašai nodarbībai, kas ar dažādiem vingrinājumiem palīdzēja saliedēties un sakārtot galvas puišiem, lai parādītu savu labāko sniegumu. Jāteic, ka tas arī izdevās. Neviena kļūda puslaikā un tikai četras kļūdas visā mačā – Ginesa rekorda cienīgs sasniegums, kas ļāva pieveikt Zazu Pačuliju un pārējos gruzīņus.

Domājams, ka trešā numura pozīcijā būtu iespēja vairāk pamēģināt gan Dāvi Bertānu, gan Mareku Mejeri – abu slaido latviešu auguma centimetrus nav kauns likt pretī britu zvaigznes Denga centimetriem. Tomēr skaidrs, ka Denga pieredze un meistarība ir nesalīdzināmi augstāka, vismaz pagaidām, tāpēc Bagatskis vairāk solījis izmantot zonas aizsardzību: "Lielbritānijas komandu un mūsu pirmos pretiniekus Eiropas čempionātā frančus vieno lielais garo un atlētisko basketbolistu skaits, taču spēles stils ir pavisam savādāks. Tiesa, zonas aizsardzības kvalitāti sestdien varēsim pārbaudīt."

Šī būs Latvijas izlases pēdējā pārbaude pirms došanās uz Eiropas čempionātu. Rītdien puiši krāmēs koferus, bet uz Šauļiem mūsējie dosies pirmdien, lai jau sacensību vietā turpinātu gatavoties čempionātam atlikušajās pāris dienās.

Latvijas basketbola valstsvienība 2011

SpēlētājsAugumsPozīcijaKlubs
Jānis Blūms190 cmAizsargsBilbao Basket (Spānija)
Jānis Strēlnieks190 cmAizsargsBK Ventspils
Edgars Jeromanovs188 cmAizsargsDolphins (Zviedrija)
Dairis Bertāns193 cmAizsargsRīgas VEF
Rihards Kuksiks197 cmUzbrucējs-
Mareks Jurevičus198 cmUzbrucējsOstuni Assi (Itālija)
Dāvis Bertāns207 cmUzbrucējsOlimpija (Slovēnija)
Mareks Mejeris207 cmUzbrucējsCB Clavijo (Spānija)
Artūrs Bērziņš204 cmUzbrucējsBK Ventspils
Rolands Freimanis209 cmUzbrucējsCB Sant Josep (Spānija)
Mārtiņš Meiers208 cmCentrsBK Ventspils
Andrejs Šeļakovs210 cmCentrs-

Lielbritānijas basketbola valstsvienība 2011

SpēlētājsAugumsPozīcijaKlubs
Ogooluwa Adegboye182 cmAizsargsSt.Bonaventure (NCAA)
Andrew Lawrence185 cmAizsargsCharleston Cougars (NCAA)
Mike Lenzly189 cmAizsargsCEZ Nymburk (Čehija)
Devon van Oostrum188 cmAizsargsCaja Laboral (Spānija)
Andrew Sullivan203 cmUzbrucējsMersey Tigers
Luol Deng206 cmUzbrucējsČikāgas Bulls (NBA)
Robert Archibald211 cmCentrsCAI Zaragoza (Spānija)
Joel Freeland208 cmCentrsGran Canaria (Spānija)
Nate Reinking188 cmAizsargsMersey Tigers
Dan Clarc211 cmCentrsEstudiantes (Spānija)
Eric Boateng208 cmUzbrucējsAustin Toros (NBADL)
Matthew Bryan-Amaning206 cmUzbrucējsWashington Huskies (NCAA)
1 2 3 4 5 143 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2011-08-27 13:04, pirms 13 gadiem
+20 ēnā, +35 saulē.
mister_negative_2 rakstīja: nu ar cik -25 vai -30??

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:04, pirms 13 gadiem
A kur tad Azabuke ? : /

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:04, pirms 13 gadiem
deng-deng
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:06, pirms 13 gadiem
atkal divi speletaji no gheto basket tagad abas komandas krastu cinja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-08-27 13:07, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: spēli varēs noskatīties caur sc mobīlo kameru?
ja, ltv 7 radis
Slēpts komentārs: archibald
Slēpts komentārs: archibald
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:28, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: oo, tiešām, pateicos Arča, tulks nebija iztulkojis un norādījis, ka rādīs!

tad sporta diena sāksies 17tos jau
No plkst. 14 jau Ltv7 rada vieglatletiku,ta ka sports sodien loti daudz Ltv7

  +2 [+] [-]

, 2011-08-27 13:28, pirms 13 gadiem
Kopējais augums:LAT-2401sm GBR-2385sm
p.s. GBR saucās a ne Skotu ne Velsiešu ne Angļu sastāvā nav

  -2 [+] [-]

, 2011-08-27 13:31, pirms 13 gadiem
treysongz rakstīja: krāniņu garumu arī izmēriji?
tas nav mans profils

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:36, pirms 13 gadiem
Gribu redzēt, kur Bagijs sastāvā sameklēs kādu, kurš varētu +/- jēdzīgi spēlēt aizsardzībā pret Dengu. NBA superstārs? Diez vai, lēnāks kā Kuksiks un muskuļu masas maz. Rihards? Auguma cm, muskuļa masa un ātrums traucē. Mejeris? Kājās jau varētu vēl daudz pielikt, bet atkal, muskuļu masa niecīga, turpretim pēc blokiem un rebiem iet diezgan agresīvi. Kāds no 4. nr. segs Dengu. Cerams, ka +/- pieklājīgi tas izskatīsies.

  +4 [+] [-]

, 2011-08-27 13:43, pirms 13 gadiem
archibald rakstīja: o treneris no UK mani ari pieteica spele, bus jalaizh. iekrameshu latvijai kadus 20 punktus.
kambis ari speles?
tev viss labi?

     [+] [-]

, 2011-08-27 13:46, pirms 13 gadiem
ljoti reti kadam kautko te maacu, bet Andrej - kas ir "quadruple-double"? Četrdribls-divkartainais? nav smiekliigi, vienkarshi dumji.

  -4 [+] [-]

, 2011-08-27 13:47, pirms 13 gadiem
Pirms nolikt LV, padomajiet, cik liela ir GBR un cik liela ir Latvija! Turklāt, GBR baskets ir bezierunu sports nr.1. Uzskatu, ka pat ar visu to mums ir sance. Spēle ir mājās un nebūs jāspēlē pie 40tk. anglu fanu Šefīldā vai Koventrī. Otrkārt, redzams,ka no Britu basketbola līgas ir tikai Salivans un Renkings no Taigiem. Šobrīd klubi nelabprāt laiž spēlētājus uz izlasi, jo gatavojas jaunajai sezonai. Līdz ar to britiem nākas aizlāpīt sastāvu ar jauniešiem no NCAA, Čehijas un Spānijas klubu pārstāvjiem. Domāju, ka mums ir šances. Dzīve rādīs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-08-27 13:58, pirms 13 gadiem
Nav atlaista virkne BBL spēlētāju- kaut vai tas pats Viljamss, arī Ščarskis, Brauns.

  -1 [+] [-]

, 2011-08-27 14:03, pirms 13 gadiem
Andromeeds rakstīja: Gribu redzēt, kur Bagijs sastāvā sameklēs kādu, kurš varētu +/- jēdzīgi spēlēt aizsardzībā pret Dengu. NBA superstārs? Diez vai, lēnāks kā Kuksiks un muskuļu masas maz. Rihards? Auguma cm, muskuļa masa un ātrums traucē. Mejeris? Kājās jau varētu vēl daudz pielikt, bet atkal, muskuļu masa niecīga, turpretim pēc blokiem un rebiem iet diezgan agresīvi. Kāds no 4. nr. segs Dengu. Cerams, ka +/- pieklājīgi tas izskatīsies.
Jā, jā, Kuksiks nežēlīgs kuilis, kačoks, Dengs maza meitene.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-27 14:09, pirms 13 gadiem
lolersk8er rakstīja: Jā, jā, Kuksiks nežēlīgs kuilis, kačoks, Dengs maza meitene.
Izlasi vēlreiz manu komentāru, pajoli. Dengs un maza meitene, Rihards kačoks

     [+] [-]

, 2011-08-27 14:12, pirms 13 gadiem
100% ka dengs spēlēs? jo pirms pāris dienas kautkur tika minēts ka dengam kaut kāda rokas trauma!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-08-27 14:15, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: New Yorkā, pie Stademaira, treniņu kempā gatavojas sezonai
Sen jau atskaitīts, āpsi

  -1 [+] [-]

, 2011-08-27 14:16, pirms 13 gadiem
edmunds rakstīja: Sen jau atskaitīts, āpsi
Neviens viņu neatskaitīja, viņš nemaz nebija iekļauts kandidātu sarakstā.

  -2 [+] [-]

, 2011-08-27 14:28, pirms 13 gadiem
britiw_h-side rakstīja: tev viss labi?
esmu no zaragocas

  +2 [+] [-]

, 2011-08-27 14:37, pirms 13 gadiem
Kad runa ir par Lielbritānijas basketbolu, cilvēkiem pirmais prātā nāk tieši Luols Dengs
Nezinu kā Jums, bet man, kad runa ir par Lielbritānijas basketbolu, pirmais, kas nāk prātā, ir Ivanovskis

     [+] [-]

, 2011-08-27 14:41, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: ko tad viņi nav atlaiduši? Pašu Bimbambolu?

Bonsu- savainots; Gordonam - nauda nepietika- un GBR- 1vieta? basketā?
Nakamgad Olimpiade pietiks nauda Gordonam, Azubuke un Bonsu nebuus savainots!

     [+] [-]

, 2011-08-27 14:54, pirms 13 gadiem
zaudejums 86-72
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 143 komentāri