Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Taisnība atjaunota: Goši atļauts ņemt meitu uz Tokijas spēlēm

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Taisnība atjaunota: Goši atļauts ņemt meitu uz Tokijas spēlēm
Kima Goši 2018. gada Pasaules kausā Tenerifē. Foto: FIBA

Jaunajām mātēm atļauts ņemt līdzi ar krūti barojamos bērnus uz Tokijas spēlēm, trešdien, 30. jūnijā, informēja spēļu rīkotāji. Situācija mainījās pēc tam, kad kanādiešu basketboliste Kima Goši (Kim Gaucher) informēja, ka viņai jāizdara piespiedu izvēle starp līdzdalību un meitas barošanu.

Vīrusa protokolu dēļ Tokijas spēles aizliegts apmeklēt sportistu ģimenes locekļiem. Ārzemju fani nedrīkst ierasties Japānā, savukārt pašmāju līdzjutējiem atļauts pulcēties ierobežotā skaitā. Daži sportisti sūdzējās, ka viņiem jāizdara piespiedu izvēle, taču rīkotāji e-pastā paziņoja par ierobežojumu atvieglošanu.

“Ņemot vērā, ka Tokijas spēles notiks pandēmijas laikā, mums diemžēl jānoraida sportistu ģimeņu lūgumi doties viņiem līdzi uz spēlēm. No otras puses, rūpīgi izvērtējot unikālo situāciju, kura skar sportistes ar maziem bērniem, esam priecīgi apstiprināt, ka no krūts barojami bērni varēs doties līdzi uz Japānu.”

Trīsdesmit septiņus gadus vecā basketboliste Kima Goši 24. jūnijā pastāstīja Kanādas medijiem, ka viņai var nākties izdarīt skarbu izvēli. "Esmu spiesta izlemt starp būšanu jaunajai mammai vai olimpietei. Nav atļauts to apvienot. Tokija pateikusi – (spēlēm jānotiek) bez draugiem, bez ģimenes, bez izņēmumiem. Tribīnēs būs japāņu fani, arēnas atļauts aizpildīt līdz 50%, taču nevarēšu tikties ar savu meitu?"

Kanādas Olimpiskā komiteja un “Canada Basketball” uzrunāja Tokijas spēļu rīkotājus, aicinot atļaut Goši vīra un meitas klātbūtni olimpiskā turnīra laikā. Līdzīga situācija radās amerikāņu garo distanču skrējējai Alifainai Taliamukai (Aliphine Tuliamuk). ASV futbola izlases spēlētāja Aleksa Morgana pauda viedokli, ka “mātēm jāatļauj ņemt bērnus uz sacensībām”.

Rīkotāji teica, ka maziem bērniem jāuzturas noteiktās viesnīcās, jo Olimpiskā ciemata dzīvojamā zonā atļauts uzturēties tikai sportistiem un oficiālo delegāciju dalībniekiem.

Kanādas sieviešu valstsvienības galvenā trenere Liza Tomaidis otrdien, 29. jūnijā, nosauca 12 spēlētājas, kuras dosies uz Tokiju. Sastāvā iekļautas astoņas spēlētājas, kuras šomēnes piedalījās “AmeriCup 2021” finālturnīrā Puertoriko – Keila Aleksandra, Letisija Emaihīra, Miranda Ajima, Šeja Kollija, Elija Edvardsa, Nirra Fīldsa, Šeina Pelingtone un Neijo Reinkoka-Ekunve.

“Kļavas lapu” divpadsmitniekam pievienojās Kima Goši (no 2015. gada līdz dekrēta atvaļinājumam pārstāvēja Francijas klubu “USO Mondeville”), kā arī trīs kanādietes no WNBA klubiem – “UConn” absolvente Kia Nērsa, “Notre Dame” izcilniece Natālija Ahonva un "Iowa State" zvaigzne Bridžeta Karltone.

Kanādas sastāvs Tokijas spēlēs

SpēlētājaPoz.PavalstsKlubs
Natalie AchonwaPFOntarioMinnesota Lynx (WNBA)
Kayla AlexanderFOntarioCastors Braine
Laeticia AmihereFOntarioSouth Carolina (NCAA)
Miranda AyimFOntarioBasket Landes (Francija)
Bridget CarletonSFOntarioMinnesota Lynx (WNBA)
Shay ColleyGOntarioCharnay (Francija)
Aaliyah EdwardsGOntarioUConn (NCAA)
Nirra FieldsGKvebekaAntalya 07 (Turcija)
Kim Smith GaucherSGBritu KolumbijaUSO Mondeville (Francija)
Kia NurseGOntarioPhoenix Mercury (WNBA)
Shaina PellingtonGOntarioArizona (NCAA)
Nayo Raincock-EkunweFOntarioLyon ASVEL (Francija)

Sastāvā iekļautas sešas Olimpisko spēļu debitantes. Trīs veterānes – Goši, Ahonva un Ajima – startēs trešo reizi. Minētais trio piedalījās Londonas un Rio spēlēs.

“Dažas no manām mīļakajām basketbola atmiņām saistās ar Kanādas pārstāvēšanu Olimpiskajās spēlēs,” teica Goši. “Nav nekā labāka par iespēju uzvilkt sarkani-balto kreklu ar Kanādas vārdu uz krūtīm. Nevarēju iedomāties, ka spēšu to darīt trešo reizi. Esmu lepna par spēlētājām un personālu – visiem, kuri smagi strādāja šim brīdim. Mūsu mērķis ir iedvesmot jauno spēlētāju nākamo paaudzi un, protams, cīnīties par vietu uz pjedestāla.”

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/olympics/story...
https://www.basketball.ca/news/cana...