Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Senegālai jauns treneris

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Senegālai jauns treneris
Astu Ndiaje,
Senegālas valstsvienības basketboliste
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības sāncenses Olimpiskā kvalifikācijas turnīra A grupā - Senegālas basketbolistes - aizvadītajā nedēļā tikušas pie galvenā trenera, par kuru apstiprināts Mustafs Geje.

Bijušais Senegālas vīriešu valstsvienības spēlētājs par svarīgāko izaicinājumu uzskata spēlētāju pārliecības atgūšanu pēc pērnā gada mājās ciestā zaudējuma Mali 56:63, Āfrikas sieviešu basketbola čempionāta finālspēlē 2007. gada septembrī.

„Mājiniekiem nekad nav patīkami zaudēt savās sienās. Vēl neesmu saticis spēlētājas (18. martā), taču pieņemu, būs nepieciešams uzlabot psiholoģisko gatavību. Kvalificēties būs grūti, taču ne neiespējami. Nezinu daudz par Latviju, bet Japāna ir sarežģīta pretiniece.”

Geje jau vadījis Senegālas vīriešu valstsvienību 2006. gada Pasaules čempionātā Japānā. Arī toreiz viņš kļuva par izlases vadītāju īsi pirms turnīra, turklāt komandā bija notikusi šķelšanās un vairāki Āfrikas čempionāta sudraba medaļu laureāti vienības darbā nepiedalījās. Japānā Senegāla zaudēja visās piecās spēlēs.

Ar sieviešu izlasi Geje cer sasniegt labākus rezultātus.

„Mums ir 22 spēlētājas, ar kurām strādāt. Sākšu darbu nākamajā nedēļā, tiekoties ar vietējām spēlētājām, bet aprīlī kopā ar mūsu leģionārēm (Eiropā spēlē 14 Senegālas basketbolistes - divas Spānijā un Polijā, sešas Francijā, trīs Šveicē, pa vienai Itālijā) pulcēsimies Francijā. Gatavošanās būs intensīva. Viss, ko vēlamies, ir uzlabot mūsu starptautisko tēlu. Vienīgā atšķirība no vīriešu basketbola slēpjas psiholoģijā. Basketbolam ir universāla valoda.”

Senegāla jau iepriekš ir piedalījusies pārbaudes turnīros Beļģijā un Francijā – franciski runājošās zemēs – un tieši tur centīsies iegūt plašāku informāciju par konkurentēm.

Olimpiskā kvalifikācija Madridē
Piecas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādes spēļu basketbola turnīru 9. - 15. jūnijā Madrides "Telefonica" arēnā (10 500 skatītāju vietu) sadalīs 12 valstsvienības no Eiropas, Āzijas, Āfrikas, Amerikas un Okeānijas.

A grupa: Senegāla, Japāna, Latvija
B grupa: Angola, Argentīna, Čehija
C grupa: Fidži, Brazīlija, Spānija
D grupa: Taivāna, Kuba, Baltkrievija

Ceturtdaļfināli
A1 - B2
A2 - B1
C1 - D2
C2 - D1

Kvalifikācijas izspēles kārtība
Katras grupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālos, kuru uzvarētājas automātiski kvalificēsies Olimpiādes spēļu basketbola turnīram, bet zaudētājas sacentīsies par vienu atlikušo ceļazīmi. Dalību 29. Olimpiādes spēļu basketbola turnīrā jau nodrošinājušas Ķīnas, Austrālijas, Krievijas, ASV, Jaunzēlandes, Mali un Korejas komandas. Olimpiskā turnīra izloze notiks jau 26. aprīlī, vienlaikus ar starptautiskā pārbaudes turnīra noslēgumu Pekinā.

Angola nevēlas būt pastarīte
Angola B grupā sacentīsies ar Argentīnu un Čehiju.

Guštavu Konseišau, Angolas basketbola federācijas vadītājs, uzskata, ka Angolai nav jāgaida līdz 2012. gada Olimpiskajām spēlēm. „Laba un kvalitatīva sagatavošanās kvalifikācijas turnīram var sagādāt pārsteigumu konkurentiem. Čehija ir viena no labākajām komandām Eiropā, Argentīna spēlē labu, tipisku Dienvidamerikas spēli. Tas būtu grūti, taču nevar nenovērtēt arī mūs. Dosimies uz turnīru, lai vairotu starptautisko pieredzi. Vēlamies veidot vēsturi. Paredzu, sešu gadu laikā Angolas sieviešu valstsvienība piedalīsies starptautiskās sacensībās tikpat augstā līmenī kā vīrieši,” saka bijušais Angolas vīriešu valstsvienības kapteinis.

Dienvidrietumu Āfrikas valstī Angolā basketbols ir populārākais sporta veids. Angolas basketbolistes izcīnīja trešo vietu 2007. gada Āfrikas čempionātā, paliekot aiz Mali un Senegālas vienībām.

„Esam noskaņoti piedalīties Londonas Olimpiskajās spēlēs. Tas ir ilgtermiņa mērķis.”

Izmantotie resursi:
fiba.com

  +1 [+] [-]

, 2008-03-20 18:38, pirms 16 gadiem
Tapat musu mejtenes uzvares to Senegales izlasi !!!!!!!! Sarauj Latvija!!!!!!

  +2 [+] [-]

, 2008-03-20 18:45, pirms 16 gadiem
Galvenais uzmanīties lai nelaiž laukumā vīrus.Kāds krievu treneris teicis,ka redzot centrālāfrikas iedzīvotājus viņam uznācis kārdinājums pastiprināt savu komandu šādā veidā.