Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Life is a highway: Latvija atgriežas uz Eiropas lielceļa

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Life is a highway: Latvija atgriežas uz Eiropas lielceļa
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Lāčplēša dienā Telavivā. Foto: FIBA

Gads sākās ar lielisku uzvaru pār Vāciju, emocionālu Anetes Šteinbergas runu ģērbtuvē un dramatisku nekvalificēšanos Eiropas čempionātam. Deviņus mēnešus vēlāk Latvijas sieviešu valstsvienība izcīnīja divas vērtīgas uzvaras "Women`s EuroBasket 2023" kvalifikācijā, droši nostājoties uz panākumu ceļa.

Mārtiņš Gulbis paveica lielisku darbu iepriekšējā cikla otrajā aplī. Ar vienu “bet” – līdzīgi kā priekštecim Mārtiņam Zībartam, viņam nebija viegli apvienot darbu valstsvienībā un Latvijas čempionē “TTT Rīga”.

Vēsture rāda – izlase labākos rezultātus sasniegusi reizēs, kad abos posteņos strādājuši dažādi treneri. Zībarts pēc triumfa Eirolīgā ar Kurskas “Dynamo” aizveda valstsvienību līdz sestajai vietai Eiropas čempionātā un vēsturiskai ceļazīmei uz Pasaules kausu.

Ainars Zvirgzdiņš, būdams Maskavas “Dynamo” galvenais treneris, turpināja Aivara Vīnberga, Armanda Krauliņa, Raivo Otersona, Aināra Čukstes un Aigara Neripa iesākto ceļu, 2008. gadā nonākot Pekinas spēlēs.

Spēku koncentrācija bez centralizācijas – tā īsumā var nosaukt augstāk aprakstīto modeli. Latvijas basketbolā ir vajadzīgi daudzi spēka punkti – lai rastos veselīga konkurence un ceļš uz kopīgo mērķi nevirzītos caur vieniem vārtiem.

Gundars Vētra pirmajā pusgadā valstsvienībā pierādījis, ka nonācis īstajā vietā. Kurzemnieks, no 2007. gada strādājot ar augstākā līmeņa sieviešu klubiem, ieguvis nenovērtējamu pieredzi. Vētra pārzina sieviešu sporta psiholoģiju un zina, kā jāstrādā ar spilgtiem raksturiem.

Stipra organizācija ir viens no valstsvienības spēka punktiem. Spēlētājas zina, ka spēlējot valstsvienībā, viņas saņems augstākā līmeņa aprūpi un izlasē pavadītajā laikā nebūs jādomā par sadzīviskām niansēm.

Valstsvienības direktors Edijs Eglītis uzkrājis 15 gadu pieredzi darbā ar jaunatnes un sieviešu izlasēm. Viņa pirmais pamanāmais veikums – 2007. gadā Madridē izcīnītā Eiropas bronza ar Vara Krūmiņa trenēto Latvijas junioru izlasi.

Pa ceļam saņēmis punus un piedzīvojis dažādus klupienus, Eglītis uztur nemainīgi augstus standartus valstsvienības darbā. Piemēram, šajā sabraukumā par spēlētāju veselību rūpējās pieci veselības un fiziskās sagatavotības profesionāļi.

Laba komunikācija ir, iespējams, lielākais Vētras sasniegums. Viņš gadiem ir veidojis darba attiecības ar WNBA un Eirolīgas zvaigznēm, vasarās braucis uz Ziemeļameriku, izaudzinājis divas lieliskas meitas un...iegūto pieredzi izmanto Latvijas valstsvienībā.

Vētras nopelns ir, ka 2021. gada novembrī vienā darbā vienojās spēlētājas un treneri no 11 dažādiem klubiem sešās valstīs. Treneris spēja nogludināt agrākos negludumus un pirmajā, izšķiroši svarīgajā sabraukumā pulcēja labākos Eiropā pieejamos spēkus.

Stipra organizācija un laba komunikācija rezultējās izcilā atsaucībā. Spēlētājas par spēlēšanu izlasē nesaņem naudu, taču viņu līdzdalības apjoms valstsvienībā saglabājies ļoti augstā līmenī. Latvija šajā ziņā pārspēj daudzas lielākas valstis.

Paralēli darbojas brīvprātības princips – spēlēšana valstsvienībā nav bijusi un tai nav jābūt uzspiestai. Piespiešana nedarbojas – savstarpēja uzticēšanās labākos rezultātus dod, ja attiecībās valda zināma brīvība. Kā teica Morfejs no “Matrix” triloģijas – free your mind.

Uzticēšanās līderēm kļuva par pirmā sabraukuma stūrakmeni. Vētra izvēlējās pārbaudītus risinājumus, kurus uzticēja pieredzējušām spēlētājām. Kvalifikācijā ir tikai četras spēles un “eksperimentiem nav laika”. Tiem paredzēta starpsezona.

Praksē uzticība izpaudās kā pusstunda spēles laika četrām līderēm – Elīnai Babkinai, Ievai Pulverei, Kitijai Laksai un Anetei Šteinbergai. Ar piebildi, ka otrajā spēlē pret Zviedriju 25 ļoti vērtīgas minūtes nopelnīja Aija Jurjāne – viņas +/- rādītājs 20 bija labākais komandā.

Garākā turnīrā koncentrācijas princips droši vien nestrādātu – pietiek atcerēties Melnkalnes izlases gaitas, taču īsā distancē tāda izvēle attaisnojās. Latvijas līderes Telavivā un Rīgā parādīja izcilu stabilitāti, teicamā līmenī aizvadot divas spēles pēc kārtas.

Ļoti reti var redzēt, ka četras no piecām līderēm divās spēlēs met vidēji ar 45 un vairāk procentu precizitāti. Šoreiz notika tieši tā. Elīna Babkina pirmajā puslaikā pret zviedrietēm vispār nemeta pa grozu, taču spēlē sakrāja 12 rezultatīvas piespēles, atkārtojot Ilzes Oses-Hlebovickas rekordu.

Visvairāk piespēļu vienā spēlē (izceltas aktīvās spēlētājas)

SpēlētājaDienaSpēleRezultātsPiespēles
Ilze Ose-Hlebovicka22.09.2004Latvija – Slovākija (EBW Q)90:7712
Elīna Babkina14.11.2021Latvija – Zviedrija (EBW Q)89:7012
Ilze Ose-Hlebovicka25.05.1995Latvija – Anglija87:4310
Elīna Babkina27.05.2014Latvija – Grieķija76:6710
Elīna Babkina17.08.2018Latvija – Zviedrija67:629
Ilze Jākobsone13.06.2019Latvija – Bosnija85:629

Kitija Laksa pirmās spēles galotnē Telavivā iemeta divus ļoti svarīgus tālmetienus, savukārt trīs dienas vēlāk Rīgā pievienoja vēl četrus precīzus trāpījumus pēc kārtas. Ieva Pulvere pret “Moose nation” meta ar vairāk nekā 80% precizitāti, turklāt sekmēja izšķirošo izrāvienu.

Un, protams, Anete Šteinberga. Kapteine pret Izraēlu devās spēlēt centrā, bet Rīgā zem groza plosīja Zviedrijas aizsardzību. Vidējie rādītāji – 29,0 punkti un 12,0 atlēkušās bumbas. Plus valstsvienības punktu rekords FIBA turnīros.

Visvairāk punktu vienā spēlē (izceltas aktīvās izlases spēlētājas)

SpēlētājaDienaSpēleRezultātsPunkti
Ieva Tāre15.04.1994Latvija – Lietuva (pārbaude)82:7236
Anete Jēkabsone-Žogota02.08.2008Latvija – Krievija (Diamond ball)75:6934
Anete Šteinberga14.11.2021Latvija – Zviedrija (EBW Q)89:7034
Elīna Babkina28.06.2019Latvija – Ukraina (EBW)82:7433
Anete Jēkabsone-Žogota10.09.2005Latvija – Turcija (EBW)81:7830
Anete Šteinberga25.09.2018Latvija – ASV (World Cup)76:10230
Ieva Kubliņa22.09.2004Latvija – Slovākija (EBW Q)90:7729
Gunta Baško25.09.2004Latvija – Ukraina (EBW Q)97:8529
Ieva Kubliņa25.09.2004Latvija – Ukraina (EBW Q)97:8529

Rezervistes – Paula Strautmane, Ilze Jākobsone, Karlīne Pilābere – koncentrējās darbam aizsardzībā. Visas trīs jūniju pavadīja treniņzālēs un ieguva tādu fizisko formu, kas atļāva visu laiku spēlēt augstā intensitātē. Lielu paldies par atsaucību pelnījusi arī Aija Klakocka.

Vēl viens fakts – teju pusi valstsvienības kodola veido jaunās māmiņas. Klubos tādas situācijas ir biežāk sastopamas, taču četru māmiņu vienlaicīga spēlēšana valstsvienībā ir apbrīnas vērta.

Nekas nerodas tukšā vietā. Visām līderēm un teju visām rezervistēm šosezon ir liels spēles laiks un svarīgas lomas savos klubos. “Pirmā fronte” ir tiešām spēcīga un aktīva, bet nākamajos gados valstsvienība var saņemt papildinājumu gan no Latvijas klubiem, gan NCAA.

Jācer, ka ziemā un nākamajos divos gados neatkārtosies jau divas reizes piedzīvotā situācija, ka Latvijas čempionāts tiek apturēts laikā, kad Igaunijā un Lietuvā spēles turpinās.

Tāpat jānovēl likumdevējiem saprāts, lai netiktu ierobežots bērnu un jauniešu sports. Jaunība bez nākotnes ir iespējama, taču nākotne bez jaunatnes vienkārši nav iedomājama.

Life is a highway, Tom Cochrane

     [+] [-]

, 2021-11-15 20:55, pirms 2 gadiem
Noviks tik pļūtī "zeltu", slavas sūdzas.. nožēlojami, pērkamie glaimi 🤮

  -1 [+] [-]

, 2021-11-15 20:55, pirms 2 gadiem
Gribētos jau, lai tā būtu, ka Latvija ir atpakaļ Eiropas lielajā basketbolā, bet vēl pāragri par to runāt. Ir aizvadītas tikai 2 spēles.Pret Izraēlu gāja grūti un Zviedrijai bija jauna un nesaspēlējusies komanda. Lielisko uzvaru pret Vāciju meitenes izcīnīja Gulbja vadībā. Nedomāju, ka viņam šajās divās spēlēs būtu gājis sliktāk nekā Vētram.

     [+] [-]

, 2021-11-15 22:11, pirms 2 gadiem
Skatoties Vācijas rezultātus šajā ciklā redzams, ka tā bija un ir vāja komanda. Ja runājam par lieliskām uzvarām, tad tās varētu būt:
1999.gadā uzvara pret Spāniju (tr.Vīnbergs), 2007.gadā uzvara ceturtdaļfinālā pret Franciju (tr. Zvirgzdiņš), 2011.gadā uzvara pret Franciju (tr. Dikoulakos), 2015.gadā uzvara pret Krieviju (tr.Zvirgzdiņš), 2017.gadā uzvara pret Serbiju astotdaļfinālā (tr.Zībarts). Varbūt vēl kādu spēli esmu piemirsis, bet šīs, tiešām manā skatījumā, ir uzvaras pret ļoti stiprām komandām.

     [+] [-]

, 2021-11-15 22:52, pirms 2 gadiem
Analitika rakstīja: Skatoties Vācijas rezultātus šajā ciklā redzams, ka tā bija un ir vāja komanda. Ja runājam par lieliskām uzvarām, tad tās varētu būt:
1999.gadā uzvara pret Spāniju (tr.Vīnbergs), 2007.gadā uzvara ceturtdaļfinālā pret Franciju (tr. Zvirgzdiņš), 2011.gadā uzvara pret Franciju (tr. Dikoulakos), 2015.gadā uzvara pret Krieviju (tr.Zvirgzdiņš), 2017.gadā uzvara pret Serbiju astotdaļfinālā (tr.Zībarts). Varbūt vēl kādu spēli esmu piemirsis, bet šīs, tiešām manā skatījumā, ir uzvaras pret ļoti stiprām komandām.
muļķības par 1999.gadu, ka Spānija bija spēcīga komanda toreiz...

     [+] [-]

, 2021-11-16 08:02, pirms 2 gadiem
Un Noviks atgriežas pie Debilajiem virsrakstiem

     [+] [-]

, 2021-11-16 09:43, pirms 2 gadiem
Atradusi pret ko salidzinat...^ Zviedriju^, lai uzspele pret kadu nopietnaku pretinieku,tad redzes

  +1 [+] [-]

, 2021-11-16 12:44, pirms 2 gadiem
Protams prieks par skaitļiem uz tablo ,bet būsim reālisti ,mums ļoti noveicās ,ka tika ielozētas komandas ,kas veic kardinālas sastāva izmaiņas.Paldies mūsu jaunajām māmiņām ,kas atrada laiku ,spēku un motivāciju aizstāvēt valsts nacionālās izlases krāsas.Šajā sakarā darvas piliens-izlases treneris klubā nevar dabūt uz spēlēm vieno no vadošajām spēlētājām ( ko mēs darītu ,ja pretī būtu komandas ,kas pielieto spēka spiedienu uz grozu apakšu?).Negribētu būt baigais optimists par spēlētājām ,kas ir Amerikā ,kur pārsvarā ir uzbrucējas un 1,2 nr,bet labi ja viena centra spēlētāja.Māris varēja pastāstīt ,kas ir ar Meļņiku un kāpēc tik ilgi nespēlē Meldere.Ja tiksim uz čempi ,tad gandrīz pusei komandas varētu būt pēdējās spēles izlasē.Aija K. droši vien aizvadīja pēdējo spēli izlases sastāvā -liels paldies par to un veiksmi turpmāk.

     [+] [-]

, 2021-11-16 17:17, pirms 2 gadiem
inter hok rakstīja: Protams prieks par skaitļiem uz tablo ,bet būsim reālisti ,mums ļoti noveicās ,ka tika ielozētas komandas ,kas veic kardinālas sastāva izmaiņas.Paldies mūsu jaunajām māmiņām ,kas atrada laiku ,spēku un motivāciju aizstāvēt valsts nacionālās izlases krāsas.Šajā sakarā darvas piliens-izlases treneris klubā nevar dabūt uz spēlēm vieno no vadošajām spēlētājām ( ko mēs darītu ,ja pretī būtu komandas ,kas pielieto spēka spiedienu uz grozu apakšu?).Negribētu būt baigais optimists par spēlētājām ,kas ir Amerikā ,kur pārsvarā ir uzbrucējas un 1,2 nr,bet labi ja viena centra spēlētāja.Māris varēja pastāstīt ,kas ir ar Meļņiku un kāpēc tik ilgi nespēlē Meldere.Ja tiksim uz čempi ,tad gandrīz pusei komandas varētu būt pēdējās spēles izlasē.Aija K. droši vien aizvadīja pēdējo spēli izlases sastāvā -liels paldies par to un veiksmi turpmāk.
Meldere ir TTT sastāvā, bet šogad vēl nav spēlējusi - atgūstas no traumas. Cik saprotu, tad Meļņika šogad nekur nespēlē. Nav bijusi nekāda informācija, ka viņa pārstāvētu kādu komandu.