Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Jēkabsone-Žogota: "Nākotnē gribu palīdzēt Latvijai"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Jēkabsone-Žogota: "Nākotnē gribu palīdzēt Latvijai"
Anete Jēkabsone-Žogota Latvijas valstsvienības kreklā ir spēlējusi trīspadsmit vasaras pēc kārtas (1997-2009)
Foto: Ciamillo-Castoria, www.fibaeurope.com

"No rīta apsveicu valstsvienības galveno treneri Aigaru Neripu ar iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā. Esmu priecīga par meitenēm. Laiks rādīs, vai nākamgad varēšu atgriezties izlasē," ceturtdien, 12. jūlijā, telefonsarunā teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības visu laiku rezultatīvākā spēlētāja Anete Jēkabsone-Žogota.

Trīspadsmit vasaras pēc kārtas – no 1997. līdz 2009. gadam – Anete veltīja Latvijas jaunatnes un pieaugušo izlasēm. Šajā laikā aizsardze spēlēja trīs Eiropas jaunatnes finālturnīros (1998, 2000, 2002), pirmajā Pasaules jaunatnes čempionātā Horvātijā, trīs Eiropas čempionātu finālturnīros (Turcija 2005, Itālija 2007, Latvija 2009), Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā un 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā.

Ziemas tika pavadītas Normandijā, Luāras ielejā, Maskavā, Bosfora krastos un Urālos, savukārt no 2009. gada Anete saspringto grafiku papildināja ar spēlēšanu WNBA. Milzīgā slodze un pārciestie savainojumi nav dzēsuši basketbolistes vēlēšanos uzvilkt Latvijas valstsvienības kreklu. Tajā Anete 116 spēlēs guvusi 1934 punktus, tai skaitā 56 oficiālās spēlēs savākti 960 punkti.

Latvijā ir astoņas basketbolistes, kuras valstsvienībā aizvadījušas vairāk nekā 100 spēļu – Gunta Baško-Melnbārde (152), Ieva Tāre (148), Zane Tamane (125), Ieva Kubliņa (122), Liene Jansone (121), Anete Jēkabsone-Žogota (116), Zane Eglīte (106) un Ilze Ose-Hlebovicka (103).

Anete Jēkabsone-Žogota:
“Priecājos, ka meitenes tika uz Eiropas čempionātu. Salīdzinot ar pārējām komandām, Latvija nebija tik vāja, lai netiktu ārā no grupas. To apliecina fakts, ka Latvija spēlēja četros iepriekšējos finālturnīros.

Meitenes pierādīja, ka ir pelnījušas spēlēt Francijā. Man ļoti patika skatīties Latvijas spēles klātienē. Biju pārliecināta, ka Latvijai jāuzvar visās E grupas spēlēs, arī pret Itāliju un Grieķiju. Komanda parādīja labu basketbolu visās mājas spēlēs, pārliecinoši spēlējot pret visām konkurentēm.

Izbraukuma spēlēs vajadzētu vairāk koncentrēties un mācīties no pieļautajām kļūdām. Ir savādi mājās uzvarēt ar plus divdesmit, bet izbraukumā zaudēt. Tā nevajadzētu būt. Nav jāmeklē attaisnojumus par nogurdinošiem izbraukumiem, tiesnešiem. Profesionālismam mājās un viesos jābūt vienādā līmenī. Līdzīgi apstākļi ir visām komandām, vajag iet un spēlēt!

Latvija spēj viesos cīnīties pret Itāliju un Grieķiju. Uzvaras izbraukumā veidotu vēl spēcīgāku un pārliecinātāku komandu. Nākotnē tādi panākumi būs nepieciešami, lai nebūtu – kā šoreiz – jāgaida uz citu spēļu iznākumiem. Labākais veids ir parūpēties par visu pašām, nepaļaujoties uz citām komandām.

Izšķirošs bija visas komandas ieguldījums. Vērtējot pozīcijas, labu sniegumu rādīja otrie numuri. Ļoti iepriecināja Ievas Krastiņas spēle, patika, kā spēlēja Kristīne Kārkliņa. Ņemot vērā, ka sastāvā nebija Guntas Baško-Melnbārdes un Elīnas Babkinas, viņas sevi parādīja ļoti labi. Neskaitot Andu Eibeli, komandā nav izteiktu pirmo numuru, tāpēc Andu jāuzteic par labo sniegumu mājas spēlē pret Somiju. Viņa nospēlēja kā saspēles vadītājai pienākas. Vēlu Andai turpināt spēlēt tikpat augstā līmenī.

Lielu ieguldījumu cīņā zem groziem deva Zane Tamane. Novēlu viņai nākamo sezonu tikpat auglīgu kā 11. jūlija spēli pret Somiju. Viņa ir spēcīga spēlētāja, kura var savākt 15 punktus un 15 atlēkušās bumbas. Labi sevi parādīja komandas kapteine Liene Jansone. Patika komandas spēle, kurā katra meitene uzņēmās savu lomu un katra nesa ieguldījumu.

Esmu pārliecināta, ka Francija spēs pienācīgi sarīkot Eiropas čempionātu. Francijas izlase ilgu laiku ir bijusi Eiropas un pasaules vadošo komandu vidū, tāpēc meitenes pelnījušas iespēju uzņemt finālturnīru. Francija ir skaista zeme, būs forši!

Treneri vienmēr jāapsveic pirmo. Viņš iegulda visvairāk darba. Izjūt pārdzīvojumu, stresu un negulētas naktis. Šo iemeslu dēļ vienmēr saku, ka negribētu būt par basketbola treneri. Ja nav vajadzīgais rezultāts, viņu kritizē visvairāk. Tad vainīgs ir treneris, nevis spēlētājas. Manuprāt, atbildībā jādalās. Kad spēlēju, trenerus nevainoju. Tagad treneris Nerips var uzelpot, jo padarīts labs darbs.

Priecājos, ka izlasē strādāja latviešu treneri. Ceru, ka galvenajam trenerim turpinās veikties Eiropas čempionātā. Aigars Nerips ir pietiekami spēcīgs treneris, lai Latvija finālturnīrā izcīnītu augstu vietu. Patīk stingri treneri, kuri prasa disciplīnu un kārtību no visiem. Viņš ir viens no tiem.

Izlasei neesmu pateikusi nē. Ja veselība ļaus, apsvēršu domu spēlēt valstsvienībā. Ja viss veiksies ļoti labi, kāpēc ne? Nākotnē gribu palīdzēt Latvijai.

Neredzu nevienu komandu, kas Londonā varētu stāties pretī ASV sieviešu valstsvienībai. Tālāko vietu sadalījumu ir grūti prognozēt. Krievijā notikusi paaudžu maiņa. Jaunpienācējas nav sliktākas par pieredzējušām spēlētājām, taču jaunam modelim vajag laiku saspēlēties. Cīņā par medaļām var iejaukties Austrālija, iespējams, Ķīna. No Eiropas komandām grūti kādu izcelt, piemēram, Spānijas izlase Olimpiskajās spēlēs nemaz nespēlēs. Man ir daudz pazīstamu spēlētāju daudzās valstsvienībās. Kuras vairāk spēlēs, tām vairāk jutīšu līdzi."

  +8 [+] [-]

, 2012-07-12 17:06, pirms 12 gadiem
Latvijas Sieviešu basketbola Jumtalapa:... - Pulksteņi apstiprina oficiāli : Latvija + Grieķija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-07-12 17:24, pirms 12 gadiem
Nu tad cerēsim, ka "Jēkabsones nākotne" būs jau nākamgad!

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 17:36, pirms 12 gadiem
1 rakstīja: Latvijas Sieviešu basketbola Jumtalapa:... - Pulksteņi apstiprina oficiāli : Latvija + Grieķija
ja piesaistīs izlasei grieķi par Neripa konsultantu, tad Elīna būs izlasē 100 punkti

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 17:45, pirms 12 gadiem
Gaidam Aneti atpakaļ izlasē..))

  +5 [+] [-]

, 2012-07-12 17:52, pirms 12 gadiem
mosby rakstīja: ja piesaistīs izlasei grieķi par Neripa konsultantu, tad Elīna būs izlasē 100 punkti
pag pag tādā gadījumā jāaicina arī zvirgzdiņš priekš jēkabsones

  +2 [+] [-]

, 2012-07-12 19:20, pirms 12 gadiem
tad ceram uz šo: ".. Līdzīgi apstākļi ir visām komandām, vajag iet un spēlēt!"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-07-12 19:42, pirms 12 gadiem
"Ir savādi mājās uzvarēt ar plus divdesmit, bet izbraukumā zaudēt. Tā nevajadzētu būt. Nav jāmeklē attaisnojumus par nogurdinošiem izbraukumiem, tiesnešiem. Profesionālismam mājās un viesos jābūt vienādā līmenī." ---> 4. gadā ar Aneti izbraukumā zaudēja Horvātijai un Slovākijai, ---> 6. gadā ar Aneti izbraukumā zaudēja Slovākijai....

  +1 [+] [-]

, 2012-07-12 19:45, pirms 12 gadiem
"Aigars Nerips ir pietiekami spēcīgs treneris, lai Latvija finālturnīrā izcīnītu augstu vietu. Patīk stingri treneri, kuri prasa disciplīnu un kārtību no visiem. Viņš ir viens no tiem." ---> tā lūk, aptirsēji tagad var iet bekot!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-07-12 21:20, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: tieši tā ir trenera vaina, ka pieļauj šo +20 un -10
menesreizes nav trenera vaina

     [+] [-]

, 2012-07-12 21:26, pirms 12 gadiem
Kāpēc Babkina nespēlēja šajā ciklā?

  +1 [+] [-]

, 2012-07-12 21:31, pirms 12 gadiem
Anetes rīcību nesapratu pagājušo gadu,kad meitenes cīnijās par olimpiādi,bet Anete atpūtās mājās....Zvirgzdiņš bija uzmetis lūpu sevi saukdams par neaizvietojamu.....

     [+] [-]

, 2012-07-12 22:06, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: mosby
tieši tā ir trenera vaina, ka pieļauj šo +20 un -10
Sievietes - ta ir neizprotama paradiba.

  -3 [+] [-]

, 2012-07-12 22:24, pirms 12 gadiem
Kāpēc Babkina nespēlēja šajā ciklā?
Atbilduāris gadu atpakkaļ viņa teica,ka ir ļoti slima ar asins sastāvu,tagad atkal nav veselība. Negrib,nevajaga,lai tikai nemelo,kas viņai patīk.
Anetes rīcību nesapratu pagājušo gadu,kad meitenes cīnijās par olimpiādi,bet Anete atpūtās mājās....Zvirgzdiņš bija uzmetis lūpu sevi saukdams par neaizvietojamu.....
Atbidu: Nu viņai nebija tas Diks pieņemams.Nu un ko, Dikam baigie panākumi pagajušogad ar mūsu labākajām spēlētājām. Normas robežās,kā ar mūsu latvijas treneriem.
Meiteņu appirsēji!!!
Atbidu:Lielākoties tie ir to meiteņu fani,kam nav sanākusi tā spēle,treneris nav izlaidis laukumā u.t.t. Pārejie ir plānprātiņi,kas pat bumbu driblēt nemāk,bet grib no sevis ko parādīt,diemžēl ,,nikos,, ,žēl.
4. gadā ar Aneti izbraukumā zaudēja Horvātijai un Slovākijai, ---> 6. gadā ar Aneti izbraukumā zaudēja Slovākijai...
Atbildu:Viņa vienatnē nekad nav spēlējusi basketbolu! Nav sanācis,nu nav,bet viņa un pārejās to ir darījušas no sirds.
Ja piesaistīs izlasei grieķi par Neripa konsultantu, tad Elīna būs izlasē?
Atbilduiks varētu būt,bet kā kurpju šnorētājs,ja Neripam pēkšņi atnāk vaļā kurpju šnorītes. Elīna???????????????