Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Vēstule no Japānas: latviešu uzraksti un līnijdejas vakariņās

Vēstule no Japānas: latviešu uzraksti un līnijdejas vakariņās
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība pirms izlidošanas uz Japānu. Foto: LBS

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība trešo reizi viesojas Tālajos Austrumos. Latvietes 2007. un 2008. gadā spēlēja Ķīnā, savukārt 2022. gada augustā apmeklēs Japānu un Koreju. Sportacentrs.com piedāvā Luīzes Šeptes reportāžu no ceļojuma pirmajām divām dienām.

“Ceļā pavadījām 24 stundas. Pirmdienas pusdienlaikā ieradāmies Rīgas arēnā un apmēram diennakti vēlāk nonācām galamērķī – Japānas pilsētā Sendai, apmēram 300 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Tokijas.

Garākā ceļojuma daļa – 13 stundu lidojums no Helsinkiem līdz Naritas starptautiskajai lidostai. Sēdvietas monitorā bija ļoti interesanti vērot, kā tuvojamies Ziemeļpolam un starptautiskajai dienas maiņas līnijai (International date line), kuru sasniedzām, lidojot starp Eirāziju un Ziemeļameriku. Sagaidījām brīdi, kad nokļuvām uz Austrumu un Rietumu puslodes robežlīnijas – forši!

Lidmašīna bija patukša – varējām izplesties. Tokijā ielidojām plkst. 12:45 pēc vietējā jeb 06:45 pēc Latvijas laika. Lidostā bija neparasti redzēt uzrakstus ar japāņu hieroglifiem, tiesa, apakšā bija uzraksti angliski. Telpās bija laba navigācija – visur nokļuvām bez kavēšanās.

Lidostā pārsteidza tualetes – precīzāk, apsildāmi tualetes podi, kuriem varēja izvēlēties mūzikas pavadījumu. Ārā valdīja pamatīga svelme. Iesēdāmies autobusā un četras stundas braucām uz ziemeļiem. Redzējām rīsu laukus, sakoptas ceļmalas un japāņu mājas ar tradicionālajiem nojumes veida jumtiem – kā filmās!

Viesnīcā bija laba sagaidīšana. Visas dzīvojam devītajā stāvā. Ieejot istabā, beidzot varējām novilkt maskas. Citur tās bija jānēsā – pat ejot ārā, svaigā gaisā.

Nākamais šoks – vakariņas. Domājām, ka pasniegs suši, nūdeles vai citus japāņu ēdienus. Sagaidīja ierastā Latvijas un Eiropas virtuve. Katram ēdienam klāt bija uzraksts latviski, piemēram, “Rīsi”, “Makaroni”, “Ābolu sula”, “Apelsīnu sula”, “Ūdens”. Suši nebija, taču kādu dienu ceram to nobaudīt.

Vakariņās katrai bija jāsēž pie sava galda. Izkārtojums kā eksāmenā – visiem skatiens vienā virzienā. Cilvēki priekšā, pa labi, pa kreisi, bet – katrs pie sava galda. Laikam tā paredz vietējie noteikumi. Televizorā visas programmas japāņu valodā. Ielās – saldumu un dzērienu automāti.”

Piebilde. Sākot no 2022. gada 24. februāra, lidsabiedrības nešķērso Krievijas gaisa telpu, tādēļ lidojumi no Eiropas uz Japānu kļuvuši par četrām stundām ilgāki. Lidmašīnas lido pāri Ziemeļu ledus okeānam, Aļaskai un Klusā okeāna ziemeļu apgabaliem, ierasto 7900 kilometru vietā veicot gandrīz 11 000 kilometru.

“Finnair” no Helsinkiem uz Tokiju atsāka lidot pa “Aukstā kara maršrutu”, no 60. ziemeļu paralēles dodoties pāri Ziemeļpolam tālāk līdz Beringa šaurumam starp Eirāziju un Ziemeļameriku, kur atrodas starptautiskā dienas maiņas līnija jeb robeža starp Austrumu un Rietumu puslodēm. Interesanti, ka lidojot pāri Ziemeļpolam, Latviju no Aļaskas šķir tikai 5500 kilometri.

Turpinājumā gaida tāls ceļš uz dienvidiem. Tokija atrodas uz 36. ziemeļu paralēles – apmēram tajos pašos platuma grādos kā Krētas sala Vidusjūrā. No Beringa šauruma līdz Japānas galvaspilsētai jāveic 4700 kilometru distance – apmēram tāda pati kā ceļā līdz Losandželosai.


, 2022-08-10 09:33, pirms 2 gadiem
Uzjautrināja piezīme par apsildāmiem tualetes podiem. Interesanti palasīt, iedod ieskatu sportistu ikdienā un aizkulisēs.
, 2022-08-10 09:34, pirms 2 gadiem
Lasot šī eksperta kārtējo savārstījumu tāda sajūta kāda bija astoņdesmito gadu beigās kad jebkurš izbrauciens ārpus dzelzs priekškara tika pavadīts ar sajūsmas pilniem epitetiem par pirmo jogurtu dzīvē, par uzreiz diviem tualetes papīra ruļļiem viesnīcas havajā un par šoku ieejot pārtikas veikalā
, 2022-08-10 10:43, pirms 2 gadiem
...nu, Japāna nav tas pats, kas ar prāmi aizbraukt uz Zviedriju...un Šepte, jauna meitene, raksta piedzīvoto...un labi ir rakstīt dienasgrāmatu, tad daudz kas no informācijas saglabājas nākotnei....varbūt karjeras beigās, Luīze, jau nopelniem bagātā, uzrakstīs grāmatu...un dienasgrāmata būs labs avots!
Šāda vecuma dāmām pieklājas arī savu dzeju rakstīt!
, 2022-08-10 12:14, pirms 2 gadiem
Cerams mūsu komandu atbalstīs latviskās japāņu karsējmeitenes no kopas Pisties !
, 2022-08-11 23:59, pirms 2 gadiem
Kāpēc 3 "-", ieraksti gūglē Pisties! un paveries pats . Šīm pat ir trīs zvaigznes logotipā. Vienīgi izskatās , ka čīrlīderes jau ir nopisušās, pēdējais ieraksts FB pirms 10 gadiem ... žēl. Varēja jau vēlreiz uzpisties par godu Latvijas valstvienībai .
Kristīne Vītola 2023. gada 8. oktobrī. Foto: EuroCup Women

Kristīnei Vītolai 2-2 Grieķijas finālā, Ketijai Vihmanei liela uzvara Berlīnē

Latviešu basketbolistes turpina cīņas Grieķijas un Vācijas finālos. Kristīnes Vītolas pārstāvētā "Olympiacos SFP" sērijā pret "Panathinaikos" svinēja uzvaras mājas spēlēs, taču piedzīvoja divas neveiksmes viesos.
Liepājas treneris Rūdolfs Rozītis 2024. gada 25. aprīlī

Liepāja turpina tradīciju un devīto gadu pēc kārtas nopelna medaļu

Ceturtdien, 25. aprīlī, Daugavpils kultūras un sporta pilī finišēja Latvijas Sieviešu basketbola līgas trīsdesmit trešā sezona. Liepāja izbraukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 76:67, bronzas sērijā līdz divām uzvarām svinot panākumu ar 2-0. Komandas apbalvoja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.
Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.