Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijas – Igaunijas līgas Decembra spēlētāja – Janeta Rozentāle

Krišs Upenieks

Latvijas – Igaunijas līgas Decembra spēlētāja – Janeta Rozentāle
Janeta Rozentāle
Foto: TTT

18 gadus vecā uzbrucēja decembrī savai komandai palīdzēja uzvarēt divās spēlēs no trijām, vidēji katrā laukumā pavadot 37 minūtes, gūstot 16,6 punktus, izcīnot 16 atlēkušās bumbas, izprovocējot piecus pārkāpumus un nopelnot vidējo lietderības koeficientu 26,3. Par Latvijas – Igaunijas līgas Oktobra spēlētāju tika atzīta Guna Lagzdiņa (RSU), par Novembra spēlētāju – Gunta Baško-Melnbārde (“TTT Rīga”).

Janeta dzimusi un augusi Dobelē, bet basketbolu apguvusi Jelgavas sporta skolā pie trenera Harija Zelča. “Uz treniņiem Jelgavā mani un māsu parasti vadāja tētis. Grūti? Patika! Dažkārt, protams, vēlu atgriežoties mājās, negribējās neko darīt, bet tas ātri pārgāja. Mums bija laba komanda – Jaunatnes līgā U15 un U16 grupās bijām čempiones.”

Pērn jaunā jelgavniece iesaistīta “TTT Juniorēs” un spēlējusi arī Jelgavas komandas sastāvā Jaunajā Sieviešu līgā. Šogad sperts solis uz augšu – Janeta Rozentāle iekļāvusies “TTT Rīga” sistēmā, lielās komandas sastāvā piedaloties gan treniņos, gan epizodiski arī starptautiskajās spēlēs. Savukārt spēļu praksi Latvijas – Igaunijas līgā garantē līdzdalība “TTT Juniorēs”, kur viņa ir viena no komandas līderēm.

“Treniņi divreiz dienā un dzīvoju Rīgā – viss lielāks un skaļāks, toties viss pa rokai,” Janeta raksturo dzīves ritmā notikušās pārmaiņas. “TTT Rīga” sastāvā līdz šim vislabāk veicies Austrumeiropas līgas spēlē ar Minskas komandu, kad nospēlētas 19 minūtes, gūti 6 punkti un izcīnītas 7 atlēkušās bumbas. Junioru komandas sastāvā slodze iznāk krietni lielāka. Atbildība arī, jo Rozentāle ir viena no komandas līderēm. Devumu komandas spēlē raksturo sezonā vidēji katrā mačā nospēlētās 34 ninūtes, gūtie 14,8 punkti un pie groziem izcīnītās 11 bumbas. Labs ieguldījums katrā no 6 komandas izcīnītajām uzvarām, kas “TTT Juniorēm” tabulā ļāvušas apsteigt divas universitāšu komandas. Savu reizi izdevies nopietni pacīnīties arī ar RSU un liepājniecēm.

Janetas Rozentāles oficiālajā pieteikumā ierakstītie 185 cm mūsdienu sieviešu basketbolā nesola vieglu dzīvi zem groziem. Tomēr atlēkušo bumbu statistika viņai bijusi iespaidīga arī iepriekš, liekot domāt, ka rokās ir kāds magnēts. “Varbūt...” Janeta smejas. “Patiesībā bieži ir tā, ka bumba vēl tikai lido uz grozu, bet es jūtu, kur tā atleks, laikus ieņemu vietu un re – jau rokā.” Citos basketbola elementos vēl esot daudz iespēju progresēt. “Pirmkārt, jātrenē darbības ar kreiso roku. Tam pievērš uzmanību treneri, arī pati saprotu, cik tas svarīgi. Centīšos...”

Kopš 14 gadu vecuma Janeta regulāri spēlējusi Latvijas jaunatnes izlasēs un pārstāvējusi valsti Eiropas U16 un U18, kā arī pasaules U17 un U19 čempionātos. Tāds vasaras ritms jau kļuvis par ieradumu un Janeta cer, ka nekas nemainīsies arī nākamvasar, kad Rozentāle pretendēs uz vietu U20 izlasē. Bet vasaras plānus jau vajadzēs saskaņot ar pienākumiem pret ASV augstskolu – Colorado State University, ar ko jau panākta vienošanās par mācībām un basketbola spēlēšanu. Vai basketbola spēlēšanu un mācībām?

“Gan – gan,” Janeta ir gatava ķert abus zaķus uzreiz. “Protams, saprotu, cik svarīga ir izglītība, bet reizēm basketbols domās tomēr iet pa priekšu. Ceru, izdosies apvienot abas intereses. Par studiju specializāciju līdz galam vēl neesmu izdomājusi. Visticamāk, kaut kas saistībā ar medicīnu, bioloģiju. Labi, ka priekšā jau būs Anna Dreimane, kura tur studē jau otro gadu. Būs drošāk un interesantāk.”

Izmantotie resursi:
Latvijas – Igaunijas līgas Decembra spēlētāja –...