Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aigars Nerips: "Pēc uzvaras pār Itāliju atkāpšanās ceļa vairāk nebija"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aigars Nerips: "Pēc uzvaras pār Itāliju atkāpšanās ceļa vairāk nebija"
Mārtiņš Zībarts, Anita Mikāle, Aigars Nerips, Guntis Endzels, Edgars Grigorjevs, Beāte Ūzule. Foto: Mārtiņš Zībarts

"Mērķtiecīgi, no spēles uz spēli, radījām pārliecību, ka varam (spēlēt un uzvarēt) gan individuāli, gan kā komanda. Tas izdevās. Priecājos par šo komandu," pēc sudraba medaļas izcīnīšanas Eiropas čempionātā teica Latvijas U20 sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Aigars Nerips.

Pekinas spēļu dalībnieks. Valstsvienības galvenais treneris “EuroBasket Women 2013”. Seškārtējs Latvijas čempions. Četrkārtējs Latvijas-Igaunijas līgas uzvarētājs un pirmais Eiropas sieviešu basketbola līgas čempions. TTT galvenais treneris no 2009. gada 13. novembrim līdz 2017. gada 14. maijam (bilance 268-54). Gada jaunatnes treneris ar Ādažu puišiem un Rīgas meitenēm.

Aigara Neripa karjera ir gara un raiba. Svētdien, 6. augustā, Klaipēdā kopā ar kolēģiem Mārtiņu Zībartu, Gunti Endzelu un Anitu Mikāli viņš pievienojās pirmgājēju pulkam, vadot U20 jaunietes pirmajā Eiropas finālā Latvijas sieviešu basketbola vēsturē. Neripa rēķinā ir piecpadsmit Eiropas jaunatnes čempionāti.

“Lielākais gandarījums? Izdevās iedvest pārliecību, ka varam dabūt medaļas. Viss sākās ar uzvaru pār itālietēm – tālāk atkāpšanās ceļa nebija nevienā spēlē. Neviens negrib (pirmajā “play-off” spēlē) trāpīt pret favorīti – tas nav nekāds noslēpums.”

Latvijas meitenes čempionāta otrajā dienā uzvarēja Itāliju – komandu, kurā spēlēja sešas 2022. gada Eiropas U20 čempionāta medaļnieces, un kura tikai pagarinājumā zaudēja Francijai. Lai izcīnītu pirmo vietu grupā, vajadzēja apspēlēt arī Turciju, kura neslēpa mērķi cīnīties par medaļām.

Turnīrs turpinājās “izdzīvo un tiec tālāk” režīmā – dažreiz treneri pirms spēles dienas gulēja tikai trīs stundas. “(Eiropas čempionāts prasīja) ļoti daudz. Tāds ir darbs – par to nav vērts sūdzēties. Meiteņu atdeve bija lieliska visas nometnes un čempionāta garumā – tas priecē.”

Piecu uzvaru sērija nodrošināja vēsturisku finālu pret Franciju. “Daļēji spēlējām kā mājās. Čaļi izcīnīja (sudraba) medaļas Igaunijā un Latvijā, mēs – tepat Lietuvā. Sudrabu esam savākuši, spēlējot Baltijas valstīs. Kurš gan negrib izcīnīt zeltu? Varbūt jau nākamajā gadā izdosies piepildīt sapņus.

Vanesa Jasa, Luīze Sila, Katrīna Ozola, Enija Vīksne un Raina Tomašicka maijā un jūnija sākumā trenējās valstsvienībā. “Domāju, ka tuvākajā nākotnē viņas iekļūs lielās izlases sastāvā. Meitenes mērķtiecīgi trenējās, tādēļ Gundars Vētra iekļāva viņas kandidātu pulkā.”

Finālturnīra simboliskā piecinieka dalībniece Vanesa Jasa aizbrauca uz Eiropas čempionātu Izraēlā, taču netika pie spēles laika. Nerips svētdien atbildēja uz “Latvijas Avīzes” žurnālista jautājumu, kāpēc, viņaprāt, aizsardze nav spēlējusi Telavivā.

“Iespējams, ka – pēc galvenā trenera Vētras domām – Vanesa vasaras sākumā vēl nebija ieguvusi vajadzīgo sportisko formu un pārliecību. Uzvara pār Spāniju bija lieliska, bet spēlētāju līdzdalību noteica trenera apsvērumi.”

Jaunatnes izlasē valdīja lieliska atmosfēra – visas rezervistes atbalstīja komandu ar pilnu jaudu, bet pēcspēles svinībās metās dejot ar Lietuvas brīvprātīgajiem. “Veselīga konkurence ļauj labāk sagatavoties. Konkurencē jāpierāda, ka vari iekļūt divpadsmitniekā.”

Pagājušajā nedēļā meitenes klātienē atbalstīja LBS vadība. “Herbalife” 3x3 basketbola fināli Rīgā aizkavējās par pusotru stundu, taču prezidents Raimonds Vējonis tik un tā mēroja 300 kilometrus garo ceļu līdz Klaipēdai. Izšķirošās spēles apmeklēja bijušais Saeimas sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš, kā arī aktīvs RSU atbalstītājs un Rīgas Ekonomikas augstskolas dibinātājs Māris Slokenbergs.

Emocionālā svētdiena vairoja Latvijas un Lietuvas draudzību basketbola laukumā. Kolēģus sagaidīja LKF prezidents, Kauņas sieviešu basketbola komandas “Viktorija” treneris un “EuroBasket Women 1997” čempions Vids Gedvils. Tribīnēs bija LKF ilggadējais ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns (2007-2013, 2021-2026) un FIBA Eiropas izpilddirektors Kamils Novaks.