Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ārzemnieku skaits NCAA pārsniedzis 10 tūkstošus

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ārzemnieku skaits NCAA pārsniedzis 10 tūkstošus
Baiba Eglīte spēlēs UTEP Miners sastāvā
Foto: FIBA Europe

Ziemeļamerikas Nacionālās Studentu sporta asociācijas (NCAA) veiktajā pētījumā noskaidrots, ka pēdējo astoņu gadu laikā trīskāršojies ārzemju sportistu skaits ASV augstskolu NCAA 1. divīzijas komandās.

1999. gada rudenī NCAA pirmajā divīzijā sacentās 3 625 ārzemnieki, bet 2007. gada pavasarī to skaits saniedza 10 023. Jaunieši iegūst izglītību un sporto 27 sieviešu un vīriešu sporta veidos. Ārzemnieki tagad veido 6,2% no kopējā studentu-sportistu skaita NCAA pirmajā divīzijā, šonedēļ raksta izdevums „USA Today”.

Ja 20 gadus atpakaļ ASV studentu basketbolā ārzemnieku praktiski nebija, tagad katrs divpadsmitais basketbolists nāk no aizjūrām. Savukārt sieviešu hokejā un tenisā puse atlētu ir ārzemnieces. Ārzemju studentu-sportistu vidū ir ap pussimts latviešu, visvairāk sieviešu un vīriešu basketbolā. Latvijas Sieviešu basketbola valsstvienībā 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā spēlēja sešas spēlētājas ar Ziemeļamerikas pieredzi - Gunta Baško, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Kubliņa, Dita Krūmberga un Aija Putniņa.

Kerola Brauna, „Wake Forest” universitātes bioloģijas profesore, uzskata, ka ārzemju studentu piesaiste nav daudzveidības veicināšanai. „Ārzemju studentus uzaicina sporta programmu popularizēšanai un attīstībai. Tas ir kļuvis par sava veida biznesu. Taču kopumā tā nav problēma. Nedomāju, ka būtu jādiskriminē studenti tāpēc, ka viņi ir ārzemnieki.”

NCAA katru gadu veic pētījumu par studentu etnisko izcelsmi. ASV augstskolās kopumā mācās 2,1% ārzemju un 97,9% vietējo studentu.

Izmantotie resursi:
usatoday.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-03 16:21, pirms 16 gadiem
galiigi suudiigi....veel divas komandas meitenju sanaaktu un tad jau buutu 4 speeciigas.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-03 16:45, pirms 16 gadiem
pasaki man lūdzu, kas tur sūdīgs?

  +4 [+] [-]

, 2008-10-03 16:59, pirms 16 gadiem
Mums tikai priecāties par to vajadzētu, ka ir tāda NCAA!!! Izlasiet rakstu - sešas spēlētājas ar Ziemeļamerikas pieredzi - Gunta Baško, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Kubliņa. Vēl Jēkabsone un gandrīz pamatpiecinieks. Vai būtu tāds, ja ne NCAA??? Un labāk būtu, ja jaunās meitenes arī paspēlētu NCAA, nevis paļautos tūlītējai naudai, piemēram, Cēsīs. Vieglatlēti arī no turienes pietiekamā skaitā.
Sporta veidos, kur šeit ir lielas problēmas ar starpstāvokli starp jauniešiem un pieaugušajiem, volejbolā, piemēram, jo sevišķi sieviešu, tas ir gandrīz vienīgais veids, kā kaut ko sasniegt.