Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijai divi labvēlīgi scenāriji nokļūšanai Eiropas finālturnīrā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijai divi labvēlīgi scenāriji nokļūšanai Eiropas finālturnīrā
Latvijas basketbolistes. Foto: FIBA/Basket.lv

Latvijas sieviešu valstsvienība sestdien, 6. februārī, aizvadīs "Women`s EuroBasket 2021" izšķirošo spēli pret Vācijas izlasi. Viss ir pašu rokās, taču finiša taisnē gaida kāpiens stāvā kalnā.

Ātrais pārskats

Kvalificējušās: Spānija, Francija (abas – rīkotājas), Zviedrija (tuvu pirmajai vietai B grupā), Serbija (garantēta pirma vieta E grupā), Beļģija (garantēta pirmā vieta G grupā)

Tuvu finālturnīram: Slovēnija (mājas burbulis, būs pirmā A grupā), Krievija (mājas burbulis, viegli pretinieki, būs pirmā C grupā), Čehija (1-1 un +4 pret Itāliju, labvēlīgs kalendārs), Horvātija (pastiprinājusies, izšķirošā spēle neitrālā laukumā), Bosnija (labvēlīgs kalendārs)

Izšķirošās cīņas: Grieķija, Bulgārija, Melnkalne (mājas burbulis), Šveice, Itālija, Dānija, Turcija (mājas burbulis), Lietuva, Lielbritānija, Baltkrievija (trīs spēles četrās dienās), Polija, Ukraina, Portugāle (mājas burbulis), Nīderlande, Ungārija, Slovākija (mājas burbulis), Vācija, Latvija (mājas burbulis)

Nevar kvalificēties: Albānija (izstājās novembrī), Ziemeļmaķedonija (izstājās janvārī), Islande (0-2 un -36 pret trešajā vietā esošo Bulgāriju), Izraēla (slikta bilance un attiecība), Igaunija (0-2 un -13 pret Šveici)

Zaudēja tiešajām konkurentēm par trešo vietu: Rumānija (1-1 un -2 pret Dāniju, smags kalendārs), Somija (1-1 un -15 pret Portugāli, smags kalendārs)

Ciprusa komanda uzvar savu raundu pret Vāciju

Latvijas Basketbola savienība izdarīja visu iespējamo, lai palīdzētu sieviešu valstsvienībai. Kaspars Cipruss un viņa komanda apspēlēja Vāciju cīņā par tiesībām rīkot izšķirošo sabraukumu, sagādāja komandai mājas laukuma priekšrocības un labākos iespējamos apstākļus.

Dzīvē gadās situācijas, kurās komanda labāk mobilizējas viesos, taču šoreiz mājas laukums ir būtisks drošības un veselības apsvērumu dēļ. Daudzas spēlētājas novembra sabraukumā devās taisnā ceļā no lidostas uz viesnīcu, bet, spēlējot izbraukumā, “neprognozējamo filtru” skaits krasi pieaug.

Daudzas komandas to izjuta uz savas ādas. Albānija un Baltkrievija neaizbrauca uz novembra, bet Ziemeļmaķedonija – uz janvāra sabraukumu. Polija novembrī palika bez galvenā trenera, Beļģija un Vācija – bez savām līderēm. Un tie ir tikai daži piemēri par izbraukuma spēlēm pandēmijas laikā.

Divi labvēlīgi scenāriji

Latvija pirms spēles pret Vāciju ieņem trešo vietu I grupā – pagaidām aiz kvalificēšanās robežas. Konkurentes finiša līnijai atrodas tuvāk, taču viss izšķirsies pēdējā taisnē. Pat ne taisnē – drīzāk klintīm un ieplakām izvagotā kalna virsotnē. Komandas tai tuvojas pa dažādiem ceļiem un atšķirīgos ātrumos.

“Trīs zvaigznēm” ir divi labvēlīgi scenāriji ar vienu kopīgu elementu – pārliecinoši jāuzvar Vācija. Minimāls panākums šoreiz nederēs – pats pieticīgākais mērķis ir finišēt starp piecām labākajām otro vietu īpašniecēm, nevis sprīdi priekšā tiešajai konkurentei.

Pirmais scenārijs: Latvija uzvar I grupā
Latvija var uzvarēt I grupā, ja Vācija ceturtdien revanšēsies Horvātijai ar nelielu pārsvaru, bet latvietes sestdien pārliecinoši apspēlēs vācietes. Pašlaik “pole position” ieņem horvātietes (savstarpējās spēlēs 2-1 un +11), apsteidzot Vāciju (1-1, -1) un Latviju (1-2, -10).

Ja vācietes pieveiks horvātietes ar 1-6 punktu pārsvaru, viņas tik un tā piekāpsies pretiniecēm savstarpējo spēļu summā (pirmajā spēlē -7). Šajā gadījumā Latvija izcīnīs pirmo vietu, ja uzvarēs Vāciju ar 16-21 punkta pārsvaru.

Ja Vācija apspēlēs Horvātiju ar septiņu vai vairāk punktu pārsvaru, Latvijai pirmās vietas sasniegšanai būs nepieciešams panākums ar 15 un vairāk punktiem. Pirmā vieta grupā atbrīvos no nepieciešamības rēķināt gūto un zaudēto punktu attiecību pārējās spēlēs. Ceturtdienas vakarā kļūs zināms, vai vispār varēs ķerties pie šādiem aprēķiniem.

Otrais scenārijs: Latvija ar pārliecinošu uzvaru finišē otrā I grupā
Trešdien un ceturtdien tiks aizvadītas 14 spēles, kuru iznākumi precīzāk iezīmēs lielo bildi pirms sestdienas cīņām. Nedēļas nogalē gaida vēl 13 spēles, no kurām astoņas sāksies ātrāk nekā Rīgā. Maratonu noslēgs Bulgārijas un Grieķijas duelis Podgoricā.

Ja Horvātija atkārtoti uzvarēs Vāciju, latviešu un vāciešu cīņā izšķirsies otrās vietas liktenis. Latvijai būs nepieciešams panākums ar vismaz septiņu punktu pārsvaru, taču – ar to var nepietikt, ja citām otro vietu īpašniecēm būs labāka gūto un zaudēto punktu attiecība.

Piemēri? Mājās spēlējošai Melnkalnei ir 1-1 un -6. Mājās spēlējošai Turcijai 1-2 un +13. Ungārijai 1-2 un -1. Grieķijai 1-2 un -1. Vēl divas komandas, kuras pašlaik ieņem otrās vietas savās grupās, var krietni uzlabot attiecību – Bosnijai jāspēlē pret Šveici, bet Itālijai pret Dāniju.

Krievija un Slovēnija vēl nav nodrošinājušas pirmās vietas savās grupās, taču tas ir tikai laika jautājums. Abas ieguvušas tiesības rīkot mājas burbuli, abas uzvarējušas dueli pret tuvāko sekotāju (attiecīgi Bosniju un Grieķiju). Maz ticams, ka favorītes paklups šādās situācijās.

Daudzās grupās ir vairāk nezināmo, taču trešdien un ceturtdien paredzētās spēles ieviesīs lielāku skaidrību. Zemāk publicētajā tabulā projicēti Krievijas un Slovēnijas gaidāmie panākumi, kā arī iezīmēta situācija pirms 3.-6. februāra spēlēm – ņemot vērā tikai “Top 3” komandu savstarpējo cīņu iznākumus.

Situācija 2. februārī (atdalot 1., 2. un 3. vietas)

KomandaU-Z+/-
Zviedrija (Q)3-0+89
Krievija (PRO)2-1+59
Beļģija (Q)3-0+49
Serbija (Q)3-0+21
Slovēnija (PRO)3-0+21
Čehija2-1+24
Horvātija2-1+11
Lielbritānija2-1+9
Nīderlande2-1-5
---
Baltkrievija1-0+31
Bosnija2-1+16
Itālija2-1+6
Vācija1-1-1
Melnkalne1-1-6
---
---
Turcija1-2+13
Ungārija1-2-1
Grieķija1-2-6
Ukraina1-2-27
---
Slovākija1-1+6
Latvija1-2-10
Bulgārija0-2-15
Portugāle0-2-22
Dānija0-2-30
Lietuva0-2-34
Polija0-2-40
Šveice0-2-75
Izraēla0-3-83

  +3 [+] [-]

, 2021-02-03 12:52, pirms 3 gadiem
Nāk atmiņā Jaglas 3pt metiens EČ večiem un Buļa sliktā matemātika, labā ziņa, nav ne tusētāju varza, nw Buļš menedžeris. Paldies par rakstu un veiksmi meičām uzvilkt ne tikai ar +7!

  +3 [+] [-]

, 2021-02-03 12:53, pirms 3 gadiem
Ps. Ja zaudēs, tad Gulbim jāatkāpjas, nekädi nesanāk tomēr sievietes vadīt

  +3 [+] [-]

, 2021-02-03 14:29, pirms 3 gadiem
D-Mob rakstīja: Nāk atmiņā Jaglas 3pt metiens EČ večiem un Buļa sliktā matemātika, labā ziņa, nav ne tusētāju varza, nw Buļš menedžeris. Paldies par rakstu un veiksmi meičām uzvilkt ne tikai ar +7!
Ja reiz pieminēji to Buļa/Šnepa matemātiku - man tas joprojām atmiņā kā nepabeigts stāsts. Vēl nesen Buļs to intervijā pieminēja, ķipa nu kas jūs visi stulbi esiet, Kosta Iļveva tak esot pateicis, ka vajag +9 un punkts, vnk noteikumi esot "neprecīzi uzrakstīti".

Bet besī, ka neviens tā arī Buļam/Šnepam nevienā brīdī nav pajautājis - kā viņi domā, nu ja būtu vinnējuši ar tiem +8 un iesaistītu juristus, kam tad viņi priekšroku dotu - tam, kas oficiāli papīrā rakstīts vai tam, ko viens priekšnieks vnk pasaka? Protams, ka nolikumam vajadzētu būt priekšrokai.

  +3 [+] [-]

, 2021-02-03 15:32, pirms 3 gadiem
Swordsman rakstīja: Ja reiz pieminēji to Buļa/Šnepa matemātiku - man tas joprojām atmiņā kā nepabeigts stāsts. Vēl nesen Buļs to intervijā pieminēja, ķipa nu kas jūs visi stulbi esiet, Kosta Iļveva tak esot pateicis, ka vajag +9 un punkts, vnk noteikumi esot "neprecīzi uzrakstīti".

Bet besī, ka neviens tā arī Buļam/Šnepam nevienā brīdī nav pajautājis - kā viņi domā, nu ja būtu vinnējuši ar tiem +8 un iesaistītu juristus, kam tad viņi priekšroku dotu - tam, kas oficiāli papīrā rakstīts vai tam, ko viens priekšnieks vnk pasaka? Protams, ka nolikumam vajadzētu būt priekšrokai.
Tā ir lielā mistērija sportā vispārībā, tas EČ, kas ko kam, visi viens otru aprunāja, sliktas atmiņas vēl aizvien palikušas, visvairāk par to, ka Šneps un Buļš tika cauri sveikā, bet tas jau uz viņu sirdsapziņu paliek.
Par dokumentiem tur jau viss bija skaidrs, ka +9 vajadzēja, kurš izdomāja to +8, tas paliek vēsturē tīts, vai kāpēc nospēlēja tik debīli, komunikācijas problēmas, lietuviešu valodā nevarēja pateikt +9 ?

     [+] [-]

, 2021-02-03 21:05, pirms 3 gadiem
D-Mob rakstīja: Tā ir lielā mistērija sportā vispārībā, tas EČ, kas ko kam, visi viens otru aprunāja, sliktas atmiņas vēl aizvien palikušas, visvairāk par to, ka Šneps un Buļš tika cauri sveikā, bet tas jau uz viņu sirdsapziņu paliek.
Par dokumentiem tur jau viss bija skaidrs, ka +9 vajadzēja, kurš izdomāja to +8, tas paliek vēsturē tīts, vai kāpēc nospēlēja tik debīli, komunikācijas problēmas, lietuviešu valodā nevarēja pateikt +9 ?
Otrādi. To + 9 jau pateica, tāpēc arī sita sodu un domāja, ka nepietiek ar +8. Jo tas pipars esot pateicis, ka +9 vajag. Bet, ja rakājas pēc noteikumiem, tur gan var izpīpēt, ka + 8 bija pietiekoši.

     [+] [-]

, 2021-02-04 01:41, pirms 3 gadiem
Pats biju tajā čempī, tajā Gdaņskas šķūnī. Totāli negribu neko par to atcerēties. Aptaisījās tā tusētāju armija pēc pilnas programmas, ieskaitot tos visus šnepeļus un citus pietuvinātos. Un nekādu cieņu par savu tā laika uzvedību nav pelnījuši pat tagad...😡