Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:367, Did:0, useCase: 3

Štelmahers: "Šādās spēlēs uzvaru izšķir nianses"

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

Štelmahers: "Šādās spēlēs uzvaru izšķir nianses"
Roberts Štelmahers
Foto: bkventspils.lv

BK "Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers pēc FIBA Izaicinājuma kausa mača ar "Triumph" komandu (66:71) bija saprotami saskumis par neveiksmēm spēles izskaņā, kas liedza izcīnīt uzvaru, tomēr arī uzslavēja komandu par lielu mīnusu atspēlēšanu un intrigas sarūpēšanu.

"Sāpīgs zaudējums... Pirms tam teicu, ka jāņem visas mājas spēles un jāmēģina aizķert kaut ko izbraukumā, tad kaut kādu uzdevumu jau neesam izpildījuši. Bijām diezgan tuvu, taču savas iespējas neizmantojām. Protams, spēlējām pret diezgan normālu komandu, bet nedomāju, ka neuzvaramu. Varbūt spēlētāji par vēlu noticēja, ka viņi var vinnēt, bet varbūt arī nē. Vienkārši sākumā spēle negāja, tā kā varētu gribēties. Tomēr nepadevāmies, atspēlējām visu zaudēto. Tomēr šādās spēlēs parasti uzvar nianses - kādam paveicas, kādam nepaveicas. Mēs neiemetām savus metienus, viņi arī, bet savāca atlēkušo bumbu un iemeta 2+1, kas arī izšķīra spēles likteni. Izspēlējām uz labāko metēju, tātad visu izdarījām pareizi, bet citreiz tu iemet, citreiz neiemet. Protams, gribas jau vienmēr šos metienus iemest un uzvarēt, bet tāds ir basketbols. Tagad vajadzēs šādu galotni sagādāt arī izbrukumā," Roberts Štelmahers pēc mača

"Triumph" treneris Vasīlijs Karasjovs: "Sākām spēli ļoti labi, aizsardzībā labi mainoties nosedzām perimetru. Aizsardzība bija pietiekošo agresīva, pietiekoši labi arī paši kustinājām bumbu, veidojām arī ātros uzbrukumus, taču tas bija pirmajās divās ceturtdaļās. Kā tas mums visai bieži gadās, laikam jau tādēļ, ka daudz jaunu spēlētāju, komanda vienā brīdi par daudz atslābinājās. Uzbrukumā sākām rīkoties pavisam aplami, bija daudz sasteigtu metienu, turklāt arī aizsardzība vairs nebija līmenī. Zinājām, ka "Ventspils" labi uzbrūk no tālās distances, ko arī pierādīja, sarūpējot mums problēmas. Arī spēles pēdējais uzbrukums parāda, cik daudz mums vēl jāstrādā. Tā vietā, lai palielinātu pārsvaru, kas arī var būt svarīgs, spēlētājs apstājas uz tālmetienu līnijas un tad izpilda kaut kādu teatrālu metienu. Bet tā mums gadās arī spēles laikā."

"Triumph" uzbrucējs Artjoms Valijevs pēc mača sprieda, ka viņa komanda par ātru noticējusi panākumam, par ko gandrīz nācās samaksāt ar zaudējumu: "Šī mums bija ļoti svarīga spēle pēc sāpīga zaudējuma iepriekšējā kārtā, tāpēc nopietni noskaņojāmies cīņai ar "Ventspili". Pirmais puslaiks tiešām noritēja labi, bet otrajā nezkāpēc apstājāmies. Toties ventspilnieki sāka spēlēt aktīvāk un galu galā viss beidzās ar nervozu galotni. "Ventspils" galotnē netrāpīja savus tālmetienus un kļūdījās, arī paši mēs sākām agresīvāk darboties aizsardzībā, bijām arī precīzi no soda metienu līnijas, kas deva rezultātu."

Otrās ceturdaļas beigās laukumā uzvirmoja pamatīgas emocijas, jo kārtējo piezīmi ventspilniekam ļoti emocionāli uztvēra Štelmahers, saņemot arī tehnisko piezīmi. Lai gan tas komandai maksāja vairākus punktus, puslaika izskaņu komanda nospēlēja ļoti enerģiski, samazinot mīnusus, un arī tribīnēs valdīja lieliska atmosfēra. Štelmahers skaidro, ka tas bija spēles moments, nevis kāda taktiskā viltība: "Es te tagad negribu tēlot baigo gudro, tas vienkārši bija tāda situācija. Bumba jau ir mums, bet tiesnesis nosvilpj... Viņš jau Austrijā mums tiesāja. Nezinu, man vienkārši likās, ka nevar visu laiku epizodēs, kur ir 50 uz 50, svilpt uz vienu pusi. Bumba jau sen bija cilvēkam pāri galvai un ja arī viņam bija roka pie muguras, tad ne jau lai grūstu, bet lai virsū neuzgāžas. Pēc tām redzējām spēlē, ka spēlētājs vēl kliedza. Katram ir savs stils, bet žēl, ja tiesneši uzķeras. Nesaku, ka tiesāja labi vai slikti, bet bija epizodes, kas pārsteidza. Es negribu tiesāt, jo, ja būtu gribējis, būtu tiesnesis. Viņi lai dara savu darbu, bet man ir tiesības argumentēt par kaut kādām situācijām. Kā nu kurš no tienešiem to uztver, daži grib parādīt, ka ir pārāki par visiem. Tas gan neattiecās uz šo situāciju, jo šoreiz tehniskā piezīme bija jādod. Protokolā jau parādās - 24 pret 13 sodi nosvilpti, viņi met 28 sodus, mēs deviņus. Tas jau arī ne vienmēr ir rādītājs, bet neizskatījās, ka mēs kaut kā pārdabiski sitām."

Savukārt ventspilnieku uzbrucējs Māris Gulbis norādīja, ka pēc miegainā sākuma un ilgās pakaļdzīšanās spēles beigām pietrūcis spēku: "Pēc miegainā sākuma vajadzēja tērēt daudz spēku, lai sadzītu pretinieku un tieši tā varbūt arī pietrūka beigās. Spēle nebija slikti, bet laba tā būtu, ja uzvarētu. Nebijām pietiekoši agresīvi aizsardzībā, arī metieni īsti nekrita. Tā tehniskā piezīme labi uzvilka komandu, bet tādiem uzvilktiem mums vajadzēja būt no paša sākuma, tad varbūt uzvarētu."

"Iespējams, "Triumph" ir spēcīgākā komandu, ar kuru šosezon sanācis spēlēt Izaicinājuma kausā, lai gan arī "Dijon" nebija nekāda dāvana. Šajā grupā vāju pretinieku nav, bet nav arī jārāda nezkas pārdabisks. Mums ir izredzes pret katru no tām, bet tāpat mēs arī varam visām zaudēt," rezumēja Štelmahers.