Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:107, Did:0, useCase: 3

Laikraksts: Nodokļi neļauj piesaistīt augstāka līmeņa sportistus

Andrejs Siliņš

Laikraksts: Nodokļi neļauj piesaistīt augstāka līmeņa sportistus
Rīgas ASK lietuviešu treneris Ramūns Butauts
vēro cīņu starp grieķi Giorgiusu Ciakosu un
amerikāņiem Koriju Brūveru un Rikardo Māršu.
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

"Augsta līmeņa sportistu piesaiste Latvijas komandām nodokļu dēļ izmaksā daudz dārgāk nekā Lietuvā vai Igaunijā," šorīt raksta laikraksts "Dienas Bizness", pētot un skaidrojot situāciju sporta un konkrēti tieši basketbola biznesā.

"Tieši nodokļu politika attiecībā uz sportistu ienākumiem Latviju padara konkurētnespējīgu sportistu - zvaigžņu piesaistē, jo esam čempioni nodokļu likmes lielumā," laikraksts citē zvērinātu advokātu biroja BDO Zelmenis & Liberte partneri Jāni Zelmeni. "Viena un tāda paša līmeņa leģionāra piesaistīšana Latvijas komandai izmaksā vismaz par ceturtdaļu dārgāk nekā Igaunijā un Lietuvā."

Laikraksts piedāvā piemēru: ārvalstu sportistam no bruto algas 100 000 Ls uz rokas Latvijā paliek 68 250 Ls, Zviedrijā - 79 050 Ls, Lietuvā - 82 450 Ls un Igaunijā pat 85 000 Ls. Zelmenis tieši ar šī fakta esamību skaidro lietuviešu pārākumu klubu līmenī.

""Žalgiris" un "Lietuvos Rytas" klubu budžeti jau tāpat ir daudz lielāki, bet viņiem vēl ir jāmaksā mazāki nodokļi, līdz ar to vairāk naudas iespējams atvēlēt kluba stiprināšanai, kamēr mēs šo naudu nomaksājam nodokļos. Ja situācija izlīdzinātos, arī Latvijas klubi varētu atļauties lielākas zvaigznes, un mēs biežāk varētu pieveikt lietuviešus," citēts SK "Valmiera" galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Jāņem vērā, ka ir problēmas pat ar Latvijas vietējā mēroga zvaigžņu piesaisti, jo Latvijā viņiem nākas maksāt 25 % lielo iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kamēr, spēlējot kā leģionārs, piemēram, Igaunijā, Lietuvā vai Zviedrijā, tikai 15 %, nemaz nerunājot par Krieviju, kur šī likme ir tikai 13 %, skaidro Zelmenis.

Zelmenis uzskata, ka līdz ar pašreizējo ekonomisko situāciju valstī būtu īstais laiks samazināt nodokļu likmes, lai tās izlīdzinātos ar kaimiņvalstīs esošajām, kas palīdzētu klubiem, ja ne paaugstināt līmeni, tad vismaz nezaudēt jau esošo.

Izmantotie resursi:
db.lv

1 2 43 komentāri

 +14 [+] [-]

, 2008-10-17 11:19, pirms 16 gadiem
Bildei koments labs - tjipa Butauts pa ceļam uz tirgu pēc piena apstājās un vēro kā pāri ielai sētas džeki plosāš

  +9 [+] [-]

, 2008-10-17 11:20, pirms 16 gadiem
Njā... par šito nebiju aizdomājies! Noteikti jau ka kaut ko tas arī iespaido! Palieli mums tie nodokļi un tiešam sen vajadzēja viņus bik samazināt! Tas kaut nedaudz celtu arī visu LV iedzīvotaju ienākumus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-10-17 11:24, pirms 16 gadiem
jaa jaa pie shiis taupiibas un ekonomiskaas kriizes .. + .. ar tiem aazhiem kas tur seezh nekas nespiid!!, jo mees zinaam cik "ljoti" vinji miil sportu!! ....
resnie pamanaas buut visaas svariigaakajaas vietaas un neba jau par savu naudu .. kaadu nodoklju pazeminaajumu!!! par kaadu naudu tie treknie cuukas brauks medaljas kaart kaklaa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2008-10-17 11:26, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Tā Brūvera vietā vajag to Willinu Dīnu piesaistīt, wot i vsjo, tad ASK būtu spēks Eiropā šogad.
speelee fantasy basi un buus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-10-17 11:41, pirms 16 gadiem
Ar ko sportists labāks par celtnieku, skolotāju, ierēdni, policistu, mediķi utt???????????
Visiem nodokļu slogs ir vienāds, ja liekas, ka pa smagu (kam es pilnībā piekrītu), tad jāmaina visa sistēma, nevis tagad jātaisa atsevišķi priviliģētie, kas varēs maksāt mazāk.
Un stipri jau es apšaubu, ka mūsu basketbolisti maksā nodokļus no pilnās summas, tāpat 99% no viņiem lielāko daļu algas saņem aploksnē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-10-17 11:57, pirms 16 gadiem
Latvijaa ir vajadziiga lielaaka summa, lai vispaar dabuutu speeleetaaja darba atljauju, licenci utml. lietas...veel pie tam Latvijā ir neiespējami 2 dienu laikā nokārtot visus dokumentus, lai legionārs varētu spēlēt, lietuvā to var izdarīt pat ātrāk par 2 dienām...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-17 12:20, pirms 16 gadiem
Nodokli ir par augstiem, taču tagad nav īstais laiks viņus samazināt jo budžetā tāpat trūkst naudas jau tagad, bet ja vēl atņems tos pāris miljonus tad situācija būs vēl sūdīgāka.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-17 12:24, pirms 16 gadiem
Šādas normas, kas piemērotu sportistiem mazāku nodokli, visticamāk būtu pretrunā ar Satversmi, kas paredz vienlīdzību likuma priekšā un droši vien arī citām normām.

Es tiešām nesaprotu, kāpēc Jūs esat gatavi sevi nostādīt diskriminējošā situācijā, kāpēc vienam ir jāmaksā un otram nav. Kāpēc sportistam būtu jāmaksā mazāki nodokļi nekā citam Latvijā strādājošajam?
Un šāda situācija nu nevar kalpot iemesls, ka nevaram piesaistīt leģionārus labākus.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-17 12:42, pirms 16 gadiem
cik varēja saprast, tad vismaz līdz šim sportisiem nemaksāja "tīru" naudu - tipa līgumā vienas summas, bet reāli citas (lielākas) ..

  +2 [+] [-]

, 2008-10-17 12:43, pirms 16 gadiem
Nezinu, kā ir ar Latviju, bet piemēram Skandināvijā atstātos nodokļus vismaz 90% apmērā pēc tam ir iespēja atgūt atpakaļ.
Un kur Latvijā visi tie maksātie nodokļi aiziet, velns viņu zin.
Normālās valstīs pensīši par nodokļu maksāšanu vecumdienās tiek normāli atalgoti. Pie mums vecenītes domā, ko šodien pirkt - maizi vai pienu...
Par medicīnisko aprūpi vispār grāmatu varētu sarakstīt.
Un tā visās jomās.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-17 12:57, pirms 16 gadiem
eziitis rakstīja: Nezinu, kā ir ar Latviju, bet piemēram Skandināvijā atstātos nodokļus vismaz 90% apmērā pēc tam ir iespēja atgūt atpakaļ.
Un kur Latvijā visi tie maksātie nodokļi aiziet, velns viņu zin.
Normālās valstīs pensīši par nodokļu maksāšanu vecumdienās tiek normāli atalgoti. Pie mums vecenītes domā, ko šodien pirkt - maizi vai pienu...
Par medicīnisko aprūpi vispār grāmatu varētu sarakstīt.
Un tā visās jomās.
Ja jau runā par politiku, tad varu Tev paskaidrot vienu nelielu niansi starp tiem pašiem vācu, zviedru pensionāriem un mūsējiem. Citās zemēs, kuras nav pabijušas nekādās savienībās, cilvēkiem ir bijusi iespēja ļoti ilgstoši veidot uzkrājumus savai pensijai gan nodokļu vaidā, gan arī iesaistoties dažādos fondos, kas tikai pie mums ir baigais jaunums. Savukārt Latvijā šī pensiju sistēma, pārejot no sociālisma kapitālismā, tika mainīta un daļēji pilnībā iznīcināta laikā, kad Latvija atguva neatkarību 90ajos gados. Līdz ar to mūsu zemes iedzīvotājiem šī iespēja, rūpējoties par savām vecumdienām, veikt iemaksas sociālā nodokļa veidā un dažādos pensiju līmeņu uzkrājumos, ir bijusi salīdzinoši neilgu laiku. Ne velti pastāv zināma akseoma, ka viens strādājošais šobrīd uztur divus pensionārus.

     [+] [-]

, 2008-10-17 13:11, pirms 16 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Ja jau runā par politiku, tad varu Tev paskaidrot vienu nelielu niansi starp tiem pašiem vācu, zviedru pensionāriem un mūsējiem. Citās zemēs, kuras nav pabijušas nekādās savienībās, cilvēkiem ir bijusi iespēja ļoti ilgstoši veidot uzkrājumus savai pensijai gan nodokļu vaidā, gan arī iesaistoties dažādos fondos, kas tikai pie mums ir baigais jaunums. Savukārt Latvijā šī pensiju sistēma, pārejot no sociālisma kapitālismā, tika mainīta un daļēji pilnībā iznīcināta laikā, kad Latvija atguva neatkarību 90ajos gados. Līdz ar to mūsu zemes iedzīvotājiem šī iespēja, rūpējoties par savām vecumdienām, veikt iemaksas sociālā nodokļa veidā un dažādos pensiju līmeņu uzkrājumos, ir bijusi salīdzinoši neilgu laiku. Ne velti pastāv zināma akseoma, ka viens strādājošais šobrīd uztur divus pensionārus.
Šo es ļoti labi saprotu. Bet vai kādai vientuļai omītei tagad jāmirst badā, jācieš sāpes, jo nevar atļauties pie daktera aiziet? Mums jaunajiem jau pofig - mēs jau nejūtam to viņu sāpi. Tā pat pofig ir arī valdībai.

  +1 [+] [-]

, 2008-10-17 13:32, pirms 16 gadiem
Naudas ir tik, cik tās ir. Vienīgais veids, kā palielināt ienākumus valsts budžetā, no kā maksāt pensijas, pabalstus utml., ir palielināt nodokļus. Esi tam gatavs? Tāpēc jau to arī min kā milzīgu problēmu jaunām valstīm. Cits jautājums, protams, ir cik labi vai slikti ar esošajiem līdzekļiem izrīkojas valdība, bet esi mierīgs, pat ar vislielāko cieņu un pazemību valstij nepietiktu šobrīd naudas, lai pensināriem maksātu Eiropas līmeņa pensijas. Tas tā diemžēl ir. Pakāpeniski pieaugot šiem uzkrājumiem, varēs atļauties arī vairāk maksāt.

  -2 [+] [-]

, 2008-10-17 13:34, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Tā nu toč nav, kā Tu saki, iedzīvotāju ienākumu nodoklis pa valstīm Eiropā:
Ienākumu nodoklis iedzīvotājiem:
Latvija - 25%
Rumānija - 16%
Beļģija - 25%
UK - 10%
Slovākija - 19%
Slovēnija - 16%
Zviedrija - 20%
Portugāle - 10%
Nīderlande - 33%
Malta - 15%
Luksemburga - 8%
Lietuva - 15%
Itālija - 23%
Īrija - 20%
Ungārija - 18%
Francija - 14%
Grieķija - 29%
Somija - 19%
Grieķija - 29%
Igaunija - 21%
Čehija - 15%
Kipra - 20%
Bulgārija - 10%

Protams, jāņem vērā, ka atsevišķās valstīs, ir progresīvā nodokļu likme, piemēram, ja gada alga pārsniedz 100 000 EUR, tad ir par procentiem 5 lielāka likme - šī ir likme, kas ir parastajiem proletāriešiem (70-80% iedzīvotāju) jāmaksā.
forša tabula. It kā esam pirmajā vietā...bet varēji jau sašķirot arī pēc lielumiem.

     [+] [-]

, 2008-10-17 13:43, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Tā nu toč nav, kā Tu saki, iedzīvotāju ienākumu nodoklis pa valstīm Eiropā:
Ienākumu nodoklis iedzīvotājiem:
Latvija - 25%
Rumānija - 16%
Beļģija - 25%
UK - 10%
Slovākija - 19%
Slovēnija - 16%
Zviedrija - 20%
Portugāle - 10%
Nīderlande - 33%
Malta - 15%
Luksemburga - 8%
Lietuva - 15%
Itālija - 23%
Īrija - 20%
Ungārija - 18%
Francija - 14%
Grieķija - 29%
Somija - 19%
Grieķija - 29%
Igaunija - 21%
Čehija - 15%
Kipra - 20%
Bulgārija - 10%

Protams, jāņem vērā, ka atsevišķās valstīs, ir progresīvā nodokļu likme, piemēram, ja gada alga pārsniedz 100 000 EUR, tad ir par procentiem 5 lielāka likme - šī ir likme, kas ir parastajiem proletāriešiem (70-80% iedzīvotāju) jāmaksā.
Nekorekta tabula, vēl ir sociālais nodoklis(9%) un darba devēja sociālais nodoklis (24.9%). Cik tas ir liels citās ES valstīs?

  -3 [+] [-]

, 2008-10-17 13:45, pirms 16 gadiem
Tāpēc mēs nodokļos principā maksājam 25+24,9+9= ~59%
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-10-17 13:58, pirms 16 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Naudas ir tik, cik tās ir. Vienīgais veids, kā palielināt ienākumus valsts budžetā, no kā maksāt pensijas, pabalstus utml., ir palielināt nodokļus. Esi tam gatavs? Tāpēc jau to arī min kā milzīgu problēmu jaunām valstīm. Cits jautājums, protams, ir cik labi vai slikti ar esošajiem līdzekļiem izrīkojas valdība, bet esi mierīgs, pat ar vislielāko cieņu un pazemību valstij nepietiktu šobrīd naudas, lai pensināriem maksātu Eiropas līmeņa pensijas. Tas tā diemžēl ir. Pakāpeniski pieaugot šiem uzkrājumiem, varēs atļauties arī vairāk maksāt.
Ja es zinātu, ka tā nauda aizietu vecajiem cilvēkiem, lai viņi cienīgi varētu nodzīvot atlikušos gadiņus nevis izvilkt dzīvību, tad viennozīmīgi JĀ - būtu ar mieru atdot nodokļos vēl dažus procentiņus.
Un es šeit nerunāju par Eiropas līmeņa pensijām, ar kurām var normāli dzīvot un braukāt apkārt pa pasauli. Es runāju par normālu pensiju, lai piecas dienas pirms nākošās naudas saņemšanas nav jāskatās tukšā makā ar tukšu vēderu, lai nebūtu jācieš sāpes tikai tāpēc, ka nevar zāles atļauties iegādāties.
Šīs niecīgās pensijas man šķiet kā necieņas izrādīšana pret mūsu vecākiem, vecvecākiem. Pret cilvēkiem kuri cīnijušies par to, lai mēs jaunie iespējams kādreiz viņu vecumā varēsim ne tikai izdzīvot, bet arī dzīvot.

Patīk man par politiku runāt, bet šī nav tā jaukākā tēma...

  +3 [+] [-]

, 2008-10-17 13:58, pirms 16 gadiem
maris777 rakstīja: Tāpēc mēs nodokļos principā maksājam 25+24,9+9= ~59%
Nerunā "mēs" formā! Tas, ka Tev kaut ko sastāsta darbā, lai maksātu mazāk, nenozīmē, ka citi nezina, cik aiziet nodokļos.

Bet visdrīzāk jau ir tā, ka neesi ne reizi algu mūžā saņēmis...vismaz oficiālu, ja jau raksti kaut ko tādu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-17 14:12, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Latvijas nodokļu un pensiju sistēma ir salaista jau tik talā "dibenā", ka principā to atšķetināt un izkulties 2-3 paaudžu laikā vairs neliekas īpaši reāli. Nedomāju, ka tā paaudze, kam tagad ir 20, 30, 40 gadi, pienākot pensijai, dzīvos kaut cik labāk kā tagadējie pensionāri. Esošā pensiju sistēma funkcionē tikai uz tā rēķina, ka katrs strādājošais uztur vairākus pensionārus, kad to strādājošo kļūs mazāk, un pensionāri vēl vairāk, tā sistēma pārsprāgs kā viens liels burbulis anyway.
Tā kā īpaši nevajadzētu lolot ilūzijas, ka tad, kad jūs būsiet veci, tad jūs redz dzīvosiet labāk kā tagad pensionāri.
Tas, ko mēs saņemsim pensijā, būs atkarīgs ne jau no visas šitās pensiju sistēmas, bet gan no tā cik bagāta/nabadzīga būs valsts tajā laikā un kas būs pie varas. Savukārt tas jau būs atkarīgs no situācijas Eiropā/Pasaulē. Tāpēc jācer, ka pasaules gudrās galvas atkodīs, kā izmantot daudz lietderīgāk resursus, ko dod mums māte-daba.

Es mūžīgais optimists - viss būs ok.

  -3 [+] [-]

, 2008-10-17 14:19, pirms 16 gadiem
Straka rakstīja: Nerunā "mēs" formā! Tas, ka Tev kaut ko sastāsta darbā, lai maksātu mazāk, nenozīmē, ka citi nezina, cik aiziet nodokļos.


Bet visdrīzāk jau ir tā, ka neesi ne reizi algu mūžā saņēmis...vismaz oficiālu, ja jau raksti kaut ko tādu
Tu esi stulbs??? Paskaties algas lapiņā, tur visi nodokļi ir uzrādīti, pie tam strādāju Valsts iestādē. Un par kuru nodokli es esmu samelojis? Protams sociālais tur par dažiem % lekā atkarībā no apgādāmajis u.c.c ekstrām. Un ir vēl neapliekamais minimums.

  +4 [+] [-]

, 2008-10-17 14:27, pirms 16 gadiem
maris777 rakstīja: Tu esi stulbs??? Paskaties algas lapiņā, tur visi nodokļi ir uzrādīti, pie tam strādāju Valsts iestādē. Un par kuru nodokli es esmu samelojis? Protams sociālais tur par dažiem % lekā atkarībā no apgādāmajis u.c.c ekstrām. Un ir vēl neapliekamais minimums.
Tāpēc jau mūsu valsts iestādes tā strādā, jo tur ir tādi darbinieki kā Tu. Neko jau nevar prasīt vairāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-17 14:39, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: A jūs vēl aizejiet un izkaujaties!

Tipiska situācija:
Raksts ir par pavisam citu tēmu - par nodokļiem un basketbolistu piesaisti,
tad divi sakašķējas - vienam liekas, ka privātnieks nemaksā visus nodokļus kā nākas, otram liekas, ka valsts iestādē strādājošais ir stulbs, ka tik daudz maksā un no tā izcēlušās lielas bēdas tautsaimniecībā.
Man nepatīk, ka cilvēks norāda, ka mēs maksājam nodokļos 60 % no algas....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-17 14:58, pirms 16 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu viņš bišķ savādāk bija domājis - neprecīzi noformulējis domu utt.
Laikam bija domāts tā, ka šobrīd ļaudis nodokļos maksā 32% no algas (ienākumu nodoklis+sociālais nodoklis) plus vēl uzņēmuma maksātais sociālais nodoklis, kas neietilpst darba aldziņā un ir uz uzņēmuma pleciem, nevis uz strādātāja.
tieši tā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 43 komentāri