Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

V.Voins: Sporta spēles apvienos spēkus, lai aizstāvētu savas intereses

V.Voins: Sporta spēles apvienos spēkus, lai aizstāvētu savas intereses
Valdis Voins.
Foto: Ēriks Biters

 Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins, uzrunājot Latvijas Olimpiskās komitejas Ģenerālās Asamblejas dalībniekus, vērsa uzmanību uz vairākām būtiskām problēmām sporta finansēšanas sistēmā.

 

Par jaunatnes treneru algām. Basketbola sabiedrība, līdzjutēji un galu galā arī valsts no LBS gaida un prasa aizvien jaunu zvaigžņu sagatavošanu un labus rezultātus, bet mūsu rīcībā nav reālu sviru, lai ietekmētu jaunatnes treneru darbu. Jau 2008.gadā LBS ierosināja pārņemt no Izglītības un zinātnes ministrijas Basketbola savienības pārziņā jaunatnes treneru – sporta skolu pedagogu - atalgojuma sistēmas administrēšanu. Esmu gatavs pats diskutēt ar Izglītības un zinātnes ministrijas speciālistiem, lai kopīgiem spēkiem izstrādātu labāko modeli.

Par sporta spēļu finansēšanas sistēmu. LBS ir atbildīga par deviņām izlasēm, kas šogad pārstāvēs Latviju oficiālajos starptautiskajos turnīros. Diemžēl joprojām neesam droši par pieejamo valsts līdzekļu apjomu, kaut gan, piemēram, sieviešu valstsvienībai jau 1.maijā jāsāk gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram un cīņai par olimpisko ceļazīmi. Šos jautājumus jārisina savlaicīgi. Esmu priecīgs, ka lielās sporta spēļu federācijas ir vienojušās par kopīgu pozīciju un nākamais solis būs sporta spēļu asociācijas izveidošanu, lai paustu un aizstāvētu mūsu kopējās intereses.

Par starptautisko sacensību rīkošanu. LBS organizatoriskās prasmes augstu novērtējusi Starptautiskā basketbola federācija, nu jau regulāri uzticot rīkot lielus starptautiskus turnīrus. Šovasar Latvijā pirmo reizi notiks pasaules čempionāts – pie mums viesosies 16 junioru U19 vecuma komandas.

Šie turnīri nav izteikti komerciāli projekti. Uz rīkotāju pleciem gulstas lieli izdevumi viesu uzņemšanai, ienākumi no biļešu tirdzniecības sedz tikai nelielu daļu, bet pārējais ieguvums ir pastarpināts un to izjūt nevis LBS kā rīkotāja, bet gan iesaistīto pilsētu infrastruktūras.

Vairākas Latvijas pašvaldības praksē jau ir pārliecinājušās par šāda modeļa izdevīgumu.  Liepājas un Valmieras domju deputāti šogad vienbalsīgi atbalstīja prasītā finansējuma piešķiršanu, labi apzinoties, ka pilsētu ieguvums būs daudz lielāks. Diemžēl no Rīgas domes pagaidām skanējuši tikai neoficiāli solījumi, kaut gan tieši galvaspilsētā notiks pasaules čempionāta lielākā daļa, tieši te viesi atstās lielāko daļu savu līdzekļu un Rīgas kasē iztērētā nauda atgriezīsies vismaz divkāršā apjomā.

Šī pieredze, kā arī Nacionālās sporta padomes lēmums pasaules čempionāta rīkošanai prasītos līdzekļus piešķirt samazinātā apjomā, turklāt uz visu sporta spēļu rēķina, mudina nopietni runāt par vienotas un caurspīdīgas sistēmas izveidi, Latvijai piesakoties rīkot augstākā līmeņa starptautiskās sacensības.

Par jaunatnes treneru izglītību. No vienas puses, par Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas absolventu sagatavotību praktiskajam darbam dzirdētas kritiskas atsauksmes. No otras puses – LSPA pārstāvji pārmet sporta sabiedrībai šīs augstskolas potenciāla nepilnīgu izmantošanu.  Manuprāt, šo neklātienes diskusiju vietā auglīgāka būtu praktiskā sadarbība ikdienā. Piemēram, Basketbola savienības darbiniekiem – treneriem, menedžeriem, mārketinga speciālistiem - būtu ko pastāstīt studentiem par praktiskā darba pieredzi. Savukārt topošajiem speciālistiem daudz var dot prakse sporta organizācijās. 

     [+] [-]

, 2011-03-30 17:35, pirms 13 gadiem
Voina kungs. Atveriet acis. Diemžēl, esošā LBS "līderu" virsvadībā, Latvijas basketbols var vien cerēt tikai uz valsts naudas "izkaukšanu". Šneps pus dienu domās, kā PR speciālistiem labāk noformulēt savu spārnoto frāzi uz ko varētu uzķerties kāds valsts naudas devējs. Sasukāta frizūra, zolīds praķītis, preses konference ar iepriekš iestudētām frāzēm - tas ir LBS naudas vākšanas modelis. Diemžēl. Ikdienā neauglīgas sapulces un darbības imitācija. Bezceris.