Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Kozlovskis: desmit gados līdz FIBA kategorijai

Mārtiņš Kozlovskis: desmit gados līdz FIBA kategorijai
FIBA kategorijas tiesnesis Mārtiņš Kozlovskis.
Foto: liepajniekiem.lv

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) oficiāli apstiprinājusi FIBA kategorijas piešķiršanu Latvijas tiesnesim Mārtiņam Kozlovskim. Izšķirošo pārbaudījumu 28 gadus vecais liepājnieks izturēja februāra sākumā Turcijā notikušajā starptautiskajā U16 izlašu turnīrā, bet kopumā viņa tiesneša karjera attīstījusies desmit gadus. Mārtiņš Kozlovskis kļuvis par septīto patlaban aktīvo FIBA tiesnesi Latvijā, pievienojoties Andrim Aunkrogeram, Ingum Baumanim, Jurim Kokainim, Oļegam Latiševam, Oskara Lucim un Arnim Ozolam.

Mārtiņš Kozlovskis: „Esmu dzimis Grobiņā, bet nu jau labu laiku dzīvoju Liepājā. Basketbolu sāku spēlēt Liepājā pie trenera Edvīna Sprūdes. Tieši viņš pēc dažiem gadiem pamudināja sākt tiesāt. Tradicionālais stāsts – sapratu, ka pats nespēlēšu tik augstā līmenī, kā gribētos, tāpēc bija jāmeklē citas iespējas palikt basketbolā un kaut ko sasniegt. Prieks, ka izdodas.”

Atceries pirmo notiesāto spēli?

Pašu pirmo būtu grūti nosaukt. Protams, tā bija Latvijas Jaunatnes basketbola līga. Precīzāk atceros pirmo spēli Latvijas Basketbola līgā: 2010./2011.gada sezonā starp „VEF Juniors” un „Liepājas Lauvām”. Pērnsezon pirmo reizi tiesāju spēli starp Latvijas labākajām komandām BK „Ventspils” un „VEF Rīga” – tā palikusi atmiņā kā īpaša. Savukārt pagājušajā vasarā tiesāju Vācijas basketbola federācijas Superkausa izcīņas spēles valstsvienību līmenī.

Kas palīdzēja desmit gados veikt distanci no iesācēja līdz FIBA kategorijai?

Viens no faktoriem – labi padomdevēji. Pieredzējušais tiesnesis, tagad – komisārs Aigars Rutkovskis Liepājā vada jauno tiesnešu skolu un mums, debitantiem, tā bija ļoti vērtīga. Regulāri – divreiz vai pat trīsreiz nedēļā Aigars, Mariss Bernāts, Dainis Grīnbergs un citi pieredzējušie tiesneši analizēja mūsu darbību, kritizēja, deva padomus. Kopā studējām noteikumus. Pēdējos gados man ļoti daudz palīdzējuši FIBA tiesneši – Oskars Lucis, Oļegs Latiševs, arī citi. Otrais faktors – pats esmu mērķtiecīgi strādājis, lai progresētu.

Pats sev esi bargāks kritiķis, nekā citi?

Jā. Paša sajūtas mēdz atšķirties no citu vērtējuma, bet tām uzticos visvairāk. Nākamajā dienā, kad emocijas norimušas, skatos spēles ierakstu un analizēju savu rīcību. Kļūdas gadās katrā spēlē, bet svarīgi ir mācīties no tām un censties neatkārtot.

Kā izdodas apvienot tiesāšanu un pamatdarbu?

Esmu sporta projektu vadītājs Liepājas Olimpiskajā centrā un sportiskā vidē vieglāk saplānot visu tā, lai neciestu ne darbs, ne tiesneša pienākumi.

Cik liela bija slodze Turcijas turnīrā, kura laikā izšķīrās – būs FIBA kategorijā vai nē?

Tiesāju septiņas spēles – katru dienu pa vienai. Arī pusfināla maču starp Itālijas un Lietuvas izlasēm. Visu laiku jutos kā zem palielināmā stikla, jo vērtēts tika viss – lēmumi, stāja... Taču bija sajūta, ka viss būs kārtībā.

Licence jau gatava, formastērps atsūtīts. Kas tālāk?

Jāgaida norīkojums uz spēlēm. Pieredzējušie kolēģi saka priekšā, ka pirmais lielais pārbaudījums būs kāds no Eiropas jauniešu čempionātiem, kas notiks vasarā.

Latvijas turnīros tiesāt tagad būs vieglāk vai grūtāk?

Sākumā droši vien grūtāk, jo jārēķinās ar papildus uzmanību un arī atbildību. Turklāt FIBA kategorija pati par sevi nepasargā no kļūdām. Bet, no otras puses, pārliecības būs vairāk. 

     [+] [-]

, 2015-02-23 16:53, pirms 9 gadiem
Veiksmi turpmaakajaa tiesnesha karjeraa!!!

     [+] [-]

, 2015-02-23 18:22, pirms 9 gadiem
Vai LBS nevarētu uzrakstīt, cik (un kuri) bija FIBA katerogijas tiesnešu pēc Latvijas atpakaļuzņemšanas FIBA 1991.gadā?

  +1 [+] [-]

, 2015-02-23 19:20, pirms 9 gadiem
Īsts veiksmes stāsts. 28.gados ja iekļūst FIBA apritē visu mūžu būs ko tiesāt, ja vien būs iekšējā gribēšana. Malacis.

No agrākiem laikiem FIBA kat. bija rakstā pieminētajam Bernātam, tagad LBL vecākajam tiesnesim Agnim Pērkonam. Gan jau ka ir vēl, kas zin raksta klāt.

     [+] [-]

, 2015-02-24 14:44, pirms 9 gadiem
sorry, ne par tēmu- kur tad tu, Mārtiņ, grobiņā piedzimi? nu dzīvojis gan tu esi grobiņā, tas tiesa
lai veicas!

     [+] [-]

, 2015-02-24 15:51, pirms 9 gadiem
Tāpat FIBA tiesnesis bija Ainārs Poga.

Sveicieni Mārtiņam!