Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

EuroBasket’2015: Rīgas grupas sastāvu uzzināsim 8.decembrī

EuroBasket’2015: Rīgas grupas sastāvu uzzināsim 8.decembrī
Valstsvienība: ar kādiem pretiniekiem būs darīšana EuroBasket'2015 grupas turnīrā Rīgā?
Foto: FIBAEurope.com

Minhenē notikušajā rīkotājvalstu pārstāvju un FIBAEurope sanāksmē nolemts, ka EuroBasket’2015 grupu izloze notiks 8.decembrī Parīzē. Grupu turnīri Rīgā, Berlīnē, Monpeljē un Zagrebā risināsies no 5. līdz 10.septembrim, izslēgšanas turnīra spēles Lillē notiks no 12. līdz 20.septembrim. FIBAEurope valde pieņēmusi unikālu lēmumu: Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīra rīkotājvalstis Latvija, Francija, Vācija un Horvātija var izraudzīties pa vienai nacionālajai federācijai – sadarbības partnerei –, kuras komanda EuroBasket’2015 pirmajā posmā tiks iekļauta attiecīgajā grupā. 

Minhenē notikušajā rīkotājvalstu pārstāvju un FIBAEurope sanāksmē mūsu valsti pārstāvēja Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps:

„Eiropas basketbola čempionāta finālturnīra rīkošana vienlaikus četrās valstīs ir izaicinājums FIBAEurope spējai koordinēt tik vērienīga sarīkojuma norisi dažādos Eiropas reģionos un vienlaikus arī lieliska iespēja padarīt EuroBasket’2015 par īstu veiksmes stāstu. Prieks, ka FIBAEurope jaunā vadība ir gatava meklēt jaunus ceļus, lai turnīrs būtu ne tikai sportiski interesants, bet arī iegūtu pēc iespējas lielāku rezonansi. Partnerības principa akceptēšana ir liels atbalsts rīkotājiem.

Kāda ir partnerības principa būtība?

Ņemot vērā ģeogrāfiju, iepriekš veidotās attiecības un citus faktorus, katra rīkotājvalsts var izraudzīties vienu nacionālo federāciju, kuras komanda tiks iekļauta attiecīgajā grupā. Tas dos iespēju mērķtiecīgāk strādāt pie līdzjutēju piesaistes, nodrošinot ažiotāžu ne tikai mājinieku spēļu laikā.

Vai šāda iespēja nekaitēs sportiskajam principam, kas allaž bijis svarīgs, izlozējot komandas no dažādiem groziem?

Nekaitēs, jo grozu princips izlozē tiks saglabāts. Piemēram, ja Latvija, kas pēc FIBAEurope aktuālā reitinga iedalīta trešajā grozā, izraugās partneri no ceturtā groza, tad Rīgas grupā tiks ielozētas zlases no pirmā, otrā, piektā un sestā groza.

Vai šādu iespēju atbalstījuši visu četru rīkotājvalstu pārstāvji?

Protams. Francijas Basketbola federācija partneros jau izraudzījusies Somijas federāciju un te loģika ir skaidra – tikko 8500 somu līdzjutēju pavadīja savu komandu pasaules čempionātā Spānijā, krietni papildinot Bilbao uzņēmēju peļņu. Franči acīmredzot cer uz līdzīgu efektu. Horvātija izraudzījusies kaimiņus – Slovēnijas basketbola federāciju. Vācija visaktīvāk runā ar Turcijas pārstāvjiem, bet galīgā lēmuma vēl nav.

Ko izvēlēsies Latvija?

Ideālais variants – Rīgas grupā spēlē Baltijas jūras valstu komandas. Tiesa, vairāk par vienu partneri izraudzīties nav iespējams, tāpēc, domājām, kā pie šādas „sapņu grupas” varam tikt reālajā dzīvē.

Cīņā par somu līdzjutējiem ar Franciju konkurēt nevarējām, jo ziemeļnieki basketbolu labprāt apvieno ar atpūtu dienvidu zemē pie Vidusjūras. Tātad jo vairāk ceram, ka Rīgā spēlēs abi tuvākie kaimiņi, jo mums ir daudz vienojošu faktoru, ieskaitot basketbola mīlestību. Daudzos aspektos iespējas uz veiksmīgu sadarbību ar lietuviešiem un igauņiem šķiet līdzīgas. Tiesa, ir aritmētisks arguments: divas pirmā groza komandas – Francija un Horvātija – spēlēs katra savās mājās, tātad divas pārējās – Spānija un Lietuva – tiks sadalītas starp Berlīnes un Rīgas grupām. Iespēja, ka pie mums brauc lietuvieši – 50%. Savukārt Igaunijas izlase ir 6.grozā kopā ar Krieviju, Islandi un Nīderlandi, un „aklā” izlozē iespēja izvilkt Igauniju ir tikai 25%.

Kad jāpieņem lēmums?

Ar FIBAEurope panākta vienošanās, ka galīgā atbilde mums jādod nedēļas laikā.

Kādi jautājumi vēl bija Minhenes sanāksmes darba kārtībā?

Mārketings, organizatoriskās lietas. Vienojāmies, ka čempionāta logo tiks sagatavots līdz novembra vidum, bet decembra vidū pārdošanā varētu nonākt pirmās biļetes. Pie cenām un kategorijām vēl strādāsim. Runājām par sadarbību ar TV un sponsoriem, IT nodrošinājumu, komandu pārvietošanos, jaunajām antidopinga prasībām. Darba lauks ļoti plašs, bet laika līdz čempionātam - maz.

**

EuroBasket’2015 dalībnieku sadalījums izlozes grozos, ņemot vērā EuroBasket’2013 un 2014.gadā notikušā kvalifikācijas turnīra rezultātus (izceltas komandas, kuras pārstāv rīkotājvalstis vai oficiāli jau iesaistītas partnerības programmā):

1.grozs: Francija, Lietuva, Spānija, Horvātija;

2.grozs: Slovēnija, Ukraina, Serbija, Somija;

3.grozs: Grieķija, Turcija, Latvija, Bosnija un Hercegovina;

4.grozs: Polija, Beļģija, Maķedonija, Itālija;

5.grozs: Izraēla, Vācija, Gruzija, Čehija;

6.grozs: Nīderlande, Īslande, Krievija, Igaunija.

Slēpts komentārs: LAIKS
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-17 21:32, pirms 10 gadiem
Jāņem igauņi un jācer ka ielozēs leišus.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-17 21:34, pirms 10 gadiem
Lai vai kā, iesaku ņemt partnerībā Ukrainu! Pirmkārt palīdzība draudzīgai valstij, otrkārt ļoti labas iespējas uzvarēt šo komandu!
Un Lietuvu vai Igauniju mums var ielozēt tāpat.
Tātad grupa būs:
Lietuva
Ukraina
Latvija
Beļģija
Gruzija
Igaunija

!!!

Nu, kā? Būs labi!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 21:36, pirms 10 gadiem
Sliktākā iespejamā grupa laikam būtu:
Spānija
Serbija
Latvija
Itālija
Vācija
Īslande

Te iziet no grupas jau būs grūts uzdevums... Bet arī paveicams!

  +3 [+] [-]

, 2014-10-17 21:41, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Sliktākā iespejamā grupa laikam būtu:
Spānija
Serbija
Latvija
Itālija
Vācija
Īslande

Te iziet no grupas jau būs grūts uzdevums... Bet arī paveicams!
Vai tu esi informēts, ka raksts ir par basketbolu, nevis futbolu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-10-17 21:44, pirms 10 gadiem
Atgādināšu, ka Krievija iepriekšējā čempī palika 24.vietā no 24 komandām. Ja Vācija rīko, tad labāk, liksim Vācijas vietā iekšā Izraēlu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-10-17 22:14, pirms 10 gadiem
sporta apskatnieks rakstīja: Atgadinasu, ka Islande iepriekseja cempionata vispar nespeleja.
Īslande esot diezgan spējīga, jaudīga komanda!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 22:54, pirms 10 gadiem
jāķer leiši un miers. Īpaši pie nosacījuma, ja mēs esam 3.grupā, bet viņi pirmajā

  +1 [+] [-]

, 2014-10-18 01:00, pirms 10 gadiem
Es dotu priekšroku igauņiem, jo leišus mums var piespēlēt arī Fortūna. Bet krievus gan negribu redzēt, jo viņi no 6. groza, gribi vai negribi, ir galvastiesu pārāki par pārējiem. Ja ņemam estus, viņi aiziet citur.