Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

BK "Ventspils" nodrošina pirmo vietu FIBA kausa grupā

BK "Ventspils" nodrošina pirmo vietu FIBA kausa grupā
Kristaps Janičenoks: 10 punktu un 10 rezultatīvo piespēļu FIBA kausa izcīņas spēlē.
Foto: bkventspils.lv

BK "Ventspils" basketbolisti šovakar izdarīja to, kas no viņiem arī tika gaidīts. FIBA Izaicinājuma kausa izcīņas piektajā spēlē izcīnīta uzvara pār Lietuvas "Pieno Žvaigždes" un tas nozīmē, ka ventspilnieki ir izcīnījuši pirmo vietu grupā un kārtu pirms turnīra beigām ir nodrošinājusi spēlēšanu nākamajā posmā. Otrās kārtas turnīrā ventspilnieku pretinieki būs B grupas uzvarētāji Antverpenes "Giants", F grupas otrā labākā komanda (visticamāk - "CEZ Nymburk" un kāda no trešo vietu ieguvējām.  

1. ceturtdaļa. Ventspilnieku starta piecinieks: Mičels, Janičenoks, Ate, Gražulis un Šeļakovs. Ja atceramies iepriekšējo spēli, tad ne pārāk sekmīgi spēlējušo Mičelu veiksmīgi aizstāja Pits un teorētiski varēja būt tā, ka tieši pēdējais varēja būt sākuma sastāvā. Taču, Kārlis Muižnieks nav no time treneriem, kurš pēc vienas salīdzinoši nesekmīgas spēles izdara tālejošus secinājumus par viena vai otra spēlētāja lietderību. Viena izmaiņa tomēr bija - allaž pieciniekā esošā Viginsa vietā ir Gražulis un tieši Andrejs ir tas, kurš rezultatīvi noslēdz pirmo mmājinieku uzbrukumu. Ilgi nav jāgaida arī uz citu spēlētāju pienesumu. Janičenoks un Ate ar pustāliem metieniem panāk 6:0 un šis pārsvars tiek panākts 1:15 minūšu laikā. Viesiem šajā laikā izdodas atbildēt ar precīzu tālmetienu, taču arī Mičels nav nekāds vakarējais - arī viņam precīzs tālmetiens. Trešās minūtes viducī Mičelam vēl viens trejacis un 12:3 liek lietuviešiem pieprasīt minūtes pārtraukumu. Šajā brīdī ventspilnieki ir realizējuši 5 no 7 metieniem no spēles, kamēr pretinieks tikai 1 no 5 un vienu reizi neiekļāvās uzbrukumam atvēlētajās 24 sekundēs. Ļoti labs mača sākums!

Kad ceturtdaļā nospēlēta puse laika, Ate ar diviem realizētajiem soda metieniem sasniedz jau 10 punktu pārsvaru (17:7). Necerēti ātri, jo tieši Lietuvas komandai šajā mačā uzvara bija vajadzīgi krietni vairāk kā ventspilniekiem. Ceturtdaļas otro pusi neizdevās aizvadīt tikpat veiksmīgi. Neizdevās ne tikai nosargāt pieklājīgo pārsvaru, bet ļauts pretiniekam ieskrieties un līdz pirmajam pārtraukumam sadeldēt mājinieku pārsvaru uz pusi - 23:18. Viesi tieši pusi no gūtajiem punktiem sametuši ar soda metieniem.

2. ceturtdaļa. Ceturtdaļas ievadā ciemiņiem izdodas atspēlēt vēl vienu punktu (24:21), taču Peinera trīspunktu gājiens atjauno sešu punktu vadību (27:21). Viesiem zaudējums arī sastāvā - savainojumā iedzīvojies leģionāts Mūrs. Spēle kļūst manāmi ātrāka un tā sāk atgādināt pirmajā riņķi Pasvālē redzēto - uzbrukums dominē pār aizsardzību. Teju katrs abu komandu uzbrukums ir rezultatīvs un tas ir parocīgi ventspilniekiem. Nevienai no komandām neizdodas veikt nopietnus manevrus, kas liecinātu par priekšlaicīgu nojausmu par mača iznākumu. Kādu brīdi lietuviešiem izdodas pietuvoties pat līdz četru punktu attālumam (31:27), taču tā ir sarkanā līnija, par kuru BK Ventspils nevēlas laist tuvāk sāncensi. Spēles gaita teic priekšā, ka BK Ventspils apgriezienus var palielināt tad, kad zeme zem kājām kļūst karsta. Savukārt Pasvāles komandas īsti netic, ka ir spējīga turēt pretī laukuma saimnieku pārspēkam. It kā lietuviešiem nepiemītoša rakstura iezīme, taču tādas ir sajūtas...

Šīs sajūtas kļūst vēl pārliecinošākas pēc tam, ka Peineram izdodas skaisti ietriekt bumbu grozā no augšas un panākt 38:27. Kad nākamajā uzbrukumā Viginss ielidina trejaci, ir arī +14. Šis laikam tomēr ir pirmais nopietnais pieteikums uzvarai šajā spēlē. Ja vien spēles turpinājumā nebūs vizināšanās pa amerikāņu kalniņiem, kā tas ne reizi vien bijis iepriekšējos mačos. Ilgi nav jāgaida, jo tūlīt pat zaudēti pieci punkti pēc kārtas (41:32) un Muižnieks pikts būdams pieprasa minūtes pārtraukumu. Ejot lielajā pārtraukumā ir par ko padomāt - palicis vairs tikai sešu punktu pārsvars (45:39).

3. ceturtdaļa. Otrais puslaiks tiek iesākts ar pavisam citu koncentrēšanos un atdevi. Lai arī punkti tik viegli nenāk, ir jaušams, ka ģērbtuvē bijusi ļoti nopietna audzināšanas stunda. Mājinieki labi strādā aizsardzībā, bet leišu grozs ir aizslēgts. Viens pats Janičenoks kādas četras vai pat piecas reizes izdara brīvus metienus, taču pietrūkst paša galvenā - precīzu metienu. Janičenoks ir spītīgs un tomēr savu panāk Līdz tam pretinieks jau ir pietuvojies viena metiena attālumā (47:44). Tieši šajā brīdī Janičenokam iekrīt divi punkti un nākamajā uzbrukumā vēl divi. Kapteiņa četri pēc kārtas gūtie punkti dod 51:44. Mājinieki ir ieskrējušies un Pits ar trejaci vēlreiz panāk +10 (54:44). Arī tas vēl nav viss. Divus punktus pievieno Butjankovs un trešās ceturtdaļas viducī +13 (57:44) ir krietni vērtīgāks, nekā otrās ceturtdaļas +14. Viginsa saimniekoša zem pretinieku groza dod vēl divus punktus (59:44), kārtējā sekmīgā darbība aizsardzībā un vēlreiz rezultatīvs ir Viginss. Šoreiz no trīspunktu līnijas un +18 (62:44), šķiet, ir izšķirošais brīdis, kurā noskaidrojās šīs spēles uzvarētājs. Ja vien paši nesāks nodarboties ar pašdarbību. Līdz pēdējam pārtraukumam bedres ir apietas, ceturtdaļa uzvarēta ar 18:8, kas kopā dod 63:47!

4. ceturtdaļa. Trešās ceturtdaļas skrējienu neizdevās turpināt. Lai arī visiem izdevās pietuvoties līdz 13 punktiem, nekas vairāk kā pēc dažām neveiksmīgām epizodēm ventspilnieku izpildījumā tas neizskatījās. Atlika Šeļakovam realizēt abus soda metienus, atlika Atem iemest trīspunktnieku, kā tablo parādījā patieso spēku samēru šajā spēlē - 74:56, bet jāspēlē bija vairs tikai nedaudz vairāk par piecām minūtēm.
Piektā uzvara izcīnīta, pirmā vieta grupā nodrošināta, spēlēšana otrajā grupu turnīrā garantēta un tagad jāgaida, kādi pretinieki būs kausa izcīņas turpinājumā. Tiesa, vēl pēc nedēļas būs jāaizvada pēdējā pirmā posma spēle, kad Ventspilī viesosies Polijas PGE Turow.

FIBA Eiropas kauss. I grupa
BK Ventspils un Pieno Zvaigzdes (Lietuva) 86:67 (23:18, 22:21, 18:8, 23:20)
BK Ventspils: Gulbis 12, Janičenoks 10, Viginss 10, Šeļakovs 10, Ate 9, Gražulis 9, Mičels 8, Pits 7, Butjankovs 6, Peiners 5;
Pieno Zvaigzdes: Skučas 17, Agafonovs 14, Babrauskas 10, Tamulis 8, Olisevičus 8, Blaus 4, Gintvainis 4, Kārters 2.

Informācija: bkventspils.lv