Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Piektdien Arēnā Baltijas derbijs

Piektdien Arēnā Baltijas derbijs
"VEF Rīga": principiāla cīņa ar Igaunijas čempioniem.
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Rīga

"VEF Rīga" piektdienas, 19. februāra, vakarā plkst.19:30 VTB Vienotajā līgā gaidāma tikšanās savā laukumā ar citu Baltijas basketbola pārstāvi – Igaunijas klubu Tallinas "Kalev/Cramo". 

Tā būs abu komandu otrā tikšanās šajā sezonā. Pirmā apļa savstarpējā cīņā, kas notika janvāra sākumā Tallinā, virsroku ar 86-78 guva "VEF Rīga". Šajā spēlē ļoti ražīgi darbojās vefieši Mārtiņš Meiers un Mareks Mejeris, gūstot attiecīgi 23 punktus, deviņas atlēkušās bumbas un 16 punktus, desmit atlēkušās bumbas.

Kopš šīs spēles pagājis pusotrs mēnesis, tā laikā izmaiņas skārušas abu komandu sastāvus. Tallinas komandā vairs nav amerikāņu centra Džoša Būna, kuru pārpirka bagātais Krievijas klubs Maskavas apgabala "Khimki". Būns bija pats produktīvākais vīrs "Kalev/Cramo" sastāvā. Savukārt klāt nākuši trīs viesspēlētāji.

Viens no viņiem ir 26 gadus vecais horvātu spēka uzbrucējs Mario Delašs, kurš uzkrājis itin solīdu pieredzi Eirolīgā ar dažādiem Horvātijas klubiem un Kauņas "Žalgiri". Vēl garajā galā nolīgts 33 gadus vecais un vairākās labās Eiropas līgās rūdītais centrs Šons Kings, kura izcelsme meklējama eksotiskajā Sentvinsenās un Grenadīnās. Trešais ārzemnieks, kurš piepulcējies "Kalev/Cramo", ir 28 gadus vecais un 1,80 metrus garais amerikāņu saspēles vadītājs Moriss Karijs, kurš pēc sezonas sākuma Francijas līgā, sezonas vidū mainījis klubu un šobrīd izvirzījies par vienu no Tallinas komandas līderiem (četrās VTB Vienotās līgas spēlēs vidēji 15,8 punkti un 6,0 rezultatīvas piespēles).

Stabilākā vērtība visas sezonas garumā "Kalev/Cramo" rindās ir Latvijas valstsvienības spēka uzbrucējs Rolands Freimanis, kurš piedalījies visās 18 savas komandas VTB Vienotās līgas spēlēs, vidēji mačā gūstot 14,4 punktus. Uzskaitītie četri viesspēlētāji ir starp galvenajiem "Kalev/Cramo" rezultāta veidotājiem. Tiem piebalso vadošie igauņu spēlētāji Gregors Arbets, Rains Veidemans un Stens Soks. "Kalev/Cramo" galvenais treneris - igaunis Alars Varraks.

Tikmēr "VEF Rīga" sastāvs nesen tika papildināts ar 28 gadus veco amerikāņu uzbrucējo Džošo Bostiku. Savu pirmo spēli Vefiņa kreklā Bostiks nospēlēja otrdien, kad viesos palīdzēja Latvijas Basketbola līgas spēlē uzveikt "Valka/Valga" (82-64). Bostikam debijas spēlē nepilnās 23 minūtēs 15 punkti (3p. - 4/4), četras atlēkušās bumbas un divas rezultatīvas piespēles.

Arī "Kalev/Cramo" pēdējā spēle pirms došanās uz Rīgu bija otrdien savā vietējā līgā, kur izbraukumā tika pieveikta Pērnavas komanda (85-64). Tikmēr abu komandu nesenākās spēles starptautiskajā līmenī bija pagājušajā nedēļas nogalē. "Kalev/Cramo" viesos Gruzijā ar 78-77 uzvarēja Tbilisi "Vita", bet "VEF Rīga" ciemošanos Baltkrievijā pabeidza ar panākumu pār Minskas "Tsmoki-Minsk" (75-74).

Līdz ar to VTB Vienotās līgas kopvērtējumā pēc 19 spēlēm VEF ir piecas uzvaras. Tallinas basketbolistiem arī tikpat daudz uzvaru, taču par vienu spēli mazāk. Lai arī abām komandām sezonas pirmā puse šajā turnīrā izvērtusies sarežģīta, šo klubu savstarpējās spēles ir īpašas. Vispirms jau tā iemesla dēļ, ka "VEF Rīga" un "Kalev/Cramo" ir vienīgās Baltijas komandas šajās sacensībās, padarot to par sava veida derbiju.

Tāpat jāņem vērā abu vienību iepriekšējā attiecību vēsture. "VEF Rīga" un "Kalev/Cramo" ceļi pēdējo sešu gadu laikā regulāri krustojušies, jo aizvadītas 15 savstarpējās spēles. Cīņas notikušas triju dažādu līgu ietvaros – Eiropas kausa izcīņā, VTB Vienotajā līgā un Baltijas Basketbola līgā. Pārsvars savstarpējos dueļos pieder rīdziniekiem – desmit uzvaras, kamēr talliniešiem pieci panākumi. Piektdienas spēle būs VTB Vienotās līgas ieskaitē, kur līdz šim no septiņām reizēm "VEF Rīga" uzvaras laurus plūkusi piecas reizes. Savukārt tieši Arēnā Rīga komandas spēlējušas piecas reizes un četros gadījumos uzvarējuši vefieši.

Tādējādi paralēli cīņai par virzību augstāk VTB Vienotās līgas kopvērtējumā piektdien būs iespēja pierādīt arī to, kurš ir pārāks šajā Latvijas un Igaunijas galvaspilsētu klubu derbijā starp "VEF Rīga" un Tallinas "Kalev/Cramo".

Spēles sākums piektdien Arēnā Rīga plkst.19:30, tiešraide Rīga TV24.