Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

BK “Ventspils” sāks cīņas Basketbola Čempionu līgas turnīrā

BK “Ventspils” sāks cīņas Basketbola Čempionu līgas turnīrā
Ronalds Zaķis un BK "Ventspils": trešdien debija Basketbola Čempionu līgā.
Foto: BK Ventspils

Otrdien, 18. oktobrī sākās FIBA rīkotās Basketbola Čempionu līgas (BCL) pirmais čempionāts, kura pamatturnīrā piedalās 40 komandas no 22 valstīm. Latvijas pārstāvji BK “Ventspils” cīņā iesaistīties trešdien 19. oktobrī, plkst.19, kad Ventspilī viesosies Vācijas komandas “EWE Basket” no Oldenburgas. Spēli tiešraidē translēs TV kanāls 360, kas pieejams Lattelecom interaktīvajā televīzijā un izklaides platformā Shortcut. Pirmajā posmā C grupas turnīrā piedalās astoņas komandas, izslēgšanas turnīram kvalificēsies pa četrām labākajām, kā arī četras no piecām piekto vietu ieguvējām.

TURNĪRA STATUSS. Prestižākais klubu turnīrs Eiropā ir un paliek ULEB rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no 9 valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā. Tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no 9 valstīm. Par kvalitāti var diskutēt, bet kvantitātes ziņā Čempionu līga vērtējama augstāk.

IZSPĒLES SISTĒMA. Tā kā virkne basketbola lielvalstu un klubu Čempionu līgai pievienojās jau pēc turnīra oficiālās prezentācijas, FIBA operatīvi mainīja izspēles formulu un palielināja pamatturnīra dalībnieku skaitu. Sākotnēji paredzētajām četrām grupām pievienota piektā. Visās piedalās pa astoņām komandām, kuras izspēlēs divus apļus. Astoņas labākās komandas – pieci grupu uzvarētāj, kā arī trīs labākie otro vietu ieguvēji – iekļūs astotdaļfinālā. 16 nākamās komandas – divi otro vietu, visi trešo un ceturto vietu, kā arī četri labākie piekto vietu ieguvēji – kvalificēsies izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai, kurā divu spēļu summā tiks noskaidroti vēl astoņi astotdaļfināla dalībnieki. Savukārt komandas, kuras ierindosies no 25. līdz 32.vietai (sliktākā starp 5.vietu ieguvējām, visi 6.vietu ieguvēji un divas labākās starp 7.vietu ieguvējām) varēs piedalīties FIBA kausa izcīņas izslēgšanas turnīrā.

BK “VENTSPILS” PLUSI. Līdzsvarots sastāvs – ir gan pieredzējuši “vilki”, gan jauni talanti, gan ambiciozs vidusslānis; nav izteikti vāju pozīciju. Plašā spēlētāju rotācija dod iespēju uzturēt augstu spēles intensitāti, piedevām pretiniekiem jābūt gataviem, ka nepatikšanas var gaidīt no ikviena ventspilnieka. OlyBet LBL čempionāta sākumā ventspilnieki apliecinājuši lielu pārsvaru pār konkurentiem un, iespējams, vietējā “frontē” nesaskarsies ar nopietnām problēmām, iegūstot iespēju koncentrēt spēkus starptautiskajām cīņām.

BK “VENTSPILS” MĪNUSI. Atjauninātais sastāvs nav pietiekami saspēlēts, lomu dalīšanas process vēl nav pabeigts. Centriem un spēka uzbrucējiem var pietrūkt stabilitātes cīņā ar augsta līmeņa pretiniekiem. Divi potenciālie līderi – Kristaps Janičenoks un Māris Gulbis – pēc savainojumiem ierindā atgriezīsies turnīra gaitā un jautājums, vai pagūs atgūt sportisko formu

KONKURENTI. “ASVEL Villeurbanne” – Francijas čempioni; “EWE Basket Oldenburg” – Vācijas čempionātā 2.vieta pamatturnīrā, zaudējums ceturtdaļfinālā; “Openjobmetis Varese” – 9. vieta Itālijas čempionātā; Saloniku PAOK – 5. vieta Grieķijas čempionātā; Klaipēdas “Neptūnas” – 2. vieta Lietuvas čempionātā; “Rosa Radom” – 2. vieta Polijas čempionātā, “Muratbey Usak Sportif” – 7. vieta urcijas čempionātā.

JUBILEJAS SEZONA. 1997. gada rudenī, līdz ar Olimpiskā centra atklāšanu, BK “Ventspils” iesaistījās Eiropas kausu izcīņā un šī būs jau 20.sezona starptautiskajā apritē. 1998. gada sezonā startēts Radivojes Korāča kausa izcīņā (astotdaļfināls), 1999. un 2000.gadā – Eiropas klubu Kausa izcīņā (labākais rezultāts – astotdaļfināls), 2001. un 2002. gadā – Ziemeļeiropas Basketbola līgā (3. vieta – 2002), 2003. gadā – FIBA Čempionu kausa izcīņā (3. vieta), no 2004. līdz 2010. un 2015. gadā – ULEB Eiropas kausa izcīņā (ceturtdaļfināls – 2005. gadā), 2011. - 2014. un 2016. gadā – FIBA Izaicinājuma kausā (ceturtdaļfināls 2011. un 2012. gadā).