Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Eiropas kauss: izaicinājumiem un pieredzei

Eiropas kauss: izaicinājumiem un pieredzei
Jānis Timma un "VEF Rīga": jauni izaicinājumi Eiropas kausa izcīņā.
Foto: Rihards Streiķis, VEFRiga.com

Latvijas labākās vīriešu basketbola komandu BK „Ventspils” un „VEF Rīga” atjauninātajiem modeļiem līdzdalība Eiropas kausa izcīņā sola gan bargus pārbaudījumus, gan lieliskas iespējas cīņās ar iespējās un pieredzē pārākiem konkurentiem iegūt vērtīgu rūdījumu un uzlabot individuālo un kolektīvo reputāciju. Pirmā posma grupu turnīros abas komandas aizvadīs pa 10 spēlēm. Mērķis – sešu komandu konkurencē iekļūt pirmajā četriniekā, lai iegūtu tiesības piedalīties Top32 turnīrā.

BK „Ventspils” Eiropas kausa izcīņas apritē atgriežas pēc četru sezonu pārtraukuma un šis komandai būs jau septītais turnīrs. Iepriekš vislabāk veicies 2005.gadā, kad galvenā trenera Kārļa Muižnieka vadībā ventspilnieki iekļuva ceturtdaļfinālā, un tikai viena metiena tiesa šķīra no pusfināla. Savukārt komandas pašreizējais galvenais treneris Roberts Štelmahers , kā Viļņas „Lietuvos rytas” līderis, topavasar cēla virs galvas lielo kausu.

Ventspilnieku debijas sezonā 2003./2004.gadā komandas līderis bija Meirs Četmens, un vēl dažās Eiropas kausa izcīņas spēlēs ir piedalījies Akselis Vairogs. Citiem spēlētājiem šī ir pirmā pieredze Eiropas otrajā prestižākajā turnīrā. Turklāt debitantu grūtības nāksies pārvarēt, vienlaikus veidojot komandas atjaunināto modeli. „Sastāvdaļas” ir gana perspektīvas – pērno Latvijas zeltu kaldinājušajiem Akselim Vairogam, Mārim Gulbim, Artjomam Butjankovam, Dāvim Lejasmeieram un Hārvejam Grantam pievienojušies gan Aldaris LBL klubos labu reputāciju ieguvušie Artis Ate, Trojs Bārnīss un Kristaps Kanbergs, gan talantīgais Žanis Peiners, gan Ventspilī iepriekš jau spēlējušie valstsvienības centri Mārtiņš Meiers un Andrejs Gražulis. Taču sezonas sākums licis domāt, ka labu spēlētāju kopa vēl nav kļuvusi par labu komandu. Jācer, Eiropas kausa cīņas ar Melnkalnes, Polijas, Grieķijas, Turcijas un Krievijas klubiem nostiprinās komandas kaujas garu un spēlētāju reputāciju.

„VEF Rīga” Eiropas kausa izcīņas turnīrā piedalās piekto gadu pēc kārtas. Līdz šim veiksmīgākais starts izdevās 2013.gada sezonā, kad komanda paklupa pie paša Top8 sliekšņa. Patlaban komandā palikuši tikai divi spēlētāji (Artūrs Strēlnieks un Anžejs Pasečniks) ar tās sezonas pieredzi, turklāt Anžejam tā aprobežojusies ar dažām minūtēm.

Īstu Eiropas kausa izcīņas debitanti „VEF Rīga” sastāvā gan nebūs daudz, tomēr tieši viņiem pievēršama lielākā uzmanība. Tas attiecas gan uz valstsvienības spēlētājiem Jāni Timmu, Mareku Mejeri, Ingu Jakoviču,  Aigaru Šķēli un Jāni Bērziņu (abiem pēdējiem - veselību un pēc iespējas drīzāk atgriezties laukumā!), gan neseno kadetu izlases līderi Rodionu Kurucu, gan amerikāņiem Džeraldu Robinsonu un Kevinu Dillardu. Pirmās spēles VTB Vienotajā līgā vairoja optimismu par radikāli atjauninātā sastāva konkurētspēju un potenciālajām iespējām spēlēt interesantu basketbolu. Tiesa, noturīgas reputācijas iegūšanai ar atsevišķiem iedvesmas uzplaiksnījumiem nepietiks. Būs vajadzīga stabilitāte – gan azartā un pašatdevē, gan arī meistarībā. Un atbildība par komandas rezultātu, nevis tikai individuālo statistiku, neprasot īpašas atlaides uz jaunības rēķina. Lielai daļa „VEF Rīga” pašreizējo spēlētāju avansu limits jau tuvojas beigām – laiks kļūt par vīriem, kurus ciena par to, kas viņi ir, nevis varētu būt.

Guntis Keisels, basket.lv