Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

BK "Ventspils" pēc pirmā riņķa pirmie FIBA kausa izcīņā

BK "Ventspils" pēc pirmā riņķa pirmie FIBA kausa izcīņā
Žanis Peiners: 17 punktu spēlē ar "PGE Turow".
Foto: www.bkventspils.lv

BK "Ventspils" FIBA Eiropas kausa izcīņa pirmā grupu turnīra pirmo riņķi pabeigusi ar maksimālo rezultātu - trīs spēlēs trīs uzvaras. Trešā uzvara tika izcīnīta šovakar viesos apspēlējot Polijas "PGE Turow" (92:76). Otrā riņķa spēle iesāksies trešdien, 18.novembrī, izbraukumā pret Slovēnijas "Helios Suns", kuru pirmajā riņķī Ventspilī uzvarējām.

Kad vēl nebija sācies turnīrs, ventspilnieku galvenais treneris Kārlis Muižnieks katram no pretiniekiem veltot pa pāris vārdiem, norādīja, ka PGE Turow vieta turnīra tabulā esot nekas vairāk, kā vien īslaicīga parādība. Šīs sezonas sākums poļiem savas valsts čempionātā esot līdzīgs kā daudzos iepriekšējos. Vispirms pa turnīra tabulas lejasgalu, bet pamazām ieskrienoties, komanda tiek līdz play off un beigu beigās ir regulāra fināliste. Sliktākajā gadījumā - pusfināliste. Kamēr Muižnieks pats strādāja Polijā, viņam šāda ainiņa nav bijusi sveša un pats ne reizi vien kā Sopotas komandas galvenais treneris ticies ar PGE Turow un ir bijis aculiecinieks, kā šī komanda sezonas gaitā pamazām ieskrienas.

Šogad ar šo komandu ir līdzīgi. Polijas čempionātā aizvadītas sešas spēles un uzvarēts tikai vienā. Pēdējās četrās spēlēs pēc kārtas zaudējumi vien (divi pagarinājumā). Toties Eiropā pēc divām spēļu kārtam kopā ar BK Ventspils dalīja pirmo vietu grupā. Kura no turnīra tabulām vairāk atbilst esošajam PGE Turow spēkam vai nespēkam, varēja pārliecināties tikai klātienē.

1. ceturtdaļa. Ventspilnieku starta piecinieks: Mičels, Ate, Janičenoks, Gražulis un Šeļakovs. Sākums ir ātrs un ātruma kurinātāji ir ventspilnieki. Ja pēc pāris minūtēm poļi jau pieprasa minūtes pārtraukumu, tad tam ir jābūt nopietnam iemeslam. Un tāds bija, jo četri ventspilnieku uzbrukumi beidzās rezultatīvi - divi trejači (Janičenoks un Ate) un divi ātrie uzbrukumi (Šeļakovs un Ate) un rezultāts jau 10:2! Vēl pēc divām minūtēm to pašu ir spiests darīt Kārlis Muižnieks. Nu jau pavisam citi ātrumi un rūpīgāka ir poļu kluba izpildījumā un pēc ventspilnieku pieprasītā pārtraukuma spēle var sākties no jauna (10:9). Izskatās, ka abas komandas ir piemirsušas par darbu aizsardzībā... Pēc nospēlētām četrām minūtēm tablo ir pārkarsis, jo rezultāts mainās teju pēc katra uzbrukuma, bet patīkamais ir tas, ka tas ir maķenīt par labu BK Ventspils (15:12). Šāda skriešana un mešana turpinās visu ceturtdaļu, taču, ja komanda ir vadībā, tad ir pilnīgi vienalga, ar kādiem līdzekļiem tas panākts. Vēl jo lielāks gandarījums, ka tuvāk ceturtdaļas izskaņai iegūts labs kapitāls deviņu punktu pārsvarā (25:16). Ejot pirmajā pārtraukumā pārsvars vēl lielāks (29:18). Laukumā bijuši visi desmit spēlētāji, bet punktus neguva tikai divi (Gražulis un Viginss).

2. ceturtdaļa. Lai arī pirmie punktus gūst mājinieki, tūlīt pat ātrs atbildes trieciens tiek saņemts no Gražuļa (izcila Pita piespēle pāri visam laukumam) un nu jau deviņi spēlētāji ir ar gūtajiem punktiem. Jāgaida uz Viljamsa pienesumu punktu izteiksmē, taču nav iemesla gausties par viņu mazrezultativiti. Ja otrās ceturtdaļas sākumā viņš izcīnījis 6 atlēkušās bumbas, kas ir par vienu vairāk kā visai pārējai komandai kopā skaitot. Tikmēr rezultativitāte ir manāmi kritusies, taču tikai poļiem. Ventspilniekiem ar precizitāti viss ir kārtībā - ceturtajā minūtē rezultāts jau 37:20! Peinera slam-dunk pārsvaru teju dubulto (39:20) un mājinieku rindās vērojamas panikas pazīmes, taču tās ir viņu problēmas. Ventspilnieki šo pārsvaru ieguvusi ar apskaužamu metienu precizitāti, kas tobrīd sasniedza 64%! Puslaiks tika pabeigts tieši tāpat kā iesākts - ar Janičenoka precīzu tālmetienu un 53:36 vadību!

 

 

 

3. ceturtdaļa. Ventspilnieku piecinieks tāds pats kā sākoties spēlei. Pusotra minūti nevienai komandai negūstot punktus, klusuma brīdis tiek pārtraukts ar Gražuļa tālmetienu no laukuma stūra un ir sasniegts 20 punktu pārsvars (56:36). No jaunākā komandas biedra cenšas neatpalikt arī kapteinis Janičenoks, taču nelielais pārkāpums precīzajam metienam dod divu, nevis trīs punktu vērtību. Bet, pats galvenais, pārsvars sasniegts jau 22 punktu izteiksmē (58:36). Vēl viena laba aizsardzība uz ko ar diviem punktiem atbild Šeļakovs un pārsvars pieaug līdz +24! Krāt vēl lielāku pārsvaru būtu tāda kā necieņas izrādīšana pret laukuma saimniekiem... Bet, ja pretinieks ļauj un ir pagalam nevarīgs, tad kāpēc to nedarīt. Viginsa pirmie punkti dod 73:47, tad Peinera pustālais 75:47, bet 30 punktu pārsvaru nodrošina Pits.

4. ceturtdaļa. Nekas vairāk, kā formalitāšu kārtošana šajā ceturtdaļā nebija. Vienīgais atlikušais aktuālais jautājums - ar kādu pārsvaru tiks izcīnīta uzvara. Par uzvaru šaubu nebija, taču nedrīkstēja komanda tiktāl palaisties, lai poļiem radītu ilūzijas par iespējamo izglābšanos. Muižnieks nenoguris centās atgriezt spēlētājus normālā spēles ritmā, kāds tas bija pirmajās trīs ceturtdaļās, taču nesekmīgi. Ceturtdaļas pirmajā pusē poļi bija atspēlējuši 11 punktus un kaut rezultāts joprojām bija pārliecinoši par labu ventspilniekiem (82:65), mača pēdējais cēliens nebija pats izteiksmīgākais.

FIBA Eiropas kauss. I grupa
PGE Turow (Polija) un BK Ventspils 76:92 (18:29, 18:24, 11:24, 29:15)
PGE Turow: Koštrževskis 18, Dilevičs 14, Karolaks 11, Dilons 11, Hariss 8, Novāks 6, Tatums 4, Krestiņins 4;
BK Ventspils: Peiners 17, Janičenoks 12, Butjankovs 11, Ate 10, Mičels 10, Gražulis 8, Pits 7, Gulbis 7, Šeļakovs 6, Viginss 4