Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:988, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Guntis Endzels: Jaunos nedrīkst ne pārslavēt, ne norakstīt - ja strādās, rezultāts būs

Guntis Endzels: Jaunos nedrīkst ne pārslavēt, ne norakstīt - ja strādās, rezultāts būs
Latvijas U18 izlase: sestā vieta Eiropas junioru čempionātā.
Foto: fibaeurope.com

Latvijas U18 puišu izlase Eiropas čempionātā Viļņā pēdējā spēlē zaudēja Spānijas komandai - 51:80 (5:12, 17:43, 31:60). Latvijas komanda izcīnīja sesto vietu - tas ir latviešu ceturtais labākais sasniegums Eiropas junioru čempionātos 20 gadu laikā.

 

Latvijas U20 izlases galvenais treneris Guntis Endzels:

„Šodien pietrūka spēka un pārliecības, lai tiktu galā ar spāņu agresīvo aizsardzību. Pats spēles sākums bija ļoti smags abām komandām, taču spāņi pirmie ieskrējās, izmantoja dažas izdevības ātrajiem uzbrukumiem un sajūtās vēl drošāki. Savukārt mēs par ātru nokārām galvas.

Iļja (Gromovs) acīmredzami bija saguris un nespēja cementēt aizsardzību tā, kā to darīja visā turnīra gaitā. Bet šodien pārmetumus nav pelnījis ne viņš, ne arī kāds cits spēlētājs. Pirms divām nedēļām 6.vieta Eiropas čempionātā likās tāls sapnis un, kad ierunājos par spēlēšanu ceturtdaļfinālā, daudzi smējās. Pierādījām, ka esam vairāk vērti, nekā izskatījās no malas.

Manuprāt, mūsu komandas pieredze parāda, ka nevienu jauno spēlētāju paaudzi nedrīkst norakstīt pēc pirmajām neveiksmēm, tāpat kā nevienai nav jāizraksta pārliecīgi avansi. Ja spēlētājs nopietni strādās – rezultāts būs. Pirms diviem gadiem deviņdesmit ceturtie Eiropas U16 čempionātā ierindojās 14.vietā, tagad bija reālas izredzes iekļūt pirmajā četriniekā.

Kad rudenī pirmo reizi sapulcējām U18 izlases kandidātus un sākām spēlēt LBL1, nedomāju par konkrētas vietas izcīnīšanu Eiropas čempionātā. Galvenais, gribēju puišiem iedot kaut ko papildus tam, ko viņi apgūst sporta skolā. Bija iespēja trenēties, bija iespēja iegūt pietiekami augsta līmeņa spēļu praksi. Diemžēl Latvijas jaunatnes izlasēm nav iespēju regulāri piedalīties augsta līmeņa pārbaudes turnīros ar spēcīgākajām junioru komandām, tāpēc kvalitatīvus sparingpartnerus jāmeklē uz vietas. Latvijā tādi ir tikai LBL1, tāpēc esmu pārliecināts, ka Basketbola savienībai jāturpina šis projekts un OKartes basketbola akadēmijai jāturpina darboties.

Spēlētāji sezonas garumā trenējās un progresēja, mēs, treneri, labāk viņus iepazinām un bija vieglāk izvēlēties komandas sastāvu. Nekļūdījāmies, iekļaujot vairākus „mazos”, jo katrs palīdzēja izvilkt kādu spēli. Arī citos posteņos bija gan līderi, gan spēlētāji, kuri veiksmīgi palīdzēja epizodēs. Sastāvs varēja būt mazliet savādāks, piemēram, ar Oskaru Reinfeldu, kurš jau vasaras sākumā aizbrauca mācīties uz Ameriku. Taču nedomāju, ka būtu stiprāks.

Bija izveidojies ļoti labs mikroklimats. Spēlētāji savas individuālās ambīcijas pakļāva komandas interesēm. Neviens neapvainojās, ja kādā spēlē netika laukumā, un nākamajā mačā bija gatavs komandas labā darīt visu, kas iespējams. Atceros, rudenī skeptiķi prognozēja, ka pēc zaudējumiem LBL turnīrā puišiem vajadzēšot psihologu palīdzību, bet prakse spoži parādīja šo "teoriju" vērtību. Tieši otrādi – zinot, ka būs neizbēgami zaudējumi, nevarējām atļauties būt negatīvi savstarpējās attiecībās, un labs noskaņojums saglabājās visu čempionāta laiku. Man bija patīkami strādāt ar šo komandu – gan spēlētājiem, gan palīgiem, kuru negulētās naktis palīdzēja labi sagatavoties katrai nākamajai spēlei.

Žēl, ka netiekam uz pasaules čempionātu, taču arī bez tā nākamā vasara puišiem būs noslogota. Četri deviņdesmit piektie – Dāvis Geks, Ivars Žvīgurs, Armands Ginters un Rolands Šmits – nākamgad būs U18 izlases līderi, citi pretendēs uz līdzdalību U20 izlasē. Taču būs ļoti svarīgi, kā viņi pabadīs nākamo sezonu. Nekas liels vēl nav izdarīts, visiem priekšā daudz darba.

Manuprāt, visiem būtu jāspēlē LBL 1.divīzijā, turklāt ne tikai kā palīgiem, bet gan kā spēlētājiem, no kuriem prasa rezultātu. Jāpierod pie atbildības, pie spiediena un jāaudzē sportiskās ambīcijas. Jāturpina strādāt pie pamatlietām, jo, tiklīdz sakrājas nogurums, visi defekti lien ārā. Tikai tā, caur grūtībām, varēs progresēt tālāk.” 

Latvijas U18 izlasē mačā ar Spāniju spēlēja un punktus guva: Elvis Endzels 11, Armands Ginters 9, Edgars Štelmahers 7, Ivars Rihards Žvīgurs 6, Rihards Adiņš 6, Roberts Krastiņš 5, Česlavs Mateikovičs 3, Iļja Gromovs 2, Rolamds Šmits 2, Dāvis Geks, Dmitrijs Brizgalovs. 

Par 3.vietu: Serbija - Krievija 66:56. Fināls: Lietuva - Horvātija 76:88

Eiropas U18 čempionāts, vietu kārtība: 1.Horvātija, 2.Lietuva, 3.Serbija, 4. Krievija, 5.Spānija, 6.Latvija, 7.Itālija, 8.Bulgārija, 9.Turcija, 10.Slovēnija, 11.Grieķija, 12.Ukraina, 13.Francija, 14.Vācija, 15.Dānija, 16.Polija.


, 2012-08-19 20:59, pirms 12 gadiem
Taču būs ļoti svarīgi, kā viņi pabadīs nākamo sezonu.
_ - _ - _ - _ - _
Autor! Vai neesi no apollo.lv skribentiem?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-19 21:08, pirms 12 gadiem
Būsim pavisam reāli- 1/4 fināls bija ņemams, bet tas, ka krievi paņema spāņus sačakarēja mums to braukšanu uz PČ, bet tas nekas! Džeki nocīnijās godam! malači, bet par to spēlēšanu viņiem LBL1 nākamgad- kur tad viņi spēlēs? moš kāds Baronā, Geks, Žvīgurs pie VEF uz kādu minūti tiks pie +20 tas pa lielam arī viss!
, 2012-08-19 23:11, pirms 12 gadiem
LeBraun rakstīja: .. bet par to spēlēšanu viņiem LBL1 nākamgad- kur tad viņi spēlēs? moš kāds Baronā, Geks, Žvīgurs pie VEF uz kādu minūti tiks pie +20 tas pa lielam arī viss!..
Nea! Ja interesejies par basketbolu, tad vajadzeja zinat, ka LBLa ir komanda U-18. Tas pardomam
Latvijas U18 izlase
Foto: basket.ee
12

Latvija trešo reizi rīkos Eiropas U18 čempionātu basketbolā

Latvijas Basketbola savienība (LBS) ieguvusi tiesības rīkot 2018. gada Eiropas čempionātu junioriem, pirmdien, 27. martā, informēja Starptautiskā basketbola federācija (FIBA).
U18 izlase un galvenais treneris Uvis Helmanis Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā.
Foto: Gints Jankovskis ("Pēda Latvijā")

U18 puiši: Eiropas čempionāta grupā ar Bosniju, Franciju un Slovākiju

Eiropas U18 vīriešu čempionātā, kas no 29. jūlija līdz 6.augustam risināsies Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, Latvijas komanda (1999./2000.dzimšanas gads) D grupas turnīrā cīnīsies ar Slovākijas, Francijas un Bosnijas un Hercegovinas komandām. Astotdaļfinālā D grupas komandas tiksies ar C grupas vienībām (Somija, Slovēnija, Grieķija, Lietuva). Uzvarētāji turpinās cīņu par 1.-8.vietu, zaudētāji par 9.-16.vietu.
U18 izlase: īstai komandai vēl jātop.
Foto: Gints Jankovskis (Pēda Latvijā)

Helmanis: “Ļoti jutām Basketbola akadēmijas trūkumu”

Latvijas U18 puišu izlase Baltijas jūras kausa izcīņas turnīrā Tallinā piedzīvoja trīs zaudējumus, ar 56:85 piekāpjoties Eiropas čempionāta A līgas turnīra dalībniekiem Somijas junioriem, ar 61:62 – Zviedrijas komandai un ar 68:83 – Igaunijas vienībai. Noslēguma tabula: Igaunija 3-0, Somija 2-1, Zviedrija 1-2, Latvija 0-3. Par mūsu komandas labāko spēlētāju atzīts Gustavs Kampuss.