Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:990, Did:0, useCase: 3

Ainārs Čukste: Progress varētu būt straujāks

Ainārs Čukste: Progress varētu būt straujāks
Viena no potenciālajām U20 izlases līderēm Guna Lagzdiņa.
Foto: FIBAeurope.com

2012.gada Eiropas U20 sieviešu čempionātā Latvijas komanda grupā cīnīsies ar Lietuvas (16.augustā), Baltkrievijas (17.augustā) un Spānijas (18.augustā) izlasēm. Turnīrs notiks no 16. līdz 26.augustam Ungārijas pilsētā Debrecenā.

U20 Eiropas čempionātā piedalīsies 1992.gadā dzimušās basketbolistes un jaunākas. Šā vecuma Latvijas komanda Eiropas U16 čempionātā 2008.gadā ierindojās 15.vietā (galvenā trenere Maija Kubliņa), Eiropas U18 čempionātā 2010.gadā - 16.vietā (Aigars Nerips).

2012.gada Eiropas U20 čempionātā Latvijas sieviešu komandu vadīs galvenais treneris Ainārs Čukste.

Unikāla pieredze – vienā vasarā būs jāvada divas izlases! Vai plāns uzmanības sadalīšanai jau gatavs?

Nē, būs jāizstrādā praksē (smejas). Sliecos uz to, ka pamatā būs darbs ar U18 izlases kandidātēm. Viņām čempionāts būs divas nedēļas agrāk, turklāt daudzas spēlētājas objektīvi var pretendēt uz vietu arī U20 izlasē. Tāpēc jau Treneru padome izraudzījās un akceptēja šādu komandu vadības modeli.  Protams, būs jāskatās, kā kura būs noslogota, vai pietiks spēka diviem turnīriem. Taču nebūs arī tā, ka par U20 domāšu tikai pēc U18  čempionāta beigām. Treneru kolektīvu veidosim tā, lai darbs neapstātos.

1992.gadā dzimušo komandai nāk līdz nelāga aura – pirms četriem gadiem tā izkrita no A līgas U16 konkurencē, pirms diviem tāds pats liktenis bija U18 čempionātā. Talantu ziņā „trūcīgs” gadagājums?

Ir bijuši bagātāki gadi. Tomēr, izvētot visas spēlētājas, kādas desmit 1992./1993.gadā dzimušās izlases kandidātes iznāk. Diemžēl pagaidām nav īsti skaidrs, kuras varēs spēlēt U20 čempionātā. Augusta beigās Amerikā jau sākas mācības un vairākas meitenes, piemēram, Guna Lagzdiņa, vēl nezina – brauks prom vai paliks Latvijā.

Bez „amerikānietēm” nāksies iztikt arī konkurentēm...

Manuprāt, U20 čempionāta pārcelšana no vasaras sākuma uz beigām visstiprāk iegriezīs tieši mums, jo latvietes uz ASV brauc aktīvāk, nekā citu valstu basketbolistes. Kā treneris neesmu par to sajūsmā, taču arī negrasos nevienu atrunāt – katram pašam jāizvēlas ceļš dzīvē. Diemžēl Latvijas sieviešu basketbols labu alternatīvu piedāvāt joprojām nespēj. Neko darīt, gados jaunākajām būs jāpalīdz. Turklāt viņām būs papildus stimuls – ja nosargās vietu A līgā, pēc gada tajā varēs spēlēt vēlreiz.

Vispirms gan pašām būs veiksmīgi jānospēlē U18 čempionāta B līgas turnīrā.

Jā, šovasar pietrūka vienas uzvaras, lai atgrieztos A līgā un tagad septiņas spēlētājas varēs vēlreiz mēģināt to izdarīt. Talkā ņemsim labākās 1995.gadā dzimušās meitenes, kurām šovasar klājās līdzīgi – trešā vieta U16 čempionātā.

Liela daļa izlases kandidātu spēlē komandā TTT Juniores, kam LSBL čempionātā klājas visādi. Trauksmes simptoms?

Savā ziņā – jā. It kā trenējamies daudz, bet progress nav tik straujš, cik gribētos. Jāsāk spēlēt sieviešu basketbols, bet juniores tam ir par „mīkstu”. Daudz ielaižam aizsardzībā, uzbrukumā pietrūkst uzņēmības un precizitātes. Diemžēl ir arī zaudējums sastāvā. Renātei Reinei teju tiks izdarīta krustenisko saišu operācija un nav skaidrs, vai līdz Eiropas čempionātam viņa pagūs atgriezties ierindā...

Kāds varētu būt citu Latvijas komandu pienesums jaunatnes izlasēm?

Tāds būs. Sekoju, kā klājas valmierietēm, liepājniecēm... Galīgi nav tā, ka paļaujos tikai uz Juniora meitenēm. Gluži otrādi, varbūt kādā citā komandā, kur jāuzņemas līderes loma, spēlētāja progresē straujāk.

Kad izlašu kandidātes pirmo reizi  nāks kopā?

U18 izlase janvāra sākumā Tallinā piedalīsies Baltijas jūras kausa izcīņā. Pirms Jaungada būs dažu dienu treniņnometne Strenčos. Bet pamatā darbs būs vasarā. 

Eiropas U20 sieviešu čempionāta grupas

A grupaB  grupaC grupaD grupa
SpānijaItālijaFrancijaKrievija
LietuvaZviedrijaUkrainaSlovākija
LatvijaPolijaTurcijaSerbija
BaltkrievijaNīderlandePortugāleLielbritānija

Katras grupas trīs labākās komandas, ņemot līdz savstarpējo spēļu rezultātus, otrajā posmā divās grupās cīnīsies par 1.-12.vietu. Ceturto vietu ieguvēji divos apļos noskaidros trīs komandas, kuras būs spiestas atstāt A līgu. Trešajā posmā - ceturtdaļfināli, pusfināli un finālspēles.