Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

Ziedonis Jansons: Prātā kandidātu sarakstu jau esmu saīsinājis

Ziedonis Jansons: Prātā kandidātu sarakstu jau esmu saīsinājis
Ziedonis Jansons.
Foto: Renārs Buivids (sportacentrs.com)

17.februārī Rīgā, Melngalvju namā, notiks pasaules U19 čempionāta grupu izloze. Latvijas U19 izlases galvenais treneris Ziedonis Jansons pirms tās ar fantazēšanu neaizraujas: „Uzmetu it kā vēlamo grupas sastāvu, bet nav jau skaidrs, kas slēpjas zem Taivanas, Ēģiptes, Ķīnas U19 izlašu nosaukumiem. Bēgot no vilka var iekrist lācim nagos. Tagad ir sajūta, ka ceturtdien gaida svarīga spēle, kas jāvada, tikai nezinu kā.”

Nenoliedzot izlozes nozīmi, Latvijas komandas starts pasaules čempionātā vairāk būs atkarīgs no pašu gatavības. Kāda ir sajūta četrarpus mēnešus pirms starta?

Ir spēlētāji, par kuriem esmu mierīgs.

Kasparam Vecvagaram Kauņas Žalgira otrajā komandā līkne iet uz augšu. Lietuvas otrajā līgā līmenis labs, spēles laiks aug, noskaņojums pozitīvs, traumu nav. Nevar salīdzināt ar pagājušo gadu, kad viņš LBL2 sēdēja uz rezervistu soliņa.

Itālijā Edmunds Dukulis un Ojārs Siliņš spēlē jauniešu komandās, bet trenējas ar pieaugušajiem. Ojārs janvārī veiksmīgi nospēlēja U18 izlasē.

Amerikā Artūrs Brēmers ir apmierināts pats un treneri apmierināti ar viņu. Arī Andrim Misteram viss kārtībā – spēļu vairāk, nekā pērn, nebūs tik izsalcis pēc bumbas, kad nevienam to negribēja dot. Rīgā būšot 5.jūnijā pēc eksāmeniem.

Ļoti priecē ventspilnieki – Dāvis Čoders un īpaši Kārlis Apsītis, kurš veiksmīgi spēlē gan LBL2, gan Ziemeļeiropas jaunatnes līgā. Ar viņu saistu lielas cerības.

Artūrs Vītiņš DSN komandā LBL2 cenšas, darās - statistika solīda,

Diemžēl ir arī „sāpju bērni”.

Renāru Magoni vajā traumas - ilgi cīnījās, lai varētu sākt spēlēt, bet tagad atkal izgājis no ierindas.

Arnolds Helmanis pusgadu vāca kopā savainoto muguru, tagad sāk kaut ko darīt. Ceru, ka līdz vasarai atgūs sportisko formu.

Aleksejs Rostovs paklusām aizbrauca uz Kanāriju basketbola akadēmiju un pagaidām nezinu, kā viņam tur iet.

Dāvis Bertānam, paldies Dievam, beidzies pārejas seriāls. Ļubļanā treniņi ļoti labi, tiesa, spēļu prakses pagaidām nav. Žēl, ka Olimpija  nepaspēja viņu pieteikt Eirolīgai, kur pat sēdēt uz rezervistu soliņa ir  liels gods.

Par Jāni Timmu – esam panākuši vienošanos ar pašu Jāni, vecākiem un aģentūru, ka turpmāk viņš trenēsies un spēlēs tikai manā uzraudzībā BAA Rīga. Sezonas pirmajā pusē ap viņu griezušies dažādi viesuļi, ka vispirms jāsakārto galva. Labāk, lai cilvēks ir pie vietas – savā kolektīvā, zināmos apstākļos.

Oficiālajā kandidātu sarakstā iekļauti 24 spēlētāji. Vai visiem ir iespēja tikt divpadsmitniekā?

Apzināju 32 puišus, bet esmu sapratis, ka nebūs laika un lietderības treniņnometnē iesaistīt vairāk par 18-20. Būšu spiests būt nežēlīgs un nepopulārs. Runāsim skaidru valodu: pieci seši spēlētāji, kuri iznesīs cīņu smagumu, ir skaidri. Trīs četri tuvāki palīgi – zināmi. Paliek trīs četras vietas, un būšu laimīgs, ja parādīsies jaunas sejas, kā pērn Helmanis, kurš ieleca ejošā vilcienā. Cerības saistu ar gulbenieti Ingaru Aizpuru, arī Ojāru Siliņu, kurš pērn palika trīspadsmitais. Progresē Artūrs Bricis. Ir labi puiši starp 1993.gadā dzimušajiem,  bet jāņem vērā arī U18 izlases intereses. Būs jādomā kopā ar treneri Pēteri Ozoliņu, lai visiem labi.

Vai pietiek informācijas par ārzemniekiem?

Dažādi. Pērn nāca labas atsauksmes par Aigaru Šķēli, bet treniņos izrādījās, ka labs džeks, tomēr netiek līdz mūsu līderu līmenim. Šogad par viņu neko nezinu. Par Eduardu Bagatski dzirdētas labas atsauksmes, bet viņa pozīcijā ir ļoti liela konkurence. Laiks rādīs.

Kad tiks nosaukti tie, kurus aicinās uz treniņnometni?

Maija vidū pēc Jaunatnes līgas fināliem, kas var ieviest pēdējās izmaiņas.

1999.gada sezonā, kad Latvijas komanda pirmo reizi gatavojās pasaules U19 čempionātam, seši spēlētāji tika pie prakses Eiropas kausa izcīņā. Vai tagadējiem talantiem nedraud aizsēdēšanās jauniešos?

Šī statistika nerunā mums par labu, taču kādas būs sekas – nezinu. Arī pērn daudzi skeptiķi noniecināja LBL2. Nekas dižs jau tas nav, bet spēles ir līdzīgas un noderīgas. LBL2 nostrādāja kā tramplīns, lai mēs pieklājīgi nospēlētu Eiropā. Turklāt liela nozīme bija komandas garam, kas veidojās visu sezonu, līderiem spēlējot kopā. Tagad lielākā daļa līderu ir ārzemēs.  Kā tas atsauksies uz komandu – grūti prognozēt.

Vai izlases gatavošanās plāns jau gatavs?

Protams! Lielākajai daļai spēlētāju klubu sezona beidzas aprīļa beigās un maija sākumā. 8.maijā finišēs Swedbank LJBL fināli, pēc tam būs divas nedēļas, lai atbrīvotu galvas nopietnam darbam. 23.maijā sākam strādāt. Pirmās divas nedēļas trenēsimies Rīgā, turklāt puišiem paralēli būs jākārto eksāmenus.

Papildu problēmas?

Ne tik lielas, kā varbūt izklausās. Pērn nevienam neliedzām kārtot mācību lietas un uz sniegumu čempionātā tas neatsaucās. Šajā komandā ir gudri un gaiši cilvēki, nav jācīnās ar nesekmīgajiem. Arī Jāņos bez bažām varu dot brīvdienas.

Treniņus turpināsim Kandavā, kur pērn guvām tik daudz pozitīvas enerģijas un saliedējāmies kā komanda. Pēdējās divas nedēļas trenēsimies tur, kur aizvadīsim priekšsacīkstes.

Cik pārbaudes spēļu būtu vajadzīgs?

Pēc pērnās pieredzes teikšu, ka viena (smejas). Skaidrs, ka pēc izlozes mums uzradīsies daudz draugu, taču nedrīkstam pārsātināties. Pēc treniņiem Rīgā derēs 2-3 spēles, lai atsijātu kādu lieko un sagādātu praksi, tiem, kam tās trūkst. Nepievēršot lielu uzmanību rezultātiem. Pa vienai divām spēlēm vajadzēs pēc Kandavas un pēdējā posmā. Negribu aizrauties, jo čempionātā 11 dienās būs deviņas cīņas uz fizisko un morālo spēku robežas.

Vai palīgu komanda jau nokomplektēta?

Palieku uzticīgs jau pārbaudītajai brigādei – turpinās strādāt treneris Dainis Bertāns, fiziskās sagatavotības trenere Līga Kļaviņa, skautinga speciālists Gunārs Gailītis, dakterīte Baiba Černovska. Vēl gaidu atbildi no Mārtiņa  Zībarta.

Guntis Keisels

Pasaules U19 čempionāts notiks no 30.jūnija līdz 10.jūlijam Liepājā, Valmierā un Rīgā. Tajā piedalīsies 16 komandas: ASV, Brazīlija, Kanāda, Argentīna, Ķīna, Dienvidkoreja, Taivana, Austrālija, Tunisija, Ēģipte, Lietuva, Krievija, Serbija, Polija, Horvātija un Latvija.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: T-J

     [+] [-]

, 2011-02-15 15:12, pirms 13 gadiem
T-J rakstīja: - atkal izpaužas Jansona " savējo" būšana, nems tikai tos, ko Janosons grib, pārējie pat netiks izmēģināti
Ko nozīmē, kurus grib? Katram trenerim ir savs spēles redzējums. Ja izlase būtu palikusi 16. vieta EČ, tad varetu runāt par kaut kādiem savējiem.

  +6 [+] [-]

, 2011-02-15 15:13, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nesaprotu, kādā sakarā Ojāru Siliņu treneris piemin kā trīspadsmito. Kā nekā nesen bija raksts, ka par viņu vesels atvērums bija ārzemju presē. Sanāk, ka treneri nemaz tos izdevumus nepasūta un to Siliņu nezin?
Varbut ka konteksts bija saistits ar pagajusha gada chempi

  -3 [+] [-]

, 2011-02-15 15:19, pirms 13 gadiem
Neizprotu Timmu
Tomēr trenēties kopā un mācities no Vītola un Skirmanta, vai būt līderim starp jauniešiem

  +4 [+] [-]

, 2011-02-15 15:21, pirms 13 gadiem
T-J rakstīja: Ļoti neprofesionāla attieksme:

- nevienam bez personas piekrišanas nav tiesibu izplatīt ziņas par veselības stāvokli, Jansons stāsta visai pasaulei lietas, kuras viņam nav tiesību stāstīt
- atkal izpaužas Jansona " savējo" būšana, nems tikai tos, ko Janosons grib, pārējie pat netiks izmēģināti
- Timma, kas pēc būtības ir slinks čīkstulis ir noslēdzis līgumu ar Baronu, kurš viņam jāpilda, ne?
Taapec jau Janosons ir U19 treneris, bet tu tikai tizls komenteetajs. Palasi kartigak, treneris ir paarliecinats par dzhekiem kurus pazist, bet veel ir vismaz 3is vietas par kuram var ciiniities jebkursh no kandidatiem, tik japierada sava vareshana.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-02-15 15:36, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nesaprotu, kādā sakarā Ojāru Siliņu treneris piemin kā trīspadsmito. Kā nekā nesen bija raksts, ka par viņu vesels atvērums bija ārzemju presē. Sanāk, ka treneri nemaz tos izdevumus nepasūta un to Siliņu nezin?
Nu tas tak ir par pagajuso gadu, kad Silins palika ka 13. kandidats nu!

     [+] [-]

, 2011-02-15 15:37, pirms 13 gadiem
Prese rakstīja: Neizprotu Timmu
Tomēr trenēties kopā un mācities no Vītola un Skirmanta, vai būt līderim starp jauniešiem
vinjs labak metis videji 20, tas vieglak

  -2 [+] [-]

, 2011-02-15 16:23, pirms 13 gadiem
Personisku rēķinu kārtošana no Jansona puses!

  +2 [+] [-]

, 2011-02-15 18:08, pirms 13 gadiem
T-J rakstīja: Ļoti neprofesionāla attieksme:

- nevienam bez personas piekrišanas nav tiesibu izplatīt ziņas par veselības stāvokli, Jansons stāsta visai pasaulei lietas, kuras viņam nav tiesību stāstīt
- atkal izpaužas Jansona " savējo" būšana, nems tikai tos, ko Janosons grib, pārējie pat netiks izmēģināti
- Timma, kas pēc būtības ir slinks čīkstulis ir noslēdzis līgumu ar Baronu, kurš viņam jāpilda, ne?
hehe , atradies profesio(anālis)

  -3 [+] [-]

, 2011-02-15 19:34, pirms 13 gadiem
stuba rakstīja: hehe , atradies profesio(anālis)
Kā redzu, Tev ar latviešu valodas gramatiku problēmu nav. prieks!