Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2258, Did:0, useCase: 3

“Basketbols 3x3 Latvija”: jauna kvalitāte populārai spēlei

“Latvijas Basketbola savienība kopš 2012.gada aktīvi iesaistījusies FIBA 3x3 basketbola dzīvē, Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa rīkojot Eiropas un Latvijas čempionātu spēles. Īstenojot LBS Rīcības programmu, 2016.gada sezonā speram soli tālāk, izveidojot darbības platformu  “Basketbols 3x3 Latvija”,” LBS prezidents Valdis Voins piesaka jaunu posmu 3x3 basketbola attīstībā. Pirmais solis sperts nedēļas sākumā, noskaidrojot Latvijas pārstāvjus Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kas jūnija beigās risināsies Andorā. 

Ar “Basketbols 3x3 Latvija” koncepciju un pirmajiem darbiem iepazīstina projekta vadītājs Renārs Buivids.

Kāds ir “Basketbols 3x3 Latvija” galvenais uzdevums?

Saimniecības sakārtošana, apvienojot 3x3 basketbola spēlētājus, atbalstītājus un turnīru organizētājus vienā sportiskā un informatīvā platformā.

Ielu basketbola kustība Latvijā līdz šim bijusi stipri sadrumstalota. Dažādos turnīros vai to seriālos izveidojušās dažādas tradīcijas – savas nianses noteikumos, spēlēšana ar vai bez tiesnešiem utt. Kad FIBA sāka sakārtot 3x3 basketbola sistēmu, Latvija ar katru gadu zaudēja pozīcijas reitingā, jo FIBA sistēmā nereģistrētos turnīrus, kādu mums bija daudz, neņēma vērā. Tāpēc uz pirmajiem pasaules čempionātiem latviešus aicināja, bet uz pēdējiem vairs nē. Turklāt ne visiem mūsu labākajiem basketbolistiem bija tiesības pārstāvēt Latviju, jo viņiem trūka vajadzīgo FIBA reitinga punktu.

Šie defekti jālikvidē, lai nostiprinātu Latvijas pozīcijas 3x3 basketbola pasaulē un padarītu kvalitatīvākas sacensības, kas risinās mūsu valstī.

Esmu pārliecināts, ka Latvijā ir pietiekami daudz meistarīgu basketbolistu, īstu cīnītāju, kuri var iekarot Eiropas un pasaules turnīru virsotnes “3x3” basketbolā un FIBA Pasaules tūres finālā vai “Zvaigžņu spēlē” mūsu valsti var pārstāvēt ne tikai “Slam Dunk” meistars Kristaps Dārgais, bet arī vesela komanda!

Kādi ir pirmie soļi?

Vienlaikus jārīkojas vairākos virzienos.

Pirmkārt, ir svarīgi pat vismazāko Latvijā notiekošo turnīru reģistrēt FIBA sacensību platformā 3x3planet.com To izdarot, informācija par sacensībām kļūs pieejama visiem interesentiem gan Latvijā, gan ārzemēs, turklāt visi dalībnieki krās punktus ne tikai savā, bet arī Latvijas reitingā. Tikai kopīgiem spēkiem varam uzlabt pozīcijas un palielināt iespējas piedalīties lielajos starptautiskajos turnīros. Ņemot vērā 3x3 basketbola olimpiskās ambīcijas, jāpaveic maksimāli iespējamais, lai Latvija pasaules rangā pakāptos augstāk par pozīcijām piektajā desmitā.

Tāpēc informāciju par “3x3planet.com” izplatīsim visiem turnīru rīkotājiem, nepieciešamības gadījumā sniedzot praktiskus padomus, kā ātri apgūt sistēmas darbību.

Otrkārt, jāorganizē valsts izlases startam 2016. gada Eiropas čempionātu kvalifikācijas turnīros. Pagājušajā pirmdienā Ziedoņdārzā notika atlases turnīrs vīriešu komandām, kurā ceļazīmi uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm nopelnīja Artūrs Dušelis, Sandis Silavs, Artūrs Kramiņš un Toms Straudovskis. Darba kārtība – sieviešu un junioru komandu izveide. Protams, konsultējoties ar jaunatnes izlašu treneriem.

16. un 17.jūlijā pie Brīvības pieminekļa notiks piektais Latvijas čempionāts un arī Eiropas U18 čempionāta kvalifikācijas turnīrs. Kādas vēl lielas 3x3 basketbola aktivitātes šosezon paredzētas?

Darbības pirmā gada minimālais mērķis – apzināt sacensību organizētājus dažādās Latvijas vietās, sniedzot informatīvu un, nepieciešamības gadījumā, arī praktisku atbalstu.

Patlaban LBS rīcībā ir divi kvalitatīvi FIBA 3x3 basketbola laukumi ar visu aprīkojumu – groziem, laika ņemšanas iekārtu, reklāmas apmalēm –, kurus var izmantot sacensību rīkošanai jebkurā piemērotā vietās. Rīkotājiem jāsedz tikai transportēšanas un uzstādīšanas izmaksas.

Maksimālais mērķis šovasar – sadarbībā ar pašvaldībām un/vai basketbola organizācijām sarīkot Latvijas tūri ar 4-5 posmiem dažādās Latvijas pilsētās. Ar dažiem potenciālajiem partneriem sarunas jau ievadītas, esam atvērti citiem priekšlikumiem.

Labākajiem un uzticamākajiem partneriem piedāvāsim papildus turnīra popularizēšanā, balvas, palīdzību aprīkojuma iegādē, ceļazīmes uz Latvijas čempionāta finālposmu Rīgā.

Bet “3x3 basketbols” nenozīmē tikai spēlēšanu vasarā zem klajas debess uz īpašā laukuma, asfalta vai smiltīs. Tas ietver sevī aktivitātes visa gada garumā – arī sporta zālē klasiskās basketbola sezonas laikā. Tāpēc noteikti ir veicināma arī “3x3” turnīru organizēšana klasiskās basketbola sezonas laikā sporta zālēs.

Kā paredzēts izplatīt informāciju par “Basketbols 3x3 Latvija” aktivitātēm?

Visas informācija tiks publicēta sociālajos tīklos un LBS portāla basket.lv sadaļā (3x3 ). Patlaban tiek sākta portāla rekonstrukcija, kas uzlabos interaktivitāti. Izmantosim arī iespējas sadarboties ar LBS partneriem mediju pasaulē.

Ja esi 3x3 basketbola sacensību rīkotājs, ja Tev ir tikai idejas par kāda turnīra sarīkošanu savā pilsētā, ciematā, pagalmā vai darba vietā, ja vēlies uzzināt par aktuālo šajā sporta veidā, tad droši uzrunājiet mani, izvēloties e-pastu renars.buivids@lbs.lv vai sociālos tīklus!

facebook.com/Basketbols3x3Latvija/

twitter.com/Basket_3x3_LAT

instagram.com/basketbols3x3

**

PAR TRADĪCIJĀM.  1993. gadā “Adidas” Rīgas centrā noorganizējot pirmo ielu basketbola turnīru ar 650 komandu līdzdalību. Jaunais basketbola paveids radīja milzīgu interesi un 1994. gadā otrajā strītbolā piedalījās 991 komanda. Kopš tā laika par 3x3 basketbola aktivitātes – “Bruģa bumbas” turnīru seriāls, dažādu firmu atbalstītie turnīri utt. – piedzīvojušas gan uzplaukumu, gan atplūdus. 2009. gadā aizsākās “Ghetto Basket” turnīri.

PAR FIBA 3X3 BASKETBOLU. Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) 2009.gadā pievērsās 3x3 basketbola sakārtošanai. Izstrādāti īpaši noteikumi, noteikti sacensību sarīkošanas standarti. Par 3x3 basketbola spēlētāju un rīkotāju mājvietu kļuvusi FIBA izveidotā interneta vietne “3x3planet.com”, kur var uzzināt par savā reģionā un citviet notiekošajam turnīriem, reģistrēties tiem un pēc tam uzzināt sasniegtos rezultātus. Kopš 2011.gada FIBA rīko pasaules un Eiropas čempionātus gan pieaugušajiem, gan junioriem. Deklarēts FIBA mērķis – panākt 3x3 basketbola iekļaušanu olimpisko spēļu programmā.

FIBA 3X3 BASKETBOLA SPECIFIKA. Spēle notiek saskaņā ar FIBA noteikumiem, tās vada tiesnesis. Tas nodrošina iespēju uzvarēt meistarīgākajiem basketbolistiem, nevis spēlētājiem, kuri panākumus nodrošina ar visiem iespējamajiem līdzekļiem. Rupjību izskaušana palīdzēs 3x3 basketbolā iesaistīties lielākam komandu skaitam, un lauzīs vecāku negatīvo attieksmi pret bērnu spēlēšanu šajos turnīros.

FIBA 3X3 BASKETBOLS LATVIJĀ.2012.gada 11. un 12.augustā Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa notika pirmais atklātais Latvijas čempionāts FIBA 3x3 basketbolā, noskaidrojot Latvijas pārstāvjus pasaules čempionātā, kā arī labākās komandas piecās grupās. Kopš tā laika pie Brīvības pieminekļa spēlēts katru vasaru. Turnīrs iekļauts FIBA 3x3 EuroTour kalendārs, Rīgā izspēlētas ceļazīmes uz Eiropas čempionātu finālturnīriem. Šovasar Latvijas atklātais čempionāts risināsies 16. un 17.jūllijā. Vienlaikus risināsies arī Eiropas U18 čempionāta kvalifikācijas turnīrs puišu un meiteņu komandām.  

LIELIE STARPTAUTISKIE TURNĪRI. 25. un 26.jūnijā Andorā risināsiesEiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs vīriešu komandām. Tiesības pārstāvēt Latviju izcīnījusi komanda “One Design” – Artūrs Kramiņš, Artūrs Dušelis, Sandis Silavs un Toms Straudovskis. Pretinieki būs Slovēnijas, Andoras, Spānijas, Čehijas, Gruzijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Īrijas basketbolisti. Četras labākās komandas iegūs tiesības septembrī spēlēt finālturnīrā. 1. un 2.jūlijā Francijas pilsētā Puatjē risināsies Eiropas sieviešu čempionāta kvalifikācijas turnīrs. Latvijas komandas pretinieces būs Itālijas, Spānijas, Francijas, Azerbaidžānas, Turcijas, Slovākijas un Krievijas komandas. Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās.

     [+] [-]

, 2016-05-27 16:31, pirms 8 gadiem
Visai nepareizi dots noprast, ka līdz šim esot bijis rupjš basketbols, bet nu tagad to izskaudīs. Nekā tamlīdzīga nebija. Bija viss ļoti OK un zolīdi arī līdz šim. Ne jau tiesnesis uz laukuma kaut ko izskaudīs, bet dalībnieku savstarpējā sportiskā cieņa.