Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Patiess stāsts: NBA miljonu vietā – cietums

Andrejs Siliņš

Patiess stāsts: NBA miljonu vietā – cietums
Tonijs Fārmers
Foto: ekrānšāviņš no rakstā pievienotā video

Jau naktī uz trešdienu sāksies jaunā Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) sezona. Starp nedaudz mazāk nekā pustūkstoti spēlētāju līgā šajās dienās debitēs arī vairāki desmiti pirmgadnieku. Izrādās, tāds varēja būt vēl viens, taču viņa izvēles un rīcība kādā dzīves posmā liegusi īstenot reāli sasniedzamos sapņus, un par to arī būs šis stāsts.

Tonijs Fārmers 2012. gada pavasarī bija viens no valstī labākajiem 100 vidusskolēnu basketbolistiem, pie tam priekšā vēl bija pēdējais gads vidējās izglītības iestādē. ESPN jau tobrīd starp visiem ASV skolēniem, arī gadu vecākajiem, Fārmeru novērtēja kā 17. labāko vieglo uzbrucēju. Jau desmitajā klasē Fārmera ģimenei uzbāzās koledžu treneri ar aicinājumiem nopietni apsvērt iespējas pieņemt bezmaksas augstāko izglītību savās universitātēs. Pirms pēdējā vidusskolas gada desmit koledžas, tostarp no spēcīgās „Big East” konferences, piedāvāja Fārmeram stipendiju. 201 centimetru garais un 99 kilogramus smagais jaunietis ar izvēli nesteidzās – galu galā vēl priekšā bija viens gads vidusskolā, kura laikā varētu ienākt vēl vairāki kārdinoši piedāvājumi.

Fārmers mācījās un savu basketbolista talantu atrādīja Gārfīldhaitsas vidusskolā Ohaio štatā – nepilnu divdesmit minūšu braucienā no Klīvlendas. Pilsētas, kas ekonomiskās lejupslīdes kontekstā meklē varoņus savās sporta komandās, lai kaut uz dažām stundām spētu izrauties no ikdienas problēmām. Pilsētā, kas šovasar piedzīvoja Lebrona Džeimsa atgriešanos mājās.

Vienmēr var teoretizēt un sapņot par to, kā būtu, ja būtu. Ja Fārmers pirmajā koledžas gadā būtu attaisnojis cerības basketbola laukumā, pastāvētu ļoti reāla iespēja, ka basketbolists būtu pieteicies draftam jau 2014. gada vasarā. „Cavaliers” šovasar bija pirmās izvēles tiesības draftā, kas ļāva draftēt Endrjū Viginsu un beigu beigās iegūt Kevinu Lavu, kā arī 33. izvēle otrās kārtas sākumā. Varbūt Džo Herisa vietā „Cavs” būtu izvēlējusies mājinieku Toniju Fārmeru, varbūt to būtu izdarījusi kāda cita komanda jau krietni agrāk, jau pirmajā kārtā. Kas to lai zina, bet potenciāls, lai tur nonāktu, Fārmeram bija pietiekams, ja vien...

Ja vien Fārmers 2012. gada aprīlī nebūtu izdarījis kļūdainas izvēles savā dzīvē. Agrā 23. aprīļa rītā, ap pulksten 7, tobrīd 18 gadus vecais Fārmers sagaidīja savu bijušo draudzeni Andrea Leinu viņas dzīvokļa mājā. Abu attiecībās bija iestājusies krīze un tās tuvojās šķietami loģiskām beigām. Tikai Tonijam tas nešķita loģiski, puisim to bija grūti pieņemt, bet tas neattaisno rīcību, ar ko jaunais basketbolists izcēlās dažus mirkļus pēc jaunās sievietes parādīšanās viņa redzamības zonā. Fārmers uzsāka skaļu vārdu apmaiņu un bija tik saniknots, ka nespēja sevi vairs valdīt. Vidusskolēns pacēla roku pret Andrea – tas vēl būtu maigi teikts. Tonijs piekāva savu bijušo draudzeni un, dodoties projām, paņēma viņas mobilo tālruni, datoru, maksājumu karti un automašīnas atslēgas...

Pēc nepilnām divām nedēļām medijus pāršalca vēsts par talantīgā basketbolista arestu un apsūdzību uzrādīšanu. Fārmers pieļāva vēl vienu kļūdu gandrīz uzreiz – tā vietā, lai atvainotos un meklētu iespējas, kā izlīgt, Tonijs, līdz izmeklēšanas beigām un tiesai palaists nosacītā brīvībā, sūtīja Leinai draudu īsziņas ar tekstu, ka viņam būtu vajadzējis izdarīt vēl vairāk. Stāsta turpinājumā atklājoties šausmām, ko Fārmers paveica, katrs pats var izdarīt secinājumus par šī cilvēka psihisko stāvokli, vismaz tajā brīdī...

Tiesas procesā kā pierādījums galdā un videoatskaņotājā tika likts ieraksts no video novērošanas kameras konkrētajā dzīvokļu mājā. Leinai ienākot pa durvīm, Fārmers ilgi negaidīja līdz izdarīt pirmos fiziskos aizskārienus, brīdi vēlāk sekoja vilkšana aiz matiem, sitieni ar kājām, kamēr jaunā sieviete sarāvās vienā no stūriem... Neraugoties uz to, kam šī meitene izgāja cauri, tiesā viņa aicināja tiesnesi Pamelu Bārkeru nepiespriest Fārmeram reālu cietumsodu. „Nezinu, kāda veida palīdzība viņam ir vajadzīga. Nezinu, kas viņam bija iekodis tajā dienā. Zinu, ka viņš ir labs cilvēks. Ceru, ka viņš joprojām ir. Ceru, ka viņš no šī visa mācīsies,” sacīja Leina.

Par Fārmeru iestājās arī viņa vidusskolas komandas treneris Sonijs Džonsons: „Esmu šeit, lai no sirds teiktu, ka šis jaunais cilvēks, ja dosiet viņam iespēju, piecu gadu laikā, liks jums būt lepniem. Es to zinu. Es pazīstu viņu.” Iespējams, Džonsona acīs mirdzēja dolāru banknotes, ko Fārmers iegūtu, tuvāko gadu laikā nonākot NBA. Trenera rīcība jau tad, kad Fārmers bija cietumā, liek domāt, ka Džonsons nav zaudējis cerību saglabāt labas attiecības ar spēlētāju. Par to mazliet vēlāk, bet, atgriežoties pie tiesas sēdes, sprieduma pasludināšanas dienā zālē bija ne vien Fārmera un Leinas tuvinieki, bet arī vidusskolas skolotāji. Tas, kas notika brīdi pēc sēdes sākuma, šokēja visus.

Mēdz teikt, ka ASV ir otro iespēju zeme, bet tiesnesei Pamelai Bārkerei pēc iepazīšanās ar pierādījumiem nešķita, ka šis būtu tam piemērots gadījums. Fārmers varēja saņemt cietumsodu no diviem līdz astoņiem gadiem, bet, acīmredzot, Tonijs cerēja uz ko krietni maigāku. No Bārkeres lūpām izskanot vārdiem „trīs gadi cietumā”, Fārmers neticīgām un izmisušām acīm vērsās pie labajā sānā stāvošā advokāta, pārjautājot: „Man iedeva trīs gadus?” Dažas sekundes vēlāk apjēdzis, ko tas nozīmē, Tonijs saļima uz tiesas zāles grīdas.

Tā vietā, lai, iespējams, jau šoruden uzsāktu savas NBA gaitas, Fārmers vēl gadu pavadīs cietumā. Cerības uz priekšlaicīgu atbrīvošanu, visticamāk, ir zaudētas, un tas atkal noticis paša Fārmera un viņa trenera Džonsona dēļ. Proti, Fārmers no cietuma rakstīja vēstules kādai nepilngadīgai vidusskolas meitenei, taču adresēja tās Džonsonam, kurš savukārt vēstules nodeva meitenei. Meitenes māte, uzzinājusi par vēstulēm, vērsusies policijā. „Tonijam bija dzimumattiecības ar manu meitu skolas teritorijā, kad viņam bija 18, bet viņa vēl gāja pamatskolā,” sacīja meitenes māte. „Mana meita informēja direktoru, ka par to teikusi trenerim Džonsonam, kurš nekādi nereaģēja.” „Fox 8” ziņu dienesta uzrunāts, Džonsons nevēlējās īpaši komentēt situāciju.

20 gadus vecais Tonijs Fārmers cietumsodu izcieš Loreinas labošanas iestādē, kas ir viens no pārblīvētākajiem cietumiem Ohaio štatā. Tajā tiek pāraudzināti gandrīz pusotrs tūkstotis ieslodzīto, lai gan būvēts priekš ne vairāk kā 1089 personām.

„Tiesāšanas vadlīnijās nekas nav teikts par basketbola zvaigznes statusu un iespējām attīstīt savu potenciālu un karjeru,” pēc sprieduma nolasīšanas medijiem norādīja tiesnese Bārkere. „Meitene uzskatāmi tika traumēta šajā situācijā. Viņš draudēja viņai, sakot, ka vajadzēja izdarīt kaut ko vairāk, kas kopā ar video redzēto mani pārliecināja par šādu lēmumu. Iespējas, ko viņš zaudējis...es teiktu, ka viņš pats tās zaudēja.”

  +7 [+] [-]

, 2014-10-28 12:10, pirms 9 gadiem
Bruh...

 +13 [+] [-]

, 2014-10-28 12:22, pirms 9 gadiem
Tak pats arī ir vainīgs. Nebūs tā, ka es paklapēšu meiteni, un man par to būs maigs sods. Jo paredz spožu NBA karjeru. Saņēma pēc nopelniem

  -1 [+] [-]

, 2014-10-28 12:23, pirms 9 gadiem

 +10 [+] [-]

, 2014-10-28 12:24, pirms 9 gadiem
Atbildi par saviem darbiem, puis, neatkarīgi no tā, kas esi vai vari kļūt. Tādi ir jāsoda par piemēru citiem!

  -2 [+] [-]

, 2014-10-28 12:34, pirms 9 gadiem
Ja jau dāma pati saka, ka nevajadzēja cietumsodu, tad vajadzēja atcelt apsūdzību. Bet pieļauju, ka amīšiem pie vienas vietas tas būtu un tāpat tiesātu bez apsūdzības.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-10-28 12:39, pirms 9 gadiem
Labāk ierakstiet googlē ''LeBron James highschool rival'' un ejam iekšā BR linkā. Tas, šķiet, interesantāks stāsts, par to, kā džeks, kuram bija jābūt nākamajam NBA superstāram, palika nedraftēts un tagad savos 32 gados sēž resns mājās un ēd burgerus. Jo nestrenējās!

  -4 [+] [-]

, 2014-10-28 13:34, pirms 9 gadiem
KAutkā atsita Maiku Taisonu...

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 14:21, pirms 9 gadiem
Nu...
ASV tāda ir prakse, ne tā paskatīsies vai netīsām aizskarsi kādu dāmu vai bērnu, arī uz tiesu aizvilks, ja būs ko atņemt.
Tas gan neattaisno piekaušanu, draudus un laupīšanu.
Bet nu... šitā rakstīt var par daudziem, visādos sporta veidos... Daži nositas, daži savaino sevi līdz gultas režimam, daži nonāk cietumā...ne visi spēj tikt līdz tam sapnim, ar talantu vien nepietiek

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 14:29, pirms 9 gadiem
Pat Tupaks savulaik repoja:
"It ain't a secret, don't conceal the fact, the penitentiary's packed, and it's filled with blacks."
Un bija vēl pētījums, ka, piem., Kalifornijā lielāka iespējamība, ka 18-24 gadu vecumā nēģeris nonāks cietumā nevis mācīsies koledžā.
Tā kā nekāds pārsteigums nav, tikai kārtējais cipars noziedzības statistikā.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 14:32, pirms 9 gadiem
Raitcha rakstīja: Nu...
ASV tāda ir prakse, ne tā paskatīsies vai netīsām aizskarsi kādu dāmu vai bērnu, arī uz tiesu aizvilks, ja būs ko atņemt.
šajā gadījumā 2metrīgs nigro spārda meiteni

     [+] [-]

, 2014-10-28 14:39, pirms 9 gadiem
gramofons rakstīja: Pat Tupaks savulaik repoja:
"It ain't a secret, don't conceal the fact, the penitentiary's packed, and it's filled with blacks."
Un bija vēl pētījums, ka, piem., Kalifornijā lielāka iespējamība, ka 18-24 gadu vecumā nēģeris nonāks cietumā nevis mācīsies koledžā.
Tā kā nekāds pārsteigums nav, tikai kārtējais cipars noziedzības statistikā.
Kā tad tā? Nigers dzied par nigeriem un viss labi, bet citos gadījumos rasisms....

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 16:03, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Kā tad tā? Nigers dzied par nigeriem un viss labi, bet citos gadījumos rasisms....
Tieši tā, rasisms, izņemot ja pats to saki
Gluži kā Latvijā cilvēki raustās publiski lietot vārdu krievs, bet neraustās latvietis, igaunis, anglis, da jebkuru citu tautību pieminot...
Vēsture atstāj iespaidus

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 18:24, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Kā tad tā? Nigers dzied par nigeriem un viss labi, bet citos gadījumos rasisms....
To N vaardu kaut cik praatiigiem cilveekiem tomeer nevajadzeetu lietot. Otra lieta, tas ir plashi zinaams fakts par ko Tupac dzied. Skaidrojums lielajam melnaadaino ieslodziito skaitam ir veesturisks - verdziiba. Verdziibas deelj veidojaas pashsaprotami slikti sociaalie apstaaklji, kas noveda pie getto veidoshanaas pat peec verdziibas ziedu laikiem. Diemzheel, tam joprojaam ir juutamas sekas. Un tam nepaliidz daudzu shtatu rasistiskie aizspriedumi.

Sheit gan chalim viss peec nopelniem. Par savaam darbiibaam jaatbild.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-28 18:41, pirms 9 gadiem
gramofons rakstīja: Pat Tupaks savulaik repoja:
"It ain't a secret, don't conceal the fact, the penitentiary's packed, and it's filled with blacks."
Un bija vēl pētījums, ka, piem., Kalifornijā lielāka iespējamība, ka 18-24 gadu vecumā nēģeris nonāks cietumā nevis mācīsies koledžā.
Tā kā nekāds pārsteigums nav, tikai kārtējais cipars noziedzības statistikā.
Nu ja, visi citi vainīgi... Tikai ne tas, ka paši izdara šos noziegumus...
Ieteiktu tev mazāk melno klausīties, visi viņus apspiež, bet nēģeris visur ir vienāds - vai Detroita, vai jebkura Āfrikas valsts.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-28 18:43, pirms 9 gadiem
samcro92 rakstīja: ko tad var gaidīt no niggera...
Nu gan esi rasists...

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 19:48, pirms 9 gadiem
ja pret sievieti vienreiz paceļ roku, tad to darīs atkārtoti, for sure! tam cilvēkam bērnībā vienkārši nav ieaudzināta (izveidota) dabiska barjera pret šādu rīcību (pakstieties uz tiem bērnudārzniekiem, kas dusmās sit savām mātēm un māsām, bet tās tikai viņus kušina un mierina - topošie sievu sitēji, vecākiem tādi ijāprot bez sišanas, bet gana stingri nolikt pie vietas). Un nesaprotu, kā tādu vispār var aizstāvēt - gan sistā, gan komandas treneris, radi! Labi vismaz, ka tiesnese ar mugurkaulu Un memļakam no domas, ka tagad pašu 3 gadus dauzīs uzreiz ģībiens, drosme papēžos

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 19:51, pirms 9 gadiem
Lai dzīvo tiesa!!!

  +2 [+] [-]

, 2014-10-28 21:24, pirms 9 gadiem
Un- ko,- man tagad vajadzētu izjust žēlumu? - Ja nu vienīgi - nožēlu, cik gan atsevišķos gadījumos cilvēks var būt, vai arī - kļūt pietuvināts dzīvniekam.

  +3 [+] [-]

, 2014-10-28 21:32, pirms 9 gadiem
Tiesnese baltā, tātad automātā rasisms. Kā man vēmiens nāk no šī politkorektuma saistībā ar nigeriem un krieviem. Ja mellais mello par nigeru nosauc tas ir ok, ja baltais-rasists. Ja mellais nosauc balto par balto pakaļu, tas ir ok, ja baltais mello, tad rasisms. Krievu redz par krievu nevar saukt, jo tas ir nesmuki. Šīzo kkāds!!!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-28 23:28, pirms 9 gadiem
Taapeec man tik loti patiik ASV
Kaadam arii jaabuut upurim lai kljuutu par maaciibu citiem vinjam liidziigajiem kas vidusskolaa ir zvaigznes un liidz ar to domaa arii ka ir neaizskarami.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-29 02:54, pirms 9 gadiem
Raitcha rakstīja: Gluži kā Latvijā cilvēki raustās publiski lietot vārdu krievs
Nopietni!?? Pirmā dzirdēšana...

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 11:48, pirms 9 gadiem
No sākuma vajadzēja tikt NBA un tad varēka sist cik grib. Kā jau redzēts, tad tas ir pieļaujams jo ir ar ko atpirkties.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 15:00, pirms 9 gadiem
"ilgi negaidīja līdz izdarīt pirmos fiziskos aizskārienus"... Kaadas veel zhurnaalistikas peerles SC piedaavaas...

  +2 [+] [-]

, 2014-10-29 22:15, pirms 9 gadiem
Čalis sabojāja visu savu turpmāko dzīvi. Žēl, bet nu tāds bija viņa paša lēmums!

  -1 [+] [-]

, 2014-10-30 13:34, pirms 9 gadiem
niga higa yee yee