Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Bronzu ieguvušais debitants Lācis: "Plānoju vairāk pievērsties 3x3 basketbolam"

Agris Suveizda

Bronzu ieguvušais debitants Lācis: "Plānoju vairāk pievērsties 3x3 basketbolam"
Francis Lācis. Foto: FIBA

Latvijas basketbolists Francis Lācis šobrīd plāno vairāk pievērsties 3x3 spēlēšanai, sarunā ar aģentūru LETA atzina Pasaules kausa izcīņas bronzas medaļnieks.

Lācis kopā ar olimpiskajiem čempioniem Nauri Miezi, Kārli Lasmani un Agni Čavaru aizvadītajā nedēļā Vīnē Pasaules kausā 3x3 basketbolā izcīnīja bronzas medaļas. Ņemot vērā, ka 24 gadus vecajam Lācim šī bija debija šāda mēroga sacensībās, ar sasniegto rezultātu viņš ir gandarīts. "Ar katru spēli noteikti progresēju un iejutos šajā man jaunajā sporta veidā. Tas Francis, kāds bija pirmajā spēlē, un tas Francis, kāds pabeidza turnīru pret Brazīliju - tie bija pilnīgi dažādi spēlētāji," stāstīja sportists.

Lēmums par to, ka Lācis tiks iekļauts komandas sastāvā, tika pieņemts tikai dažas dienas pirms došanās uz Pasaules kausu. Ventspilī notikušajā treniņnometnē piedalījās 14 sportisti, tajā skaitā arī pieredzējušākie Latvijas 3x3 basketbolisti. "Paldies trenerim, ka uzticējās un deva iespēju. Bija neliels pārsteigums, taču uz treniņnometni nebraucu tikai paskraidīt un kaut kur dziļi sevī ticēju, ka varu tikt sastāvā," atzina Lācis.

Turnīra gaitā pakāpeniski izdevies saspēlēties ar pārējiem trīs komandas biedriem, uzsvēra sportists. "Startēt kopā ar tādiem komandas biedriem ir bauda. Var redzēt, kāpēc viņi ir olimpiskie čempioni un spēlē kā profesionāļi," teica Lācis. Izlases šī modeļa jaunākais spēlētājs arī apradis ar savu lomu komandā, kas vairāk ir spēle aizsardzībā. "Neesmu galvenais punktu guvējs, tam ir Nauris un Kārlis. Bez problēmām varu samierināties ar lomu aizsardzībā, jo zinu, ka tas komandai var palīdzēt uzvarēt vairāk, nekā tad, ja atņemtu viņiem kādus metienus," stāstīja Lācis.

Apmēram nedēļu notikušajā treniņnometnē Ventspilī nodarbības bijušas divas reizes dienā. "Tā kā lielai daļai kandidātu 3x3 basketbols nav pamatnodarbošanās, tad vairāk bija spēles apguve, pierašana āra laukumiem. Fiziskās sagatavotības nodarbības tika integrētas 3x3 basketbola treniņos," atklāja Lācis. Starp treniņnometni Ventspilī un sezonas pēdējo spēli Nīderlandes komandā Bemmelas "Yoast United" Lācim bija viena nedēļa, taču basketbolists nogurumu nejūtot. "Atpūta īsti nav sanākusi, taču tas nav slikti, jo uzturu sevi formā. Ja Pasaules kauss izvērstos sliktāks, droši vien, ka justos citādi," secināja sportists.

Vasaras turpinājumā Latvijas vīriešu izlase piedalīsies arī Eiropas spēļu turnīrā Krakovā un Eiropas čempionātā Jeruzalemē. Lācis minēja, ka izlasē viņam vieta nav garantēta un par to būs jācīnās katru reizi no jauna. "Gribētu cerēt, ka šīs nebija manas vienīgās spēles izlases formā. Konkurence bija sīva, un domāju, ka trenerim nebija viegli veikt izvēli paņemt mani sastāvā," atzina Lācis.

Šosezon Lācis vēl nevarot iekļauties Latvijas vadošajā 3x3 komandā "Rīga", taču viņš plāno spēlēt "Kandava"/"Turība" vienībā un zemāka līmeņa sacensībās cīnīties par iespējām startēt "Challenger" turnīros. 3x3 basketbolam Lācis pilnvērtīgi pievērsās tikai pagājušajā vasarā. "Pirms tam pat nebiju domājis, ka karjera varētu doties tādā virzienā. Patīk tas, ka ir ātra un arī fiziska spēle. No kontakta nebaidos un varu teikt, ka šis sporta veids man pagaidām patīk," uzsvēra Lācis. "Šobrīd plānoju vairāk pievērsties 3x3 basketbolam, vismaz šajā olimpiskajā gadā, klasisko basketbolu nedaudz atstājot otrajā plānā. Ja ir iespēja - noteikti spēlēt, taču prioritāte šobrīd ir vērsta uz 3x3 basketbolu. Redzu, ka tas arvien vairāk attīstīsies kā profesionāls sporta veids."

Savu pirmo sezonu profesionālajā basketbolā uzbrucējs Lācis vērtē vairāk pozitīvi nekā negatīvi. Spēlējot Nīderlandes un Beļģijas apvienotajā līgā, Lācis 32 mačos vidēji 29 minūtēs guva 9,1 punktu un izcīnīja 4,6 atlēkušās bumbas. "Protams, ka ir lietas, kur var pielikt, tāpat bija arī kāpumi un kritumi. Varēja just atšķirību starp Beļģijas un Nīderlandes komandām. Beļģijas komandas bija fiziski spēcīgākas un ar lielāku sastāva dziļumu. Basketbols bija ātrs, ļoti individuāls - līdzīgi kā amerikāņiem," pirmo sezonu profesionālajā basketbolā raksturoja Lācis. Pirms tam četras sezonas Lācis pavadīja Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), pārstāvot Orela Robertsa Universitātes komandu "Golden Eagles", ar kuru 2021.gadā pārsteidzoši sasniedza "marta trakuma" trešo kārtu.

Izmantotie resursi:
LETA

  +1 [+] [-]

, 2023-06-06 11:19, pirms 11 mēnešiem
Domaju, Lacis loti piemerots 3x3 formatam. Vel jo vairak, jo sakusies paaudzu maina...

  -3 [+] [-]

, 2023-06-06 12:15, pirms 11 mēnešiem
.. tas jau vien paraada cik shis sporta veids ir "svariigs" .. part-time speeleetaajs, kursh shim sporta veidam pievienojies tik nesen, pasaulee dabuu 3rd vietu - jeb kuri 3 Pro basketball speeleetaaji vinjus apspeeleetu ! .. nezinu kaa lai sho sporta veidu njem veeraa nopietni - speelee tie, kuri netika pienjemti normaaaas komandaas vai kaut kaa taa ..

  -3 [+] [-]

, 2023-06-06 12:29, pirms 11 mēnešiem
BuSHeLs rakstīja: .. tas jau vien paraada cik shis sporta veids ir "svariigs" .. part-time speeleetaajs, kursh shim sporta veidam pievienojies tik nesen, pasaulee dabuu 3rd vietu - jeb kuri 3 Pro basketball speeleetaaji vinjus apspeeleetu ! .. nezinu kaa lai sho sporta veidu njem veeraa nopietni - speelee tie, kuri netika pienjemti normaaaas komandaas vai kaut kaa taa ..
KĀ LAI TEVI UZTVER NOPIETNI?, PAR TIK ID.. KOMENTĀRU...

  +4 [+] [-]

, 2023-06-06 12:42, pirms 11 mēnešiem
BuSHeLs rakstīja: .. tas jau vien paraada cik shis sporta veids ir "svariigs" .. part-time speeleetaajs, kursh shim sporta veidam pievienojies tik nesen, pasaulee dabuu 3rd vietu - jeb kuri 3 Pro basketball speeleetaaji vinjus apspeeleetu ! .. nezinu kaa lai sho sporta veidu njem veeraa nopietni - speelee tie, kuri netika pienjemti normaaaas komandaas vai kaut kaa taa ..
Tas neko nepierāda. Tas ir cits sporta veids, navajag jaukt ar citiem basketbola veidiem. Spēlē tie, kas grib spēlēt. Ja kādam liekas, ka te viņš visus apspēlēs, tad lai nāk un spēlē, bet beidz čīkstēt. Lācis bija labs, bet tomēr lielāko smagumu iznesa Miezis ar Lasmani kā jau ilggadīgi 3x3 profi. Lācis ir ļoti perspektīvs kadrs, bet vienlaikus vajag saprast, ka, novācot četrus tāda kalibra spēlētājus kā viņš bez īpašās 3x3 pieredzes, tā komanda nekur netiktu. Tas pilnīgi droši. Tās ir tāpat, kā ir klasiskā volejbola spēlētāji, kas var labi arī bīču laist, un kuriem arī nevajadzēs daudz laika, lai ieskrietos. Nu kā kuram, protams. Tomēr bez pieredzējuša partnera blakus būs grūti pielāgoties tam visam. Un tāpat arī bīčistiem nepārmetīsim, ka viņu medaļas ir mazāk vērtīgas, jo tādi un tadi volejbola asi tur nespēlē. 3x3 pret klasisko basketbolu ir tieši tāds pats stāsts. Tas attīstās kā atsevišķs sporta veids un nevajag to noniecināt. Tikmēr bīčisti ir tālāk tikuši, jo tā viņu sporta veida attīstība sākās kādus 20 gadus ātrāk.

     [+] [-]

, 2023-06-06 12:54, pirms 11 mēnešiem
Freddete kā profesionālis un klasi augstāks spēlētājs individuāli dominēja turnīru, serbam sakrita trīņi, bet tā jau 3x3 gadās.

     [+] [-]

, 2023-06-06 13:53, pirms 11 mēnešiem
kay27 rakstīja: Freddete kā profesionālis un klasi augstāks spēlētājs individuāli dominēja turnīru, serbam sakrita trīņi, bet tā jau 3x3 gadās.
Fredette jau pieradis spēlēt uz vienu grozu!
Ķīnā meta pa 30p spēlē, bet ar tādu aizsardzību nav īsti vajadzīgs top klubiem!

     [+] [-]

, 2023-06-06 15:55, pirms 11 mēnešiem
kay27 rakstīja: Freddete kā profesionālis un klasi augstāks spēlētājs individuāli dominēja turnīru, serbam sakrita trīņi, bet tā jau 3x3 gadās.
Kā viņš dominēja, mesdams lielākoties brīvus trīņus iekšā? (svarīgākos beigās tomēr netrāpīja un zaudēja). Tas tā kā ir sagaidāms no jebkura snaipera, es vairāk brīnos kad nespēj iemest, tad kāda jēga iet uz laukuma ja tu nespēj darīt savu darbu, celtnieku ja viņš nevar cementa maisu panest uzreiz atlaiž.

  -1 [+] [-]

, 2023-06-06 17:54, pirms 11 mēnešiem
Beidziet par to “atšķirīgo” sporta veidu. Ir tikai loģiski, ka labākie spēlētāji izvēlēsies klasisko basīti, jo tur lielāks atalgojums un prestižs (pagaidām). Un tas fakts, ka, ir jāsavāc tur gada griezumā kkādi ieskaites punkti, lai pārstāvētu savu valsti lielajos turnīros (labojiet, ja kļūdos), principā aizsargā šos amatierus un reizē dod iespēju izcinīt medaļas savā starpā. Vai kāds tiešām uzskata, ka, piemēram, Šmits ar Timmu un Lomažu neuzvarētu esošo 3x3 PK konkurenci bez treniņiem? Un tie pat nav augstākā līmeņa špīleri… Ja jau tās ir nacionālās izlases, kāpēc sastāvā (piemēram uz OS) nevarētu tikt jebkurš spēlētājs līdzīgi kā tas ir visos komandu sporta veidos?

     [+] [-]

, 2023-06-06 19:23, pirms 11 mēnešiem
bungas1 rakstīja: Beidziet par to “atšķirīgo” sporta veidu. Ir tikai loģiski, ka labākie spēlētāji izvēlēsies klasisko basīti, jo tur lielāks atalgojums un prestižs (pagaidām). Un tas fakts, ka, ir jāsavāc tur gada griezumā kkādi ieskaites punkti, lai pārstāvētu savu valsti lielajos turnīros (labojiet, ja kļūdos), principā aizsargā šos amatierus un reizē dod iespēju izcinīt medaļas savā starpā. Vai kāds tiešām uzskata, ka, piemēram, Šmits ar Timmu un Lomažu neuzvarētu esošo 3x3 PK konkurenci bez treniņiem? Un tie pat nav augstākā līmeņa špīleri… Ja jau tās ir nacionālās izlases, kāpēc sastāvā (piemēram uz OS) nevarētu tikt jebkurš spēlētājs līdzīgi kā tas ir visos komandu sporta veidos?
Šmits, Timma, Lomažs bez treniņiem uzvarētu esošo PK 3x3 bez treniņiem? Tu to nopietni vai joko? 3x3 ir pilnīgi cita specifika. protams ka neuzvarētu un ļoti iespējams smagi zaudētu.
Arī Porziņģis ar brāļiem Bertāniem neuzvarētu PK. Labi ja kaut vienu spēli uzvarētu ka paveicas.
Patiešām domā ka atnāks ļoti labi basketbolisti un uzvarēs visu pēc kārtas. Vai nu pilnīgi neko nesaproti no 3x3 basketbola vai esi bērns vai ar tas bija joks.

     [+] [-]

, 2023-06-06 19:24, pirms 11 mēnešiem
bungas1 rakstīja: Beidziet par to “atšķirīgo” sporta veidu. Ir tikai loģiski, ka labākie spēlētāji izvēlēsies klasisko basīti, jo tur lielāks atalgojums un prestižs (pagaidām). Un tas fakts, ka, ir jāsavāc tur gada griezumā kkādi ieskaites punkti, lai pārstāvētu savu valsti lielajos turnīros (labojiet, ja kļūdos), principā aizsargā šos amatierus un reizē dod iespēju izcinīt medaļas savā starpā. Vai kāds tiešām uzskata, ka, piemēram, Šmits ar Timmu un Lomažu neuzvarētu esošo 3x3 PK konkurenci bez treniņiem? Un tie pat nav augstākā līmeņa špīleri… Ja jau tās ir nacionālās izlases, kāpēc sastāvā (piemēram uz OS) nevarētu tikt jebkurš spēlētājs līdzīgi kā tas ir visos komandu sporta veidos?
Pirmām kārtām jau šie te nav amatieri, jo lielākā daļa spēlē prof tūres posmos. Tur ir arī balvu fondi. Tā Lasmanis un Miezis šosezon parstāv Pekinas komandu, bet Čavars turpina spēlēt Rīgas komandā. Lācis vēl jauniņais tai lietā. Protams, daudzi censoņi kā bija, tā arī paliks klasiskajā basī, jo tur vienkārši vairāk komandu, komandā arī vairāk spēlētāju utt. 3x3 visiem vieta neatrastos, bet tiem, kas sevi redz šajā sportā, tiem visas iespējas. Ar laiku tas vēl vairāk profesionalizēsies, sāks lielāka nauda apgrozīties, arvien vairāk spēcīgu kadru parādīsies. Dažām labam tā būs iespēja tikt pie lielo turnīru medaļām, kas klasiskajā basī, pat pie spožas karjeras, var arī nekad neizdoties. Vienkārši tiem spēlētājiem būs jāsaprot, ka apvienot tos abus nevarēs - būs jāizdara izvēle. Lasmanis un Miezis ir pierakstīti LBL2 treniņu nolūkos, jo reizēm tur uzspēlē. Bet viņi nav patstāvīgi ar tām komandām, jo jāgatavojas prof tūres posmiem, jābrauc uz turnīriem, tad arī 3x3 izlases treniņnometnes utt. Viņi varētu mierīgi laist kādā LBL klubā, bet faktiski tas nav iespējams. Lielajos klubos spēlētājiem jābūt pieejamiem, bet tādā gadījumā nevar profesionāli spēlēt 3x3.

     [+] [-]

, 2023-06-06 19:49, pirms 11 mēnešiem
krokodilumednieks rakstīja: Pirmām kārtām jau šie te nav amatieri, jo lielākā daļa spēlē prof tūres posmos. Tur ir arī balvu fondi. Tā Lasmanis un Miezis šosezon parstāv Pekinas komandu, bet Čavars turpina spēlēt Rīgas komandā. Lācis vēl jauniņais tai lietā. Protams, daudzi censoņi kā bija, tā arī paliks klasiskajā basī, jo tur vienkārši vairāk komandu, komandā arī vairāk spēlētāju utt. 3x3 visiem vieta neatrastos, bet tiem, kas sevi redz šajā sportā, tiem visas iespējas. Ar laiku tas vēl vairāk profesionalizēsies, sāks lielāka nauda apgrozīties, arvien vairāk spēcīgu kadru parādīsies. Dažām labam tā būs iespēja tikt pie lielo turnīru medaļām, kas klasiskajā basī, pat pie spožas karjeras, var arī nekad neizdoties. Vienkārši tiem spēlētājiem būs jāsaprot, ka apvienot tos abus nevarēs - būs jāizdara izvēle. Lasmanis un Miezis ir pierakstīti LBL2 treniņu nolūkos, jo reizēm tur uzspēlē. Bet viņi nav patstāvīgi ar tām komandām, jo jāgatavojas prof tūres posmiem, jābrauc uz turnīriem, tad arī 3x3 izlases treniņnometnes utt. Viņi varētu mierīgi laist kādā LBL klubā, bet faktiski tas nav iespējams. Lielajos klubos spēlētājiem jābūt pieejamiem, bet tādā gadījumā nevar profesionāli spēlēt 3x3.
Arvin Slagter spēlējis Nīderlandes izlases sastāvā arī pret Latvijas izlasi basketbola Eurobasket kvalifikācijā!

Slagter played in 132 games for the Netherlands and scored a total of 973 points, good for an average of 7.4 points per game

30+ bijušajiem 5x5 pro tā ir laba iespēja turpināt spēlēt basketbolu 3x3 pro līmenī!

     [+] [-]

, 2023-06-06 20:49, pirms 11 mēnešiem
datmons rakstīja: Arvin Slagter spēlējis Nīderlandes izlases sastāvā arī pret Latvijas izlasi basketbola Eurobasket kvalifikācijā!


Slagter played in 132 games for the Netherlands and scored a total of 973 points, good for an average of 7.4 points per game


30+ bijušajiem 5x5 pro tā ir laba iespēja turpināt spēlēt basketbolu 3x3 pro līmenī!
Slagteram ir 37 gadi. Cik var lasīt viņa biogrāfijā, tad 3x3 pievērsies 2020. gadā. Protams, šāds variants ir iespējams, proti, pēc karjeras beigām klasiskajā basī vairāk pievērsties 3x3. Kaut kādā holandiešu klubā viņš gan joprojām arī pierakstīts klasiskajā basī. Pieļauju, ka nākotnē, kad šis viss vairāk profesionalizēsies, tādu pāreju izdarīt lielā vecumā būs grūtāk. Pagaidām tas vēl ir iespējams. Interesanti, ka šajā sakarā arvien vairak tiek piesaukts Timmas vārds, kuram 2.jūlijā paliks 31.